ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

«Βρισκόμαστε σε χρεοκοπία εν αναστολή»:Μιράντα Ξαφά οικονομολόγος, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

«Βρισκόμαστε σε χρεοκοπία εν αναστολή»
«Βρισκόμαστε σε χρεοκοπία εν αναστολή»
Η ελληνική οικονομία δεν θα βγει από την κρίση με καμία ρύθμιση χρέους, είτε μέσω επιμήκυνσης, είτε με επαναγορά από τη δευτερογενή αγορά, υποστηρίζει, σε συνέντευξή της στην «ΗτΣ», η διακεκριμένη οικονομολόγος κ. Μιράντα Ξαφά και εκτιμά ότι το εγχώριο πολιτικό σύστημα δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε σε χρεοκοπία εν αναστολή.


Χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή πορείας, όχι οριακές μεταβολές όπως αυτές που επιχειρεί η κυβέρνηση. Η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να αντιστραφεί χωρίς δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών και βελτίωση του κλίματος για επενδύσεις.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Διαμαντίδη
Υπάρχει η αίσθηση πως η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έχει εισέλθει σε τέλμα, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's, καθώς ζητούνται κολοσσιαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Μήπως τελικά εισερχόμαστε σταδιακά σε μία αδιέξοδη κατάσταση και πλησιάζει όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του συνόλου του χρέους της χώρας;
Η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη με ελλιπέστατη προετοιμασία και με τη χώρα υποταγμένη στον κρατισμό και στα κεκτημένα. Χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή πορείας, όχι οριακές μεταβολές όπως αυτές που επιχειρεί η κυβέρνηση. Η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να αντιστραφεί χωρίς δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών και βελτίωση του κλίματος για επενδύσεις.
Η πορεία αυτή θα είναι μακρά και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, χωρίς να έχουμε πείσει τις αγορές ότι υπάρχει πολιτική βούληση για έξοδο από την κρίση. Η πρόσφατη φαρσοκωμωδία με το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» και η δήλωση της κυβέρνησης ότι θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση δημόσιας γης απέδειξαν ότι το πολιτικό σύστημα παραμένει δέσμιο των πελατειακών σχέσεων και του λαϊκισμού. Αν η προσπάθεια σταθεροποίησης και ανασύνταξης της οικονομίας αποτύχει, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με βέβαιη χρεοκοπία και τελικά ίσως και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Συμμερίζεστε ορισμένες σκληροπυρηνικές φωνές, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, που κάνουν λόγο για επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του χρέους;
Η επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε οικονομική και πολιτική αυτοκτονία. Με την εξαγγελία και μόνο μιας τέτοιας επιλογής, οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν καθώς οι καταθέσεις θα εξανεμίζονταν σε λίγες μέρες. Η αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής θα οδηγούσε σε άμεση χρεοκοπία το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το χρέος τους είναι σε ευρώ και όχι σε δραχμές. Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. τα αντιλαμβάνονται αυτά και φοβούνται ότι η αποχώρηση μίας χώρας από το ευρώ θα αποσταθεροποιούσε όλη την Ευρωζώνη.
Είναι εφικτή η είσπραξη από την Ελλάδα 50 δισ. ευρώ έως και το 2015 από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας ή ακόμη και 15 δισ. ευρώ στη διετία 2012-2013; Θα υπήρχε ποτέ ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αγορά κρατικών εταιρειών, εάν στις τελευταίες δεν άλλαζαν ριζικά οι εργασιακές σχέσεις;
Η είσπραξη 50 δισ. ευρώ είναι εφικτή, αρκεί να σχεδιαστεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης σε ιδιώτες (λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια γη για τουριστική εκμετάλλευση και θερινές κατοικίες). Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστιες εκτάσεις «φιλέτα», πρώην στρατόπεδα κ.λπ., που μένουν εντελώς αναξιοποίητα. Σε τι μας ωφελεί αυτό; Το κράτος οφείλει να πωλήσει το 100% του μετοχολογίου του σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, με εργασιακές συμβάσεις ιδιωτικού τομέα, και να κλείσει όσες ζημιογόνες δεν βρίσκουν αγοραστή. Αμυντικές βιομηχανίες, ναυπηγεία κ.λπ. δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν δεν είναι κερδοφόρα. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως.
Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι αποκλειστικά ρυθμιστικός και κακώς παριστάνει τον επιχειρηματία. Με έσοδα 50 δισ. ευρώ μπορούμε να επαναγοράσουμε χρέος ύψους 70 δισ. ευρώ (με έκπτωση 30% από την ονομαστική αξία), μειώνοντας την ετήσια δαπάνη για τόκους κατά 3,5 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτού του ποσού δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους, που ήδη έχει ξεπεράσει τα 330 δισ. ευρώ, είναι, όμως, σίγουρα προτιμότερη από την περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση δημόσιας γης. Τελικά η αξιοποίηση της δημόσιας γης απαιτεί και την πώλησή της;
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναλίσκονται σε λαϊκίστικες αντιπαραθέσεις για την «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας, ενώ ξέρουν ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ δεν είναι ρεαλιστικός χωρίς την εκχώρηση της ιδιοκτησίας δημόσιας γης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Πώς θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις και θερινές κατοικίες χωρίς εκχώρηση δημόσιας γης και μάλιστα με διαδικασίες fast track για να αποφευχθούν οι ενστάσεις και οι προσφυγές που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες στην Ελλάδα επειδή είναι ανέξοδες για όποιον τις ξεκινά; Είναι συζητήσιμο αν η δημόσια γη πρέπει να πωληθεί ή να εκχωρηθεί για αρκετές δεκαετίες, το βέβαιο, όμως, είναι ότι όσο μικραίνει ο χρόνος εκμετάλλευσης τόσο μικραίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και τα έσοδα του Δημοσίου.
Επίκαιρο παράδειγμα το αεροδρόμιο των Σπάτων, το μόνο αεροδρόμιο στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες και το μόνο κερδοφόρο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη σύμβαση που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 ως «αποικιοκρατική» και μείωσε τον χρόνο εκμετάλλευσης του αεροδρομίου από ιδιώτες από 50 σε 30 χρόνια, οδηγώντας την εταιρεία που το κατασκεύασε στην ακύρωση κάποιων επενδύσεων (συνεδριακό κέντρο κ.λπ.) και στην αύξηση των τελών του αεροδρομίου προκειμένου να δεχθεί να αναλάβει το έργο. Υστερα από αυτή την αναδιαπραγμάτευση που ζημίωσε το Δημόσιο, η σημερινή κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τη σύμβαση με σκοπό να την επιμηκύνει κατά τουλάχιστον μία εικοσαετία!
