ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η Wall street journal σχολιάζει ...

Wall Street Journal: H Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να "διαβάζει" τις αγορές αν θέλει να επιβιώσει

  • Όπως διαβάζουμε στην Wall Street Journal, απ’ όταν ανέλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου, έχει υποπέσει σε μια σειρά από γκάφες
Πληροφορίες διαρρέουν και μετά ανακαλούνται, γίνονται βιαστικές κινήσεις που δημιουργούν πανδαιμόνιο στις αγορές και κατά συνέπεια εκτοξεύουν τα spread στα ύψη και την χώρα στο γκρεμό της χρεωκοπίας.
Η Αθήνα θα πρέπει να «καθαρίσει» και γρήγορα. Κλιμάκιο της κυβέρνησης, σχεδιάζει ένα “road trip” προς την Αμερική για να πουλήσει ένα ομόλογο αξίας 10 δισεκατομμυρίων.
Ένα προηγούμενο ταξίδι που είχε προγραμματίσει προς την Ασία, συγκεκριμένα στην Κίνα, ακυρώθηκε αφού αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι θα πουλούσαν ένα μέρος του χρέους στο Πεκίνο για να διαψευσθεί στη συνέχεια.
Το Νοέμβριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τόσο στα τοπικά όσο και στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι η Αθήνα προσπαθούσε να πουλήσει δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους σε ομόλογα στην Κίνα, σε ιδιωτική τοποθέτηση. Οι αγορές αναθάρρησαν. Μια ένεση ρευστού από την πλούσια Κίνα φάνηκε σαν την καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης.
Τον Ιανουάριο όμως οι εφημερίδες ανέφεραν ότι η Αθήνα είχε αναθέσει στην Goldman Sachs να διαπραγματευτεί εκ μέρους της την πώληση των ομολόγων. Η κυβέρνηση στη συνέχεια κατηγορηματικά διέψευσε και ότι είχε αναθέσει στην Goldman Sachs την συναλλαγή αλλά και ότι θα πουλούσε μέρος του χρέους της στην Κίνα.
Ως εκ τούτου, το ΧΑ βούλιαξε και τα spread εκσφενδονίστηκαν!
Το θέμα της Κίνας έκανε μερικούς Έλληνες τραπεζίτες να κουνήσουν αποδοκιμαστικά το κεφάλι τους σε αυτό που θεωρούν ως ερασιτεχνική προσέγγιση που καταβαράθρωσε ότι προβάδισμα κατάφερε να πάρει η χώρα εκείνη την εποχή.
Στη συνέχεια ήρθε άλλο ένα χτύπημα συνεχίζει το δημοσίευμα. Αυτό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κύριος Παπανδρέου, αντί να περιμένει να αποδώσουν καρπούς τα μέτρα λιτότητας που είχε εξαγγείλει για τη χώρα, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα κατέφευγε στο ΔΝΤ σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν του παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις για να καθησυχάσει τις αγορές.
Το τελευταίο πράγμα που ήθελε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πέσει την αγκαλιά του πιστωτή από την Ουάσινγκτον. Όμως η απειλή είχε γίνει, διάφορα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Υπουργό των Οικονομικών να μιλάει για 70% πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ. Ένας μάλιστα τόνισε ότι αν στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου δεν έβγαινε κανένα αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα χτυπούσε την πόρτα του Οργανισμού μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Κατά συνέπεια, το ευρώ έκανε μια βουτιά πάλι στα βαθιά ενώ τα επιτόκια ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι όταν η Γερμανία αποκάλυψε την ελληνική μπλόφα και προκάλεσε τη χώρα να πάει στο ΔΝΤ, επικράτησε «σχεδόν ο απόλυτος πανικός». Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες για το Σαββατοκύριακο της Αναστάσεως και μίλησε και σκόπιμες προβοκάτσιες.
Στην σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα έλαβε τον μηχανισμό υποστήριξης που ζητούσε ο οποίος συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ, αποτέλεσμα που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.
Όμως στις αρχές Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχτηκε τον μηχανισμό γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Στη συνέχεια την Τρίτη, ανώνυμες πηγές αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο στήριξης γιατί δεν ήθελε να εμπλακεί το ΔΝΤ.
Όπως ακριβώς συνέβη και με τα προηγούμενα παραδείγματα, το ευρώ βούλιαξε και τα spread ανέβηκαν στις 400 μονάδες για πρώτη φορά. Και πάλι ο κύριος Παπακωνσταντίνου διέψευσε τις φήμες-όμως καθυστέρησε και έκανε τις δηλώσεις μετά το κλείσιμο τόσο των Ασιατικών όσο και των Ευρωπαϊκών αγορών.
Η καθυστέρηση αυτή καταλήγει το δημοσίευμα, αντικαθρεφτίζει την άμεση ανάγκη της κυβέρνησης να προσλάβει ένα καλό γραφείο δημοσίων σχέσεων. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της τέλος αποδεικνύει ότι η χώρα πρέπει επίσης να κάνει τα μαθήματά της και να μάθει να «διαβάζει τις αγορές».
 
