ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Ασυγχώρητα Διαπραγματευτικά λάθη



Του Κώστα Μαυρίδη


Η εποικοδομητική ασάφεια στο κυπριακό έχει αποδειχτεί καταστροφική για την Ε/κ πλευρά και οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Όμως, ειδικά μετά το μάθημα του 2004 (Σχέδιο Ανάν), η διαχείριση των διαπραγματεύσεων εκ μέρους μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, δείχνει πόσο ανεπίδεκτοι μαθήσεως υπήρξε η διαπραγματευτική μας ομάδα. Θα επικεντρωθούμε σε δύο μόνο φράσεις που δείχνουν τα σοβαρά και πλέον, ασυγχώρητα λάθη μας.


Όταν χρόνια μετά το 1974, προέκυψε ο όρος της «διζωνικότητας» στη λύση, οι όποιες αντιδράσεις θεωρήθηκαν υπερβολικές. Η Ε/κ ηγεσία διαβεβαίωνε ότι «διζωνικότητα» δεν σημαίνει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ. Και φυσικά, δεν εξυπακούει τον ακρωτηριασμό των κατεχόμενων περιουσιών από τους νόμιμους Ε/κ ιδιοκτήτες τους. Ως πειστικό τεκμήριο, η ηγεσία προέβαλλε την θέση ότι ο ΟΗΕ δεν υιοθετεί το περιεχόμενο που η Τουρκία προσέδιδε στην «διζωνικότητα». Σήμερα, η Τουρκία προσδίδει στην «διζωνικότητα» περιεχόμενο ξεκάθαρου και ωμού ακρωτηριασμού των Ε/κ περιουσιών από τους ιδιοκτήτες τους, ώστε η επιστροφή των Ε/κ να καθίσταται οριστικά αδύνατη. Και ο ακρωτηριασμός επιχειρείται χωρίς οποιαδήποτε σοβαρή αντίδραση. Δείγμα τέτοιας αναιμικής συμπεριφοράς στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων ήταν η αποκάλυψη μας, χωρίς να σχολιαστεί από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο, ότι η Τουρκία και ο Ταλάτ απαίτησαν και διαγράφηκε αμέσως η παράγραφος 10 (αναφορά στην Απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εναντίον του ζεύγους των Άγγλων Όραμς) της Έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάιο του 2009, κατόπιν παρέμβασης ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ και συγκεκριμένα του βρώμικου δίδυμου Πάσκο και Ντάουνερ. Δεκάδες απόρρητα έγγραφα, με κορύφωση την επιστολή Ταλάτ, 18 Μαίου 2009, αποδεικνύουν την εμμονή των Τούρκων να αποκλείσουν οτιδήποτε στην «διζωνικότητα» που να επιτρέπει την αποκατάσταση των περιουσιών στους Ε/κ. Εντούτοις, τα ΗΕ αποδέχτηκαν την τουρκική απαίτηση χωρίς οποιαδήποτε σοβαρή αντίδραση εκ μέρους μας.

Το δεύτερο αφορά τον «νέο συνεταιρισμό». Μετά τα γεγονότα του 1963-64, η Τουρκία με τον Ντενκτάς προέβαλλαν το επιχείρημα ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε συνεταιρισμός των δύο κοινοτήτων που διαλύθηκε με την αποχώρηση της Τ/κ κοινότητας από τους θεσμούς του κράτους, όπως επέβαλε η Τουρκία. Την τουρκική επιχειρηματολογία ΕΝΤΑΦΙΑΣΕ το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964 το οποίο αναγνώρισε την Κυβέρνηση Μακαρίου συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (χωρίς την συμμετοχή των Τ/κ). Έκτοτε, όλες οι συνωμοσίες πριν και μετά το 1974 απέτυχαν να πλήξουν την νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2008 προέκυψε νεκρανάσταση … της τουρκικής επιχειρηματολογίας στο Κοινό Ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ της 23ης Μαΐου 2008 με αναφορά σε λύση με «νέο συνεταιρισμό» όπως ήταν η πάγια τουρκική θέση και θα αποτελείται από «δύο συνιστώντα states». Το Προεδρικό χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ως παραδοξότητες διότι ενάντια ο «νέος συνεταιρισμός… έχει μόνο το περιεχόμενο που του προσδίδει η κάθε πλευρά». Δηλ. η εποικοδομητική ασάφεια με δική μας πρωτοβουλία!


Τον Ιούνιο 2008, η Τουρκία (με ΗΠΑ-Αγγλία) επιχείρησε να «τσιμεντώσει» το Ανακοινωθέν σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά, όπως ομολόγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Κυπριακή Δημοκρατία αντέδρασε και με την βοήθεια συμμάχων κατάφερε να το αποτρέψει επειδή θα επέτρεπε αυθαίρετες (τουρκικές) ερμηνείες. Από τα πιο πάνω συνάγεται κάτι απλό: Δεν γίνεται τον Μάιο του 2008, η φρασεολογία στο Ανακοινωθέν να θεωρείται πρόοδος και τον Ιούνιο 2008 να προκαλεί συναγερμό για ακύρωση υιοθέτησης του από το Συμβούλιο Ασφαλείας όπως ζητούσαν Τουρκία-ΗΠΑ-Αγγλία. Τελικά, Ιούνιο του 2010, το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 1930 υιοθέτησε το Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο και περιλαμβάνεται σε κάθε επίσημη αναφορά της Τουρκίας (ΗΠΑ, Αγγλίας κ.ά.) για το κυπριακό.

