ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΞΥΠΝΑΤΕ ΣΙΧΑΜΕΡΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ

Αναμένεται σήμερα η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το απευθείας εμπόριο Ε.Ε - κατεχομένων .Η γνωμάτευση της νομικής επιτροπής τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρεί τα κατεχόμενα αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της που τελεί υπό κατοχή.Σε περίπτωση που το ευρωκοινοβούλιο πάρει διαφορετική θέση απο αυτή και στηρίξει το απευθείας εμπόριο θεωρώντας τα κατεχόμενα ως έδαφος τρίτης χώρας τότε θα έχουμε να κάνουμε με κραυγαλέα ασυμφωνία ανάμεσα στη νομική και τη πολιτική διάσταση του ζητήματος.Θα αποκαλυφθεί η δυνατότητα εξωγενών βουλήσεων να παρεμβαίνουν πολιτικά και να ανατρέπουν την όποια νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζει η Ε.Ε την συνοχή της και το νόημα της ύπαρξης της.
Βέβαια η νομική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου αφήνει ένα παράθυρο υπέρβασης των νομικών πραγματικοτήτων που συνοδεύουν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.υπό τον όρο της συγκατάθεσης αυτής ταύτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κ.Δ. απο τη πλευρά της αντί να επιμείνει στο γράμμα του νόμου όπου ένα κομμάτι της επικράτειας της αναγνωρίζεται ως κατεχόμενο και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται το δικαίωμα διεκδίκησης του και επέκτασης της κυριαρχίας και της νομιμότητας της σε αυτό, προτίμησε να υποχωρήσει με τις απαράδεκτες προτάσεις Χριστόφια που ανταλλάζουν το απευθείας εμπόριο με την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και ακόμα χειρότερα με την ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ. Η τελευταία πρόταση ανατρέπει την ουσία της γνωμοδότησης της νομικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και προβαίνει σε ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ως δυνάμεως συνιδιοκτήτριας επί των κυπριακών εδαφών.
Προφανώς ο κ. Χριστόφιας υποχωρεί σε αυτές τούτες τις δυνάμεις που ασκούν πιέσεις υπέρ των κατακτητών.Η γνωμοδότηση της νομικής επιτροπής δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα της αμφισβήτησης της νομικής βάσης παρά μόνο στη Κυπριακή Δημοκρατία.Στον πρόεδρο της δημοκρατίας επαφίεται η εξέλιξη του ζητήματος . Μια σθεναρή αντίσταση μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη και να σηματοδοτήσει την δυνατότητα μιας νέας πορείας πάνω στη βάση της εισβολής ,κατοχής και απελευθέρωσης. Μια εθνική ηγεσία θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρεία , να ακυρώσει τις ολέθριες υποχωρήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα και να χαράξει την πορεία προς την απελευθέρωση αξιοποιόντας τις θετικές δυνάμεις της Ε.Ε. Δυστυχώς όμως αυτή η ηγεσία δεν υπάρχει και το χειρότερο ειναι που ο λαός , προσκολλημένος στους πελατειακούς μηχανισμούς των κομμάτων της υποχώρησης στιλβώνει τις αλυσίδες του.
ΞΥΠΝΑΤΕ ΣΙΧΑΜΕΡΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Θα καταλάβουν πως δεν τους μετράνε στη Μ. Ανατολή;

Από χθες ως την ερχόμενη Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με σταθμούς στην Ιορδανία (στις 17 τρ.), στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη (στις 18 τρ.), στην Αίγυπτο (19 τρ.) και στο Λίβανο (στις 20 τρ.). Η περιοδεία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, “πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Η χώρα μας, βασικός παράγων στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, προωθεί με συνέπεια την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, σε όλες τις συναντήσεις που θα έχει, ο κ. υπουργός θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στους συνομιλητές του την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης. Στις προσπάθειες αυτές, η Ελλάδα συμβάλλει με όλα τα μέσα, αξιοποιώντας το απόθεμα αξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει η συνεπής άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αρχές και αξίες”.

