ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Έκτακτο: Διαμαρτυρία σήμερα στη Λεμεσό

24 Ιουνίου, 2011 - 10:42 ΠΜ - Κανένα Σχόλιο
Μπορεί να ακούγεται σε όλους ο όρος «ειρηνική συμβίωση» μία πολύ καλή έννοια, όμως διερωτόμαστε: τελικά κατά πόσον το πρόβλημα μας είναι «ειρηνικής συμβίωσης»;
Ο λόγος  λοιπόν για το νέο ντοκιμαντέρ «Το νησί που μοιραζόμαστε» που ουσιαστικά θέλει παρουσιάζει το ζήτημα του κυπριακού ως πρόβλημα δικοινοτικό.
«…θα μοιραστούν ένα σπίτι για πέντε μέρες και μαζί θα ταξιδέψουν βόρεια και νότια της διαχωριστικής γραμμής.» (από την περιγραφή του ντοκιμαντέρ)
Δεν υπάρχουν απλά βόρεια και νότια της «διαχωριστικής γραμμής» υπάρχει κατεχόμενη περιοχή από τους Τούρκους και ελεύθερες περιοχές. Αυτές είναι κάποιες αλήθειες για τις οποίες είναι σημαντικό να μην τις ξεχνάμε.
Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν είναι δικοινοτικό, αλλά πρόβλημα Εισβολής και Κατοχής από τον Τούρκο κατακτητή.
Το πρόβλημα δεν είναι κοινωνικό, αλλά πρόβλημα πολιτικό.
Επιπρόσθετα, ο πολιτισμός θα πρέπει να αποτελεί τη λυδία λίθο της κοινωνίας μας, να διέπει κάθε έκφανση της καθημερινότητας και να συντελεί στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των ριζών μας.
Ως εκ τούτου,οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου θα έπρεπε να κόπτονται περισσότερο για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, παρά να βαυκαλίζονται με επαναπροσεγγιστικές πανηγύρεις.
Οδοφράγματα:
Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων δημιούργησε ένα ακόμα πρόβλημα στην Κύπρο χωρίς βέβαια να λύνει κάποιο.
Το γεγονός ότι πολλοί εγκληματίες προσφεύγουν στα κατεχόμενα για να γλυτώσουν δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητο, όπως και το ότι υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών.
Ακόμη, με την προτροπή κυρίως της πολιτείας στους Έλληνες της Κύπρου να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές μας, ξοδεύονται λεφτά προς όφελος του κατοχικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της οικονομίας του και κατ’ επέκταση την διατήρηση των τούρκικων στρατευμάτων εισβολής και κατοχής.
Συνομιλίες:
Οι συνομιλίες με τον εκάστοτε παράνομο κατοχικό ηγέτη πρέπει άμεσα να σταματήσουν γιατί:
1)        Δίνουν υπόσταση στο ψευδοκράτος και επομένως ενισχύουν τις πιθανότητες για αναγνώριση.
2)        Ο εκπρόσωπος δήθεν της τ/κ κοινότητας εκλέγεται κυρίως από εποίκους (έγκλημα πολέμου).
3)        Ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας γίνεται αυτόματα σε απλό εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς.
Τι προτείνουμε:
⇒ Διακοπή των συνομιλιών και άνοιγμα διαλόγου με τον άμεσα εμπλεκόμενο και ένοχο, την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται άμεσα η πιθανότητα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ανοίγονται νέοι δρόμοι άσκησης πίεσης προς την Τουρκία.
⇒ Άμεση απομάκρυνση από λύσεις διχοτομικές τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Η συγκεκριμένη λύση θα είναι ρατσιστική, άδικη, θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στον τόπο.
⇒ Κλείσιμο των οδοφραγμάτων άμεσα μέχρι την τελική δικαίωση του Λαού της Κύπρου. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πλήξουμε την οικονομία του ψευδοκράτους και παράλληλα να ασκηθεί πίεση.
⇒ Κανένας συμβιβασμός στην παραχώρηση των κατεχόμενων εδαφών μας και αγώνας μέχρι την Δικαίωση- Λευτεριά-Επιστροφή.
Προσυγκέντρωση Πλατεία Ηρωών και ώρα 8:00 μ.μ.
Άπαντες Παροντές
ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αν η Ελλάδα "πέσει"...


