ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Γιούνκερ:Ανησυχία για τη στάση της Γερμανίας

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις "σοβαρές επιφυλάξεις" της Γερμανίας ως προς τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, η οποία φρενάρει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

"Το ότι αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα με θεώρηση εσωτερικής πολιτικής οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, αντί να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκή θεώρηση οι υποθέσεις της εσωτερικής πολιτικής, αυτό με ανησυχεί", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατηύθυνε τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα.

Το Βερολίνο, πρώτος εν δυνάμει πάροχος βοήθειας προς την Αθήνα, θεωρητικά με μερίδιο ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, αρνήθηκε για μεγάλο διάστημα να κάνει μια οικονομική κίνηση προς την Ελλάδα, κυρίως εξαιτίας των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου, που θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, απέναντι σε μια εχθρικά διακείμενη γερμανική κοινή γνώμη.
Ο πρόεδρος του Eurogrοup δηλώνει "πολύ ικανοποιημένος για την απόφαση (για την Ελλάδα) και για τον εποικοδομητικό ρόλο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά παράλληλα είναι και πολύ ανήσυχος "για τις σοβαρές επιφυλάξεις" που έχει η Γερμανία όταν πρόκειται για την Ευρώπη.

Αλλάζουν... γήπεδο οι Σκοπιανοί..

Την άμεση αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η ενέργεια της FYROM να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει στις 11 Μαΐου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης με το όνομα «Μακεδονική Προεδρία 2010»

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση για το όνομα η ηγεσία της FYROM, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει τετελεσμένα εν όψει του αναμενόμενου νέου γύρου διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Η FYROM αναλαμβάνει την 11η Μαΐου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου έχει γίνει δεκτή με το προσωρινό όνομα «The FYROM» (γι’ αυτό και αναλαμβάνει την προεδρία με αλφαβητική σειρά στο γράμμα «Τ»), αλλά ήδη η σκοπιανή ηγεσία έδειξε τις διαθέσεις της ανακοινώνοντας ότι η ονομασία της προεδρίας της θα είναι «Μακεδονική Προεδρία 2010».

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ήδη ότι η Ελλάδα θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί ο σεβασμός στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (που προβλέπουν την ονομασία FYROM) και επέκρινε την πρόθεση της γειτονικής χώρας να «ασκήσει τον ρόλο της καταχρώμενη τη θέση της προεδρίας, για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας».

Τορπίλη

Η Αθήνα επίσης κατηγόρησε τη σκοπιανή ηγεσία ότι με τέτοιες κινήσεις «επιβαρύνει για άλλη μια φορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Αποκαλυπτικές των προθέσεων της σκοπιανής ηγεσίας είναι οι δηλώσεις και του υπουργού Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι παρουσία του γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Γιαγκλάντ, που αποκαλύπτουν ότι η επιλογή της ονομασίας «Μακεδονική Προεδρία» δεν έγινε μόνο για συμβολικούς λόγους.

Ο κ. Μιλοσόσκι δήλωσε ότι με τις αντιρρήσεις της για τον συγκεκριμένο τίτλο η Ελλάδα δείχνει ότι οι πιέσεις της «δεν σταματούν στο συνταγματικό όνομα, αλλά προχωρούν ένα βήμα ακόμη και εισέρχονται σε μια απαγορευμένη ζώνη,των ατομικών και εθνικών δικαιωμάτων του αυτοπροσδιορισμού και της εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Μιλοσόσκι ουσιαστικά προβάλλει τη γνωστή σκοπιανή θέση ότι, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία σε ένα όνομα, η χρήση του όρου «μακεδονικός» ανήκει στη χώρα του, καθώς άπτεται των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού και εθνικής ταυτότητας.

Με μεγαλύτερη σαφήνεια ο πρόεδρος της  FYROM Γ. Ιβάνοφ επανέλαβε την απόλυτα ανελαστική σκοπιανή θέση τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να «αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και μακεδονικό έθνος».

Nίκος Μελέτης
Αρχική Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Εξελίξεις για τα ελληνικά πετρέλαια

"Κυοφορούνται" εξελίξεις για την έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη σύσταση του φορέα που θα κάνει τους νέους διαγωνισμούς παραχώρησης για έρευνες πετρελαίου στη χώρα μας, προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στη δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί το σχετικό σχέδιο ίδρυσης του φορέα με συντονιστή πρώην στέλεχος του ΙΓΜΕ.

Η σύσταση της επιτροπής ωστόσο φαίνεται να δημιουργεί τις πρώτες «μουρμούρες». Και αυτό γιατί ενώ στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται είτε εντός είτε εκτός των συνόρων στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, στην επιτροπή που μελετά τη σύσταση του φορέα φέρεται να μετέχει εκπρόσωπος μόνο μίας εταιρείας. Σήμερα, στον τομέα Ε&Π  υδρογονανθράκων  δραστηριοποιούνται κυρίως πέντε Ελληνικές εταιρείες: η  Καβάλα Οιλ, η Ενεργειακή Αιγαίου, η Κρήτη Oil και Vegas Oil & Gas, και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον τελικά υπάρξει μονομερής εκπροσώπηση στην επιτροπή είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν θέματα ανταγωνισμού και καταστρατήγησης της οδηγίας 94/22/ΕΚ καθώς και του ν. 2289/95. Δηλαδή την οδηγία και το νόμο που αφορούν την αποφυγή της κατάχρησης  δεσπόζουσας θέσης, την αποφυγή διακρίσεων  και την αποφυγή νόθευσης του ανταγωνισμού.

Εάν το δημόσιο επιθυμεί να μετέχουν στην επιτροπή εκπρόσωποι της αγοράς, τότε καλό θα ήταν να μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν σοβαρή εμπειρία και έχουν πραγματοποιήσει έρευνες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ειδάλλως, το κράτος θα πρέπει να «αφεθεί απερίσπαστο» στις αποφάσεις του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το δημόσιο συμφέρον, τις βασικές αρχές του ανταγωνισμού και με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τη χώρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι μια χρονίζουσα εκκρεμότητα βαίνει προς επίλυση, ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και παράλληλα για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού που πιθανόν να υπάρχει στην Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από έγκυρες διεθνείς μελέτες ως «πετρελαιοπιθανή» περιοχή και είναι η πλέον ανεξερεύνητη σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, όπου μάλιστα υπάρχει αξιοσημείωτη παραγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα όχι μόνο από ελληνικές εταιρείες, αλλά και από γνωστούς διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.


Κρίσιμες ώρες για το ελληνικό χρέος

Το κρίσιμο 24ωρο για το ελληνικό χρέος αρχίζει απόψε στη Μαδρίτη
Του Γιάννη Αγγέλη

Μεταξύ σφύρας και άκμονος θα κινηθεί η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα όσο αφορά την άμεση ή όχι προσφυγή στο «πακέτο στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ» καθώς από την μία πλευρά οι αγορές κεφαλαίου και από την άλλη οι γερμανικές εκλογές σπρώχνουν και πάλι τα spreads στα ύψη.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες επέμεναν χθες ότι «θα ήταν καλύτερο για... όλους αν μπορούσε η ελληνική Κυβέρνηση να καθυστερήσει ή και να αποφύγει την προσφυγή στο πακέτο στήριξης τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαϊου...».

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι δυνατό μετά τις εκ νέου δραματικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες στις τιμές και τα spreads των ελληνικών ομολόγων πλησιάζοντας και πάλι τα ύψη που είχαν φθάσει πριν από την ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Η διήμερη συνάντηση του άτυπου Eurogroup και Ecofin αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη δεν φαίνεται ικανή να εκτονώσει την πίεση αυτή καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει και πάλι οχυρωθεί πίσω από την αναγκαία έγκριση της προσφυγής για βοήθεια από το γερμανικό κοινοβούλιο. Έγκριση η οποία πέραν του χρόνου που θα απαιτήσει δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί αν η ψηφοφορία γίνει πριν από τις 9/5 δηλαδή τις κρίσιμες για το κόμμα της κας Μέρκελ εκλογές στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Στο μεταξύ το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Bloomberg, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις δανείων 8,2 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του μήνα (Απριλίου) και άλλα 8 δισ. ευρώ στα μέσα του επόμενου μήνα (Μαϊου).

Στο αδιέξοδο αυτό ορισμένα στελέχη της Κυβέρνησης έχουν αρχίσει να θέτουν διστακτικά μεν αλλά ολοένα και περισσότερο επίμονα την πρόταση επίσπευσης της προσφυγής στο «πακέτο στήριξης» πριν από το τέλος του μήνα.

Στην ίδια εκτίμηση φαίνεται να καταλήγουν και οι εκτιμήσεις αναλυτών σε Ε.Ε. και ΗΠΑ υπολογίζοντας ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να καθυστερεί όταν τα επιτόκια δανεισμού «ξεπερνούν και πάλι το 7%...».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να πηγαίνει απόψε στην Μαδρίτη με δύο εναλλακτικές προτάσεις στο χαρτοφύλακά του. Η μία είναι να διαπραγματευτεί και αποσπάσει ένα  νέο περισσότερο συγκεκριμένο και συμφωνημένο από όλους χρονοδιάγραμμα στήριξης  που θα μπορούσε να πάει και μέχρι τον Μάϊο, έστω και αν αυτό αφορά μόνο την κατ΄ αρχήν χρήση του σκέλους του ΔΝΤ και μία δεύτερη εκείνη της επίσημης άμεσης πρόκλησης – πρόσκλησης για το πακέτο ακόμα και αν δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup... Τη δεύτερη εκδοχή, κανείς δεν την εύχεται ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στην Φρανκφούρτη.