Μήπως πρέπει να γίνουν και απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο και δεν επαρκούν μέτρα όπως οι συνταξιοδοτήσεις και οι μη προσλήψεις;
Οι μετατάξεις προφανώς δεν οδηγούν σε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και η μείωση των αμοιβών στις ΔΕΚΟ δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση θα ήταν, για παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, όπως είχε γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση του προσωπικού και δημιουργία κινήτρων για κερδοφορία. Δυστυχώς αυτή η μεταρρύθμιση ανετράπη μόλις ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες (ΜΜΜ, υγεία, συντάξεις) υποφέρουν από τις δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν το Δημόσιο: Κομματικοποίηση, χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη αξιολόγησης και λογοδοσίας, ανορθολογική κατανομή των πόρων βασισμένη στις προτιμήσεις των υπαλλήλων και όχι των καταναλωτών. Αν η κρίση παραμένει διαχειρίσιμη αυτό οφείλεται στο τεράστιο περιθώριο εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοποίηση πολλών υπηρεσιών και επιλεκτική επιδότηση από το κράτος. Δυστυχώς, όμως, λείπει η φαντασία και η τόλμη.
Τελικά από πού θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα;
Η βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Χωρίς αυτή, το σπάταλο κράτος θα συνεχίσει να ζει παρασιτικά απομυζώντας τον ιδιωτικό τομέα και εκτοπίζοντάς τον από τον ελάχιστο διαθέσιμο τραπεζικό δανεισμό. Το κράτος σήμερα φορολογεί υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα και καθυστερεί πληρωμές για να συντηρήσει το υπερτροφικό και αναποτελεσματικό Δημόσιο. Χρειάζεται μείωση και απλοποίηση της φορολογίας, καθώς και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.
Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους επιχειρηματίες ως Γκόρντον Γκέκο που αποβλέπουν αποκλειστικά στο γρήγορο κέρδος με κάθε μέσο και να τους απαλλάξουμε από την υπερ-ρύθμιση των αγορών και τη γραφειοκρατία που αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Το ζητούμενο είναι μια ομαλή μετάβαση από την υπερκατανάλωση με δανεικά στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Εκεί αποβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις για ευκαμψία στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κ.λπ. που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις κατ΄ επίφαση μόνο για να προστατεύσει συντεχνιακά συμφέροντα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Παρ' όλη την υποτιθέμενη απελευθέρωση της κρουαζιέρας το καμποτάζ συνεχίζει στην πράξη να υπάρχει, τα επαγγέλματα παραμένουν κλειστά, οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας δεν υλοποιούνται και η αγορά ενέργειας δεν έχει ανοίξει, διαψεύδοντας τις ελπίδες για «πράσινη ανάπτυξη».
Στο δημοσιονομικό σκέλος, η εξυγίανση των ΔΕΚΟ και οι συγχωνεύσεις Καλλικράτη παραμένουν στα χαρτιά, τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων, ενώ καθυστερεί η εγκατάσταση πληροφορικών συστημάτων που θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να ελέγξει τις δαπάνες του στην υγεία, στις προμήθειες, στη μισθοδοσία.
Μήπως η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό ούτε στο τέλος του προγράμματος της Ε.Ε. - ΔΝΤ και τελικά πτωχεύσει έστω και ελεγχόμενα;
Η χώρα βρίσκεται τώρα στο κρίσιμο σημείο να βρει τρόπο να μειώσει το έλλειμμα κατά 23 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) την τριετία 2012-14 για να βγει από την κρίση, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της Αριστεράς αρνούνται το διάλογο. Το πολιτικό σύστημα δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε σε χρεοκοπία εν αναστολή. Πήραμε 110 δισ. ευρώ δάνειο από το μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΔΝΤ για να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών, όχι για να συνεχίσουμε την κρατική σπατάλη. Χρειάζεται επειγόντως εθνική συνεννόηση για δραστική περικοπή δαπανών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα τα καταφέρουμε.
Η ρίζα της κρίσης
Μονόδρομος η συρρίκνωση του Δημοσίου
Εκτιμάτε ότι μπορεί να επιτευχθεί μία λύση-πακέτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το γερμανικό σύμφωνο περί ανταγωνιστικότητας και τα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας από το χρέος της;
Καμία ρύθμιση χρέους, είτε μέσω επιμήκυνσης είτε με επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά με οποιοδήποτε μέσο, δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Η προϋπόθεση για έξοδο από την κρίση δεν είναι η αναδιάρθρωση χρέους, αλλά η συρρίκνωση του Δημοσίου, ώστε να μπορεί να συντηρηθεί αποκλειστικά από τη φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας. Μόνο αν δημιουργήσουμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα θα πεισθούν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο, δηλαδή ότι μπορούμε να το εξυπηρετούμε χωρίς να το αυξάνουμε. Παρά τις σημαντικές περικοπές δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, είχαμε πρωτογενές έλλειμμα 8 δισ. ευρώ το 2010.
Ακόμα και αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί πλήρως δεν προβλέπεται να δημιουργήσουμε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα πριν από το 2013. Μόνο τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε αναδιάρθρωση χρέους. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα βγούμε από την κρίση με εξωτερικές παρεμβάσεις, θα βγούμε μόνο αν ξεριζώσουμε τα αίτια που την προκαλούν. Η ρίζα της κρίσης είναι το κομματικό κράτος και οι παρεμβάσεις του στην οικονομία, που είναι υπεύθυνα τόσο για το υπέρογκο χρέος όσο και για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Φαρσοκωμωδία
Η πρόσφατη φαρσοκωμωδία με το «άνοιγμα των επαγγελμάτων» και η δήλωση της κυβέρνησης ότι θα απαγορεύσει με νόμο την πώληση δημόσιας γης απέδειξαν ότι το πολιτικό σύστημα παραμένει δέσμιο των πελατειακών σχέσεων
Εξοδος
Αν η προσπάθεια σταθεροποίησης και ανασύνταξης της οικονομίας αποτύχει, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με βέβαιη χρεοκοπία και τελικά ίσως και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Εσοδα-χρέος
Ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι αποκλειστικά ρυθμιστικός και κακώς παριστάνει τον επιχειρηματία. Με έσοδα 50 δισ. ευρώ μπορούμε να επαναγοράσουμε χρέος ύψους 70 δισ. ευρώ (με έκπτωση 30% από την ονομαστική αξία), μειώνοντας την ετήσια δαπάνη για τόκους κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Μετατάξεις
Οι μετατάξεις προφανώς δεν οδηγούν σε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά και η μείωση των αμοιβών στις ΔΕΚΟ δεν αποτελούν μεταρρύθμιση.
WHO IS WHO
Η κ. Μιράντα Ξαφά αποτέλεσε στέλεχος του ΔΝΤ (1980-91) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ (2004-9). Σήμερα είναι σύμβουλος επενδύσεων στην IJ Partners