Με τη φωτογραφία που βλέπετε κυκλοφορεί σήμερα το εβδομαδιαίο τεύχος του παγκοσμίως αναγνωρισμένου και έγκυρου περιοδικού οικονομική ύλης "The Economist". Κεντρικό του θέμα είναι το ελληνικό ζήτημα στην Ευρωζώνη και ο τίτλος αναφέρει "Αν η Ελλάδα 'πέσει'...".

Στο βασικό του άρθρο το περιοδικό αρχικά παραθέτει την παρούσα κατάσταση με το ελληνικό χρέος να φτάνει στο 160% του ΑΕΠ, το νέο πακέτο με τα μέτρα λιτότητας, τους Έλληνες που είναι κάθε...
μέρα στο Σύνταγμα και το επόμενο πακέτο βοήθειας.

Ελλάδα όπως λέμε "Lehman Brothers"
Στη συνέχεια παραθέτει τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η ΕΕ "εθελοτυφλεί" και κάνει με την Ελλάδα ό,τι έκαναν και οι ΗΠΑ με την "Lehman Brothers", δηλαδή ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος "αν πέσει η Ελλάδα" να ακολουθήσουν με τη μορφή "ντόμινο" ένα σωρό άλλα προβλήματα στην ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πρώτος λόγος είναι πολιτικός. Στην Ελλάδα λέει ο Economist ότι η κυβέρνηση μόλις και μετά βίας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και πως η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, τη στιγμή που ο λαός εξεγείρεται. Επίσης στη Γερμανία πιστεύουν ότι με ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να χαθούν ακόμα περισσότερα χρήματα.

Δεύτερον, οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι το "κολύμπι στη λάσπη" που κάνει η Ελλάδα θα την γλιτώσει και αυτό φαίνεται από τα ομόλογα και τα spreads που παίρνουν τον "ανήφορο". Ο συντάκτης του άρθρου λέει πως όσο καθυστερεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόσο αυτό μεγαλώνει και τόσο περισσότερο υποφέρουν οι έλληνες φορολογούμενοι.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η αβεβαιότητα για "μόλυνση με τον ελληνικό ιό" σε άλλες οικονομίες αυξάνεται αντί να μειώνεται. Ήδη, όπως αναφέρει το περιοδικό, μαζί με την Ελλάδα είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν και η Ισπανία με την Ιταλία που είναι σαφώς πιο ισχυρές οικονομίες. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος του "φαινομένου της Lehman": όπως ακριβώς η χρεοκοπία της τράπεζας το 2008 παρέσυρε και άλλες τράπεζες, έτσι και η "πτώση" της Ελλάδας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Μόνη επιλογή η ήπια αναδιάρθωση
Συμπερασματικά, ο Economist παραθέτει την ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως τη μόνη λύση. Λέει ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε στο μισό (περίπου στο 80%) το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ενώ δεν θα "σοκάρει" πάρα πολύ τις αγορές, γιατί κάτι τέτοιο το περίμεναν εδώ και καιρό, αντίθετα από ό,τι είχε συμβεί στην περίπτωση της Lehman Brothers, που έγινε εντελώς απροσδόκητα. Οι τράπεζες επίσης κατέχουν μεγάλο μερίδιο των ομολόγων και είναι όμως σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι πέρυσι. Ακόμα και αν το χρέος της Ελλάδας μειωνόταν στο μισό, αυτό θα γινόταν να απορροφηθεί από το κεφάλαιο των περισσοτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το εθνικό χρέος κάθε χώρας ως ποσοστό επί του αντίστοιχου ΑΕΠ, 2010, πηγη: Eurostat