Εκτός από την Τουρκία, τώρα και ο Έρογλου επιμένει σε κάθε αναφορά του για το κυπριακό να προβάλλει την «διζωνικότητα» και το «νέο συνεταιρισμό» όπως ήταν πάντοτε οι τουρκικές θέσεις που επελαύνουν με την δική μας ανοχή. Το επαναλαμβάνουμε: Με τέτοια διαπραγμάτευση, είμαστε χαμένοι.
Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Η τελευταία κίνηση της δικής πλευράς αναφορικά με το κυπριακό ήταν η κατάθεση των νέων προτάσεων Χριστόφια που σε τελική ανάλυση αποτελούν Αμμοχωστοποίηση του κυπριακού , αφού κεντρικός άξονας αυτών των προτάσεων ήταν η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα απευθείας εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. και κατεχομένων και την άρση των εμποδίων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Οι νέες προτάσεις Χριστόφια αν και βαθαίνουν περισσότερο την υποχώρηση εντούτοις χαρακτηρίσθηκαν από την προπαγάνδα των κρατούντων ως έξυπνη κίνηση , ως ένα βήμα μπροστά . Αφού έγινε η κατάθεση των νέων προτάσεων ο κ. Χριστόφιας αποκοιμήθηκε στο θρόνο περιμένοντας την άλλη πλευρά να εκλογικευτεί και να αποδεχθεί τις προτάσεις που σύμφωνα με τους ερασιτέχνες μάγους που περιστοιχίζουν τον κ Χριστόφια θα ανοιγόταν έτσι διάπλατος ο δρόμος προς την λύση .
Η άλλη πλευρά όμως ακολούθησε τη δική της γραμμή και κράτησε μόνο στη μνήμη των γιγνομένων τις νέες υποχωρήσεις Χριστόφια για μελλοντική χρήση . Η άλλη γραμμή της Τουρκίας δεν έχει να κάνει με την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για λύση πάνω στη λεγόμενη συμφωνημένη βάση αλλά στοχεύει κατευθείαν στην διεκδίκηση αναγνώρισης του κατοχικού μορφώματος και στην εφαρμογή του αμέσου εμπορίου Ε.Ε και κατεχομένων παρακάμπτοντας τις προτάσεις Χριστόφια . Σε αυτή τη φάση βρίσκονται τα πράγματα με την Αγγλία να στέκεται στο πλευρό των τούρκων και να αλωνίζει την υφήλιο προς υποστήριξη των τουρκικών σχεδίων .

Η δική μας πλευρά αναλώνεται σε ανούσιες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση χωρίς να περιγράφει τα πράγματα στο λαό ως έχουν .Επικεντρώνονται οι κομματάρχες του πολιτικού κατεστημένου σε πράγματα επουσιώδη και δευτερεύοντα για να αφήσουν την Αγγλία να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της .Αυτή είναι μια τακτική που την έχουν μάθει απέξω και ανακατωτά οι δόλιοι αγγλόδουλοι πολιτικάντηδες .Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο .Έτσι θα βρεθούμε ξαφνικά ενώπιον νέων τετελεσμένων τα οποία θα παγιώσει η αγγλοτουρκική διπλωματία μετά της συναινούσας αδιαφορίας μας .

Εκείνο που απαιτείται αυτή την ώρα είναι μια νέα επιθετική στρατηγική κατά της αγγλοτουρκικής συνομωσίας .

Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει τις κάτωθι κινήσεις :

Πρώτο : Ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη .

Δεύτερο : Καταγγελία των συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας .

Τρίτο : Καταγγελία της εχθρικής πολιτικής της Μ. Βρετανίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία .

Τέταρτο : Αναθεώρηση και αναθέσμιση του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης σύμφωνα με τα κεκτημένα της Ευρώπης .

Πέμπτο : Άνοιγμα του ζητήματος της μετατροπής των Αγγλικών βάσεων σε βάσεις της ευρωπαϊκής αμυντικής συναντίληψης μη αποκλειομένου του ΝΑΤΟ .

Έκτο : Κατεδάφιση των κεραιών υψηλής ακτινοβολίας και των κατασκοπευτικών σταθμών που διαθέτουν οι άγγλοι στο νησί .

‘Έβδομο : Άμεση παράδοση στη Κυπριακή Δημοκρατία των περιοχών που βρίσκονται εκτός των περιφραγμένων στρατιωτικών βάσεων υπό αγγλική κατοχή.

Όγδοο :Κλείσιμο των οδοφραγμάτων .

Ένατο : Αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος και σταδιακή μετατροπή του σε ενιαίο ελληνικό στρατό ,

Δέκατο : Δημιουργία ισχυρής ένοπλης πολιτοφυλακής .

Ενδέκατο : Εκστρατεία στην Ευρώπη για γνωστοποίηση των θέσεων μας .



Αυτές οι ελάχιστες κινήσεις που επιβάλλεται να γίνουν είμαστε βέβαιοι πως δεν θα γίνουν για τον απλούστατο λόγο ότι το πολιτικό , οικονομικό και «πνευματικό» κατεστημένο είναι αγγλόδουλο μέχρι το μεδούλι των οστών του .

Μόνο εμείς οι εθνικοδημοκράτες θα εγκαινιάσουμε την απελευθερωτική στρατηγική αν ο λαός ξυπνήσει από την πολύχρονη μαστούρα που τον βύθισαν οι εγκάθετοι ηγετίσκοι του τους οποίους θαυμάζει και προσκυνά .

Διπλή κατοχή υπομένει η δύστυχη πατρίδα μας . Από την μια οι αγγλοτούρκοι και από την άλλη οι αγγλόδουλοι και προσκυνημένοι κοτσαπάσηδες .

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)

ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


ΕΔΗΚ