ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΤΑΡΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ

Ύστερα από τη λαϊκή εξέγερση στη Τυνησία κατά του δικτατορικού καθεστώτος που άρπαζε το μόχθο των πολλών για να τρέφει τους ολίγους, ακολούθησε η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο κατά της κυβερνήσεως Μουμπάρακ.
Το βέβαιο είναι ότι οι εξεγέρσεις αυτές δεν θα απολήξουν σε κοσμικές δημοκρατίες δυτικού τύπου, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει στις χώρες αυτές η απαραίτητη κουλτούρα. Έτσι κυρίαρχος του παιχνιδιού θα αναδειχθεί ο ισλαμισμός . Το πρόβλημα είναι τι είδους ισλαμικό κράτος θα διαδεχθεί τις τωρινές εγκάθετες τυραννίες. Θα πρόκειται για ένα μετριοπαθή ισλαμισμό ή για ένα ακραίο ισλαμισμό που πιθανόν να αναζητήσει συνεργασίες με το Ιράν και τις σκληροπυρηνικές ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή; Η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα ανησυχεί τους Αμερικανούς και το Ισραήλ που φαίνεται θα έχουν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτους κινδύνους . Τούτο σημαίνει πως αναπτύσσονται στη περιοχή μας νέες γεωπολιτικές δυναμικές που δυνατό να επηρεάσουν και τη Κύπρο .
Το κυρίαρχο ερώτημα αφορά στην ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού. Τι πράττουν οι κρατούντες στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της άμυνας μας και της διασφάλισης της κυριαρχίας μας; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ενιαίο αμυντικό δόγμα ; Τι θα γίνει επιτέλους με την ένταξη μας στον συνεταιρισμό για την ειρήνη; Ο λαός ανησυχεί και ερωτά. Αντί απαντήσεως όμως πληροφορείται για την γραμμή του πολιτικού κατεστημένου προς λύση αποστρατικοποίησης και συνεταιρισμού με τους τούρκους κατακτητές πάνω από το πτώμα της δημοκρατίας και των αρχών της. Και όλες αυτές οι μειοδοσίες καλύπτονται με κούφια λόγια και «πατριωτικά» πουδραρίσματα προς άγραν ψήφων.
Ο φοβερότερος κίνδυνος για την Κύπρο δεν είναι σε τελική ανάλυση τα όσα συμβαίνουν στη περιοχή μας αλλά η παράταση του ενδοτικού , τουρκοπροσκυνημένου και αγγλόδουλου πολιτικού κατεστημένου. Από αυτό το κίνδυνο ο λαός οφείλει να απαλλαχθεί αν έμεινε μέσα του ψυχή.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ

Στα Πομακοχώρια της ελληνικής Θράκης, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, παγιώνεται σταθερά η τουρκική παρουσία μέσω διαφόρων κινήσεων, όπως η δημιουργία τουρκικών βιβλιοθηκών , εργαστηρίων ραπτικής, μαθημάτων κουράν κουρσού κτλ., στα οποία επιτελείται συστηματικά εθνικιστική τουρκική προπαγάνδα. Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, έχουμε το ξήλωμα της ελληνικής παρουσίας στα Πομακοχώρια αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Κρατικοί φορείς όπως το ταχυδρομείο, το σπίτι του δασκάλου όπου παλιά ήταν υποχρεωτική η μόνιμη παρουσία των δασκάλων στα χωριά, η αστυνομία κτλ εξαφανίζονται σιγά – σιγά, είτε από πιέσεις τουρκόφωνων πολιτευτών, είτε από την αδιαφορία του ελληνικούκράτους.


Αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην αισθάνονται δίπλα τους την ελληνική παρουσία και να είναι απομονωμένοι από το περιβάλλον της πατρίδας που ζούνε. «Παλιά συναντούσαμε συχνά Έλληνες και συνομιλούσαμε μαζί τους ενώ σήμερα για να ακούσουμε ελληνικά πρέπει να κατεβούμε στην πόλη» μας είπε μεσήλικας Πομάκος από το νομό Ροδόπης. Ενώ άλλος επεσήμανε ότι «πώς να δηλώσεις Πομάκος όταν είσαι στο χωριό και οι πληρωμένοι σε απειλούν ότι θα φέρουν δίπλα από τα σύνορα Γκρίζους Λύκους για να σε «συμμορφώσουν» και να μην έχεις έναν εκπρόσωπο της πολιτείας για να σε προστατέψει»;


Πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία, όσον αφορά την ελληνική παρουσία μέσω της εκπαίδευσης και στους τρεις νομούς, η υποχρεωτική παρουσία των δασκάλων στα χωριά έλαβε τέλος γύρω στο 1989. Ως τότε οι δάσκαλοι έμεναν αναγκαστικά κάποιες ημέρες πάνω στα Πομακοχώρια και βοηθούσαν τους κατοίκους και στην καλύτερη εκμάθηση των ελληνικών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Εχίνο έμεναν είκοσι οικογένειες χριστιανών δασκάλων που δίδασκαν στο ιεροσπουδαστήριο και στο δημοτικό σχολείο που χωριζόταν τότε σε θηλέων και αρρένων.
Στον Εχίνο υπήρχε και κτήριο όπου στεγαζόταν ταχυδρομείο και από εκεί ταχυδρομικοί διανομείς πήγαιναν τα γράμματα στα χωριά. Στο ίδιο κτήριο υπήρχε και αντιπροσωπεία του ΟΤΕ. Επίσης, πάλι στον Εχίνο, υπήρχε και δασαρχείο που απαρτίζονταν από δασοφύλακες και δασονόμους (οχτώ άτομα συνολικά) ενώ είχε και υποσταθμό στα Λουτρά Θερμών με τρία άτομα. Τέλος, στον Εχίνο είχε και έχει έδρα το τάγμα εθνοφυλακής, που όμως παλιότερα είχε διμοιρίες σε όλα τα Πομακοχώρια της Ξάνθης.
Στα αγροτικά ιατρεία υπηρετούσαν και στρατιωτικοί γιατροί που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ολοήμερη παρουσία στο χωριό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Τέτοια ιατρεία υπήρχαν στις Θέρμες (μαζί με μία μαία και μία νοσοκόμα), στην Κοτύλη (δύο μαίες και δύο νοσοκόμες), σταΜελίβοια, στο Ωραίον (μαία και νοσοκόμα) και στον Εχίνο.
Η αστυνομική παρουσία ξηλώθηκε από την Μέδουσα, τις Σάτρες, τοΩραίον, την Κοτύλη και τον Γέρακα (στο δρόμο για Σταυρούπολη). Σήμερα οι αστυνομικοί σταθμοί του Εχίνου και της Μύκης έχουν ελάχιστο προσωπικό και μάλλον ανεπαρκή εξοπλισμό.
Τέλος, για το νομό Ξάνθης, ο στρατός είχε φυλάκια που σήμερα έκλεισαν στο Διάσπαρτο στις θέσεις Οκμάνοβο και Ντόμπριβαρ, στιςΘέρμες στη θέση Χαλήλ Αγά ή Αγιάννης, όπου παλιότερα γινόταν και έλεγχος διαβατηρίων, στις Σάτρες στη συνοικία Τσούκκα, στη Γλαύκη, στα Μελίβοια, στο 8ο χιλιόμετρο, στο 42, και τέλος, μεταξύ Ωραίου καιΠάχνης στην θέση Κούλα.. Ενώ για το στρατόπεδο σήμερα στη Γλαύκη να παρατηρήσουμε ότι παλιά ήταν έδρα λόχου.
Στις μέρες μας πάνε και να κλείσουν και την μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη που υπάρχει στην Μύκη, όπως αναδείξαμε και σε προηγούμενο πρωτοσέλιδό μας (φ. 47). Η κατρακύλα τους δεν έχει πραγματικά σταματημό.