Είναι φυσικό σε μια χώρα που σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της “έχει χάσει την αξιοπιστία της” και την “εθνική κυριαρχία” της, λόγια με περισσή έμφαση και δίχως ντροπή όπως η ανακοίνωση του υπεξ, να αποδίδουν απλώς την άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής, κενής περιεχομένου και ιδεολογίας, που συνήθως καθορίζουν “αρχές και αξίες”. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι μήπως και κλειστούν ραντεβού για καμιά επένδυση, αν και γι αυτές προσφέρονται άλλες αραβικές χώρες. Στη μια χώρα που υπό τις σημερινές συνθήκες θα είχε αξία μια επίσκεψη του υπεξ, στη Συρία, δεν τολμά να πάει μετά το “χαστούκι”, της αναγνώρισης της πΓΔΜ σαν “Μακεδονία”, που πήρε από τη Δαμασκό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του φίλου του, Α. Νταβούτογλου. Κι όπως είναι γνωστό ακόμη και στους πρωτοετείς των διεθνών σχέσεων, “χωρίς τη Συρία, δεν υπάρχει λύση στο Παλαιστινιακό”!

Είναι γνωστό πως ο Γ. Παπανδρέου έχει μια επιμονή με τη Μέση Ανατολή. Προσπαθεί κάθε φορά που είναι στο υπεξ, και τώρα σαν πρωθυπουργός πολύ περισσότερο, να ασχοληθεί κι αυτός με το Μεσανατολικό. Την τελευταία φορά που είχε πάει (το 2004) κατάφερε να κάνει εχθρούς μεγάλη μερίδα των Παλαιστινίων υποστηρίζοντας τον Αμπάς σε βάρος του τότε ηγέτητης PLO, Γιασέρ Αραφάτ, όπως ζητούσε τότε η Ουάσιγκτον. Σήμερα, όμως δεν έχει ειδικό βάρος ούτε όσο είχε σαν υπεξ, τότε. Γιατί είναι σε όλους γνωστό πως δεν παράγει διπλωματία αλλά μεταφέρει τις διπλωματικές επιθυμίες τρίτων.

Κι αυτό θα φανεί τον ερχόμενο μήνα, αν κι εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ευρω – Μεσογειακής στη Βαρκελώνη. Γιατί εκεί θα γίνει σαφές ποιές χώρες έχουν πολιτική και ποιές είναι απλώς ουραγοί. Για τη συνάντηση αυτή, αν κάτι δεν μεταβληθεί άρδην, η Ελλάδα θα εμφανσιτέι και πάλι με την “πράσινη ανάπτυξη” και τα χτυπήματα στην πλάτη των ξένων ηγετών στον Γ. Παπανδρέου, για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Γιατί καμιά άλλη πρόταση δεν έχει υποβάλλει πουθενά. Και τα “μπράβο” που του (μας) δίνουν δεν λένε επίσης τίποτε. Γιατί μπράβο, λένε και στον γάϊδαρο, που βγήκε από τη λάσπη στο χωματόδρομο….

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής αντιπαράθεσης για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες – που τώρα διαχέεται και επηρεάζει την εμπορική πολιτική (η Αμερική φλερτάρει με τον προστατευτισμό), τις στάσεις έναντι των κεφαλαιακών ροών (οι νέοι περιορισμοί στη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη και την Νότια Κορέα) και τις διαθέσεις του κόσμου για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας (έχουμε ενίσχυση αρνητικών στάσεων απέναντι στους ξένους σχεδόν παντού). 