Προσθέτει βέβαια ότι μια αναδιάρθρωση ενέχει ρίσκο και θα σημαίνει αυτόματα εγγυημένες απώλειες για τράπεζες και φορολογούμενους πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Επίσης αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της και "αγκαλιάσει" τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα εξακολουθεί να χρειάζεται μακροχρόνια βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτό θα σημάνει ότι θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες χρηματοπιστωτικές πολιτικές ελέγχου από τις Βρυξέλλες και έτσι η Ευρωζώνη θα μετατραπεί σε ένα ακόμα πιο "πολιτικο-κεντρικό" κλαμπ χωρών. Ακόμα και αν παρουσιαστεί η ανάγκη για ένα "υπερ-υπουργείο Οικονομικών" στην Ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν εξηγήσει ακόμα επαρκώς τις συνέπειες που αυτό θα φέρει στους πολίτες. Τουλάχιστον, ωστόσο, η Ελλάδα και οι αγορές θα έχουν ένα βασικό πλάνο με μια πιθανότητα να λειτουργήσει.
Ποσοστό ανεργίας για κάθε χώρα, Μάρτιος 2011, πηγη: Eurostat

Στο τέλος, ο συντάκτης ότι αργά ή γρήγορα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν μπροστά στις εξής τρεις επιλογές: 1-μεγάλα ποσά προς την Ελλάδα που θα εξοργίσουν τους Ευρωπαίους πολίτες, 2-ακαθόριστη πτώχευση που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές και θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, και 3-μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η τελευταία επιλογή εμπεριέχει μια μακρά περίοδο εξωτερικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μεγαλύτερη πολιτική σύμπραξη και αναθεώρηση των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και το ευρώ.
Ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ κάθε χώρας, 2010, πηγή: Eurostat

"Αυτή η επιλογή δεν θα είναι για πολύ ακόμα στο τραπέζι. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να την αδράξουν όσο προλαβαίνουν", κλείνει το άρθρο...

Όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος !!! Θα είναι Εθνοκτονία !!!

Τα blogs που συμμετέχουν στον Εθνικό αγώνα ενάντια στην αλλαγή του Συντάγματος από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο, θα αναρτήσουμε την λίστα με τα blogs που αναδημοσίευσαν το άρθρο με σκοπό να γίνει όσο το δυνατόν γνωστότερο στο πανελλήνιο ο σκοπός του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του Συντάγματος.

Οι κυβερνώντες θα σας πουν ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να έχουμε περισσότερη Δημοκρατία, να πάνε φυλακή οι κλέφτες,να έχετε χρήματα, να αποφασίζει ο λαός και διάφορα άλλα κουραφέξαλα με σκοπό να το ψηφίσετε.

Αυτό όμως που δεν σας λένε είναι ότι αυτό που τους νοιάζει είναι η ψήφος των ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ...

Το τυρί το βλέπουμε, την φάκα όχι;

Από τις πληροφορίες που έχουμε, ήδη ο πρωτεργάτης του λαθρονομοσχεδίου Αλιβιζάτος (ως Συνταγματολόγος που είναι) και υπερασπιστής των λαθρομεταναστών στο ΣτΕ, ως μέλος μιας ΜΚΟ που ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών, έχει πάρει εντολή να ξεκινήσει το προσχέδιο του Συντάγματος...

Ότι και να έχουν βάλει μέσα (ως καλό για τον Ελληνικό λαό), στο τέλος θα γυρίσει μπουμεραγκ διότι θα "Ελληνοποιηθούν" εκατομμύρια Σομαλοί, Αφγανοί, Πακιστανοί, Αλβανοί, Γεωργιανοί, Ινδοί, Μπαγκλαντεσιανοί κτλπ και θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν και τους συγγενείς τους εδώ, διότι η Ν.Δ. με τον Παυλόπουλο ψήφισε νόμο για την "επανένωση των οικογενειών..."

Διαλέξαμε αυτόν τον τρόπο (την διάδοση μέσω ίντερνετ από τα πατριωτικά blogs) να ειδοποιήσουμε τους Έλληνες για τον κίνδυνο που διατρέχει το Έθνος μας διότι εμείς δεν έχουμε χρήματα για να αγοράζουμε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια και να λένε ότι θέλουμε.