Για το νομό Ροδόπης η απουσία της ελληνικής πολιτείας δεν περιορίζεται μόνο στα Πομακοχώρια αλλά και στα πεδινά χωριά και τις κωμοπόλεις όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κατέβει χιλιάδες Πομάκοι. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται η συνεχής υποχώρηση της αστυνομικής παρουσίας που σε πολλές περιπτώσεις, ήταν αποτέλεσμα αφόρητων πιέσεων από τουρκόφωνους πολιτευτές. Έτσι, έκλεισαν αστυνομικά τμήματα και σταθμοί στον Κέχρο, στη Νέα Σάντα, σταΑρριανά, στη Στρύμη, στους Ασώματους, στο Νέο Σιδηροχώρι, στοΣώστη στην Αρίσβη, στον Άρατο, στη Γρατινή καθώς και στη Μαρώνεια, τον Αίγειρο και το Θρυλόριο. Μόλις τρεις αστυνομικοί σταθμοί παραμένουν ανοιχτοί (υπολειτουργούν): στην Ξυλαγανή, στην Καλλίστηκαι στο Πομακοχώρι Οργάνη με δύναμη μόλις δύο αστυνομικούς.
Για τα ιατρεία της περιοχής, να σημειώσουμε ότι η παρουσία γιατρών είναι σποραδική περιοριζόμενη πολλές φορές σε κάναδύο επισκέψεις την εβδομάδα (βλέπε και άρθρο για την Χλόη στο φ.48).
Επίσης, εντυπωσιακή είναι και η εγκατάλειψη του στρατού από τα ορεινά μετα πιο πολλά φυλάκια να έχουν ερημώσει (π.χ. σε Κύμη, Άνω Βυρσίνη, Σμιγάδα, Κέχρο κτλ).
Τέλος, μαθαίνουμε ότι πρόκειται να κλείσουν το πυροσβεστικό σώμα και η εφορεία στις Σάπες. Αν αφήσουν τίποτε όρθιο οι κύριοι του ελληνικού κοινοβουλίου να μας ενημερώσουν και εμάς. Ιδίως οι τοπικοί ελληνόφωνοι άρχοντες θα έπρεπε στην πράξη να είναι πιο ευαίσθητοι στα θέματα αυτά και όχι μόνο στα λόγια. Παράδειγμά τους θα έπρεπε να είναι οι τουρκόφωνοι συνάδελφοί τους που σταθερή τους πολιτική είναι το ξερίζωμα της ελληνικής παρουσίας στα ορεινά και στην ύπαιθρο. Ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Νoble Εnergy


Σημαντικότατες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες όσον αφορά το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο πρόεδρος της εταιρείας Νoble Εnergy Τσάρλς Ντάβιτσον πρόκειται να έχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα  για ανταλλαγή απόψεων με τον Κύπριο καθηγητή του Χιούστον Μιχάλη Οικονομίδη.
Μερικές ημέρες αργότερα στις 8 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας θα παρουσιάσει τις απόψεις του για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας, σε «κλειστό» συνέδριο μεγάλων επενδυτών για την ενέργεια που οργανώνει η Credit Suisse στις ΗΠΑ και θεωρείται το ετήσιο «Νταβός» της ενέργειας στον κόσμο με παρουσία των επικεφαλής των διεθνών ενεργειακών κολοσσών.
Η παρουσίαση του Ντάβιτσον θα μεταδοθεί ζωντανά από σειρά ειδικευμένων σε θέματα οικονομίας και επενδύσεων καλωδιακών τηλεοπτικών καναλιών. Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη είναι ότι Από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου, ηγετικά στελέχη της Νoble Εnergy θα βρίσκονται στην Κύπρο για να συμφωνηθεί με την κυπριακή κυβέρνηση το πρόγραμμα γεωτρήσεων και των επόμενων ενεργειών στο «Οικόπεδο 12» στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Οι λύσεις πρέπει να είναι στα πλαίσια των μηχανισμών της αγοράς και όχι της ρητορικής


Το μεγάλο ερώτημα στο Davos αυτές τις μέρες είναι τι θα κάνει η Ευρώπη για να λύσει τα προβλήματα της. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με το χρέος της Ελλάδος και της Ιρλανδίας, τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν σε άλλες χώρες και τι συνταγή έχει η Ε.Ε. για να τα λύσει αυτά τα προβλήματα.

Όσον αφορά τις λύσεις που προτείνονται, εκτιμώ ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά την κατεύθυνση που θα ήθελε να δει η αγορά. Το θέμα είναι ότι έχουμε ένα χρηματιστηριακό πρόβλημα (market oriented problem) που προσπαθούν οι Ευρωπαίοι να λύσουν με πολιτικά μέσα. Προσπαθούν δηλαδή να επιβάλουν μια πολιτική λύση για να μην στεναχωρηθεί κανένας, ενώ στην πραγματικότητα, το πρόβλημα απαιτεί να χυθεί αίμα και να διευθετηθεί με τους μηχανισμούς της αγοράς.

Για παράδειγμα, όταν ξετυλίχτηκε το πρόβλημα στην Αμερική, αμέσως και χωρίς κανέναν δισταγμό η αμερικανική κυβέρνηση έκανε αυτό που απαιτείται για να λυθεί το πρόβλημα.

Ποιος είναι αυτές οι λύσεις και ποιοι οι μηχανισμοί;

Οι λύσεις που δόθηκαν ήταν μέσα στα πλαίσια της αγοράς με τους μηχανισμούς της αγοράς. Οι λύσεις απαιτούν αναγνώριση και διαγραφή προβληματικών παγίων και ανακεφαλαιοποίηση ισολογισμών με το λογαριασμό να πληρωθεί από τους μετόχους και τους πιστωτές. Αυτή είναι η βασική συνταγή της αγοράς και του συστήματος που ζούμε.

Ενδεικτικό είναι ότι στις ΗΠΑ το 2009, το 2010 και μέχρι σήμερα (2011) έχουν πτωχεύσει 140, 157 και 11 τράπεζες αντιστοίχως. Όταν η ασφαλιστική αρχή που εγγυάται τις καταθέσεις (FDIC) εκτιμά ότι η εσωτερική αξία της τράπεζας έχει μηδενιστεί, τότε παίρνει τα κλειδιά από τη διοίκηση, ρευστοποιεί τα πάγια που έχει διαθέσιμα (υποκαταστήματα κτλ.), πουλάει αυτά τα πάγια σε κάποια άλλη τράπεζα, αναπληρώνει (αν χρειαστεί) τις καταθέσεις και αναλαμβάνει τους λογαριασμούς και τα δάνεια των πελατών μια άλλη τράπεζα.

Αυτή η λύση, εκτός του ότι αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, μειώνει και τη συνολική μόχλευση στο σύστημα. Και αυτοί που πληρώνουν το λογαριασμό (πέραν από το FDIC αν χρειαστεί να αναπληρώσει καταθέσεις) είναι οι ιδιόκτητες (μέτοχοι) και οι πιστωτές των εταιρειών αυτών.

Μόνο στην GM, οι διαγραφές στους ομολογιούχους (χοντρικά και με το μάτι) είναι περί τα $100 δισ. Δεν έχω ιδέα πόσα χάθηκαν στην περίπτωση της AIG και αλλού. Οι μέτοχοι εταιρειών όπως Lehman Brothers, Bear Stearns, και Merrill Lynch (μεταξύ άλλων) πλήρωσαν το απόλυτο τίμημα και οι μετοχές τους σχεδόν μηδενίστηκαν. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή της Citigroup, η ζημιά των μετόχων είναι 90% και μάλλον δεν θα σηκώσουν κεφάλι ποτέ.

Αντίθετα στην Ευρώπη επιμένουμε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό και να κάνουμε πειράματα. Τα πειράματα αυτά ακούν εις το όνομα του ταμείου EFSF, παράξενους μαθηματικούς υπολογισμούς για επαναγορά χρέους από την αγορά με έκπτωση, επιμήκυνση, ειδικούς όρους για αυτόματο κούρεμα μετά το 2013 και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Το τελευταίο το ακούσαμε την Παρασκευή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει τώρα το σκεπτικό να επιμηκυνθεί το δάνειο της τρόικας στα 30 χρόνια. Όχι μόνο αυτό, τώρα ορισμένοι λένε ότι θα χρειαστεί να επιμηκυνθεί το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Πρόσφατα σας έγραψα για ποιο λόγο μια επιμήκυνση δεν θα μας σώσει. (Διαβάστε το άρθρο με τίτλο "Θα μας λύσει τα προβλήματα η επιμήκυνση;").

Ακόμα και αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλα τα ελληνικά ομόλογα και να ανταλλαχτούν με ομολογίες διάρκειας 30 ετών, με εξαίρεση το επιτόκιο να είναι στα επίπεδα του 2-2,5%, να είστε σίγουροι ότι μακροπρόθεσμη λύση δεν θα υπάρξει. Όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμα και αν καταφέρουν να φέρουν εις πέρας αυτό το σχέδιο, οι χασούρες εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος θα είναι ίδιες (με το σενάριο χαμηλού επιτοκίου).

Όλα αυτά τα τερτίπια που σκαρώνουν στην Ε.Ε. θα δώσουν μόνο προσωρινές ανάσες και τίποτα άλλο. Μάλιστα δε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχουμε κάποιο οικονομικό ατύχημα στο ενδιάμεσο. Μακροπρόθεσμα αυτά τα σχέδια δεν είναι βιώσιμα.

Στην Ευρώπη όμως μας αρέσει να σκουπίζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και παρακαλάμε ότι η αγορά μασάει κουτόχορτο. Νομίζουμε ότι αν απειλήσουμε την αγορά, η αγορά θα κάνει αυτό που θέλουμε. Αν θυμάμαι καλά, κάποιος υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν θα υπαγορεύει την πολιτική της κυβέρνησης η αγορά και ότι κάποιοι θα χάσουν τα πουκάμισα τους. Ο ίδιος υπουργός όμως μετά από λίγο καιρό εθεάθη στο Sprider αγοράζοντας σώβρακα.

Η αγορά βέβαια τα γνωρίζει αυτά. Μπορεί κατά καιρούς να δείχνει ότι συμφωνεί και να αγοράζει αυτές τις ειδήσεις, αλλά μην παίρνετε θάρρος και λογαριάζετε επί μακρόν με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν. Καμία κρίση μόχλευσης δεν λύθηκε με αποπληρωμή χρεών. Ο λόγος που φτάσαμε στην κρίση είναι διότι ακριβώς αυτές οι υποχρεώσεις δεν μπορούν να πληρωθούν. Και το να παριστάνουμε ότι ξαφνικά μπορούν να πληρωθούν, κοροϊδεύουμε μόνο τους εαυτούς μας. Όλες οι κρίσεις έχουν αποκλιμακωθεί με διαγραφή προβληματικών παγίων και αυτή η κρίση δεν θα είναι η εξαίρεση.

Η κατάληξη των σημερινών σκέψεων είναι ότι, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα βιωσιμότητας και μόχλευσης με πολιτικά μέσα. Κάποιος που είναι υπερχρεωμένος, δεν θα γίνει βιώσιμος αν θα χρωστά πιο πολλά. Επίσης, οι λύσεις πρέπει να είναι στα πλαίσια των μηχανισμών της αγοράς και όχι της ρητορικής.

Πόσο ακόμα μπορεί η Ε.Ε να πηγαίνει κόντρα στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων δεν ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος ότι όσο αντιστέκονται, τόσο πιο επώδυνη θα είναι η τελική έκβαση.

Τέλος ένα ερώτημα: πόσες φορές άραγε θα είχε μηδενίσει και θα είχε γίνει σκόνη η Αμερική στην πρόσφατη κρίση, αν αντί για τον Paulson και τον Bernanke, είχε τον Παπακωνσταντίνου και τον Trichet.
ΠΗΓΗ

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του ΓΔ του Στρατιωτικού Επιτελείου ΕΕ


Λευκωσία: Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 2 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2011, ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMS), Αντιστράτηγος Ton Van Osch.
Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η επίσημη υποδοχή στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011, στις 10.25 π.μ. και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και ενημέρωση επί της αποστολής και του έργου της Εθνικής Φρουράς.
Το πρόγραμμα της επίσκεψη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επισκέψεις στους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, επίσκεψη-ενημέρωση σε Σχηματισμούς – Διοικήσεις και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, επίσκεψη σε ιστορικά και τουριστικά αξιοθέατα και κατάθεση στεφάνων σε Φυλακισμένα Μνήματα και Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ

Τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο αυτές τις μέρες είναι κατι πολύ περισσότερο απο μια λαϊκή εξέγερση όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν.
Το πρόβλημα δεν είναι ίσως η εξέγερση καθ αυτή εναντίον ενός "ισόβιου" προέδρου (30 χρόνια στην εξουσία).Ο Μουμπάρακ είναι ένας πρόεδρος με τα βασικά χαρακτηριστικά όσων έχουν ενταχθεί στη στρατηγική των ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει μία γνώριμη σε εμάς οικογενειοκρατία είναι πλήρως διεφθαρμένος και το σπουδαιότερο στα μάτια των υπολοίπων Αράβων έχει προδώσει τους Παλαιστινίους.
Απέναντι του αυτή την στιγμή έχει την Μουσουλμανική Αδελφότητα....
Μια αντιπολίτευση που και μόνο το όνομα της μπορεί να λέει πολλά μπορεί και τίποτα.
Υπάρχουν όμως μερικά δεδομένα που αξίζουν της προσοχής.
Καταρχάς έχουμε το όνομα Αλ Ζαουάχρι πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα και καθοδηγητής του Μπιλ Λάντεν ο οποίος ως Αιγύπτιος ενδιαφέρεται για την πτώση Μπουμπάρακ αφού υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος συμμαχεί σε πολλές περιπτώσεις με το Ισραήλ.
Εδω υπάρχει μια αλήθεια....Ο Μπουμπάρακ όντως τα "έχει καλά" με τους Ισραηλινούς όμως αυτό συμβαίνει γιατί τον συμφέρει εσωτερικά.
Ουδέποτε ο πρόεδρος της Αιγύπτου δεν ενδιαφέρθηκε για τους ισλαμιστές γιατί ήταν ακριβώς αυτούς που ήθελε να κρατά περιορισμένους φοβούμενος για την εξουσία του.Εξ ου και η ανοχή στην θρησκευτική ελευθερία που υπήρχε στην χώρα ως αντίβαρο στην αυξανόμενη ισλαμική επιρροή.
Απο την πλευρά του το Ισραήλ στηρίζει και στήριζε με κάθε τρόπο τον Μουμπάρακ γιατί δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ζήσει εποχές '60 όταν βρέθηκε περικυκλωμένο απο εχθρικά διακείμενα προς αυτό αραβικά κράτη.
Εδω "μπαίνουν" στο κόλπο και οι ΗΠΑ.....Οι ΗΠΑ που ενδιαφέρονται δήθεν για μια "δημοκρατική" αλλαγή αλλά που το πραγματικό ενδιαφέρον τους είναι το να μην υπερισχύσουν οι ισλαμιστές και παράλληλα να συνεχίζεται η στήριξη ή έστω οι....φιλικές σχέσεις προς το Ισραήλ.
Αυτό όμως που μένει να δούμε είναι τι θα κάνουν με την δημοκρατία οι εξεγερμένοι καθώς ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των ΗΠΑ αλλά και της Δύσης γενικότερα είναι ότι μεσα απο δημοκρατικές διαδικασίες (εκλογές) ήδη στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής οι ισλαμιστές αναδεικνύονται όχι μόνο σε ρυθμιστές αλλά σχηματίζουν και κυβερνήσεις.
Ηδη στο Λίβανο έχουν σχηματίσει κυβέρνηση,στην Γάζα το ίδιο.
Η Μουσουλμανική αδελφότητα στην Αίγυπτο αναμένει την σειρά της όπως και έξαρση του ισλαμισμού υπάρχει και ανάμεσα στο εξαθλιωμένο λαό της Τυνησίας.
Στην πραγματικότητα τα περι "δημοκρατίας" και "μάχη κατα της τρομοκρατίας" των Αμερικανών φαίνεται πλέον πως όχι μόνο είναι παραμύθι.Καθώς ούτε για την δημοκρατία ενδιαφέρθηκαν ποτέ οι Αμερικάνοι ούτε πραγματικά κυνήγησαν κανένα τρομοκράτη.
Η μόνη τους έννοια είναι ο έλεγχος των πετρελαίων για λογαριασμό των πολυεθνικών και η υποστήριξη του Ισραήλ.
Και είναι δύσκολη πλέον η θέση τους αφού η έξαρση του ισλαμισμού απειλεί και τα δύο.
Δεν θα μας κάνει λοιπόν καμία εντύπωση αν ακόμα και μετά την επιβολή της θέλησης των εξεγερμένων...Σε μερικά χρόνια ή οι εξεγερμένοι απο μόνοι τους...με την ανάλογη αμερικανική βοήθεια ή με την εξέγερση κάποιων άλλων περισσότερων "δημοκρατών" επαναφέρει την κατάσταση εκεί που οι ΗΠΑ επιθυμούν.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΛΗΓΜΕΝΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ευρεία δημοσιότητα έλαβαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόσο η αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προχθές, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, ότι η Ελλάδα έβαλε «βέτο» στο Βουκουρέστι, για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όσο και η σχετική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται τέτοιοι όροι.
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Ντνέβνικ» , σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Σαμαράς αναγνώρισε ότι υπήρξε βέτο», σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις αναφορές του αυτές «αναίρεσε όλους τους ισχυρισμούς της Ελλάδας ότι στο Βουκουρέστι από κανέναν δεν υπήρξε αναφορά σε βέτο».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η αναφορά του κ. Σαμαρά σε «βέτο» προκάλεσε την «αντίδραση» του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα ο οποίος απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται χρήση του όρου αυτού, διότι μπορεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Η «Νντέβνικ» σημειώνει ότι το βασικό επιχείρημα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ότι η Ελλάδα άσκησε «βέτο» στο Βουκουρέστι για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, ενώ η Ελλάδα αναφέρει ότι δεν υπήρξε «βέτο», αλλά ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» έχει ως τίτλο στο σχετικό της δημοσίευμα: «Ο Δρούτσας ζήτησε από τον Σαμαρά να μην παινεύεται για το βέτο» και σημειώνει ότι «η σχετική αναφορά του κ.Σαμαρά επικρίθηκε από τον κ. Δρούτσα».
Η εφημερίδα «Νόβα Μακεντόνια» κάνει λόγο για «αντιπαράθεση Σαμαρά-Δρούτσα».
Σε ιδιαίτερους σχολιασμούς προέβη ο ιδιωτικός φιλοκυβερνητικός σταθμός «Κάναλ 5», σημειώνοντας ότι «η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά, προσφέρει στην ΠΓΔΜ ένα ακλόνητο επιχείρημα ότι η Ελλάδα στο Βουκουρέστι άσκησε βέτο». Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός προσθέτει ότι «ο κ. Σαμαράς, λόγω της αναφοράς του αυτής, θα μπορούσε να κληθεί ως μάρτυρας στη Χάγη».
Ας δούμε ωστόσο κατά πόσο ισχύουν όλα τα παραπάνω.
Το "ατόπημα", ας το πούμε έτσι, του Αντώνη Σαμαρά, από τη στιγμή που βέτο όντως δεν ασκήσαμε στο Βουκουρέστι, εφόσον δεν έγινε επίσημη πρόσκληση για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι το λιγότερο κακό από τα μύρια όσα στην υπόθεση αυτή. Ας αναρωτηθούμε απλά γιατί ο κύριος Δρούτσας αντί να αποσιωπήσει το γεγονός, το έκανε βούκινο, ενισχύωντας έτσι τους ισχυρισμούς των Σκοπίων.
Η παρωδία του εμπάργκο στα Σκόπια τη στιγμή που ο Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε την προδοτική Ενδιάμεση Συμφωνία, χαρίζοντας ήδη από τότε το όνομα Μακεδονία στο κρατίδιο αυτό, ήταν η αρχή.
Αν και η πΓΔΜ, με το ψήφισμα 817/1993, παράγραφος 2, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έγινε μέλος του ΟΗΕ με την προσωρινή της ονομασία, την οποία ήταν υποχρεωμένες όλες οι πλευρές να χρησιμοποιούν κατά τις επίσημες συναντήσεις στους διεθνείς οργανισμούς και στα επίσημα έγγραφα, και χωρίς δικαίωμα να υψώσει σημαία τότε, το καλοκαίρι του 1997, η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ υπέβαλε επίσημη πρόταση στον Cyrus Vance με την οποία ζήτησε να αναγνωριστεί η χώρα με το συνταγματικό της όνομα: "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Γνωρίζουμε φυσικά τι επακολούθησε (καπήλευση των εθνικών συμβόλων και της ιστορίας μας, χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο κλπ).
Αυτό που όλοι αποφεύγουν να αναφέρουν ωστόσο, είναι το άρθρο 23 παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο τα δυο μέρη μπορούσαν να απομακρυνθούν από τη Συμφωνία, 7 χρόνια μετά την υπογραφή της, δηλαδή το 2002, εφόσον δεν υπήρχε εξεύρεση λύσης έως τότε. Η Συμφωνία έχει λήξει, άτυπα τουλάχιστον.
Το γιατί καμία ελληνική κυβέρνηση από το 2002 και εντεύθεν δεν κατέθεσε υπόμνημα λήξης, παραμένει άγνωστο. Αντ' αυτού, συνεχίσαμε να υπογράφουμε συμφωνίες συνεργασίας και να χρηματοδοτούμε τα Σκόπια (χρηματοδότηση συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ έως το 2004).Τα Σκόπια σέρνουν τώρα την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο, στηριζόμενα στην ίδια αυτή Συμφωνία που έχουν ήδη καταπατήσει αμέτρητες φορές, και που έχει άτυπα λήξει εδώ και 8 χρόνια. Γιατί η Ελλάδα αποδέχτηκε την αγωγή εναντίον της, χωρίς να χρησιμοποιήσει αυτό το δεδομένο; Ο καθένας εύκολα μπορεί να διεξάγει τα συμπεράσματα του.