Μνήμη Θεόφιλου Γεωργιάδη...

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011
Την βραδιά της 20ης προς 21η Μαρτίου ο Κούρδος σιδεράς Kawa σύμφωνα με την κουρδική μυθολογία σκότωνε τον καταπιεστή Dehak οδηγώντας έτσι τον λαό του στην ελευθερία. Ο ήρωας αυτός που η καρδιά του ήταν σαν φωτιά, επαναστάτησε εναντίον ενός βασιλιά, εναντίον της τυραννίας και κατάφερε να πυρπολήσει την ψυχή του κουρδικού λαού.
Το NEWROZ είναι φωτιά, είναι η δύναμις και η θέλησις ενός λαού που αγωνίζεται για το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του. Η φωτιά αυτή κάθε 21 του Μάρτη ανάβει πάνω στα βουνά του Κουρδιστάν. Διότι ο σιδεράς Kawa ζει στην ψυχή του κουρδικού λαού. Είναι η προσωποποίηση του ήρωα που δεν σκύβει το κεφάλι στην καταπίεση των τυράννων. Η φωτιά αυτή συνεχίζει να ανάβει ενάντια στη σκλαβιά, ενάντια στην αποικιοκρατία, σηκώνοντας κεφάλι όχι μόνο σε όλο το Κουρδιστάν αλλά και σε όλο τον Ελληνισμό.
Μπροστά από τις Ελληνικές και Κουρδικές σημαίες, κάτω από την φωτογραφία του κοινού μας ήρωα, θα γιορτάσουμε το NEWROZ τιμώντας παράλληλα την μνήμη του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Του Έλληνα πατριώτη, του αγωνιστή της λευτεριάς, που συνέλαβε τα νέα ελπιδοφόρα μηνύματα της ιστορίας που έρχονται από τα βουνά της οροσειράς του Τζούντι, του Αραράτ και τα νερά των ποταμών του Ευφράτη και του Τίγρη.
Πέρασαν κιόλας 16 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή και πολύτιμου συμπαραστάτη της ένοπλης Κουρδικής επανάστασης από μίσθαρνα όργανα των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών. Επικίνδυνος για το Τουρκικό ρατσιστικό και φασιστικό κράτος ο Θεόφιλος Γεωργιάδης. Επικίνδυνος γιατί θεωρούσε την τουρκική βαρβαρότητα ενάντια στον Κουρδικό λαό σαν πράξη και κατά του δικού μας λαού, για αυτό αντιδρούσε ενεργά ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Από τις επισκέψεις του στην Ακαδημία Μαχσούμ Κορκμάζ πίστεψε βαθειά ότι το Κουρδιστάν θα απελευθερωθεί, αφού συνειδητοποίησε τις δυνατότητες της ηγεσίας αλλά και του νικηφόρου στρατού του P.K.K.
Ενός στρατού, μιας ηγεσίας που απόδειξε στην πράξη ότι ο τουρκικός στρατός που η δική μας ηγεσία φοβάται, είναι ανίκανος να μας νικήσει. ''Και αφού εμείς στην Κύπρο δεν αξιωθήκαμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, τουλάχιστον να βοηθήσουμε πρέπει, εκείνους που αγωνίζονται και για μας εναντίον του τουρκικού κράτους, τους Κούρδους αγωνιστές'', έλεγε ο Θεόφιλος μέχρι την τελευταία του πνοή.
Πνοή ίδια με αυτήν που άφηναν πίσω τους στην Βασιλεύουσα ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο γέροντας Καψάλης, ο Οδυσσέας και ο Αθανάσιος Διάκος. Πνοή ίδια με αυτήν που άφηναν οι ήρωες στο χάνι της Γραβιάς, στο Μανιάκι, στη Μακεδονία, στη Σμύρνη του '22 αλλά και στην Εθνική Αντίσταση της τελευταίας πνοής που άφησαν στην Κύπρο ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Γνωρίζοντας την πολιτική του κατευνασμού που ακολουθεί η Ελλαδική και η Κυπριακή ηγεσία, μας έδειξε με την ζωή και τον θάνατο του, ότι μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την ιστορία τους, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Γνώριζε ο Θεόφιλος ότι εμείς οι Κύπριοι αφεθήκαμε στην άκρατη καταναλωτική μας μανία. Και για αυτό έδειχνε τον δρόμο της απαλλαγής μας από την εθνική υποταγή της ''διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας''. Υπήρξε κατήγορος του ενδοτισμού και της ηττοπάθειας, κατήγορος της πολιτικής των Νταβός, του εξευτελισμού και της εθνικής ταπείνωσης.
Αντιλαμβανόταν και απέρριπτε την άνευ όρων παράδοση του Ελληνισμού στο φασιστικό καθεστώς των στρατιωτικών της Άγκυρας. Υπήρξε πατριώτης και έπεσε αγωνιζόμενος, γιατί ήταν πρώτα-πρώτα ΕΛΛΗΝ ΚΥΠΡΙΟΣ.
''Κι αν εμείς δεν αξιωθήκαμε ακόμα να έχουμε ηγεσία που να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει σε αγώνα απελευθέρωσης το λαό μας, αν δεν μπορούμε να δρασκελίσουμε περήφανοι ελευθερωτές τον Πενταδάκτυλο για να υψώσουμε την Γαλανόλευκη στην Κερύνεια μας, ας στηρίζουμε και ας δυναμώσουμε τουλάχιστον τους Κούρδους αγωνιστές που κροταλίζουν τα όπλα της λευτεριάς, ενάντια στον Τούρκο κατακτητή στα κακοτράχαλα βουνά του Κουρδιστάν''.
Αυτά έγραφε ο Θεόφιλος σε ένα από τα πολλά του άρθρα στον τύπο και αυτό έκανε.
Παρών ο Θεόφιλος στον αγώνα του Κουρδικού λαού στις εκδηλώσεις, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες πείνας των Κούρδων πολιτικών φυγάδων, στην υποδοχή, τη φύλαξη και την υποστήριξη αυτών που διαφεύγοντας από τον νεοκεμαλικό φασιστικό στρατό, έβρισκαν αποκούμπι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.
''Το μέλλον της Κύπρου συνδέεται απόλυτα με την νίκη του Κουρδικού λαού'', έλεγε ο Θεόφιλος στέλλοντας ελπιδοφόρα μηνύματα στις πολιτικές ηγεσίες. Διαλαλούσε συνεχώς ότι όταν θα καταρρεύσει το Τουρκικό καθεστώς της Μ. Ασίας, ηττημένο στρατιωτικά από τους Κούρδους αντάρτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, εμείς δεν θα είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε στην θάλασσα της Κερύνειας τον Τουρκικό στρατό κατοχής, θάβοντας εκεί στους βυθούς της τον Τουρκικό επεκτατισμό, διασφαλίζοντας έτσι την ελευθερία μας αλλά και θέτοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη στο χώρο της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων.
Η ασύγνωστη απουσία των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων είναι εμφανής και ανεξήγητη. Τα ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στους Κούρδους και στους Κύπριους σφραγίσθηκαν με την άνανδρη δολοφονία του. Επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης Ελλήνων και Κούρδων, μια κοινή πορεία που θα έθετε τις προϋποθέσεις για την πλήρη περιφρόνηση μας προς τις Τουρκικές απειλές. Οι απειλές εξάλλου αλλά και οι τρομοκρατικές πράξεις στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, όπως η έκρηξη της ισχυρής βόμβας που τοποθετήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν στην Λεμεσό στις 10 Φεβρουαρίου του 1996 , δυναμώνουν την φιλία και την αλληλεγγύη των Κυπρίων απέναντι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, στον αρχηγό Αμπντουλλάχ Οτσαλάν και στους Κούρδους αντάρτες.
Τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία της αλληλεγγύης του Ελληνισμού προς τον Κουρδικό αγώνα. Σαν έμπρακτη απάντηση στην δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη ήταν η δημιουργία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Λεμεσού στο Κουρδιστάν, αμέσως μετά την δολοφονία του. Απάντηση αποτελεί και η υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος είτε τους αρέσει είτε όχι. Απάντηση αποτελεί η δεύτερη, κατά συνεχή χρονιά, εβδομάδα αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν που διανύουμε. Απάντηση αποτελούν πάνω από όλα – παρά την συνεχιζόμενη γενοκτονία που διεξάγεται εις βάρος του άμαχου Κουρδικού λαού – οι νικηφόρες επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών καθώς και η δημιουργία του εν εξορία Κουρδικού Κοινοβουλίου.
Η ανεπάρκεια του εθνικού κέντρου στην άσκηση διεκδικητικής πολιτικής είναι ασυγχώρητη. Το Τουρκικό φασιστικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ και των συνεχιστών του θα συντριβεί από το κροτάλισμα των νικηφόρων όπλων Κούρδων ανταρτών. Ολόκληρος ο Ελληνισμός θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεόφιλου Γεωργιάδη για να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον Πενταδάκτυλο την στιγμή που οι Κούρδοι αγωνιστές θα συντρίβουν το τουρκικό κράτος στα περήφανα βουνά του Κουρδιστάν.
Αιωνία σου η μνήμη Θεόφιλε Γεωργιάδη
Ζήτω ο ένοπλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας!
 