ΠΗΓΗ:Ας μιλήσουμε επιτέλους!

Απελευθερώθηκε ο Έλληνας όμηρος των Ταλιμπάν Αθανάσιος Λερούνης

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αθανάσιος Λερούνης, ο Έλληνας εκπαιδευτικός που απήχθη από τους Ταλιμπάν στις 8 Σεπτεμβρίου 2009, στο βορειοδυτικό χωριό Μπρουν του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν οι πακιστανικές αρχές.

«Είναι ασφαλής. Ήταν μία δύσκολη επιχείρηση αλλά οι μυστικές μας υπηρεσίες τα κατάφεραν», είπε ο Rahmatullah Wazir, ανώτατος αξιωματούχος του Πακιστάν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Οι τοπικοί ηγέτες έκαναν τις διαπραγματεύσεις...
με τους απαγωγείς του Λερούνη, ο οποίος κρατείτο στην αφγανική επαρχία Νουριστάν. Την απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ. Διευκρίνισε ότι την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, θα φτάσει στην πακιστανική πρωτεύουσα

Ο Έλληνας εκπαιδευτικός και πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών απήχθη από το σπίτι όπου διέμενε σε χωριό των Καλάς, στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ στο Πακιστάν.

Κατά την απαγωγή του, είχε πυροβοληθεί θανάσιμα ο σωματοφύλακάς του. Ο Λερούνης εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην περιοχή από το 2001. 


Σταμάτησε η διαπραγμάτευση ομολόγων για την Ελλάδα!


  • Άγνωστες οι συνέπειες για τη χώρα
  • Μαύρη ημέρα για την οικονομία
Η ΗΔΑΤ η οποία είναι υπεύθυνη για την δευτερογενή αγορά ομολόγων στην Ελλάδα, σταμάτησε την προσφορά και ζήτηση τίτλων. Αυτό συνέβει άλλες 2 φορές στο παρελθόν όταν και πάλι οι τιμές των ομολόγων κατέρρεαν...
Σειρά του Χρηματιστηρίου τώρα... (στο -5% και έχει ο θεός για την συνέχεια) που δείχνει να ακολουθεί κατά πόδας τις αρνητικές εξελίξεις...
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην κήρυξη πτώχευσης; Οι επόμενες ώρες θα δείξουν και θα σηματοδοτήσουν νέο κύκλο εξελίξεων που δεν αναμένεται να είναι και τόσο ευχάριστες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με το μέλλον μας και δυστυχώς δεν είχαν ιδέα με αυτό που ασχολήθηκαν, δίνοντας την ευκαιρία της οικονομικής επίθεσης προς την χώρα...
Η κυβερνητική στασιμότητα και η αναποφασιστικότητα θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν τις χθεσινές και τις σημερινές εξελίξεις... Αναμένεται επείγουσα σύσκεψη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου...
Τι είναι το spreadq
What is spread....Τώρα τελευταία όποιος επιχειρήσει να διαβάσει μία απλή εφημερίδα ή να παρακολουθήσει κάποιο δελτίο ειδήσεων (σοβαρό) θα διαπιστώσει πως χρειάζεται να είναι πτυχιούχος οικονομικού πανεπιστημίου για να βγάλει άκρη και να καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής.
Ένα ερώτημα που έχουν όλοι τον τελευταίο καιρό είναι τι στο καλό είναι αυτό το Spread που συνέχεια ανεβαίνει και όλοι τρομοκρατούνται. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε πια, καθώς το spread, εν τέλει, είναι κάτι πολύ απλό και κατανοητό.
Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομία και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.
Για παράδειγμα, αν η Γερμανία δανείζεται με 2% επιτόκιο και η Ελλάδα με επιτόκιο 5%, τότε: 5-2=3, δηλαδή το spread είναι 300 μονάδες βάσης.
Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η σύγκριση γίνεται με την Γερμανία και όχι με κάποια άλλη χώρα. Η Γερμανία έχει επιλεχθεί διότι θεωρείται η πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία στην ευρωζώνη, συνεπώς η σύγκριση γίνεται με αυτήν.
ΠΗΓΗ:Ας μιλήσουμε επιτέλους!

«ΚΑΘΟΔΟΣ ΜΥΡΙΩΝ» ΕΞ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  Τα κύματα των λαθρομεταναστών πλήττουν πρώτα την Ήπειρο

Αυξάνεται ανησυχητικά η εγκληματικότητα, η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και αντί να ενταθούν τα μέτρα στα σύνορα, γίνονται πιο χαλαρά. Κοινωνική έκρηξη κινδυνεύει να προκαλέσει στην περιοχή μας η πληθώρα λαθρομεταναστών από την Αλβανία, που θυμίζει «κάθοδο μυρίων»! Αντί το φαινόμενο να περιορίζεται - γιʼ αυτό άλλωστε μετέβη στα Τίρανα ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης - όλο και αυξάνεται. Ταυτόχρονα μεγαλώνουν και η ανησυχία και η αγωνία των Ηπειρωτών για τις συνέπειες της λαθρομετανάστευσης, που δεν είναι καθόλου ανώδυνες για την Ελληνική γενικά και την Ηπειρωτική ειδικά κοινωνία.
Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…
Μια από τις βασικές συνέπειες είναι η εγκληματικότητα, που εκδηλώνεται είτε με τις κλοπές, είτε με τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και όπλων. Φοβούνται οι πολίτες ακόμη και τον… ίσκιο τους, και νιώθουν απροστάτευτοι.
Άλλη συνέπεια, εξίσου σημαντική, είναι και η επιβάρυνση της Ελληνικής οικονομίας, που πνέει τα λοίσθια, εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης.

ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ…
Το κύμα των λαθρομεταναστών από την Αλβανία προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη στα Τίρανα ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της βίζας προς Ελλάδα.
Στην πράξη ο αρμόδιος υπουργός το αντίθετο έπρεπε να υποστηρίξει. Δηλαδή να ζητήσει την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Η Αλβανική πλευρά λαμβάνει εντελώς τυπικά και επιφανειακά μέτρα για την παρεμπόδιση της προώθησης ναρκωτικών και όπλων στην Ελλάδα, αλλά και της διείσδυσης λαθρομεταναστών στη χώρα μας.


ΧΑΛΑΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ…
Στήνονται «μπλόκα», μάλλον για το θεαθήναι, στο δρόμο Κακαβιά-Αργυρόκαστρο, ενώ έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα ελέγχου στο Τελωνείο Κακαβιάς.
Παράλληλα το τελευταίο διάστημα, προφανώς με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, έχει ατονήσει και από Ελληνικής πλευράς η περιφρούρηση των Ελληνοαλβανικών συνόρων.


ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μόλις χθες έγραφε ο «Π.Λ» πως επαναπροωθήθηκαν κοντά στους 400 (383 για την ακρίβεια) λαθρομετανάστες.
Αυτοί, βέβαια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Όμως είναι πολύ περισσότεροι (σχεδόν πενταπλάσιος ο αριθμός) όσων κατορθώνουν τελικά να διαφύγουν.
Όλοι αυτοί αναζητούν εδώ ένα καλύτερο αύριο, αλλά, πια, δύσκολα το βρίσκουν.
Και για να φθάσουν μερικοί λαθρομετανάστες στην περιοχή μας, πληρώνουν αδρά διάφορα κυκλώματα, που τους υπόσχονται και επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα.
Πρόσφατα πιάστηκε στα «πράσα» ακόμη και αστυνομικός στην Ηγουμενίτσα, που μετέφερε με το αυτοκίνητό του λαθρομετανάστες. Και δεν θα ήταν, σίγουρα, η πρώτη φορά που θα το έκανε.


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ…
Η λαθρομετανάστευση είναι ένα σύνθετο φαινόμενο ως προς τις επιπτώσεις της.
Και δυστυχώς, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, δεν τους… αντέχει πλέον η Ελληνική οικονομία.
Οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι και για να επιζήσουν επιδίδονται σε διάφορες μορφές παρανομίας.
Υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Περιφερόμενοι νηστικοί και άστεγοι, εκ των πραγμάτων, οδηγούνται στην διαμόρφωση εχθρικών αισθημάτων προς την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η Αλβανία αναγνωρίζει το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών από την χώρα, και κυρίως από τους Λαζαράτες και άλλες περιοχές, προς την Ελλάδα. Αυτό διαπιστώθηκε στη σύσκεψη με θέμα τα ναρκωτικά που έγινε πρόσφατα στο Αργυρόκαστρο (την είχε καλύψει δημοσιογραφικά ο «Π.Λ.»), παρουσία τεσσάρων υπουργών της Αλβανικής κυβέρνησης.
Μένει όμως στην αναγνώριση του προβλήματος και δεν προχωρά στην επίλυσή του.
Όπως αναφέρεται στο blog “Deropoli” «Ένας Αλβανός υπουργός της κυβέρνησης Μπερίσα, σημειώνει η «Γκαζέτα Σκιπτάρε», δέχεται ότι η κατάσταση στον Αλβανικό νότο ως προς την καλλιέργεια του χασίς έχει φτάσει στο απροχώρητο και εμποδίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δήλωση έγινε πριν από πέντε μέρες από τον υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Λουλζίμ Μπάσια».


ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


Το τουρκικό προξενείο στη Θράκη αφήνεται ανενόχλητο να ασκεί την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται η μεθοδευμένη προσπάθεια τουρκοποίησης των Πομάκων. Το ελληνικό κράτος στέκεται παγερά αδιάφορο σε όσα συντελούνται εκεί, ενώ οι Έλληνες Πομάκοι, αν και εγκαταλελειμμένοι από το ελληνικό κράτος, αντιστέκονται στις τουρκικές μεθοδεύσεις και ζητούν το αυτονόητο, να μαθαίνουν τα παιδιά τους την ελληνική γλώσσα και όχι την τουρκική.
Στο αίτημα αυτό των Πομάκων η κυρία Δραγώνα, η ειδικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, μασάει τα λόγια της, κάνει ότι δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει. Ας μας πει η κυρία Δραγώνα ποίων τις εντολές ακολουθεί. Θέλουν να εκτουρκίσουν έναν καθαρά ελληνικό πληθυσμό γιατί απλά έτυχε να είναι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα; Για πόσο καιρό επιτέλους θα παρατείνεται σε αυτό το έθνος η Βυζαντινή μικρόνοια και ο καλογερίστικος φανατισμός; Την Ελλάδα και τον Ελληνισμό δεν τον ανακάλυψε ο χριστιανισμός, υπήρχε πριν και πάνω από κάθε θρησκεία και θα υπάρχει όσο θα υπάρχει η ράτσα η ελληνική.
Επιτέλους τα κράτη του ελληνισμού πρέπει να αποκολληθούν από κάθε θρησκεία και να αποκτήσουν ένα καθαρά κοσμικό Ελληνικό χαρακτήρα, ουσία του οποίου θα είναι η ελευθερία της σκέψης και της δημιουργίας, που είναι η πεμπτουσία της ελληνικότητας μας. Στηρίζουμε τον αγώνα των αδελφών μας Ελλήνων Πομάκων και ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους στο δίκαιο και εθνικό αίτημα τους να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και να τύχουν επιτέλους της προστασίας του ελληνικού κράτους που θα απωθήσει την βία που το τουρκικό προξενείο ασκεί στις ζωές τους.
Να εκδιωχθεί άμεσα το τουρκικό προξενείο από την ελληνική Θράκη και να γίνει πιο εμφανής στην περιοχή η αρωγή και η μέριμνα του ελληνικού κράτους. Καλούμε όλους τους έλληνες όπου κι αν βρίσκονται να στηρίξουν τους Πομάκους αδελφούς μας, Έλληνες μουσουλμάνους.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η Θάλεια Δραγώνα και η ολοκλήρωση ενός εγκλήματος!

  • Η παιδεία των μουσουλμάνων της Θράκης βρίσκεται σε επικίνδυνα χέρια
  • Υπάρχει μία παράξενη εμμονή να μην ακούγονται οι ιθαγενείς Πομάκοι, αλλά να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Άγκυρας
Του Σεμπαεδήν Καραχότζα*
Κάποιοι Έλληνες Πομάκοι αλλά και ορισμένοι χριστιανοί μάλλον βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τις πρόσφατες δηλώσεις της κυρίας Δραγώνα αναφορικά με τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία για τους μουσουλμάνους της Θράκης και τη δυνατότητα εισαγωγής σ’ αυτά της πομάκικης γλώσσας καθώς και για τα ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα πομακοχώρια τα οποία, σύμφωνα πάντα με την ίδια, θα δώσουν επιτέλους στους μουσουλμάνους της περιοχής μας τη δυνατότητα της επιλογής του καλύτερου κατά την άποψή τους σχολείου για τα παιδιά τους.
Λέω ότι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν γιατί ναι μεν η κυρία Δραγώνα τα είπε όλα αυτά αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μετά τις δηλώσεις της, κάποιοι μειονοτικοί παράγοντες και πολιτικοί, τις θέσεις των οποίων για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όλοι γνωρίζουμε, έχουν στήσει πάρτι και αλωνίζουν ήδη στα χωρία της ορεινής περιοχής.
Βλέπετε ξέρουν πολύ καλά πως όλα όσα είπε η κυρία Δραγώνα, μπορεί να γίνουν πράξη μόνο υπό μια προϋπόθεση, να τα ζητήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής αφού η ειδική γραμματέας του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων είπε ξεκάθαρα πως για να μπει η πομάκικη γλώσσα στα νηπιαγωγεία των μουσουλμανικών οικισμών της περιοχής και για να ιδρυθούν ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία σ’ αυτά, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ανάλογο αίτημα των γονέων.
Θα γίνουν δηλαδή όλα αυτά μόνο στα χωριά εκείνα που θα το ζητήσουν οι περισσότεροι γονείς ενώ στα άλλα χωριά, ως δεύτερη γλώσσα στα νηπιαγωγεία θα μπει η τουρκική και το σχολείο τους θα είναι μόνο το μειονοτικό. Το ερώτημα που φυσικά μπαίνει εδώ είναι πόσοι από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας θα τολμήσουν να ζητήσουν πομάκικη γλώσσα στο νηπιαγωγείο του χωριού τους και ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία.
Δεν είναι βέβαια και δύσκολο να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό. Δυστυχώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα βρουν το θάρρος να υποβάλουν ένα τέτοιο αίτημα και φυσικά αυτό θα απορριφτεί αμέσως αφού θα πρέπει να ισχύσει αυτό που θα ζητήσουν οι περισσότεροι. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς και να αντιδράει γιατί πολύ απλά, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, το υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων έχει πράξει το καθήκον του. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα και να έχουν σχολεία ίδια με αυτά που έχουν και οι χριστιανοί όλης της χώρας και όταν κάποια στιγμή οι περισσότεροι θα ζητήσουν ως δεύτερη γλώσσα στα νηπιαγωγεία την τουρκική και σχολεία μόνο μειονοτικά, κανείς δε θα μπορεί να μιλήσει για μη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας αφού η απάντηση του υπουργείου θα είναι «αυτό μας ζήτησαν κι αυτό τους διδάσκουμε».
Εκείνο λοιπόν που θα πρέπει να απασχολήσει τον καθένα μας, αλλά κυρίως την ίδια την πολιτεία, είναι το γιατί οι άνθρωποι αυτοί τελικά δε θα ζητήσουν ούτε πομάκικη γλώσσα στα νηπιαγωγεία ούτε ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα χωριά τους. Στο πρόσφατο μόνο παρελθόν αν ανατρέξει κανείς θα δει πως αντιμετωπίστηκαν τόσο από τους λεγόμενους προξενικούς της περιοχής όσο και από το ελληνικό κράτος όλοι εκείνοι που τόλμησαν να αντιδράσουν και να δηλώσουν δημόσια πως δεν είναι και δεν επιθυμούν να είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες Πομάκοι μουσουλμάνοι πολίτες.
Αλήθεια πιστεύει κανείς πως εκείνοι που τώρα θα ζητήσουν να γίνουν πράξη όλα όσα δήλωσε η κυρία Δραγώνα, θα αντιμετωπιστούν καλύτερα; Πιστεύει κανείς πως για άλλη μια φορά οι γνωστοί άγνωστοι δε θα οργώσουν όλα τα πομακοχώρια προκειμένου με τις έτσι κι αλλιώς γνωστές μεθόδους τους να αποτρέψουν κάθε τέτοια κίνηση; Μα ήδη έχουν αρχίσει τις επισκέψεις και γιορτάζουν το γεγονός ότι ένα χρόνιο αίτημα τους θα γίνει πραγματικότητα, η περιοχή δηλαδή θα αποκτήσει δίγλωσσα νηπιαγωγεία με την τουρκική φυσικά να είναι η δεύτερη διδασκόμενη γλώσσα.
Εξάλλου σε κανέναν δεν είναι εύκολο να πιστέψει πως οι απόψεις της κυρίας Δραγώνα για τη μειονοτική εκπαίδευση άλλαξαν έτσι ξαφνικά και ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για την πομάκικη γλώσσα. Απλά ξέρει ότι ελάχιστοι θα τολμήσουν να ζητήσουν κάτι τέτοιο και στην ουσία θα γίνει, όπως άλλωστε τόσα και τόσα ακόμα, ένα χατίρι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.
Εφόσον η κυρία Δραγώνα αλλά και το υπόλοιπο επιτελείο του υπουργείου εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων ενδιαφέρεται τόσο για τη σωστή μόρφωση των μουσουλμάνων της Θράκης, δε θα έπρεπε καν να αγγίξει το θέμα νηπιαγωγεία και να τα αφήσει όπως είναι μέχρι σήμερα, δηλαδή καθαρά ελληνόφωνα; Με το να τα κάνει δίγλωσσα δεν έχει να προσφέρει τίποτα σ’ αυτά τα παιδιά τα οποία στην τελική, από τα χρόνια του νηπιαγωγείου ακόμα θα είναι αναγκασμένα να διδάσκονται δύο ξένες γι’ αυτά μέχρι την ηλικία εκείνη γλώσσες.
Άρα από την υπόθεση αυτή κερδισμένο θα είναι το υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων το οποίο θα μπορεί να λέει πως έδωσε στους Πομάκους της Θράκης τη δυνατότητα να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα αλλά οι ίδιοι το αρνήθηκαν, το τουρκικό προξενείο και οι εδώ συνεργάτες τους που θα δουν ένα όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα, να μπαίνει δηλαδή και στα νηπιαγωγεία η τουρκική γλώσσα, ενώ οι μοναδικοί χαμένοι για άλλη μια φορά θα είναι οι ίδιοι οι Πομάκοι των οποίων τα παιδιά θα διδάσκονται πολλές ξένες γι’ αυτά γλώσσες χωρίς ωστόσο να μάθουν καμία από αυτές σωστά. Με λίγα λόγια δηλαδή, με την κίνηση αυτή της κυρίας Δραγώνα, ολοκληρώνεται το έγκλημα που ακούει στο όνομα μειονοτική εκπαίδευση.
Πηγή: “Natpresh”, 5/4/2010

* Ο Σεμπαεδήν Καραχότζα είναι δημοσιογράφος, εκδότης της μαχητικής πομακικής εφημερίδας “Natpresh” και βεβαίως εκλεκτό μέλος της Πρωτοβουλίας μας για το Κλείσιμο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.
 
ΠΗΓΗ:Ας μιλήσουμε επιτέλους!