Παρακάτω είναι η λίστα με τα ιστολόγια που συμμετέχουν στον αγώνα (και που μας έστειλαν email) .

http://andrasteia.blogspot.com
http://anti-ntp.blogspot.com/
http://alithies-harley63.blogspot.com/ 
http://eleftheroiellines.blogspot.com
http://ellhnaspolitis.blogspot.com
http://ellhniko-gr.blogspot.com
http://esxatianasxesi.blogspot.com
http://empolemi-katastasi.blogspot.com/
http://greekvoices.blogspot.com
http://hellenicrevenge.blogspot.com 
http://ideopigi.blogspot.com
http://liondani.blogspot.com
http://solutionisrevolution.blogspot.com/
http://volosgr.blogspot.com
http://www.originalmakedon.blogspot.com/
http://100greekblogs.blogspot.com/

Περιμένουμε και άλλα email από τους υπόλοιπους διαχειριστές των blogs που ανέρτησαν το μήνυμα μας.

Σας ευχαριστούμε όλους για τον κοινό αγώνα!

Τι συμφώνησε ο ΓΑΠ στην “μίνι” σύνοδο κορυφής;



Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτοί συγκρότησαν χθες το απόγευμα μια μίνι σύνοδο κορυφής με αντικείμενο, τι άλλο, το ελληνικό πρόβλημα.
Οι πληροφορίες ωστόσο που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το τι συζητήθηκε είναι λίγες κι αυτό είναι ενδεικτικό ότι το κλίμα για την Ελλάδα ήταν κακό. Επομένως, δε συνέφερε το Μαξίμου να διαρρεύσει τι ειπώθηκε. Άλλωστε, κοντός ψαλμός… Το κείμενο των συμπερασμάτων θα μας βγάλει από την αγωνία και το σκοτάδι.
Αν όμως αληθεύει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν πολύ σκληρό τελεσίγραφο στον Παπανδρέου και την Ελλάδα, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Λέγεται, λοιπόν, ότι αν και συμφώνησαν για την 5η δόση και το νέο δάνειο, από 70 έως 100 δις ευρώ, φαίνεται να ζήτησαν δύο πράγματα:
1. Να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και να περιλαμβάνει τα πολύ σκληρά μέτρα του Βενιζέλου, ίσως κι άλλα που ακόμη δεν έχουμε δει. Και φυσικά να έχει όλα όσα συμφωνήθηκαν για το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
2. Να μπει ένας πολύ βασικός όρος. Να πάρει η Ελλάδα το δάνειο αλλά σε περίπτωση που έστω και για λίγο παρεκκλίνει του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης περιουσίας, να σταματήσει αυτόματα η χρηματοδοτική ροή και η χώρα να πέσει σε οικονομικό σοκ. Δηλαδή, δε θα γίνεται καμιά διαπραγμάτευση για δόσεις και άλλα τέτοια. Με την πρώτη… στραβή οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν να πληρώνουν. Πρόκειται για το τελικό στάδιο του εκβιασμού προκειμένου να πουληθούν τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας.
Αυτό είναι το κλίμα από τις Βρυξέλλες και η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Ελλάδας. Ίσως σήμερα να μην υπάρξουν τελικές αποφάσεις κι όλα να μετατεθούν για τις 3 Ιουλίου, ωστόσο, το κείμενο των συμπερασμάτων θα αναφέρει και πάλι τις απαιτήσεις. Δηλαδή ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, πολύ σκληρά μέτρα και συναίνεση. Για τα δύο πρώτα είμαστε σίγουροι, για το τρίτο αμφιβάλλουμε πολύ.
Όπως αμφιβάλλουμε και για το πόσο σίγουροι είναι στην κυβέρνηση ότι θα ψηφιστεί από όλους το πρόγραμμα. Ηδη κάποιοι ετοιμάζονται να βγουν στα κεραμίδια.
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ορολογία που χρησιμοποιεί ο κ. Χριστόφιας στο κυπριακό ταυτίζεται με την ορολογία των Άγγλων επί του θέματος. Δεν μιλούν για εισβολή και κατοχή , για εποικισμό , για εκτουρκισμό των κατεχομένων και πολιτισμική αλλοίωση . Τίποτα από όλα αυτά. Για αυτούς υπάρχει μόνο η ΔΙΑΙΡΕΣΗ της νήσου.
Η λέξη ΔΙΑΙΡΕΣΗ , το πρώτο που κάνει είναι να εισάγει μια άλλη εικόνα που καταργεί την πραγματικότητα της εισβολής και των συνεπειών της Να παραγράφει τα εγκλήματα που διεπράχθησαν τότε και που συνεχίζουν να διαπράττονται με την παρανομία της κατοχής και τελικά να αποενοχοποιεί την Τουρκία.
Στη συνέχεια, πάνω στη παραμόρφωση της πραγματικότητας έρχεται να προστεθεί η λέξη ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ για να περιγράψει την ακολουθούμενη πολιτική .
ΔΙΑΙΡΕΣΗ-ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ. Οι δύο όροι που παραμορφώνουν την ιστορική αλήθεια και εισάγουν την πολιτική της υποταγής στα σχέδια και τις ορέξεις των τούρκων και άγγλων κατακτητών.
Το δεύτερο βήμα της αγγλο-χριστοφιακής προπαγάνδας, εστιάζει στη περίοδο 1963-1974. Αφού αποενοχοποιούν την Τουρκία μένει να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους για να τους φορτώσουν όλες τις ευθύνες. Οι κατά καιρούς αναφορές του Χριστόφια στα «εγκλήματα» που κάναμε και θα πληρώσουμε έχουν ως σκοπό τους την φόρτωση των ευθυνών του κυπριακού στη παράταξη που έδωσε αγώνες για την ελευθερία της Κύπρου και την ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα. Έτσι φαίνεται πως δεν είναι καθόλου τυχαία η ερώτηση του φιλότουρκου λόρδου Κεν Μαγγίνις για το «εάν η Βρετανική Κυβέρνηση, μετά τη σύλληψη του στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, «θα υποστηρίξει την ανάληψη δράσης για την παρουσίαση στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για παρόμοια εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο κατά την περίοδο 1963- 1974».
Οι άγγλοι φονιάδες και οι προσκυνημένοι συνεργάτες τους ετοιμάζονται να κτυπήσουν για άλλη μια φορά την εθνική παράταξη της Κύπρου . Για τούτο φροντίζουν να την έχουν διασπασμένη και υποταγμένη στα κόμματα του αγγλόδουλου κατεστημένου , ώστε να μην μπορέσει να αντισταθεί στον επερχόμενο διωγμό.
Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κανείς ότι εάν πετύχουν να επιβάλουν τη λύση της ομοσπονδίας θα ακολουθήσει εξοντωτική δίωξη κάθε έλληνα εθνικιστή στη Κύπρο που θα ολοκληρωθεί με τον ολοκληρωτικό αφελληνισμό και την επιβολή μιας νέας υβριδικής ταυτότητας.
Έλληνες , ξυπνήστε όσο είναι καιρός και ετοιμαστείτε για μάχη.
Λουκάς Σταύρου
Πρόεδρος ΕΔΗΚ

Η οικονομική...ευθανασία συνεχίζεται! Τι αποφάσισε τη νύχτα η ΕΕ για την Ελλάδα.

Νέα χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια,ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ,που ασχολήθηκε με την Ελλάδα. Το αίτημα έγινε δεκτό αφού πρώτα ο Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πρόκειται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε τα ξημερώματα το στίγμα της για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Μπορεί ο περωθυπουργός μέσα στ΄ άγρια χαράματα να δήλωνε όλο ικανοποίηση ότι  “ είμαστε σε σταθερή πορεία. Μία δύσκολη πορεία για την Ελλάδα, με πολλές θυσίες, αλλά που θα καταστήσει την οικονομίας μας σταθερή και βιώσιμη”,ωστόσο μετά από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο νέος “τσάρος” της Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πολίτες μπορούν να μιλήσουν άνετα για οικονομική…ευθανασία!

Απλά δεν πάει άλλο. Η απίστευτη αφαίμαξη των πολιτών συνεχίζεται με την ίδια ένταση και από το Βενιζέλο. Όσοι τον γνώρισαν στο ΥΕΘΑ ,δεν περίμεναν και κάτι άλλο,ωστόσο είναι γεγονός ότι σε μεγάλη μερίδα πολιτών είχαν δημιουργηθεί κάποιες προσδοκίες για ελαφρά έστω αλλαγή πολιτικής. Φρούδες ελπίδες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δεν πιάνουν ούτε …μισό φοροφυγά,αντιθέτως “στραγγαλίζουν” με αδίστακτο τρόπο όλους τους συνεπείς φορολογούμενους ,μισθωτούς ,συνταξιούχους. Ανάμεσα σ΄ αυτούς και τους στρατιωτικούς,οι οποίοι βλεπουν ότι θα χάσουν επιπλέον εισοδήματα.

Ήδη κάποιοι μετράνε απώλειες του 30%!



Τι αποφάσισαν στις Βρυξέλλες

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την Ελλάδα αναφέρετε:

   



  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

 

 • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά.


•Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες. Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.

  

•Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές . Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.

  

•Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια , το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

  

•Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.

  

•Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας”. 
 
ON ALERT

Παραίτηση του Καραμπελιά από τη ΣΠΙΘΑ

«Σύντροφοι γρηγορείτε, ο παλιός κόσμος είναι ήδη πίσω σας»*...

Τα τελευταία γεγονότα στο εσωτερικό της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών έχουν τροχοδρομήσει αρνητικότατες εξελίξεις για το εγχείρημά μας. Η έλλειψη εσωτερικής δημοκρατίας, που παρατηρήθηκε στη συνδιάσκεψη, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά συνέχεια μιας τακτικής μηνών, με διαρκείς αντεγκλήσεις και συγκρούσεις χωρίς αρχές· αυτές, δυστυχώς, δεν αντανακλούν μόνο προσωπικές στρατηγικές, ή απειρία σε επίπεδο Σπιθών, αλλά εκπορεύονται κατ’ εξοχήν από λανθασμένες επιλογές και τακτικές της ίδιας της ηγεσίας της κίνησης:
Η αλλαγή τριών (ή μήπως τεσσάρων;) οργανωτικών υπευθύνων, η προώθηση πέντε ή έξι νέων «οργανωτικών» σχημάτων και η έλλειψη παραγωγής πολιτικής –δεν υπάρχει ούτε μία επιτροπή επεξεργασίας θεμάτων– καταδεικνύουν μια μονόπλευρη εμμονή σε ένα μοντέλο οργάνωσης, σύμφωνα με το οποίο οι Σπίθες λειτουργούν μόνο ως μηχανισμοί προετοιμασίας μαζικών εκδηλώσεων της ηγεσίας της κίνησης, με πενιχρή αν όχι ανύπαρκτη παρέμβαση σε μαζικά κινήματα.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τη συνδιάσκεψη, έθετα σε δεύτερη μοίρα αυτές τις διαπιστώσεις μου, κρίνοντας πως η «εξωτερική» δυναμική της Κίνησης υπερκάλυπτε τις εσωτερικές αδυναμίες –κάποτε και φαιδρότητες– στη λειτουργία μας. Εξ άλλου, είχα αποδεχτεί τη συμμετοχή μου στην Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή της Κίνησης, παρά τους ενδοιασμούς μου, διότι η κρίση που περνάει η χώρα υποχρεώνει σε συστράτευση όλους όσους συμφωνούν γύρω από το τετράπτυχο, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία, άμεση δημοκρατία.
Η Συνδιάσκεψη αποτέλεσε όντως ένα σημείο καμπής, όπως έγραφα σε πρόσφατο κείμενό μου. Κατ’ αρχάς θετικά, διότι με μεγάλη προσπάθεια κατορθώσαμε να μη βγούμε διασπασμένοι από αυτήν, παρά τις αντίθετες και συντονισμένες προσπάθειες, γεγονός που δείχνει τη δύναμη ενός συλλογικού σώματος. Επειδή όμως, για κάποιους, ο κίνδυνος είναι ακριβώς η συγκρότηση ενός συλλογικού υποκειμένου που διασκέπτεται, συνεδριάζει και αποφασίζει, αμέσως μετά, επικράτησαν τα αρνητικά στοιχεία και άρχισε μια μεθοδευμένη συκοφαντική εκστρατεία, με στόχο την αποχώρηση ενός μέρους της Κίνησης. Και δεν μπορώ να ερμηνεύσω διαφορετικά την αθρόα δημοσίευση ψευδολόγων κειμένων, τη στιγμή που, επί μήνες, κείμενά μου –που συχνά είχα γράψει με προτροπή του ίδιου του Μ. Θεοδωράκη (για παράδειγμα, κείμενό μου για τις Θέσεις της Σπίθας ή για τα γεγονότα της Κερατέας, κ.λπ.)– έμειναν αδημοσίευτα σε αυτή την, ξαφνικά, τόσο «δημοκρατική» ιστοσελίδα.
Αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με τις πρόσφατες συμμαχίες με ένα κομμάτι του συστήματος, το οποίο γυρεύει σήμερα να επιπλεύσει πάνω σε ένα αντιμνημονιακό σωσίβιο, οπότε ο ρόλος της Σπίθας γίνεται πολύ πιο διακοσμητικός, ενώ ενισχύεται η παρουσία και ο ρόλος παραγόντων που επιζητούν εκλογική επιβεβαίωση και βουλευτικούς θώκους. Δυστυχώς, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε «μια από τα ίδια», τη στιγμή που ο ελληνικός λαός, μέσα στη δίνη της κρίσης, δεν έχει ανάγκη από ένα πολιτικό σχήμα συναρμολογημένο από τα ερείπια του υπό κατεδάφιση παλιού κόσμου.
Ο ελληνικός λαός, μέσα από τον υπό εξέλιξη ελληνικό «Μάη», χρειάζεται νέα πολιτικά εργαλεία, τα οποία, μέσα στο κλίμα της πραγματικής δημοκρατίας, θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές δυνάμεις του. Η ανάπτυξη ενός νέου μαζικού κινήματος, στο οποίο η Κίνηση και ο Μίκης Θεοδωράκης συνέβαλαν, αποτέλεσε το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα όμως χρειάζονται νέα βήματα και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσω να στρατεύομαι.
Οι σχεδόν πέντε δεκαετίες μιας αδιάλειπτης πολιτικής δραστηριότητας, δίχως συστημικές παρεκβάσεις, δεν μου επιτρέπουν να ανεχτώ άλλο την επανάληψη πρακτικών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη σκληρότερη ματαίωση της πρόσφατης ιστορίας του και θέτουν σε κίνδυνο το νέο που γεννιέται. Και αυτή τη διαδρομή μου δεν θα την αμαυρώσουν αστεία ανταλλάγματα, όπως μια περίοπτη θέση σε ένα πολιτικό σχήμα, ή μια κοινοβουλευτική έδρα.
Το δικό μου όραμα είναι φτιαγμένο από άλλα υλικά. Γι’ αυτό και σας κοινοποιώ την παραίτησή μου από την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή της ΚΑΠ, η οποία υπήρξε όντως και κατ’ εξοχήν «συμβουλευτική»! Για περισσότερες εξηγήσεις και λεπτομέρειες θα επανέλθω αν και όταν χρειαστεί.

Υ.Γ. Κάποιοι, ανενδοίαστα, αναφέρονται υβριστικά στο Άρδην και τη Ρήξη. Μπορώ να πληροφορήσω τους καλόπιστους –όχι βέβαια τους υβριστές–, ότι το Άρδην από το 1996 και η Ρήξη σε δύο περιόδους μετά το… 1980, αποτελούν συλλογικά εγχειρήματα μιας αναγνωρισμένης ποιότητας με εκατοντάδες συνεργάτες και συμβολή όσο κανένα άλλο έντυπο στην Ελλάδα στη διαμόρφωση του ιδεολογικού χώρου στον οποίο κινείται και η ΚΑΠ. Μερικοί από αυτούς συμμετέχουν στη Σπίθα, όχι όλοι βεβαίως, ούτε καν ολόκληρη η συντακτική επιτροπή των εντύπων μας. Και αν επαίρομαι για κάτι δεν είναι για τα δεκάδες βιβλία που έχω γράψει, ούτε για τους προσωπικούς μου αγώνες, όσο για το ότι μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες έχω συμβάλει στη διαμόρφωση συλλογικών υποκειμένων που διαμορφώνουν ανθρώπους με υψηλό πνευματικό επίπεδο, γενναίο φρόνημα και υψηλό ήθος. Αυτό το ήθος που λείπει από τους υβριστές και όσους δεν πάσχισαν ποτέ ειλικρινά για τίποτε το συλλογικό στη ζωή τους.

Γιώργος Καραμπελιάς