ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΑΚΟΥΣΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΕ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ

Σε χθεσινή συνέντευξη του, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφορικά με το εθνικό μας θέμα, επανέλαβε την θέση του για "βιώσιμη ομοσπονδία" και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την άποψη του κ. Χριστόφια περί παρέμβασης των μητέρων πατρίδων που αποτρέπουν την εξεύρεση λύσης "Κυπριακής ιδιοκτησίας". Στο σημείο όμως όπου ξεχείλισε η ευφυΐα και η ευρυμάθεια του, ήταν η δήλωση του ότι η Ελληνική διπλωματία και η Ευρώπη δεν γνωρίζουν το κυπριακό. Σε αυτό συμφωνούμε διότι τις βαθύτερες πτυχές και τους απόκρυφους σκοπούς του Κυπριακού μόνο η εκκλησία τους γνωρίζει, διότι αυτή τους έθεσε στις προδοτικές συμφωνίες της Ζυρίχης και του 1977.
Όσον αφορά το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "μαμούθ", ανέφερε ότι η εν λόγω περιουσία ανήκει στο λαό. Και σε αυτό συμφωνούμε με τον αρχιεπίσκοπο ότι όντως ανήκει στο λαό αυτή η τεράστια περιουσία, με την διαφορά όμως ότι η εκμετάλλευση και η διαχείριση της γίνεται από την εκκλησία εις βάρος των συμφερόντων του λαού, εις βάρος της οικονομίας της κοινωνίας, εις βάρος της λαϊκής κυριαρχίας. Η περιουσία αυτή θα ανήκει πραγματικά στο λαό όταν θα κρατικοποιηθεί και θα δοθεί στα χέρια του λαού προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση.
Με λίγα λόγια η εκκλησία της Κύπρου εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα σκοτεινό ρόλο εις βάρος του έθνους και του λαού. Μοναδική απάντηση είναι η εναντίωση μας σε κάθε μορφή ομοσπονδίας και η κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Αυτές είναι οι θέσεις του λαϊκού και κοινωνικού εθνικισμού που δεν σκύβει να φιλήσει το χέρι σας αρχιεπίσκοπε.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Άθαν Τσιμπίδης και Κωνσταντίνος Καντούνας


Της Φανούλας Αργυρού,
ΠΟΛΛΑ, λέγονται, γράφονται και γίνονται τελευταία γύρω από τη δράση του ομογενούς εν ΗΠΑ δικηγόρου Άθαν Τσιμπίδη, ο οποίος προτίθεται να καταθέσει μαζική αγωγή σε αμερικανικά δικαστήρια εκ μέρους Ελληνοκυπρίων προσφύγων που έχασαν τις περιουσίες τους συνεπεία της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.

Η αγωγή αυτή, αντί να στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι και η μόνη αίτιος της απώλειας της περιουσίας των Ε/κ, στρέφεται κατά του... ψευδοκράτους, υπό τη μορφήν της εμπορικής επωνυμίας “TRNC” που δρα στις ΗΠΑ.

Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις του κ. Τσιμπίδη. ΄Ομως, η μαζική αγωγή κατά του ψευδοκράτους (υπό οποιοδήποτε ιδιότητα) δίνει λανθασμένα μηνύματα και προκαλεί τεράστια ζημιά στο εθνικό μας θέμα. Έως τώρα, υπόλογος για την κατοχή έναντι του διεθνούς νόμου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργανισμών είναι μόνο η Τουρκία. Το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα δεν έχει ούτε διεθνή ούτε νομική υπόσταση. Είναι απλώς κατασκεύασμα της Τουρκίας, όπως το χαρακτηρίζει το Ευρωπαικό Δικαστήριο.

Η αγωγή Τσιμπίδη ενέχει τον μέγα κίνδυνο να δώσει νομική υπόσταση στο ψευδοκράτος, από τη στιγμή που το αμερικανικό δικαστήριο κάνει παραδεκτή την αγωγή, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της δίκης.