Ποιος πρέπει να κατηγορηθεί για αυτή την κατάσταση που τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τι θα μας φέρει στη συνέχεια; Το ζήτημα συνήθως διατυπώνεται στους όρους ενός ερωτήματος περί το αν ορισμένες χώρες ‘εξαπατούν’ τον υπόλοιπο κόσμο κρατώντας τη συναλλαγματική τους ισοτιμία σε υποτιμημένα επίπεδα, ώστε με αυτό τον τρόπο να αυξάνουν τις εξαγωγές τους και να περιορίζουν τις εισαγωγές τους σε σχέση με το τι θα συνέβαινε αν οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου επέτρεπαν την ελεύθερη διακύμανση του τοπικού τους νομίσματος. Σύμφωνα με αυτή τη συμβατική άποψη ο βασικός ένοχος είναι η Κίνα, αν και ένας δεύτερος ένοχος μπορεί να θεωρηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Αλλά αν δούμε το όλο ζήτημα λίγο ευρύτερα, η σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης οφείλεται πρωτίστως στην άρνηση της Ευρώπης για μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης – μιας παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης που ήδη έχει περιπλακεί πολύ εξαιτίας των πολλών χρόνων κακής διαχείρισης και διαφόρων αυταπατών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κίνα σαφώς και έχει μερίδιο ευθύνης. Εδώ και 10 χρόνια, εν μέρει επειδή το σχεδίασε, εν μέρει κι από τύχη, βρέθηκε να συσσωρεύει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, μέσα από την ύπαρξη ενός μεγάλου εμπορικού πλεονάσματος και των παρεμβάσεών της με αγορές δολαρίων που αυτό προκαλούσε. Για τις περισσότερες χώρες μια τέτοια παρέμβαση θα δημιουργούσε πληθωριστικές πιέσεις, επειδή η κεντρική τράπεζα θα εξέδιδε τοπικό νόμισμα για να αγοράσει δολάρια. Εξαιτίας του πολύ σφιχτού ελέγχου του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο, και των πολύ περιορισμένων επιλογών των επενδυτών, οι συνήθεις πληθωριστικές επιπτώσεις δεν εμφανίστηκαν στην Κίνα. Έτσι η Κίνα έχει μια δίχως προηγούμενο – για μεγάλη εμπορική χώρα – δυνατότητα να συσσωρεύει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα – που σήμερα πλησιάζουν τα 3 τρις δολάρια.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας είχε φτάσει πριν το 2008 στο 11% του ΑΕΠ. Και τα εξαγωγικά λόμπι παλεύουν πυρετωδώς να διατηρήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία στα σημερινά χαμηλά της επίπεδα έναντι του δολαρίου. Υποτίθεται ότι σε επίπεδο αρχής το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις σε χώρες με υποτιμημένο νόμισμα ώστε να επιτρέψουν την ανατίμησή του. Η ρητορική του Ταμείου είναι φιλόδοξη και το ίδιο ισχύει για τα συμπεράσματα της πρόσφατης ετήσιας συνόδου των μετόχων του – οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Υπουργοί Οικονομικών της παγκόσμιας κοινότητας – που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον. Αλλά στην πραγματικότητα το ΔΝΤ δεν έχει εξουσίες στην Κίνα – όπως και σε κάθε άλλη χώρα με πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το τελικό ανακοινωθέν της περασμένης εβδομάδας ήταν δε το πιο ... άσφαιρο στην ιστορία του. Δυστυχώς όμως το ΔΝΤ επιβαρύνεται με πολύ περισσότερες ευθύνες. Η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ασίας που έκανε στο διάστημα 1997 - 1998 δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές μεσαίου εισοδήματος – έτσι οι χώρες αυτές τώρα πιστεύουν ότι το ΔΝΤ δεν είναι και ο καλύτερος προασπιστής των συμφερόντων τους. Εξού και η σημασία του ρόλου των Ευρωπαίων, επειδή οι Ευρωπαίοι υπεραντιπροσωπεύονται στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και, παρόλα τα παρακάλια, απλά αρνούνται να ενοποιήσουν τις δικές τους έδρες ώστε να πάρουν έδρες οι αναδυόμενες αγορές και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Κατά συνέπεια, λοιπόν οι αναδυόμενες χώρες, θέλοντας να σιγουρευτούν ότι δεν θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ ποτέ ξανά σε ένα ορατό μέλλον, ακολουθούν όλο και περισσότερο το παράδειγμα της Κίνας, προσπαθώντας να διασφαλίσουν κι αυτές μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα.

Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε πυρετώδεις προσπάθειες για αποτροπή μιας ανατίμησης της αξίας του νομίσματός τους. Αλλά μεγάλο μέρος της ευθύνης για τους σημερινούς παγκόσμιους οικονομικούς κινδύνους ανήκει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κι αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές νιώθουν ότι η αύξηση των κεφαλαιακών εισροών ασκεί ανατιμητικές πιέσεις στα νομίσματά τους. Στους επενδυτές της Βραζιλίας προσφέρονται αποδόσεις περί το 11%, ενώ στις ΗΠΑ για τον ίδιο πιστωτικό κίνδυνο οι αποδόσεις κινούνται περί το 2%- 3%. Για πολλούς αυτό μοιάζει ως μοναδικό στοίχημα. Συν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, γιατί το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει πληγεί καίρια από τα δικά του λάθη (με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών τραπεζών), αλλά και επειδή τα χαμηλά επιτόκια παραμένουν, για εσωτερικούς λόγους, αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής ανάκαμψης. Δεύτερον, κατά την προηγούμενη δεκαετία η Αμερική έφτασε να έχει τεράστια εμπορικά ελλείμματα, καθώς η πολιτική της ελίτ – και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί – εξοικειώνονταν όλο και περισσότερο με την υπερκατανάλωση. Η δημιουργία των αμερικάνικων ελλειμμάτων ευνόησε τη δημιουργία των πλεονασμάτων που επεδίωκαν οι αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα – από τη στιγμή που το ισοζύγιο πληρωμών ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας είναι μηδενικό, για να έχει πλεόνασμα ένα μεγάλο σύνολο χωρών, θα πρέπει κάποιες άλλες μεγάλες χώρες να έχουν έλλειμμα.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους συνήθιζαν να λένε ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα αποτελεί ‘δώρο’ προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς οι ΗΠΑ υπερκατανάλωναν – ζούσαν δηλαδή πολύ πέρα τα μέσα τους – για ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία. Όσο για την ιδέα ότι οι φορολογικές περικοπές θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της παραγωγικότητας και θα αντισταθμιστούν από μόνες τους διορθώνοντας την κατάσταση του προϋπολογισμού αποδείχτηκε εντελώς απατηλή. Τρίτον, η καθαρή ροή των κεφαλαίων είναι από τις αναπτυσσόμενες χώρες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – αυτό σημαίνει η ύπαρξη εμπορικού πλεονάσματος στις αναδυόμενες χώρες και ελλείμματος στην Αμερική. Αλλά η ακαθάριστη ροή κεφαλαίων είναι από τις αναδυόμενες χώρες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μέσω των μεγάλων τραπεζών που τώρα απολαμβάνουν της ανοιχτής στήριξης του κράτους και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Από την οπτική γωνία των διεθνών επενδυτών, οι μέγα - τράπεζες με το συστημικό τους μέγεθος που ... απαγορεύει τη χρεοκοπία αποτελούν το ιδανικό μέρος για να ... παρκάρουν τα αποθεματικά τους – όσον καιρό το εθνικό κράτος όπου έχουν την έδρα τους παραμένει φερέγγυο. Αλλά τι θα κάνουν οι εν λόγω τράπεζες με αυτά τα κεφάλαια; Όταν είχε ανακύψει ανάλογο ζήτημα στη δεκαετία του 1970 – η αποκαλούμενη ανακύκλωση των πετρελαϊκών πλεονασμάτων – οι τράπεζες των δυτικών χρηματοπιστωτικών κέντρων προχώρησαν σε πιστωτική επέκταση στη Λατινική Αμερική, την κομμουνιστική Πολωνία και την κομμουνιστική Ρουμανία. Δεν επρόκειτο για καλή ιδέα, αφού οδήγησε στην πολύ μεγάλη – για τα δεδομένα της τότε εποχής – κρίση χρέους του 1982. Προς κάτι ανάλογο οδεύουμε σήμερα, μόνο που θα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Καθώς κατευθυνόμαστε προς ένα τέτοιο κύκλο, οι τράπεζες και οι άλλοι παίκτες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν κάθε κίνητρο να φορτωθούν με κινδύνους.

Οι ίδιοι θα αποκομίσουν τα οφέλη (οι αμοιβές της Γουόλ Στριτ έσπασαν φέτος κάθε ρεκόρ), ενώ οι ζημιές θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Οι ‘νομισματικοί πόλεμοι’ από μόνοι τους είναι απλές αψιμαχίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένει άκρως ασταθής και πως η αλόγιστη ανάληψη κινδύνων μπορεί για άλλη μια φορά να οδηγήσει σε τρομερές ζημιές που θα διαχυθούν σε ολόκληρο το σύστημα.

SOFOKLEOUS 10

Κυλώνειο άγος



Η έκφραση «Κυλώνειο άγος» χρησιμοποιείται για κάθε πράξη που μπορεί να επισύρει ντροπή σε πόλη ή κράτος. Έχει την ιστορία της όταν κατέσφαξαν όσους είχαν καταφύγει στο ιερό της Ακρόπολης, όπου υπήρχε άσυλο, και έτσι μια κατάρα έπληξε για χρόνια την Αθήνα.
Το «Κυλώνειο άγος» ξανάρθε στην επικαιρότητα με την εικόνα των ΜΑΤ που, στην είσοδο της Ακρόπολης, ψέκασαν και έδειραν απεργούς συμβασιούχους που για 22 μήνες είναι απλήρωτοι και κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο με το νόμο του Ραγκούση.
Το «Κυλώνειο άγος» απλώθηκε όχι πάνω από την Αθήνα, αλλά τη χώρα ολόκληρη, όταν ο πολιτικός κόσμος κάνει τα πάνδεινα να διασύρει την χώρα, πότε ομολογώντας ότι είμαστε γενικά διεφθαρμένοι, πότε τεμπέληδες, πότε ότι ζούμε σε βάρος της Ευρώπης, πότε ότι είμαστε φοροφυγάδες.
Το «Κυλώνειο άγος» απλώνεται σαν σημάδι πάνω σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο που παραδίδει στην τρόικα και το ΔΝΤ τη χώρα, ξεπουλά σε Κινέζους και Άραβες το δημόσιο πλούτο, ιεροσυλεί σε βάρος της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Σύντομα θα κλείσει ζητήματα της περιοχής σύμφωνα με τις οδηγίες και τα φιρμάνια των μεγάλων δυνάμεων, ενώ το παζάρι συμπεριλαμβάνει και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, αφού η πρόταση για «μοιρασιά» του, «φίφτι-φίφτι», βρίσκει τον Γ. Παπανδρέου μέσα στο κόλπο.
Η ντροπή είναι δικιά τους. Του αστικού κόσμου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Βουλιάζουν τη χώρα, το λαό, την κοινωνία και σχεδόν καμαρώνουν! Δεν μπορούν, βέβαια, να κυκλοφορήσουν στους δρόμους και τις γειτονιές της χώρας, γιατί τα κραξίματα φουντώνουν και δυναμώνουν.
Ο πρωθυπουργός πήρε μια γεύση των συναισθημάτων όταν πριν από λίγες μέρες οι ταξιδιώτες της πτήσης Αθήνα-Κέρκυρα έπρεπε να περιμένουν 2 ώρες μέχρι να έρθει και αυτός στο αεροδρόμιο. Άκουσε ακόμη και εν πτήσει το κράξιμο, όταν πήρε το μικρόφωνο να ζητήσει συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Ο κίνδυνος να μαυριστεί το ΠΑΣΟΚ -ως ο πιστός εντολοδόχος της νέας «κατοχής»- είναι μικρότερος από τον κίνδυνο που όλοι διαισθάνονται ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερος γύρος -πιο άγριος και ανεξέλεγκτος από τον πρώτο- κινητοποιήσεων και κοινωνικών εκρήξεων. Το θερμόμετρο ανεβαίνει. Ανεβαίνει και στην Ευρώπη, θα ανέβει και στην Ελλάδα. Το στίγμα, η κατάρα, η ντροπή που απλώθηκε πάνω από την αρχαία Αθήνα, σήμερα, με όσα διαπράττει ο πολιτικός κόσμος και ειδικά η κυβέρνηση Παπανδρέου απλώνεται πάνω σε ολόκληρη την χώρα, σε όλη την επικράτεια. Ούτε θυσίες, ούτε ανέγερση ιερών και βωμών, κανένας χρησμός δεν μπορεί να τα ξεπλύνει, να τα διώξει. Μόνο η οργή, ο ξεσηκωμός του λαού μπορεί να διώξει την τυραννία, μπορεί να δώσει ζωή σε μια νέα «αγορά του Δήμου», μια πραγματική δημοκρατία, που θα εκφράζει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία χωρίς τοκογλύφους, δοσίλογους, μεταπράτες, μαυραγορίτες.
Κυρίως μια κοινωνία χωρίς σύγχρονους «δούλους»! Είναι στο χέρι μας!

