ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (Μέρος Β΄)

Δυστυχώς όμως, τα μεγάλα σχολεία του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. ακολουθώντας το αναπόφευκτο παιγνίδι των φοιτητικών εκλογών αφενός και την ασυνέχεια με το πέρας των σπουδών αφετέρου δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν στα μέλη τους το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα. Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι οι Κύπριοι που ακολουθούν την γραμμή των παρατάξεων αυτών προέρχονται από την Κυπριακή πατριωτική και αστική δεξιά που έκφραζε κυρίως ο ΔΗ.ΣΥ. Η αντίληψη για το τι σήμαινε ομοσπονδιακή λύση στο νησί δυστυχώς για την πλειοψηφία των φοιτητών σταματούσε ως δια μαγείας μετά το πέρας των σπουδών τους και τον επαναπατρισμό τους στο νησί. Η ένταξη στους κομματικούς μηχανισμούς που προωθούν την ομοσπονδία ήταν και είναι αναπόφευκτη με τα σημερινά δεδομένα.

Η απουσία χώρου που θα εκφράζει το τρίπτυχο ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ-ΕΝΩΣΗ οδήγησε εκατοντάδες συναγωνιστές στους ψυκτικούς θαλάμους του ΔΗΣΥ αφού η κυπριακή πολιτική σχιζοφρένεια θέλει τους πατριώτες να ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ιδρυτή του Γλαύκου Κληρίδη. Η ίδρυση των Νέων Οριζόντων το 1996 δεν μπόρεσε να αλλάξει το σκηνικό. Η ανεπάρκεια και η δύναμη των παραδοσιακών δομών εξουσίας δεν επέτρεψαν στην μεταξέλιξη ενός καθαρού αντικατοχικού πολιτικού σχηματισμού με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές προερχόμενοι είτε από ανέντακτες οικογενειακές δομές είτε από την παραδοσιακή αστική δεξιά της διγλωσσίας να αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τα ίδια διλήμματα.

Οι επαφές των οργανώσεων αυτών με άλλες οργανώσεις και η προσπάθεια διατήρησης ίσων αποστάσεων δημιουργούσε και δημιουργεί αναπόφευκτα πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των παρατάξεων αυτών. Η Κυπριακή πολιτική πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και αυτό δεν μπόρεσαν οι οργανώσεις να το αντιληφθούν έγκαιρα. Τόσο η αυτονομία των οργανώσεων αυτών, όσο και το αντικατοχικό στοιχείο το οποίο εκφράζουν καθώς και το τρίπτυχο Λευτεριά-Αυτοδιάθεση-Ένωση δεν μπορεί να ταυτιστεί με την αστική δεξιά της Κύπρου αλλά ούτε με κανέναν άλλο κομματικό μηχανίσμό.

Οι βουλευτικές εκλογές που πλησιάζουν θα δώσουν πάλι το έναυσμα για προβληματισμό αλλά και για άσκοπες φιλολογικές συζητήσεις.

Η μόνιμη επιστροφή των μελών των αντικατοχικών παρατάξεων στο νησί, οφείλει να ταυτιστεί με την αυτόνομη δράση σε κάθε κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και εργασιακό χώρο, με μοναδικό σκοπό την απαλλαγή από την κατοχή για την αυτοδιάθεση της ιδιαίτερης μας πατρίδας. Πρωταρχικός στόχος η απελευθέρωση, προσωπική και εθνική.

Η νέα γενιά των αυτόνομων ενωτικών φοιτητών, οφείλει να αντισταθεί στη λογική της μάντρας των καθεστωτικών κομμάτων και να δραστηριοποιήσει την παρουσία της για την Κύπρο, το Έθνος και την Φυλή μας. Οφείλει να απορρίψει το χάπι της αστικής δεξιάς και της διγλωσσίας που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι της εδώ και χρόνια και να λειτουργήσει αυτόνομα και εθνικιστικά. Οφείλει να απαλλαγεί από την ψηφοθηρική νοοτροπία και να λειτουργήσει συνειδητά για ένα υγιές αντικατοχικό κίνημα. Αυτονομία και Εθνικισμός είναι η απάντηση που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα του Ζυριχικού κράτους και των εκφραστών του.

Ο αυτόνομος εθνικιστικός χώρος  δεν έχει σχέση και δεν μπορεί να έχει σχέση με κανέναν κομματικό χώρο, δεν έχει σχέση και δεν μπορεί να έχει σχέση με ηγέτες και σωτήρες.

Η επανεγκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών στο νησί, σίγουρα  δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και σίγουρα πιο δύσκολα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος επιστήμονας. Πρωτίστως το οικονομικό, η εύρεση εργασίας, απαραίτητο εφόδιο για την νέα του ζωή. Παρ΄όλα αυτά, η μαθητεία τους στα σχολεία του ΕΦΑΕΦΠ δεν πρέπει να πάει χαμένη. Εδώ ακριβώς καλείται να αποδείξει στον εαυτό του και στους συναγωνιστές του, πόσο συνειδητά πίστευε και ενεργούσε σαν φοιτητής, μέλος των οργανώσεων αυτών.