Το επιχείρημα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της “TRNC”, ως εμπορικού γραφείου, τίθεται ήδη στη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί νομικά με διαφορετικό τρόπο, χωρίς Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες ν’ «αναγνωρίζουν» ότι είναι το ψευδοκράτος που ευθύνεται για την απώλεια των περιουσιών τους. Από τη στιγμή που οι επιχειρηματικές πράξεις του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ γίνονται με το λογότυπο “TRNC” , που δεν αναγνωρίζεται ως κράτος, και κάτι τέτοιο αποτελεί παράβαση των νόμων των ΗΠΑ, τότε τι εμποδίζει τον κ. Τσιμπίδη να προσβάλει από μόνος του αυτή την παρανομία στα αμερικανικά δικαστήρια;

Πιστεύουμε ότι όσοι πρόσφυγες κινηθούν σε μαζική αγωγή κατά του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ, πλήττουν και τα δικά τους συμφέροντα, αλλά, προπάντων, προκαλούν άθελά τους ζημιά στο εθνικό μας θέμα.

¨Οσον αφορά τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Καντούνα, που είναι υπέρ της προσφυγής στη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» που εγκαθίδρυσε η Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνουμε ότι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου καλούν τους Ε/κ πρόσφυγες να ΜΗΝ προσφύγουν σ΄αυτήν, διότι πρόκειται για τουρκικό τέχνασμα και εξευτελισμό (σχετική είδηση, τελευταία σελίδα – αναδημοσίευση της πρωτοσέλιδης είδησης της κυπριακής εφημερίδας «Το Κυπριακό Ποντίκι»).

Και μια παρατήρηση: Η υπόθεση ΄Οραμς κερδίθηκε διότι τον ενάγονται Αποστολίδη υπεράσπισαν στα ευρωπαικά και βρετανικά δικαστήρια εγνωσμένου κύρους ΑΓΓΛΟΙ δικηγόροι.


«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»


Αναταραχή στα Σκόπια

Ενώ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτζ ανακοίνωνε ότι συντόμως θα γίνει νέος γύρος συνομιλιών για το θέμα του ονόματος της ΦΥΡΟΜ, στη γειτονική μας χώρα τα πάντα φαίνονται περιπεπλεγμένα και ταραγμένα. Το κράτος των Σκοπίων έχει καταφέρει να έχει τεταμένες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ οι εσωτερικές συγκρούσεις εγκυμονούν απρόβλεπτους κινδύνους. Θυμίζω ότι έχει ανακοινωθεί για τον Απρίλιο απογραφή πληθυσμού, η οποία κινδυνεύει να αναβληθεί λόγω εκλογών.

Τα εσωτερικά μέτωπα είναι δύο. Το πολιτικό ρήγμα μεταξύ του κυβερνώντος ΒΜΡΟ και της Σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και το εθνοτικό μεταξύ Σλάβων (ψευδομακεδόνων) και Αλβανών. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας της Αχρίδας, με την οποία οι Αλβανοί (30% του πληθυσμού) σταμάτησαν την ένοπλη εξέγερσή τους. Έκτοτε έχουν ανακηρύξει στις δυτικές επαρχίες ένα κράτος εν κράτει, την ημιαυτόνομη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας, στην οποία κυματίζει μόνο η αλβανική σημαία και δεν τολμά να εισέλθει Σλάβος αστυνομικός. Οι Αλβανοί μετέχουν πάντα με ένα από τα τρία κόμματά τους σε συγκυβέρνηση με ένα από τα σλαβικά κόμματα, αλλά αυτό δεν τους αρκεί. Ζητούν πλήρη ισότητα στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στη γλώσσα, στην εκπαίδευση και αλλού. Το παράδειγμα των ομοεθνών τους του Κοσσόβου, που αναγνωρίσθηκαν ως ανεξάρτητο κράτος από πολλές χώρες, τους ελκύει όλο και περισσότερο. Αν οι Σλάβοι δεν κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις δεν αποκλείεται οι αλβανικές επαρχίες να αποσχισθούν και να ενωθούν με το Κόσσοβο στο πλαίσιο της Μεγάλης ή -όπως τώρα λέγεται –Φυσικής Αλβανίας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών Σλάβων και των Μουσουλμάνων Αλβανών ξεσπούν με διάφορες αφορμές. Άλλοτε σε μικτά σχολεία όπου οι μεν δεν δέχονται να κάνουν μάθημα μαζί με τους δε. Και άλλοτε με αφορμή μνημεία και ναούς. Στα μέσα Φεβρουαρίου η κυβέρνηση του Νίκολας Γκρούεφσκι προσπάθησε να κτίσει μία Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα στο παλιό κάστρο των Σκοπίων. Οι Αλβανοί αντέδρασαν με δυναμικό τρόπο για να μη φαίνεται στο ιστορικότερο σημείο της πόλεως η επικράτηση των Ορθοδόξων επί των Μουσουλμάνων. Τα επεισόδια ήσαν αιματηρά.

Πέραν του μετώπου με τους Αλβανούς εντός και εκτός ΦΥΡΟΜ οι αρχές των Σκοπίων έχουν προβλήματα με πολλές άλλες χώρες. Η Τουρκία συγκεκριμένα δια στόματος του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου διαμαρτυρήθηκε για την κατασκευή της εκκλησίας που προαναφέραμε με τη δικαιολογία ότι το κάστρο είναι Οθωμανικό μνημείο και «η Τουρκία ενδιαφέρεται για τη διαφύλαξη της Οθωμανικής κληρονομιάς σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο»!

Με τη Σερβία τα προβλήματα είναι κυρίως εκκλησιαστικά. Η κρατική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» αποσχίσθηκε αντικανονικά το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και θεωρείται σχισματική από όλους τους Ορθοδόξους. Η Σερβική Εκκλησία έχει εκλέξει ως νόμιμο Αρχιεπίσκοπο για το ένα εκατομμύριο Ορθοδόξων της ΦΥΡΟΜ τον ελληνομαθή Ιωάννη ως Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Σκοπίων. Οι αρχές της χώρας δεν τον αναγνωρίζουν και κατά καιρούς τον φυλακίζουν ή τον εκδιώκουν με ανυπόστατες κατηγορίες.

Με τη Βουλγαρία παραμένει ανοικτό το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Το 1991 η Βουλγαρία αναγνώρισε κράτος «Μακεδονίας», αλλά όχι γλώσσας και εθνότητα. Η Σόφια επισήμως θεωρεί ότι οι λεγόμενοι «Μακεδόνες» είναι Βούλγαροι και τους κατηγορεί για κλοπή συμβόλων και ιστορικών προσωπικοτήτων. Προ έτους ο τότε Υπουργός Αποδήμων Βουλγάρων Ντιμιτρόφ είχε μιλήσει για ανύπαρκτο μακεδονικό έθνος, ενώ προ ενός μηνός δεκάδες Βούλγαροι διανοούμενοι κατηγόρησαν γραπτώς τα Σκόπια ότι κλέβουν την ιστορία και τα εθνικά σύμβολα του Βουλγαρικού λαού.

Με τη Ρουμανία προέκυψε πρόβλημα μόλις προ ολίγων ημερών. Κατά την επίσκεψη του Σκοπιανού ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι στο Βουκουρέστι ο Ρουμάνος ομόλογός του Τεοντόρ Μπακόνσκι τού ζήτησε να καταγραφούν στην απογραφή ως Ρουμάνοι οι Βλάχοι της ΦΥΡΟΜ, των οποίων τον αριθμό ανέβασε σε 150000. Πρόκειται για τους Βλαχόφωνους Έλληνες ή Ελληνόβλαχους, οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια ιστορικών ελληνικών κοινοτήτων στη νότια ζώνη της ΦΥΡΟΜ και στη Βόρειο Ήπειρο. Η Ρουμανία μοιράζει εκατοντάδες υποτροφίες κάθε χρόνο στους Βλάχους των Σκοπίων και προωθεί τη δημιουργία μειονότητας. Η Δημοκρατική Ένωση των Βλάχων του Νίκολα Μπάμποσκι αντιθέτως υποστηρίζει τις στενότερες σχέσεις των Βλάχων με την Ελλάδα και τους υπολογίζει σε 60000.

Ενόψει και της απογραφής των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη ΦΥΡΟΜ, είτε γίνει τον Απρίλιο είτε αργότερα λόγω εκλογών, καλό θα ήταν να ασχοληθεί και η ελληνική κυβέρνηση σοβαρότερα με την αναζήτηση και καταγραφή της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Άλλοι βλαχόφωνοι, άλλοι ελληνόφωνοι, πάντως είναι πολλοί και καταπιεσμένοι επί δεκαετίες. Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, τότε Πρόεδρος της ΦΥΡΟΜ, είχε παραδεχθεί το 1993 σε τσεχική εφημερίδα ότι υπάρχουν 100000 Έλληνες στο κράτος του. Αντί να ασχολούμαστε με αυτούς ανεχόμαστε τα Σκόπια να μιλούν για ανύπαρκτες μειονότητες στη Βόρειο Ελλάδα.

Επανερχόμενοι στα ανοικτά μέτωπα των Σκοπίων καταλήγουμε στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που η υποχωρητική γραμμή μας και η οικονομική μας διπλωματία απλώς αποθράσυναν τους σκοπιανούς, απορώ γιατί εμμένουμε στη σύνθετη ονομασία. Είναι καιρός να επανέλθουμε στην παλιά κόκκινη γραμμή του 1992. Ουδεμία χρήση του όρου Μακεδονία είτε ως συνθέτου είτε ως παραγώγου. Όταν η ΦΥΡΟΜ έχει ανοικτά εξωτερικά και εσωτερικά μέτωπα εμείς πρέπει να πιέζουμε, όχι να υποχωρούμε. Η Ιστορία της Μακεδονίας το απαιτεί.
Πηγή

Nά γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τουρκία. Έχει ήδη αρχίσει η αυτονόμιση των Κούρδων!

Είναι τραγικό και συνάμα θλιβερό να εναποθέτει ένα κράτος και ένα έθνος τις ελπίδες του σε γεγονότα ή εξελίξεις που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και εμείς τουλάχιστον δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη 'γειτονιά' μας και ιδιαίτερα τις εξελίξεις που σχετίζονται με ένα γείτονα που έχει αναγάγει τις Γενοκτονίες, τη βαρβαρότητα, την επιθετικότητα και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε επιστήμη.

Έχουμε γράψει σ' αυτό το ιστολόγιο (σχετικές αναρτήσεις Κουρδικό: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση; (1), Κουρδικό: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση; (2)) ότι οι Κούρδοι πρόσφατα έχουν υιοθετήσει ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σταδιακά στην δημοκρατική και πολιτική αυτονομία την περιοχή της ΝΑ Τουρκίας-Βόρειο Κουρδιστάν, και όχι μόνο.

Σήμερα το πρωί έγινε ένα γεγονός που, κατά την άποψή μας, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Κουρδιστάν.

Το μεταφέρουμε όπως το περιέγραψαν οι τουρκικές και όχι οι κουρδικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, και ο καθένας άς βγάλει τα συμπεράσματά του:

Όλα ξεκίνησαν στις 11:30 σήμερα το πρωί, όταν τέσσερις αστυνομική πήγαν με αστυνομικό όχημα στο σπίτι του Muhsin D., στην οδό Güngör Caddesi, της κωμόπολης Γιουκσέκοβα και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο Αστυνομικό Τμήμα, αφού έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές για έκτιση ποινής 3,5 χρόνων, που του είχε επιβληθεί τελεσίδικα από τουρκικό δικαστήριο.

Την ώρα που το αυτοκίνητο της τουρκικής αστυνομίας περνούσε από τη λεωφόρο Cengiz Topel, ο προαγόμενος έσπασε το κρύσταλο του αυτοκινήτου και φώναξε στον κόσμο που βρισκόταν στο δρόμο: "Με πάνε μέσα, γλυτώστε με!".
Μόλις άκουσαν την κραυγή οι διαβάτες, έτρεξαν και σταμάτησαν το αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Σε ένα λεπτό είχαν συγκεκντρωθεί εκατό άτομα, τα οποία έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου και απελευθέρωσαν τον κρατούμενο, ενώ επιτέθηκαν με βία στους τέσσερις αστυνομικούς. Ενώ οι τρεις αστυνομικοί κατάφεραν να ξεφύγουν με μώλωπες και αμυχές, ο ένας ξυλοκοπήθηκε και έμεινε στο έδαφος λιπόθυμος. Την ίδια στιγμή οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τους χίλιους και πήραν θέσεις για να αντιμετωπίσουν τα τεθωρακισμένα των ειδικών δυνάμεων της τουρικής αστυνομίας, που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και αναγκάστηκαν να ρίξουν ριπές στον αέρα και δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Ακολούθησαν συμπλοκές και τα γεγονότα επεκτάθηκαν σε όλες τις συνοικίες της πόλης.

Ο αστυνομικός, που γλύτωσε γιατί το πλήθος τον θεώρησε νεκρό, μεταφέρθηκε πρώτα στο νοσοκομείο της κωμόπολης και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Βαν, όπου διαπσιτώθηκε ότι η κατάσταση της υγειας του είναι κρίσιμη, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που φέρει σε όλο του το σώμα.

Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα μηχανισμοί του βαθέος κράτους διένειμαν προκήρυξη στη Γιουκσέκοβα, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, προαναγγέλοντας τη δράση μιας νέας οργάνωσης, που θα φέρει τέλος στην παντοδυναμία του ΡΚΚ στην πόλη.

Το γεγονός, που θεωρείται τυχαίο πλην όμως ενδεικτικό, δείχνει την αποφασιστικότητα του λαού να μην επιτρέψει τη φυσιολογική λειτουργία του τουρκικού κράτους, όπως για παράδειγμα η επιβολή των τουρκικών νόμων και η υλοποίηση των αποφάσεων των τουρκικών δικαστηρίων.

Και για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο μας, έχουμε να πούμε ότι μια χώρα που δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πλήρη κυριαρχία σε μια έκταση 100 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα στην ίδια την επικράτειά της, είναι δυνατόν να απειλείσει μια χώρα σαν την Ελλάδα και ένα λαό σαν τους Έλληνες, που παρόλη την δεινή θέση που έχουμε περιέλθει, έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε, όταν χρειαστεί. Και κυρίως, ξέρουμε να κρατάμε ψηλά το κεφάλι.

ΠΗΓΗ 

Τα μυστικά της… χρεοκοπίας μας


Βέβαιη θεωρούν πλέον την αδυναμία της χώρας να επανέλθει στις αγορές οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης. Και δεν κρύβουν, ότι μόνο ένα… μυστικό περιμένουν στις 25 Μαρτίου να μάθουν για να συμπληρώσουν το ελληνικό «παζλ»: αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως και κάθε κάτοχο ελληνικών ομολόγων, είναι αν το νέο δάνειο που υποχρεωτικά θα πρέπει να πάρει η χώρα από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το 2013 θα συνοδευθεί και από ένα «κούρεμα» των ιδιωτών πιστωτών.

Η χθεσινή ανακοίνωση της S&P, η οποία επιφυλάχθηκε να αποφασίσει μετά τις 25 Μαρτίου αν θα τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα δυο-τρεις βαθμίδες κάτω από το “junk” είναι απολύτως χαρακτηριστική του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει την κυβέρνηση το «σχέδιο διάσωσης» του περασμένου Μαϊου, που εφαρμόζεται με όλο και περισσότερες δόσεις ακραίων δημοσιονομικών μέτρων, καθώς πολύ απλά… οι αριθμοί του μνημονίου δεν βγαίνουν:

  • Με ένα δημόσιο χρέος, που ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι θα φθάσει το 153% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, η S&P θεωρεί βέβαιο, ότι η χώρα θα γίνει ο πρώτος «πελάτης» του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος παίρνει το 2013 τη σκυτάλη από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα επιστροφής στις αγορές μετά τη λήξη του μνημονίου και θα χρειασθεί να παραμείνει ίσως και για αρκετά χρόνια «πελάτης» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης.
  • Η S&P ορθά δείχνει να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις 25 Μαρτίου, σε σχέση με το χρόνο εξυπηρέτησης του δανείου των 110 δις. ευρώ και με το επιτόκιο δανεισμού, που είναι πολύ πιθανό να μειωθεί. Ούτε ενδιαφέρεται για το αν θα διατηρήσει η χώρα τις ελπίδες της για ένα νέο δάνειο από το EFSF, προκειμένου να αποσύρει από την αγορά ομόλογα. Στην καλύτερη περίπτωση, όλα αυτά τα μέτρα θα είναι επαρκή για να «κρατήσουν ζωντανή» την Ελλάδα ως τη λήξη του μνημονίου, στα μέσα του 2013, αλλά δεν επαρκούν για να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους.
  • Έτσι, αυτό που ενδιαφέρει την S&P, για να καταλήξει στη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων, είναι αν στις 25 Μαρτίου θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων (ήδη υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία από τα τέλη του 2010) για το καθεστώς ελεγχόμενων χρεοκοπιών, που θα τεθεί (;) σε ισχύ το 2013.
  • Ουσιαστικά, δηλαδή, το μόνο ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα είναι αν θα αποφασισθεί οριστικά, ότι όσες χώρες λαμβάνουν βοήθεια από τον ESM θα περνούν πρώτα από αυστηρό έλεγχο φερεγγυότητας. Και, αν κρίνεται, όπως είναι βέβαιο ότι θα κριθεί για την Ελλάδα, ότι βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν το χρέος τους μακροπρόθεσμα, θα προηγείται ένα… γερό «κούρεμα» πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, πριν εγκριθεί ένα νέο δάνειο.
  • Η σχετική γερμανική πρόταση, που για τις αγορές αποτελεί «κόκκινη σημαία», έχει μια σαφή λογική: οι ισχυρές χώρες-πιστωτές των αδύναμων οικονομιών δεν θέλουν να δίνουν δάνεια σε αφερέγγυες χώρες. Αρνούνται, δηλαδή, να δανείσουν την Ελλάδα, αν εκ των προτέρων φαίνεται πολύ δύσκολο να πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους. Σε αυτό το επιχείρημα φαίνεται ότι επιμένει η Άνγκελα Μέρκελ και υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο στις 25 Μαρτίου να ληφθεί οριστικά η απόφαση για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενων χρεοκοπιών. Για αυτό το πραγματικά κρίσιμο θέμα, όμως, στην Ελλάδα ελάχιστη συζήτηση γίνεται, ενώ αφιερώνονται ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου και ποταμοί μελανιού σε λιγότερο ουσιαστικά ζητήματα, όπως η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ.

Σε περίπτωση που αποφασισθεί τελικά στις 25 Μαρτίου να «στηθεί» το 2013 ο μηχανισμός των ελεγχόμενων χρεοκοπιών, τον οποίο οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης αντιμετωπίζουν σαν σοβαρή απειλή, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια παράδοξη συνέπεια: οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα κλιμακώσουν την πίεση τους, ώστε η ελεγχόμενη χρεοκοπία να μην καθυστερήσει μέχρι το 2013, αλλά να αποφασισθεί το συντομότερο δυνατό.

Και αυτό γιατί, όσο περνά ο καιρός, τόσο λιγοστεύουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από ιδιώτες πιστωτές. Όσοι μείνουν με τον… μουτζούρη μετά το 2013 θα πρέπει να υποστούν πολύ μεγάλο «κούρεμα» των απαιτήσεών τους, αφού το ΔΝΤ και τα κράτη της ευρωζώνης (επίσημοι πιστωτές) θεωρείται βέβαιο ότι θα προστατευθούν από το «κούρεμα» και θα μεγιστοποιηθεί το βάρος για τους ιδιώτες.

Ουσιαστικά, δηλαδή, η S&P «φωτίζει» μια πολύ σημαντική πλευρά του ελληνικού «δράματος» της 25ης Μαρτίου, στην οποία ελάχιστες αναφορές έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση: αν τελικά περάσουν οι γερμανικές προτάσεις για τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες, αμέσως οι οίκοι αξιολόγησης θα κατεβάσουν τη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων σε κατηγορίες που δεν πλησιάζουν ούτε ακραίοι τζογαδόροι των αγορών. Με αυτό τον τρόπο, θα επιδιώξουν να επιταχύνουν το αναπόφευκτο «κούρεμα» πιστωτών, ώστε να έλθει πολύ πριν από τη λήξη του μνημονίου, το καλοκαίρι του 2013. Η αναδιάρθρωση χρέους, λοιπόν, μπορεί τελικά να βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο φαντάζονται οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα…
ΠΗΓΗ

Οι συνέπειες των αραβικών εξεγέρσεων



Προφανώς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε σχετικά με τις συνέπειες των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, καθώς αγνοούμε βασικές μεταβλητές, όπως π.χ. αν θα υπάρξουν και άλλες εξεγέρσεις, σε ποιες χώρες θα γίνει τελικά αλλαγή καθεστώτος και σε ποιες θα γίνουν απλώς κάποιες παραχωρήσεις προς τους διαδηλωτές, και αν είναι πιθανή η ιρανοποίηση π.χ. της Αιγύπτου ή, έστω, η επικράτηση ενός «λάιτ» πολιτικού Ισλάμ (τουρκικού τύπου) στη χώρα αυτή ή σε κάποια άλλη (ενδεχομένως όχι άμεσα αλλά σε κάποιο βάθος χρόνου, ιδιαίτερα όταν εξατμιστεί η αρχική ευφορία και διαφανούν οι δυσκολίες διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας από την όποια διάδοχη κυβέρνηση). Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περιπτώσεις –όπως η Τυνησία– όπου η εξέγερση ήταν επιτυχημένη και σχετικά αναίμακτη, λόγω της σοβαρότητας των υπό αντιμετώπιση προβλημάτων, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για ταχεία μετάβαση σε μια σταθερή και σχετικά δημοκρατική διάδοχη κατάσταση. Παρατεταμένη αστάθεια και εσωτερικές συγκρούσεις σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα προκαλέσουν προσωρινή αναστάτωση και άνοδο της τιμής του πετρελαίου (αφού τέτοιες καταστάσεις αποτελούν τη χαρά των κερδοσκόπων). Ωστόσο, οι ισορροπίες γρήγορα θα αποκατασταθούν, αφού όποιας ιδεολογίας και να είναι τα διάδοχα καθεστώτα, επιθυμούν την ομαλή ροή ενεργειακών πόρων που αποτελεί την κύρια και, συχνά, τη μόνη πηγή πλούτου για τις χώρες τους. Μόνο σε περίπτωση ανατροπής της σαουδαραβικής μοναρχίας ή παρατεταμένης εσωτερικής αστάθειας στη χώρα αυτή θα έχουμε απρόβλεπτης διάρκειας και εύρους αρρυθμίες στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Εξάλλου, η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο μεγάλου αριθμού προσφύγων σε περίπτωση εμφύλιας σύγκρουσης σε κάποια βορειοαφρικανική χώρα.
Αντικείμενο σοβαρής ανησυχίας αποτελεί το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης της Αιγύπτου απέναντι στο Ισραήλ. Αν και μια ανοιχτή επιδείνωση των σχέσεων δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή, θα είναι πολύ δύσκολο για την επόμενη ηγεσία της χώρας να διατηρήσει τον αποκλεισμό της Γάζας στα σημερινά επίπεδα. Η υπό αναδιαμόρφωση κατάσταση στην περιοχή αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για την ισραηλινή ηγεσία να αντιληφθεί τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής της στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η περίπτωση του Μπαχρέιν. Ενδεχόμενη ανατροπή της οικογένειας των Αλ Χαλίφα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για όλα τα μοναρχικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου, της Σαουδικής Αραβίας μη εξαιρουμένης.
Βαρύνουσας σημασίας θα είναι και οι προσπάθειες Τουρκίας και Ιράν (το οποίο αντιμετωπίζει το δικό του «Πράσινο Κίνημα») να διεκδικήσουν αυξημένη επιρροή στην περιοχή, κάτι που ενδέχεται να τις φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις παραδοσιακές σουνιτικές δυνάμεις, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε Κίνα, Ρωσία και Ινδία να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις μεταβαλλόμενες περιφερειακές ισορροπίες. Τέλος, οι δυτικές χώρες θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με τα νέα καθεστώτα με βασικό εργαλείο την οικονομική βοήθεια, αλλά ενδεχομένως και να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σχετικά με τα ισλαμικά κινήματα σε διάφορες χώρες της περιοχής.
Θάνος Π. Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΠΗΓΗ

ΟΡΘΑ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ

Σταυραετέ του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, υπαρχηγέ της ΕΟΚΑ, σαν σήμερα 3 του Μάρτη 1957 έγραψες με την θυσία σου πάνω στις πλάκες της ιστορίας για να μείνει χαραγμένη στους αιώνες, την εντολή του ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Την εντολή του ΗΡΩΑ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ".
Το "μολών λαβέ" που αντήχησε τότε στις απόκρημνες πλαγιές του Μαχαιρά φτάνει ως εμάς και αντηχεί μες τις ατσάλινες καρδιές μας και μας δίνει δύναμη στον αγώνα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και στους τουρκοπροσκυνημένους ηγετίσκους που ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την προδοσία της Ζυρίχης με το αίσχος της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης της θυσίας σου είναι η αντίσταση στην υποχώρηση. Η αντίσταση στον αφελληνισμό της Κύπρου.
Ορθά τα λάβαρα.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