 
 

Ο λόγος που οι Γάλλοι μαζί με όλους τους υπολοίπους χτυπούν τον Καντάφι - Από κοντά - σαν «πορδή» - κι ο δικός μας ο Παπατζής ...

Αφού η Δύση τόσο καιρό άφησε τον Καντάφι να μακελέψει τους εξεγερμένους Λίβυους –που η ίδια είχε υποκινήσει- οι προχτεσινές δηλώσεις του Καντάφι ότι το πάρτι τέλειωσε για τις εταιρείες των ΗΠΑ και της Ε.Ε και ότι η Λιβύη θα παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης των πετρελαίων της στη Ρωσία και Κίνα ήταν αυτό που βάρυνε την απόφαση για την Νατοϊκή επέμβαση.
Εχουμε δηλαδή καθαρά ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με σκοπό να κερδίσουν από αυτή την επέμβαση η Ε.Ε, οι αγγλοαμερικανικές «αδελφές» του πετρελαίου, Γουόλ Στριτ με τα δισ. κατασχεμένων λιβυκών περιουσιακών στοιχείων σε τράπεζες, όπως επίσης και οι πολεμικές βιομηχανίες.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι εύκολος αντίπαλος για την συμμαχία των χωρών –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- που θα κάνουν στρατιωτική επέμβαση στην χώρα του.

Η εθελόδουλη κυβέρνηση του Παπανδρέου βάζει την χώρα μας σε περιπέτειες. Οχι μόνο με τις Νατοϊκές βάσεις που υπάρχουν στην χώρα μας, αλλά συμμετέχοντας στην επέμβαση στην Λιβύη και με 5 βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Όπως υπογραμμίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ «Είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει και να συμμετέχει στη σφαγή και τον διαμελισμό της Λιβύης, με γνώμονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας». 

Γιατί το NATO δεν βομβαρδίζει και τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο; Tου Σάββα Καλεντερίδη. (Eλα μου ντε, ΓΙΑΤΙ;;)




Έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη, υπό το πρόσχημα της προστασίας των αμάχων από το καθεστώς του Καντάφι. Το μέγεθος των ανθρωπίνων απωλειών από τις προσπάθειες του καθεστώτος του Καντάφι να ελέγξει τους εξεγερμένους και τους 'εξεγερμένους' πολίτες της Λιβύης, είναι λίγο-πολύ γνωστό. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει καν τις χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους της εισβολής, τους 200 χιλιάδες πρόσφυγες της κατοχής, των οποίων την περιουσία συνεχίζουν να σφετερίζονται οι βάρβαροι Τούρκοι, στον οποίο σφετερισμό συμμετέχουν σε πολλές περιπτώσεις οι συνένοχοί τους Βρετανοί και Εβραίοι.

Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τη βαρβαρότητα των 40 χιλιάδων νεκρών του Κουρδιστάν, των 4.500 χιλιάδων καμένων και κατεστραμένων κουρδικών χωριών, των 5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Κούρδων από τις εστίες τους των 5 και 6 χιλιάδων ετών, εκτοπισμένοι από ένα βάρβαρο φύλλο που εισήλθε στην Ανατολή πρν από 950 χρόνια και καταστρέφει ακατάπαυστα λαούς και πολιτισμούς.
Η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αν μας λογαριάζει πια κανείς, απέναντι στην επίθεση στη Λιβύη θα είχε νόημα αν στηριζόταν στη θέση ότι η διεθνής κοινότητα θα επιβάλλει έστω και αργά δικαιοσύνη, αν χρειαστεί με τον ίδιο τρόπο, αποκαθιστώντας την τάξη στην Κύπρο και το Κουρδιστάν.
Να δηλώσουν σύσσωμα λοιπόν τα κόμματα και η κυβέρνηση της Ελλάδος ότι αναμένουν από εκείνους που βομβαρδίζουν τη Λιβύη, να πράξουν το ίδιο εναντίον της Τουρκίας, που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράτει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος στην Κύπρο και το Κουρδιστάν και είναι έτοιμη να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο, διατηρώντας το μεγαλύτερο στόλο αποβατικών παγκοσμίως για καθαρά επιθετική χρήση εναντίον των ελληνικών νησιών. Με άλλα, καθαρά, λόγια, για να κάνουν απόβαση και να καταλάβουν ελληνικά νησιά.
Μήπως οι βομβαρδισμοί θα πρέπει να αρχίσουν από εκεί, με τη βύθιση αυτού του αποβατικού στόλου, που απειλεί καθημερινώς τα ελληνικά νησιά και την Ειρήνη στην περιοχή;

infognomonpolitics
ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Ο κ. Χριστόφιας δεν θέλει ούτε να ακούσει την λέξη δημοψήφισμα για σημαντικά θέματα που έχει δικαίωμα ο λαός να καταθέσει την άποψη του και την εντολή του προς την εκτελεστική εξουσία. Ο κ. Χριστόφιας και το συμπορευόμενο πολιτικό κατεστημένο , βολεύονται με το άκαμπτο και αντιλαϊκό σύνταγμα που μας επέβαλε η αγγλική αποικιοκρατία , ένα σύνταγμα που επιτρέπει σε μια φατρία πλουτοκρατών και πολιτικάντηδων, προσκυνημένων στους εγγλέζους , να κουμαντάρουν τη Κύπρο .
Στη πραγματική δημοκρατία , η λαϊκή κυριαρχία δεν μπαίνει στο πάγο την νύκτα που τελειώνουν οι εκλογές αλλά παραμένει ως δικαίωμα αναφαίρετο του λαού, να έχει γνώμη και να ασκεί το δικαίωμα της εντολής προς τους όποιους αντιπροσώπους του. Αυτή τη κυριαρχία μπορεί κατά ένα μέρος να εκφράσει η αρχή του δημοψηφίσματος . Η αντίρρηση σε αυτή την αρχή είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ολιγαρχίας , του ετσιθελισμού και της δικτατορίας με δημοκρατικό προσωπείο που με πάθος υπηρετούν οι κρατούντες από ιδρύσεως της κυπριακής δημοκρατίας .
Ο κ. Χριστόφιας αρνούμενος το δικαίωμα του δημοψηφίσματος προβάλλει ως συνεχιστής της ολιγαρχικής τυραννίας που πρώτος υπηρέτησε ο Μιχαήλ Μούσκος (Μακάριος) . Το φαινόμενο τούτο συνιστά αυτονόμηση των «αντιπροσώπων» του λαού από την λαϊκή βούληση που τους ανέδειξε για να υπηρετούν το λαό.
Όταν όμως οι αντιπρόσωποι του λαού αρνούνται τη κυρίαρχη λαϊκή βούληση, τότε ο λαός έχει κάθε δικαίωμα να ανακτήσει με κάθε μέσον αυτό που του αρπάξανε.
Προς αυτή τη κατεύθυνση της ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας από το λαό, το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα προβάλει την λαϊκή απαίτηση του δημοψηφίσματος για τρία σημαντικά ζητήματα που τον αφορούν άμεσα.
Πρώτο: για το θέμα της ένταξης μας στο συνεταιρισμό για την ειρήνη.
Δεύτερο: Για την στρατηγική που επιβάλλεται να ακολουθηθεί στο κυπριακό.
Τρίτο: για την αναθεώρηση του κατακτητικού συντάγματος και την μετάβαση στη πρώτη ελεύθερη κυπριακή δημοκρατία με ένα σύνταγμα που θα παραχθεί από τον ίδιο το λαό .
Σκίστε τις μάσκες για να φανεί το αποκρουστικό πρόσωπο της τυραννίας.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Βαλλιστικός τρόμος λιβυκών SCUD-C επάνω από την Κρήτη


Image
Πληροφορίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη στο οπλοστάσιο της Λιβύης βαλλιστικών βλημάτων SCUD-C με  500 χλμ. εμβέλεια και οι χθεσινές απειλές του Μ.Καντάφι ότι πλέον ολόκληρη η Μεσόγειος είναι μία εμπόλεμο ζώνη, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού την ελληνική αεράμυνα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, που βρίσκεται εντός της ακτίνα δράσης των SCUD-C με την Σούδα να αποτελεί στόχο πρώτης κατηγορίας για τα λιβυκά βαλλιστικά βλήματα. Με τα βλήματα αυτά είχε βομβαρδίσει το 1991 ο Σαντάμ Χουσεϊν το Ισραήλ.
Είναι βέβαιη η ύπαρξη δεκάδων βλημάτων SCUD-B, με εμβέλεια 300 χλμ. αλλά υπάρχει ανησυχία ότι έχει σε ενεργό υπηρεσία και την έκδοση "-C" και δεν παρέδωσε τον Ιανουάριο του 2004 όλες τις συλλογές μετασκευής που είχε προμηθευτεί στις ΗΠΑ, μετά από σχετική συμφωνία.
Εν των μεταξύ, οι δυτικοί παρά τις προσπάθειές τους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πλήξουν τα αυτοκινούμενα βαλλιστικά συστήματα SCUD στην μέχρι τώρα επιχείρηση βομβαρδισμού της Λιβύης.

Κι ενώ η ανησυχία είναι διάχυτη, τώρα φαίνεται η απουσία των S-300PMU1 αφού δεν είναι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, επιχειρησιακοί. Οι S-300 είναι το μοναδικό σύστημα το οποίο θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τους SCUD-C αφού διαθέτουν εγνωσμένες και αναγνωρισμένες αντιβαλλιστικές δυνατότητες και να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια στην Κρήτη και στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν από την Σούδα. 
Τον Ιανουάριο του 2004 η Λιβύη έστειλε στις ΗΠΑ τμήματα για επτά πυραύλους SCUD-C, πέντε βλήματα του ιδίου τύπου οι οποίοι μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 500 χλμ, ενώ υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης της Λιβύης για την μετατροπή των υπολειπόμενων βλημάτων SCUD-B σε μικρού βεληνεκούς βαλλιστικά συστήματα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Όπως και στο θέμα των χημικών όπλων που υποτίθεται ότι τα έχει καταστρέψει, αλλά τώρα ομολογείται ότι διαθέτει 10 τόνους αερίου μουστάρδας σε αποθήκευση νότια της Σύρτης, έτσι και στην περίπτωση των βαλλιστικών βλημάτων SCUD η ανησυχία είναι διάχυτη.  
Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών στα τέλη του 2004, το πυραυλικό οπλοστάσιο της Λιβύης διέθετε πλέον βλήματα SCUD–B τα οποία έχουν εμβέλεια 300 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς πολεμικής κεφαλής 985 κιλών.
Το βαλλιστικό πρόγραμμα της Λιβύης ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την αγορά 80 βλημάτων Scud–B καθώς και 40 βλημάτων Frog-7 από την Σοβιετική Ένωση.  Ακολούθησαν προσπάθειες της Λιβύης να αποκτήσει πυραυλική τεχνολογία από μια γερμανική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η οποία σταμάτησε τη συνεργασία λόγω πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά οι Λίβυοι κατάφεραν να αποκτήσουν τη σχετική τεχνολογία και να την αξιοποιήσουν στο δικό τους πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων με την κωδική ονομασία Ittisalt και να συνεχίσουν την έρευνα στο πυραυλικό κέντρο που είχαν αναπτύξει στην όαση της  Siwa.
Την ίδια περίοδο η Λιβύη προσέγγισε βραζιλίανικες εταιρείες ενώ μετά από αρκετή προσπάθεια κατάφεραν να αναπτύξουν έναν πύραυλο βασισμένο στην γερμανική τεχνολογία που είχαν αποκτήσει με βεληνεκές 950 χλμ. Υποτίθεται ότι το βλήμα δεν έχει μπει στην παραγωγή, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. Ανάλογη προσπάθεια απόκτησης πυραυλικής τεχνολογίας έγινε και από την Κίνα
Ακολούθησε η συνεργασία με το Ιράν η οποία όμως διακόπηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε το καθεστώς της Λιβύης από την Δύση που είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή του προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής με πρωτοβουλία του ιδίου του Μουαμάρ Καντάφι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοψήφισμα στην Αίγυπτο: νίκη του "ναι" με 77%


ΚΑΪΡΟ - Το "ναι" κέρδισε το 77% των ψήφων στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για την αναθεώρηση του συντάγματος της Αιγύπτου και η συμμετοχή έφθασε στο 41%, δήλωσε την Κυριακή η αρμόδια επιτροπή για την οργάνωση των εκλογών.

Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Αιγύπτιοι, ήτοι το 77,2% των ψηφοφόρων είπαν "ναι" στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, ενώ πάνω από τέσσερα εκατομμύρια (22,8%) δήλωσαν "όχι", δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής Μοχάμεντ Ατίγια σε συνέντευξη Τύπου.

Σχεδόν 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στις κάλπες, πρόσθεσε, ήτοι το 41% ​​από τους 45 εκατομμύρια Αιγύπτιους που είναι σε ηλικία να ψηφίσουν.

Οι υποστηρικτές αυτής της περιορισμένης μεταρρύθμισης εξασφαλίζουν ότι είναι επαρκή για να οργανωθεί η επιστροφή σε πολιτική εξουσία μέσα σε λίγους μήνες μετά από βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα σχέδια του στρατού που κυβερνά τη χώρα μετά την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
 

Τι γυρεύει η Ελλάδα στη Λιβύη;


Καθώς η στρατιωτική πίεση στη Λιβύη εντείνεται με στόχο να αποδυναμωθεί το σύστημα εξουσίας του Καντάφι, χωρίς όμως η «διεθνής κοινότητα» να... ομονοεί ούτε για το είδος των επιθυμητών χειρισμών ούτε για την ένταση των βομβαρδισμών και την αναμενόμενη κατάληξή τους. Ειδικά στην Ελλάδα όμως έχουμε σοβαρούς λόγους για ν’ ανησυχούμε από την εμπλοκή της δικής μας χώρας σε μια υπόθεση από την οποία κανένα όφελος δεν φαίνεται να προκύπτει.
Κατ’ αρχάς στο θέμα των βομβαρδισμών με υποτιθέμενο στόχο την επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έχουμε πάρα πολλές διαφοροποιήσεις, με πολλές ωστόσο διαβαθμίσεις και επιχειρήματα. Από τη Ρωσία και την Κίνα έως την Ινδία και την Τουρκία όλα δείχνουν πως ούτε στο επίπεδο του ΟΗΕ ούτε σε αυτό του ΝΑΤΟ υπάρχει συναίνεση για τα επόμενα βήματα.
Ο στόχος να «εμπεδωθεί» ο εναέριος αποκλεισμός, να προκληθεί σύγχυση και διάλυση στον στρατό του Καντάφι και να διευκολυνθούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να ανατρέψουν τον επί 42 χρόνια «μονάρχη» δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επιθέσεις από αέρος. Όπως ομολογεί ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάικ Μιούλεν, η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης είναι «πολύ αβέβαιη», ενώ είναι πιθανόν να προκύψει αδιέξοδο με τον Καντάφι.
Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν είναι βέβαιος για το αν ο ηγέτης της Λιβύης, σε αυτό το επίπεδο εξωτερικής πίεσης, θα υποχωρήσει, θα διαπραγματευθεί ή θα τα παίξει όλα για όλα προκαλώντας τους εξωτερικούς εισβολείς (συνήθεις... «απελευθερωτές») να κατέβουν στο έδαφος για την κρίσιμη αναμέτρηση.
Ούτως ή άλλως οι πληροφορίες και «ειδήσεις» των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεπαν να σχηματίσει κάποιος μια σαφή άποψη για το τι ελέγχει η κάθε πλευρά του εμφυλίου της Λιβύης, για το επίπεδο οργάνωσης των ανταρτών ή για τον βαθμό βιαιότητας των κυβερνητικών αντιποίνων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υποδεχθήκαμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε τη νομιμοποιητική βάση για τη στρατιωτική εμπλοκή.
Χθες στο Έθνος ο Γ. Δελαστίκ έκανε δύο πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις:
● «Αλλάζει η φύση του πολέμου από τη στιγμή που η Λιβύη θα δεχτεί αμερικανοΝΑΤΟϊκή επίθεση. Ο εμφύλιος πόλεμος παραχωρεί τη θέση του σε εθνικό αμυντικό πόλεμο, με τον αιμοσταγή Καντάφι να ηγείται των λιβυκών δυνάμεων που αντιστέκονται στους ξένους επιδρομείς και τους αντικανταφικούς να μετατρέπονται σε δωσίλογους συνεργάτες των ξένων που επιτίθενται κατά της πατρίδας τους!».
● «Καθεστώς ανδρεικέλων της Δύσης και επομένως και του Ισραήλ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στη Λιβύη οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Στόχος, φυσικά, η λεηλασία των πετρελαίων της. Όπως και αν ξεκίνησαν οι αντικανταφικοί, από τη στιγμή που στην εξουσία θα τους τοποθετήσουν οι ξένοι επιδρομείς εναντίον της πατρίδας τους, αντικειμενικά δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από τυφλά όργανα των ΗΠΑ και των Αγγλογάλλων».
Πέραν αυτών είναι εντελώς αβέβαιο το ίδιο το μέλλον της Λιβύης ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η εν εξελίξει επέμβαση των ΗΠΑ, των Αγγλογάλλων και των προθύμων συμπαραστατών τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα προηγούμενα του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αλλά και η εθνοτική σύνθεση της Λιβύης προϊδεάζουν για τα χειρότερα.
Εξ ίσου αβέβαιη είναι η εξέλιξη του αραβικού «ντόμινο», καθώς και παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ ενδέχεται να μην αποφύγουν τη μετάδοση του «ιού» των λαϊκών εξεγέρσεων.
Σε ένα τόσο ασταθές και ρευστό περιβάλλον εύλογη είναι η ανησυχία για την εμπλοκή της κυβέρνησης Παπανδρέου – έστω με... υποστηρικτικό ρόλο, του οποίου όμως τα όρια παραμένουν άγνωστα – στη λιβυκή κρίση στο πλευρό των δυτικών εισβολέων. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη εξελίσσεται η «στρατηγική» συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία απειλεί να βγάλει την Ελλάδα από τη χορεία των παραδοσιακά φιλοαραβικών χωρών.
Οι επιλογές της κυβέρνησης λοιπόν βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια εικόνα της χώρας και μάλιστα σε μια εποχή που μας προϊδεάζει για ιστορικής σημασίας αλλαγές στον αραβικό κόσμο, από τις οποίες ίσως εξαρτηθεί όχι μόνο η μοίρα των αραβικών κρατών, αλλά και η εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο εξαρτήματος της αμερικανικής πολιτικής εγκαταλείποντας κάθε ιδέα περί αυτονομίας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Το ίδιο έπραξε άλλωστε όταν αποκάλεσε τον αγωγό για την είσοδο του ΔΝΤ στην ευρωζώνη.
Κι όλα αυτά την ώρα που η ίδια η Ελλάδα βυθίζεται – μαζί με όλους μας – σε μια βαθύτατη και χωρίς ορατή διέξοδο οικονομική κρίση, η οποία απειλεί να τη συμπαρασύρει στην άβυσσο. Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι και τόσο σοφό μια χώρα με έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα – ειδικά από μουσουλμανικές χώρες – για να εκτεθεί σε ακόμη περισσότερους κινδύνους...

Απόλυτα αντίθετα σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία στην ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με κορυφαίους αξιωματικούς να...


Απόλυτα αντίθετα σε επιχειρησιακό επίπεδο ήταν τα ελληνικά στρατιωτικά Επιτελεία στην ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με κορυφαίους αξιωματικούς να διατυπώνουν σαφείς και αιτιολογημένες επιφυλάξεις για την αποστολή των F-16 στην Λιβύη. Και μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες δικαιώθηκαν. Άτακτη ήταν πριν από πέντε ώρες η υποχώρηση της κυβέρνησης από την πολεμική εμπλοκή στην Λιβύη, όταν το Μέγαρο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν τι σήμαινε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής για την Ελλάδα και που μπορούσε να οδηγήσει η επιχειρησιακή ανάπτυξη των ελληνικών μαχητικών στη λιβυκή ΖΑΠ.

Η αντίδραση της κοινής γνώμης (σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 70-80% των πολιτών είναι κατά της πολεμικής εμπλοκής που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Παρασκευής), ήταν ένας από τους κύριους λόγους που πήραν πίσω την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ προσπάθησε να διασώσει τα προσχήματα, αλλά είναι πολύ αργά. Υπάρχει μεγάλο πολιτικό θέμα, τόσο για την απόφαση της Παρασκευής, όσο και με την ανάκλησή της σήμερα. Τι συνέβη; Απλά την Παρασκευή επικράτησε η άποψη του υπουργείου Εξωτερικών που ήθελε πλήρη εμπλοκή, αντίθετα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλο που εν τέλει κατάφερε να καταστήσει αντιληπτό στο Μαξίμου το τι θα συνέβαινε αν ελληνικά μαχητικά κτυπούσαν π.χ. κάποιο λιβυκό αεροσκάφος σε μία τέτοια επιχείρηση.
Tα βασικά αποκαλυπτικά άρθρα του defencenet.gr της Παρασκευής και του Σαββάτου για την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στον λιβυκό εμφύλιο δεν άφηναν περιθώριο παρερμηνειών ("Ελληνική αρμάδα στη Λιβύη: Συμμετοχή σε ληστεία") για το τι σήμαινε αυτή η εμπλοκή. Ιδού η ακυρωτική ανακοίνωση:
“Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη και τις υποχρεώσεις της ως χώρα μέλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ.
Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης”.
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις σε μία τέτοια απίστευτη υπόθεση όπου στην κυβέρνηση δείχνουν να αγνοούν βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής: Πρώτον είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να στέλνει σε πολεμικές αποστολές μαχητικά σε αραβικό έδαφος. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός την νυν κυβέρνησης μιλώντας σήμερα στο defencenet.gr έλεγε χαρακτηριστικά: "Που φτάσαμε! Που ακούστηκε οι Έλληνες να πολεμούν Άραβες; Πως λάβανε τέτοια απόφαση και με ποια εξουσιοδότηση;"
Η καταγγελία από τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου της επιχείρησης βομβαρδισμού σήμερα, έπεσε σαν "κουβάς με νερό" στο κεφάλι των κυβερνητικών, όταν κατάλαβαν ότι είχαν λάβει αποφάσεις που τους έφερναν σε εμπόλεμο κατάσταση με αραβική χώρα, αφού καλώς ή κακώς ο Μ.Καντάφι και το καθεστώς του παραμένουν στην ηγεσία της Λιβύης.
Η στάση της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας σήμερα που μπλόκαραν την απόφαση του ΝΑΤΟ να εμπλακεί στην επιχείρηση, θορύβησε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφαίρεσε την όποια νομιμοποίηση είχε μια τέτοια εμπλοκή.
Η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε απίστευτο πολιτικό-διπλωματικό φιάσκο και ας ελπίσουμε να μείνει εκεί και να μην υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες για την Ελλάδα από την πρωτοφανή απόφαση της περασμένης Παρασκευής. Μόνος κερδισμένος σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ε.Βενιζέλος, ο οποίος, όπως πρώτο το defencenet.gr είχε σημειώσει την Παρασκευή όταν αποκαλύψαμε την αποστολή ελληνικών μαχητικών στη ΖΑΠ της Λιβύης. Ο ΥΕΘΑ ήταν υπέρ της εμπλοκής "χαμηλής κλίμακας" της Ελλάδας στις επιχειρήσεις από την αρχή.

Ιατρόπουλος προς Παπανδρέου: «Φύγε, ΤΩΡΑ!»

Ανοιχτή προ-ειδο-ποίηση του Δημήτρη Ιατρόπουλου, ως συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης
Αυτά τα σύννεφα είναι δικά μας, και τα ποτάμια αυτής της χώρας και τα δέντρα. Και όλα τα κορίτσια και τα αγόρια και τα πουλιά.

Κι αν σου λέω για τα σύννεφα, έχουμε ...
δικό μας ουρανό εμείς, δικό μας άνεμο, δικούς μας αστρικούς αρχηγούς, δικές μας παρουσίες και οπτασίες.

Έχουμε δική μας ιστορία, το κατάλαβες;

Μέσα στο δικό σου διαβατήριο όμως, κοιμάται ένα ψεύτικο όνομα, μια ληστευμένη φυσιογνωμία, ένα ξένο παράρτημα ζωής.

Φύγε λοιπόν τώρα, φύγε! Δεν σε θέλουμε στην πατρίδα μας.

Εμείς όταν ανασαίνουμε μιλάμε με τους καιρούς και τα χρόνια. Κι όταν κοιταζόμαστε, «βλέπουμε» κιόλας, ο ένας τον άλλο.

Στα δικά μας τα χώματα, κυκλοφορεί μια Ιδέα που δεν πεθαίνει, δεν αλλάζει, δεν υπόκειται σε νόμους, δε μπαίνει σε διατάξεις, δεν μετατρέπεται σε εγκυκλίους.

Κι αυτό που εμείς ονομάζουμε Λόγο Τιμής, είναι δικό μας απόκτημα, διαχρονική κατάκτηση, εμείς εδώ φίλε, έχουμε πληρώσει με πολύ αίμα αυτά τα σύνορα, αυτή τη σημαία, είμαστε νοικοκυραίοι, είμαστε νοματαίοι.

Ξέρεις από πού έρχεται η λέξη; Από το «ονοματαίος». Που σημαίνει νοικοκύρης με όνομα, άνθρωπος με βάση και ουσία.

Και πάνω απ όλα, αφεντικό της γης του και των προγόνων του.

Και πάνω απ τα άλλα, κτήτορας, ιδιοκτήτης κι όχι ενοικιαστής, του ιστορικού του χρόνου.

Εσύ δεν μας κάνεις. Δε μιλάς κανονικά, τη σπουδαία πολυδύναμη γλώσσα μας.

Δεν ταιριάζεις με τα χνώτα μας, είσαι ξένος.

Και αυτά τα παραμύθια τώρα, ότι δεν υπάρχουν ξένοι πάνω στη Γη κι ότι όλοι είμαστε ίδιοι, να τα φορέσεις στα δικά σου παιδιά, όχι στα δικά μας, τ’ ακούς;

Πάνω στη Γη, είμαστε όλοι άνθρωποι, είμαστε Παρόμοιοι, αλλά δεν είμαστε Ίδιοι.

Μην κάνεις αστεία με τη γλώσσα μας γιατί είναι η σπουδαιότερη πάνω στον πλανήτη και καθαρίζει τις έννοιες και δίνει όνομα στα πράγματα και στις ιδέες, και φιλοξενεί ιδανικά και ποτίζει το Πνεύμα.

Όλα εδώ μέσα είναι κόκκινα από το αίμα που αιώνες τώρα χύνουμε για να στήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πατρίδα.

Όλα εδώ μέσα είναι γαλανά από τον καθαρό μας ουρανό.

Όλα εδώ μέσα είναι πράσινα από τα πανάρχαια δέντρα μας.

Όλα εδώ μέσα είναι μπλε από την αθάνατη, τη δικιά μας θάλασσα.

Όλα εδώ μέσα είναι μαβιά από το χρώμα των υπέροχων δειλινών μας.

Όλα εδώ μέσα είναι κίτρινα από τις θεϊκές μαργαρίτες και τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα μας.

Όλα εδώ μέσα είναι λευκά απ τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα παραθυρόφυλλα των νησιών μας.

Κι ήρθες εσύ, να μας φέρεις το ΜΑΥΡΟ!

Φύγε, δεν σε θέλουμε στην πατρίδα μας.

Γύρνα εκεί που γεννήθηκες. Έχεις κι εσύ πατρίδα, τη σεβόμαστε, δεν ήρθαμε εκεί να στη διαλύσουμε, να την ξεπουλήσουμε, να την σβήσουμε απ το χάρτη των Εθνών, των Λαών και των Ηπείρων.

Εσύ όμως ήρθες εδώ και παριστάνεις τον δικό μας χωρίς να είσαι. Λες ψέματα, δεν μας μοιάζεις, δεν μας ταιριάζεις. Φύγε, φύγε τώρα!

Είχαμε θεσπέσια δάση, φυτεμένα απ τα μαγικά χέρια των Θεών μας εδώ και χιλιάδες χιλιάδων χρόνια. Και μας τα κάψανε αυτοί που σε έστειλαν για να διαλύσεις τη χώρα μας.

Έχουμε αθάνατα, πανέμορφα νησιά. Κι ήρθες εσύ και αρχίσανε οι ψυχοπαθείς εχθροί του τόπου μας να ζητάνε τα νησιά μας, να τα τυλίξουνε σε μια κόλλα χαρτί, σ ένα ψευτοσυμβόλαιο, να τα κάνουν τραπουλόχαρτα των τοκογλύφων φίλων σου και των προστατών σου.

Έχουμε το λαό μας, να δουλεύει και να χαίρεται τον ήλιο του, τις παρέες του, τα έθιμά του, τις παραδόσεις του, τις ανθρώπινες σχέσεις του, την επαφή του με τη χρυσή παλέτα της ιστορίας του.

«Με Ποσειδώνα κι ΄Αη Νικόλα στην αρμύρα,
ίδιο καράβι, ίδια ρότα, ίδια μοίρα».


Εδώ το Πάσχα, το λέμε Λαμπρή, εδώ μαζί με τον Ιησού ανασταίνεται και η Περσεφόνη, εδώ η Ανάσταση είναι το άλλο πρόσωπο της Άνοιξης, εδώ οι Ποιητές μας, δίδαξαν στην υπόλοιπη ανθρωπότητα τη διαφορά και την απόσταση ανάμεσα στο «βρίσκομαι», στο «είμαι» και στο «υπάρχω».

Κι ήρθες εσύ να τα διαλύσεις όλα, να τα ξεπουλήσεις όλα, να τα σβήσεις απ το χάρτη των Εθνών, των Λαών και των Ηπείρων.

Το ξέρουμε δεν είσαι μόνος σου, αυτοί που σε στείλανε, σου ετοίμασαν και την προίκα σου στον τόπο μας εδώ και χρόνια.

Και μαζί σου, στείλανε και αρμαθιές, ασκέρια, ομάδες από δικούς σου που ψευτομιλάνε κι αυτοί τη γλώσσα μας, όπως όλοι οι υπάλληλοι κάθε υπηρεσίας.

Όσο για τους άλλους, τους δικούς μας, τους Εφιάλτες, τους ΠηλιοΓούσηδες, τους Νενέκους, αυτούς, όση δύναμη κι αν νομίσουν πως έχουν, όση εξουσία κι αν έχουν αγοράσει με τα λεφτά του δικού μας ιδρώτα, ξέρουμε καλά, τι θα τους κάνουμε.

Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ξέρεις...

Εσύ κοίταξε τον εαυτό σου μονάχα, τίποτε άλλο. Και φύγε. Φύγε τώρα. Δεν είσαι δικός μας.

Δεν σε θέλουμε στην πατρίδα μας.

Μη νομίσεις ότι θα τα καταφέρεις με τίποτε μισθοφόρους. Μας έχει ξανατύχει. Και τους περάσαμε απ τη μηχανή του κιμά.

Μην πιστέψεις ότι θα σε αφήσουμε να πουλήσεις την πατρίδα μας. Μην ξεγελαστείς ότι έχεις κάποια δύναμη.

Τίποτε εδώ μέσα δεν σου ανήκει. Ούτε ο Στρατός Μας, ούτε το Ναυτικό Μας, ούτε η Αεροπορία Μας, ούτε το Λιμενικό Μας, ούτε η Αστυνομία Μας, ούτε η Πυροσβεστική Μας, κατάλαβες;

Φύγε τώρα, δεν είσαι δικός μας, άδειασέ μας τη γωνιά, δεν σε θέλουμε.

Φύγε όσο είναι καιρός. Νιώσε το, μέσα στο όποιο μυαλό σου. Για να μην το νιώσεις στο πετσί σου.

Φύγε από δω. Δεν σε θεωρώ προδότη. Είσαι καλός πατριώτης. Υπηρετείς την πατρίδα σου κι εσύ, όπως κι εγώ, αυτή τη στιγμή. Είμαστε κι οι δυό πατριώτες.

Αλλά σε διαφορετική πατρίδα ο καθένας…

Φύγε λοιπόν, τώρα, όσο είναι καιρός...

Φτάνει με σένα. Για τους «άλλους» θα φροντίσουμε εμείς. Μην ανακατεύεσαι στα δικά μας πράγματα..

Φύγε, ΤΩΡΑ!

Το ειδα στο: http://peripatris.blogspot.com/2011/03/blog-post_9855.html#ixzz1HDfG20H4

ΤΟ ΑΝΤΙΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ!

ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ!!!

20 Μαρτίου 2011
Αγαλιάσονται ελληνικαί ψυχαί, αγαλιάσονται καρδίαι ανυπότακται! Η σήψις και η κομματοκρατία αναδιόμεναι από κυπριακούς μεσαίωνες καταγκρεμμίζονται από την εκτυφλωτική λάμψη του ηλίου που ανατέλλει ΤΟΛΜΗΡΑ, χαράζοντας την χρυσοπέλεκη αυγή της αυτόνομης περηφάνειας και της ελληνικής αξιοπρέπειας στην ηρωομάνα και εμβολιασμένη με κυπριακό ελληνικό αίμα Ήπειρο.

19 Μαρτίου 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του συλλόγου Κυπρίων φοιτητών Ιωαννίνων στον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας η νεοσύστατη αυτόνομη φοιτητική κίνηση ΤΌΛΜΗ Ιωαννίνων κατελάβαμε 7,96% (32 ψήφοι) και με την δεύτερη κατανομή καταλάβαμε 1 έδρα από τις 7 έδρες στον σύλλογο. Ο άθλος που επιτεύχθηκε μας δίνει απέραντη ικανοποίηση γιατί μια ακόμη αντιομοσπονδιακή κίνηση αποκτά φωνή. Ταυτόχρονα μας δεσμεύει το καθήκον και η υπέρτατη ευθύνη να συνεχίσουμε το έργο μας. Ευχαριστούμε για άλλη μια φόρα όσους πίστεψαν και στήριξαν εμάς στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας. Επίσης ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε για τους συναγωνιστές από άλλες πόλεις(Αθήνα, θεσσαλονίκη, Κέρκυρα) που ήρθαν να στηρίξουν τον όμορφο αγώνα μας.

ΤΟΛΜΗρά ας αναζοπυρώσουμε τη ΦΛΟΓΑ της ΔΡΑΣΙΣ και ας σταθούμε στις ΕΠΑΛΞΕΙΣ της ανιδιοτελούς μάχης κρατώντας λεβέντικα την ΑΣΠΙΔΑ, με ακλόνητη περηφάνια και ΜΕΤΩΠΟ καθαρό. Π άμε Ε λληνες Ο λοι Φ ορτισμένοι από την οργή του δικαίου που ξεχειλίζει για το ξεπούλημα εκ των έξω μέσω των έσω.

Ε δώ Φ ωνές Α νδρώνονται, Ε λληνικές Φ ωνές Π ύρηνες.

Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Οδ.Ελύτης

Εκ του Δ .Σ
Α.Φ.Κ ΤΟΛΜΗ