Οι αγνοούμενοι συναγωνιστές των φοιτητικών μας χρόνων, για μας δεν είναι πλέον συναγωνιστές. Είναι ανύπαρκτοι αστοί, βολεμένοι και εχθροί μας όπως οι υπόλοιποι ομοσπονδιακοί. Ένας αντικατοχικός οφείλει κάθε στιγμή να δείχνει τα πιστεύω του. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε και δεν βασιζόμαστε σε αυτούς. Πως μπορείς να πιστέψεις στα λόγια και στις πράξεις ενός πρώην συμφοιτητή που εντάσσεται σε ένα δίγλωσσο ξύλινο πολιτικό λόγο; Πως μπορείς να βασιστείς στα λόγια ενός συμφοιτητή όταν ο ίδιος αυτοαναιρείται και διαγράφει με την επάνοδο του στο νησί τα χρόνια της αυτόνομης αντικατοχικής ενωτικής του δράσης;  Επομένως είναι καθήκον του κάθε αυτόνομου κύπριου αντικατοχικού/ενωτικού φοιτητή να ξεκαθαρίσει την θέση του απέναντι στους ψευτοαντιομοσπονδιακούς των ομοσπονδιακών κομμάτων και να τοποθετηθεί ευθαρσώς στο πλευρό του τρίπτυχου που υποστηρίζει. Η λευτεριά θα έρθει, η ποθητή Ένωση θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν το αυτόνομο Ενωτικό κίνημα αναπνεύσει μακρυά από τον μολυσμένο αέρα των κομματικών. Αν παραμείνουν μετέωρα, άβουλα και ουδέτερα τα μέλη των παρατάξεων του ΕΦΑΕΦΠ τότε θα έρθει η αποσύνθεση ολόκληρου του φορέα.  
Δεν θα επεκταθούμε άλλο επί του παρόντος στο άρθρο αυτό. Είμαστε σίγουροι ότι η μαγιά υπάρχει. Η επάνοδος στο νησί μπορεί να γίνει δημιουργική και αισιόδοξη για το μέλλον των Ελλήνων στην Κύπρο. Δημιουργία αυτόνομων ομάδων παντού για την απελευθέρωση και την αυτοδιάθεση. Για την κοινωνία και την Φυλή.

Nικόλαος Θησέας

Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (Μέρος Α΄)


Παρακολουθούμε από κοντά εδώ και χρόνια το κίνημα των Κυπρίων φοιτητών. Η παρουσία των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων καθώς και η σταθερή παρουσία αυτόνομων φοιτητικών παρατάξεων στην αντίπερα όχθη καθορίζει το σκηνικό. Η θητεία αρκετών συντρόφων της εθνικιστικής μας έκφρασης, στις φοιτητικές παρατάξεις των αυτόνομων Ενωτικών, δίνει σε μας την ιδιότητα να γνωρίζουμε σε άριστο βαθμό την ιστορία, τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης καθώς και τον τρόπο δράσης των παρατάξεων αυτών. 

Η παρουσία του αυτόνομου ενωτικού φοιτητικού κινήματος ξεκινά το 1968 στην Αθήνα, όταν μια ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών , προχωρεί στη δημιουργία της «ΔΡΑΣΙΣ».  «…Καθοδηγητικός μας φάρος ο αγών της Ενώσεως και πλαίσια εντός των όποιων κινούμεθα η Υπερκομματική πολιτική  και το ενδιαφέρον προς όλους υμάς δια την επίλυσην των φοιτητικών προβλημάτων…».

Με αυτή τη διακήρυξη και ενώ το Χουντικό καθεστώς και η απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο άλλαζαν άρδην τα δεδομένα για την πραγματοποίηση του προαιώνιου πόθου της Ένωσης με την μητέρα Ελλάδα έκαμνε την εμφάνιση της η πρώτη Αυτόνομη Ενωτική Φοιτητική Παράταξη.

Στην ιστορία του αντικατοχικού αγώνα των Κυπρίων φοιτητών της Αθήνας αξίζει να αναφαίρουμε την αφαίρεση του θυρεού της Τουρκικής πρεσβείας και  τις άγριες συμπλοκές με την αστυνομία το 1987 ενώ ένα χρόνο αργότερα οι φοιτητές της ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ έδωσαν δυναμικά το παρών τους στους δρόμους της Αθήνας και η σημαντικότερη αντικατοχική πράξη θα γίνει από αυτόνομους συναγωνιστές όταν μετά από συγκρούσεις με τα ΜΑΤ καταφέρνουν να σπάσουν τον κλοιό και να πετάξουν το στεφάνι του Τούρκου πρωθυπουργού Οζάλ, ο οποίος υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου της Τουρκίας επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ομάδα φοιτητών προχωρά στην στην ίδρυση φοιτητικής παράταξης με την επωνυμία Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών. Η ιστορία της Π.Ε.Ο.Φ γράφτηκε και συνεχίζει να γράφεται, αφού η πίστη στο τρίπτυχο ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ-ΕΝΩΣΗ και η ξεκάθαρη γραμμή της αυτόνομης δράσης και παρουσίας δίνει ξεκάθαρη πρόταση στον Κύπριο φοιτητή της Θεσσαλονίκης.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ΠΕΟΦ πολλές φορές δοκιμάστηκε από διάφορους πολιτικούς κύκλους. Η συνεχής παρουσία όμως στο φοιτητικό κίνημα δίνει ελπίδες για την υλοποίηση εκείνης της πολιτικής η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορεί να κατοχυρώσει τον ελληνισμό της Κύπρου με την μόνη φερέγγυα λύση, την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το οικονομικό και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου από την παραδοσιακή πολιτική νοοτροπία παραμένουν ακόμα και σήμερα τα σημαντικότερα προβλήματα της παράταξης.

Το καλοκαίρι του 1987 , οι αυτόνομες ενωτικές φοιτητές παρατάξεις Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ της Αθήνας, η  Π.Ε.Ο.Φ. της Θεσσαλονίκης καθώς και η Δ.Ε.Π. της Αμερικής, αποφασίζουν να ενώσουν τη φωνής τους και να σχηματίσουν ένα κοινό φορέα. Στον φορέα ακολούθως εντάχθηκαν οι φοιτητικές παρατάξεις του πανεπιστημίου Κύπρου Α.Φ.Έπαλξη και ο Α.Φ.Σ.Κ. Φλόγα της  Πάτρας. Αυτόνομες φοιτητικές παρατάξεις είναι και η Α.Φ.Κ Τόλμη των Ιωαννίνων, το ΜΕΤΩΠΟ των Κυπρίων φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου και η Α.Φ.Κ. Ασπίς στο Ηράκλειο

Είναι όντως αξιέπαινη η προσπάθεια των αυτόνομων φοιτητών να διατηρήσουν άσβεστη την φλόγα της Αυτοδιάθεσης σήμερα. Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν και η μεγάλη πορεία στις 20 Ιουλίου, διατηρούν ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα των φοιτητών και της νεολαίας μας.  Πέρασαν πολλά χρόνια από το 1989 όταν ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Γεώργιος Βασιλείου δήλωνε για πρώτη φορά ενώπιον των φοιτητών του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. στο αντικατοχικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία, ότι η Ομοσπονδία θα ήταν η λύση για το Κυπριακό. Από το βράδυ εκείνο, που υπήρξε η πρώτη δημόσια παραδοχή για την προτεινόμενη λύση του Κυπριακού, πέρασαν πολλά χρόνια. Οι συνεχείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, η αλλαγή του κοινωνικού ιστού και η κρίση στην οικονομία κάνουν το έργο και τις παρεμβάσεις των φοιτητών μας ακόμα πιο σημαντικό.


Νικόλαος Θησέας

ΤΙ ΜΕ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΣΚΙΑΧΤΡΟ

Τι με κοιτάζεις σκιάχτρο
ανασηκώνοντας τη ταφόπετρα
που σε σκεπάζει
με ένα βιβλίο
στα τρεμάμενα σου χέρια
που μυρίζει ναφθαλίνες
και θάνατο;

Το'μαθα το τροπάρι σου
τέρας σιχαμερό
"ματαιότις ματαιοτήτων".

Φωτιά στα λωβιασμένα σου βιβλία
στα σκοτεινά κατοικητήρια
της αραχνιασμένης σου "σοφίας"
φωτιά!

Ένας πόλεμος ατέλειωτος
είναι η ζωή
αγώνας, έρωτας, δημιουργία.
Φτύνουμε στις "αλήθειας" σου
φίδι ιοβόλο της ερήμου
και παίρνουμε το δρόμο
που μας οδηγεί στις χίμαιρες μας
και στα ινδάλματα
τα απατηλά, τα πλάνα, τα ζωηφόρα
που αναδύονται
από τις ανεξερεύνητες αβύσσους
της ψυχής μας.

Ένας πόλεμος ωραίος
είναι η ζωή.

Λουκάς Γ. Σταύρου

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Πολίτες,

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αποτελεί προσπάθεια μετεξέλιξης του πρώτου απεχθούς κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης σε ένα δεύτερο απεχθέστερο κατακτητικό σύνταγμα.

Διεκδικήστε το δικαίωμα της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗΣ του συντάγματος που είναι η πρώτη πράξη της αυτοδιάθεσης.

Αντισταθείτε στα σχέδια των κατακτητών και των προσκυνημένων.

Πείτε ΟΧΙ στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Απαιτήστε να διακοπούν οι ενδοτικές συνομιλίες.

Μοναδική λύση είναι η επέκταση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατεχόμενο τμήμα της.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΔΗΚ