ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Έρχονται "μέτρα" στις αγορές μετά τον κυματοθραύστη των 750 δισ. ευρώ

Print

Του Γιάννη Αγγέλη

Με έναν κυματοθραύστη ύψους 750 και πλέον δισ. ευρώ η ευρωζώνη επιχειρεί για πρώτη φορά στην 11χρονη ιστορία της να υπερασπίσει το ευρώ έναντι της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιου χρέους από το 1929…

Το εγχείρημα που δρομολογήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης μετά την εντολή των ηγετών του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ ακολουθεί την τακτική των πυροσβεστών «σβήνω την φωτιά με... φωτιά».

Πράγματι κινητοποιεί απέναντι στην πίεση των αγορών κεφαλαίου ένα πρωτοφανές ποσό δανειακών κεφαλαίων από το εσωτερικό της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Στα 750 δισ. ευρώ των δανείων και εγγυήσεων που διαμορφώνουν το πακέτο αυτό -ανάλογης σύνθεσης και κόστους με αυτό των 110 δισ. ευρω για την Ελλάδα- θα πρέπει να συνυπολογισθούν τα κεφάλαια που θα διαθέσει η ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο το «Κεφάλαιο», η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δρομολογήσει την αναστροφή της νομισματικής πολιτικής της με μία επιχείρηση σε τρία μέτωπα: αγορά κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, επαναφορά των μεγαλύτερης διάρκειας δημοπρασιών παροχής ρευστότητας στις τράπεζες και swaps παροχής συναλλάγματος στις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Capital.gr» τα ποσά της χρηματοδότησης που μπαίνουν στο τραπέζι για την διαμόρφωση αυτού του «ταμείου» είναι η μία πλευρά των μέτρων άμυνας έναντι των πιέσεων στο ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος θα ακολουθήσει αμέσως μετά την -έστω και προσωρινή- αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές και θα περιλαμβάνει «δραστικά μέτρα» περιορισμού των OTC συναλλαγών και ελέγχου της δραστηριότητας των Hedge Funds στις αγορές κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές τα «μέτρα» επιχειρείται να δρομολογηθούν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αν και ακόμα οι αποφάσεις δεν φαίνεται να είναι οριστικές.

Χθες την ίδια ώρα που στις Βρυξέλες έπαιρναν τις αποφάσεις τους οι υπουργοί οικονομικών για το πακέτο παρουσία της ΕΚΤ (με τον αντιπρόεδρό της Λ. Παπαδήμο), στην Βασιλεία ο Τρισέ έπαιρνε μέρος σε έκτακτη συνάντηση των διοικητών των δέκα μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη (G-10) με ατζέντα την συλλογική αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών με «θεσμικά» μέτρα τα οποία θα επιχειρήσουν να «αποστειρώσουν» σε νομισματικό επίπεδο το πρωτοφανές πακέτο των Βρυξελλών.

Από κύκλους της ΕΚΤ έγινε γνωστό ότι οι κινήσεις παροχής ρευστότητας θα γίνουν σε συνθήκες νομισματικής «αποστείρωσης» με όρους που δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστοί...

0 σχόλια: