ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η οικονομική κρίση στα ΜΜΕ!!!



 Αγχος, φόβος, απέχθεια, κατάθλιψη είναι τα αισθήματα που προκαλεί στους πολίτες ο τρόπος κάλυψης της «καθημερινής» ιστορίας της οικονομικής κρίσης από τα ΜΜΕ. Το συμπέρασμα αποτυπώνεται σε έρευνα που πραγματοποιούμε με τους φοιτητές στο μάθημα Ψυχοκοινωνιολογία των ΜΜΕ στο Πάντειο Πα­νεπιστήμιο. Η έρευνα αφενός αποκωδικοποιεί τα οπτικοακουστικά μηνύματα, αναλύοντας τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και καθημερινά έντυπα, αφετέρου καταγράφει πώς προσλαμβάνει το κοινό, ηλικίας 18-50 ετών, την κρίση από τα ΜΜΕαλλά και πώς τη βιώνει. Να μερικά προσωρινά συμπεράσματα:
1. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η δραματοποίηση της κρίσης. Παρουσιάζεται ως μια τεράστια φυ σική καταστροφή, ως μια άλλη 11η Σεπτεμβρίου. Ακολουθείται η ίδια «συνταγή» παρουσίασης, χωρίς να αναλύονται οι βαθύτεροι λόγοι ούτε να ακούγονται τρόποι διεξόδου από την κρίση.
2. Υπάρχει ευρύτερη ενοχοποίηση του κοινού. Όλοι σχεδόν νιώθουν υπεύθυνοι της κατάστασης είτε με την υιοθέτηση καταναλωτικών τρόπων ζωής είτε επειδή δανείστηκαν είτε ακόμη επειδή...
φοροδιαφεύγουν, λαδώνουν κ.λπ. Η εικόνα που μεταφέρουν είναι η εικόνα μιας διεφθαρμένης κοινωνίας στο σύνολο της. Η συλλογική ενοχοποίηση «απαγορεύει» το θυμό και την οργή, δημιουργεί συναισθήματα αυτοαπόρριψης, καθηλώνει τους ανθρώπους και οδηγεί αθόρυβα στην αποδοχή των μέτρων.

3. Τα μέσα υπερτονίζουν την ανασφάλεια ως τη μόνη δυνατή συμπεριφορά. Οι συλλογικές αντιδράσεις (διαδηλώσεις, απεργίες κ.λπ.) προ βάλλονται συνήθως τελευταίες, άρα ασήμαντες και, τελικά, μάταιες.
4. Κυριαρχεί το μοτίβο: Είμαστε όλοι υπαίτιοι για την κατάσταση της χώρας, η αντιμετώπιση όμως είναι: α) υπόθεση των πολιτικών που χει ρίζονται τα πράγματα και β) ατομική υπόθεση του καθενός που καλείται να τα βγάλει πέρα όπως μπορεί μόνος του.
Ωστόσο, τα ΜΜΕ προκαλούν, συχνά, τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στην έρευ να μας διαπιστώνουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Τα νέα στην τηλεόραση προκαλούν φόβο, απέ χθεια, κατάθλιψη. Πολλοί αποφεύγουν πλέον τις ειδήσεις, γιατί προκαλούν άγχος («Μιλάνε σαν να είναι ένας τυφώνας που μας έχει παρασύρει όλους», «Ανοίγω την τηλεόραση και αρρωσταίνω», «Γνωρίζω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν χρειάζεται να πενθώ συνέχεια»).
2. Οι πολίτες εντοπίζουν μια αντίφαση ανάμε σα στην εικόνα καταστροφής των ΜΜΕ και την πραγματικότητα. Δεν θεωρούν ότι κάτι άλλαξε δραματικά στην καθημερινότητα. Εκτιμούν, επί σης, ότι δεν είναι κακό να περιοριστούν κάποιες πολυτέλειες. Ίσως, λέει κάποιος, να ξαναβρούμε το μέτρο.
3. Θεωρούν ότι δεν θα γίνουμε πραγματικά φτωχοί όλοι. Διαπιστώνουν ότι οι πλούσιοι, ακόμη και στην κρίση, γίνονται πλουσιότεροι. Δεν εμπι στεύονται τους χειρισμούς των πολιτικών, αλλά δεν βλέπουν άλλη επιλογή. Δηλώνουν απογοη τευμένοι από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. 
4.Οι νεότεροι και πιο πολιτικοποιημένοι θεωρούν σίγουρο ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Οι μεγαλύτεροι (25 και άνω) δεν το πολυπιστεύουν.
Γράφει η  Αλεξάνδρα Κορωναίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
ΠΗΓΗ:Π.Υ.ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Οι “συστάσεις” Προβόπουλου στην Έκθεση της ΤτΕ


Του Γιάννη Αγγέλη
Με τις προτάσεις της τριμερούς Επιτροπής (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ), που διαχειρίζεται την προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο στήριξης, συντονίζονται οι “συστάσεις” της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιέχονται στην ετήσια Έκθεση που θα παρουσιασθεί σήμερα στην Γενική της Συνέλευση της τράπεζας.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες (“Κεφάλαιο” 24/4)  “καλεί” την Κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό μείωσης του ελλείμματος το 2010 από 4 σε 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας την πίεση στο σκέλος της περικοπής των δημόσιων δαπανών και όχι στα δημόσια έσοδα και τους φόρους. Ταυτόχρονα προτείνει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Η ΤτΕ στην Έκθεσή της κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πως η κρίση έχει επηρεάσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ από την εικόνα αυτή προκύπτει η “εύνοια της ΤτΕ” προς την περαιτέρω συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε “μικρότερο αριθμό ισχυρότερων τραπεζών”.

Η τοποθέτηση αυτή φέρεται να προδικάζει νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα...  

Επισημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία και παρατηρεί ότι παρά την προσωρινή βελτίωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών που είχε παρουσιασθεί λόγω της ύφεσης, η αρνητική εικόνα επανέρχεται τους τελευταίους μήνες και αποτυπώνεται στην εκ νέου αύξηση του ελλείμματός του.

Επαναφέρει την ανάγκη για επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας με προτεραιότητα εκείνα που θα έχουν άμεση θετική επίπτωση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Στις εκτιμήσεις της Έκθεσης αναγνωρίζεται η ανάγκη για ένα τουλάχιστον τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης με την προϋπόθεση της προσφυγής στο πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Διοικητικά στελέχη της ΤτΕ τόνισαν στο “Κ” ότι “οι αριθμοί (σ.σ. χρέους και ελλειμμάτων) είναι αμείλικτοι...”, για να προσθέσουν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια μακρά και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο προσαρμογής.

Το φοβικό περί Τουρκίας σύνδρομο…


O κ. Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του (σ.σ γνωστού κρατικοδίαιτου και αμερικανόφιλου) ΕΛΙΑΜΕΠ φρόντισε, λίγο πριν την νέο-οθωμανική άφιξη του Ερντογάν μετά των υπουργών αυτού, να θέσει και πάλι τα «αμείλικτα ερωτήματα» του προς την Ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με τη διαχείριση της «έναντι του Αιγαίου Τουρκιάς»…Σε άρθρο του στη Καθημερινή της Κυριακής (25/4/2010), η οποία δίνει βήμα, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, στη «ακαδημαϊκή παρέα» του ΕΛΙΑΜΕΠ (Τσούκαλης, Βερέμης, Γρηγοριάδης, Ντόκος, Κουλουμπής, Παπαχελάς κλπ) ο εν λόγω καθηγητής επανέλαβε τις τετριμμένες πλέον θέσεις του περί «νέο-οθωμανικού πολιτικού ρεαλισμού» εκ μέρους της Ελλάδος. Απορώ γιατί μέχρι τώρα ο κ. Κουλουμπής δεν έχει λάβει τις απαντήσεις στα « αμείλικτα ερώτηματα » που θέτει. Θα ήθελα να τον «διαφωτίσω» σχετικά γιατί δείχνει να βρίσκεται εκτός νέο-οθωμανικής πραγματικότητας…
Γράφει λοιπόν ο κ. Κουλουμπής για τους υπερ-πατριώτες διανοητές, πολιτικούς κλπ
« Για παράδειγμα, όταν ερωτώ εάν μια πιο ενεργητική και αντεπιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία συνεπάγεται στρατιωτική εμπλοκή ή κλιμάκωση τύπου Ιμίων (π.χ., αν θα έπρεπε να καταρριφθεί ένα τουρκικό αεροπλάνο που υπερίπταται ελληνικού εδάφους), η απάντηση είναι «όχι, όχι, όχι, και μην κάνεις προβοκατόρικες ερωτήσεις».
Κ. Κουλουμπή δε γνωρίζω σε ποιους απευθύνετε αυτές τις ερωτήσεις αλλά αν θέλετε πραγματικά απάντηση στο ερώτημα σας, σας γράφω το εξής :
Με βάση το Διεθνές και Εθνικό Δίκαιο κάθε πράξη, παράβαση ή παράληψη των υποκειμένων του (δηλαδή τα κράτη) συνεπάγεται και ένα νομικό – νόμιμο αποτέλεσμα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες όταν π.χ. ένα Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβιάζει τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο (αναγνώριση, αναχαίτηση, κατάρριψη κλπ). Αν η Ελλάς εφαρμόζει τις διαδικασίες ή όχι αφορά πολιτικές και στρατιωτικές εκτιμήσεις των εκάστοτε αρμοδιών Αρχών. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να είναι θέμα πατριωτισμού ή « φοβικού συνδρόμου » έναντι της Τουρκίας. Άρα το ερώτημα σας είναι ΛΑΘΟΣ. 
Εσείς φοβάστε ότι την επόμενη στιγμή μίας κατάρριψης ενός Τουρκικού μαχητικού, θα ακολουθήσει μαζικός βομβαρδισμός της Ελλάδος με Τουρκικούς πυραύλους εδάφους – εδάφους ή ναυμαχία στο μέσον του Αιγαίου. Αυτά είναι αστειότητες καθώς ένας πόλεμος προυποθέτει πολύμηνη προετοιμασία, συλλογή πληροφοριών, συντονισμό πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων, μεταφορά μονάδων σε προβλεπόμενες θέσεις μάχης κλπ.
Σας παραθέτω μόνο λίγα παραδείγματα :
Η βύθιση Νοτιο-Κορεάτικης κορβέτας πριν από μία εβδομάδα ΔΕΝ οδήγησε σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Η σύλληψη Βρεττάνων στρατιωτών στα Ιρανικά Χωρικά Ύδατα ΔΕΝ οδήγησε σε πόλεμο Ιράν – Βρεττανίας. Ο βομβαρδισμός από την Ισραηλινή Αεροπορία Συριακών στόχων πριν 2 χρόνια ΔΕΝ οδήγησε σε πόλεμο Συρίας – Ισραήλ. 
Εν ολίγοις, το μήνυμα που « πέρασαν » προς εχθρούς και φίλους, τόσο το Ισραήλ όσο και η Β. Κορέα και το Ιράν ήταν σαφές : Με την εθνική μας αξιοπρέπεια ΔΕΝ μπορεί να παίζει ΚΑΝΕΙΣ. Την Ελληνική αξιοπρέπεια ΕΣΕΙΣ πως την αντιλαμβάνεστε ;
Ο κ. Κουλουμπής συνεχίζει στο άρθρο του :
Από την άλλη πλευρά του διαλόγου βρίσκονται αυτοί (και μαζί τους ο γράφων) που πιστεύουν ότι ο δρόμος της σύνεσης (το κορυφαίο χαρακτηριστικό του πολιτικού ρεαλισμού) πρέπει να βασίζεται σε μία απλή συνταγή: προώθηση διπλωματικού διαλόγου με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου (διμερώς ή με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) και συγχρόνως υποστήριξη, με αυστηρές προϋποθέσεις, της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κ. Κουλουμπή ο διπλωματικός διάλογος με την Τουρκία, όπως αυτός θεσμοθετήθηκε (το 2002) με ΥΠΕΞ τον νυν πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρεου αποδείχτηκε μετά από σχεδόν 50 διμερείς συναντήσεις ως « χάσιμο χρόνου ». Κάτι αντίστοιχο με τις διμερείς συναντήσεις για το Συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. Άρα για ποια προώθηση διπλωματικού διαλόγου γράφετε ; Ποιος σας είπε ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο αποτελεί τη ΜΟΝΗ διαφορά για Νέο-οθωμανούς και Κεμαλιστές ; Διαβάσετε την πρόσφατη συνέντευξη Νταβούτογλου ;
Ο κ. Κουλουμπής συνεχίζει :
Πάντως, με δεδομένη τη σημερινή αμφιθυμία στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ανάμεσα στον επιθετικό αναθεωρητισμό και μια πολιτική καλής γειτονίας, η διατήρηση μιας επαρκούς ισορροπίας στρατιωτικών δυνάμεων παραμένει εκ των ων ουκ άνευ για τη διατήρηση της αποτροπής και την εξασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Κ. Κουλουμπή αν θεωρείτε ως « επιθετικό αναθεωρητισμό » τους Κεμαλιστές, και ως « πολιτική καλής γειτονίας » τους Νέο-Οθωμανούς του δίδυμου Ερντογαν – Νταβούτογλου, η γνώση σας για τη σύγχρονη Τουρκία είναι επικίνδυνα ελλιπής…Το δόγμα « μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες » δεν αφορά τους γείτονες αλλά τα προβλήματα της ίδιας της Τουρκίας. Ο Νταβούτογλου προτείνει στους γείτονες της Τουρκίας « Στρατηγικά Συμβούλια Συνεργασίας », προκειμένου να θέσει οικονομικά, πολιτικά, και γεωστρατηγικά τα γειτονικά κράτη υπό Τουρκική επιρροή. Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια τα μεγέθη της Τουρκικής οικονομίας έναντι των γειτόνων της. 
Γράφετε ότι :
Ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ, οκτώ μόλις χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατάφεραν να συνάψουν ένα ελληνοτουρκικό σύμφωνο ειρήνης και φιλίας.
Εξηγείστε μας (σε επόμενο άρθρο σας) τι κέρδισε η Ελλάς και ο προσφυγικός Ελληνισμός (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Καππαδόκες κλπ) από αυτό το ελληνοτουρκικό σύμφωνο ειρήνης και φιλίας…
Ξέρετε στη ζωή όλα είναι θέμα αισθητικής…Απλά, εμείς (ως νέα γενιά) δε θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν τις επόμενες δεακετίες σε μία Νέο-οθωμανική επαρχία όπως η σημερινή πολιτικο-οικονομική ελίτ προορίζει την Ελλάδα του ΔΝΤ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούν περισσότερη διαφάνεια


Απαιτούμε περισσότερη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ

Έκθεση του Μ. Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου
Πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη δημοσίευση όλων των πληροφοριών για χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα Περιφερειακής Πολιτικής, ζητάει από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Και ταυτόχρονα, καταθέτει στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπου είναι αντιπρόεδρος, σχέδιο Έκθεσης για τη «Διαφάνεια στην Περιφερειακή Πολιτική και τις Χρηματοδοτήσεις της».
«Δικαιούμαστε πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη δημοσίευση όλων των πληροφοριών  για τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. Η Κομισιόν αποτελεί μια λυπηρή εξαίρεση από την πρακτική διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά την ανοιχτή δημοσίευση των πληροφοριών σχετικά με τα μεγάλα έργα πριν από την απόφαση για τη χρηματοδότησή τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος«Η Έκθεση στοχεύει στο να εξασφαλίσει πως οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν εύκολα να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το ποια είναι τα προγράμματα χρηματοδότησης, ποιοι τα δικαιούνται, πως μπορούν να επικοινωνήσουν, να έχουν περιλήψεις των σχεδίων, τους τρόπους που μπορούν να εξασφαλίσουν στήριξη ή τους εταίρους κάθε σχεδίου».
Η Έκθεση αυτή, η πρώτη του Έλληνα ευρωβουλευτή, αφορά την αποσαφήνιση και βελτίωση της λειτουργίας των διατάξεων που θεσπίστηκαν το 2006 στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη Διαφάνεια». Παρόλο που η διαδικτυακή δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις χρηματοδοτήσεις αποτελεί υποχρέωση των χωρών μελών, σήμερα επικρατεί σχετική ασάφεια, καθώς κάθε χώρα ερμηνεύει τις υποχρεώσεις της με διαφορετικό τρόπο.
Με την έκθεση Τρεμόπουλου προτείνονται συγκεκριμένες βελτιώσεις που αφορούν την πλήρη διαθεσιμότητα των στοιχείων, ενοποίηση προδιαγραφών για τις εθνικές παρουσιάσεις, πληρέστερη αναγραφή στοιχείων των δικαιούχων και έγκαιρη παροχή των σχετικών στοιχείων.
Για τα σημαντικά σχέδια η έκθεση προτείνει τη δημοσίευση πληροφοριών στο διαδίκτυο πριν τη λήψη της απόφασης για τη χρηματοδότησή τους, στα πρότυπα των πρακτικών άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Θεωρεί, επίσης, απαραίτητη τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας της Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες μαζί με κατάλογο των σημαντικών σχεδίων, ενώ θα επιτρέπει και την υποβολή παρατηρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί η Επιτροπή να επωφελείται σημαντικά από το πλήθος των πληροφοριών, ώστε να λαμβάνει καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Στην παρουσίαση εκτέθηκαν από τον Μ. Τρεμόπουλο οι βασικές κατευθύνσεις της Έκθεσης και έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων ενώ οι επιμέρους παρατηρήσεις θα διαμορφωθούν στη συνέχεια σε γραπτές τροπολογίες.
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια στην ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής και τον προγραμματισμό της. Η διαφάνεια οφείλει να αποτελέσει σκοπό και κατευθυντήρια αρχή στη διαδικασία των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο έκθεσης, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη χώρα μας και την εισήγηση του Μ. Τρεμόπουλου