Δύο Κρητικοί πίσω από το θαύμα στη Χιλή!


Της Κατερίνας Μυλωνά
Οι μηχανικοί Μ. και Ι. Προεστάκης, επικεφαλής στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων...!Δύο Κρητικοί βρίσκονται πίσω από το θαύμα της Χιλής που παρακολούθησε όλος ο πλανήτης τις τελευταίες ημέρες. Ο Μιχάλης και ο ανιψιός του, Ιγκόρ Προεστάκης, με καταγωγή από τα Χανιά, ήταν οι μηχανικοί που κατάφεραν να διασώσουν τους 33 μεταλλωρύχους που επί δύο μήνες έμειναν εγκλωβισμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Ο κ. Μιχάλης Προεστάκης ήταν επικεφαλής όλων των εργασιών που έγιναν, κατʼ αρχάς, για να έχουν οι εγκλωβισμένοι επαφή με τον κόσμο και πρόσβαση σε αέρα, νερό και τρόφιμα, αλλά και, στη συνέχεια, εκείνος που κατάφερε να φτάσει η ειδική κάψουλα στους μεταλλωρύχους.
Οι δύο Κρητικοί μιλούν στην «Π» για αυτή τη μοναδική εμπειρία που πολλές στιγμές ένιωθαν ότι έφερνε 33 ανθρώπους ένα βήμα πριν από το θάνατο αλλά, τελικά, τους οδήγησε στη ζωή.
Ο κ. Μιχάλης Προεστάκης ήταν υπεύθυνος για τη διάνοιξη τριών, συνολικά, σημείων που επέτρεπαν στους διασώστες να μεταφέρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονταν οι εγκλωβισμένοι για την επιβίωσή τους. Δική του ήταν, μάλιστα, η πρόταση η μια από τις τρύπες να αξιοποιηθεί για να ανέβουν, τελικά, στην επιφάνεια της γης, η οποία και υιοθετήθηκε με επιτυχή, όπως όλος ο πλανήτης γνωρίζει, αποτελέσματα. Η τρύπα έπαιξε το ρόλο του «οδηγού» για να γνωρίζουν ποια ακριβώς βήματα έπρεπε να κάνουν. Επί δύο μήνες επέβλεπε τις εργασίες και, μάλιστα, έμενε σε κοντέινερ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι μεταλλωρύχοι. «Έπρεπε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλείς», περιγράφει και προσθέτει πως «υπήρξαν πολλές στιγμές που φοβηθήκαμε ότι δε θα τα καταφέρουμε, εξάλλου, δεν ήταν εύκολη η δουλειά που μας είχε ανατεθεί. Περάσαμε πολύ δύσκολες μέρες και ο καιρός δε μας βοηθούσε». Καμία στιγμή δεν ήρθαν σε επαφή με συγγενείς των μεταλλωρύχων γιατί, πολύ απλά, δεν είχαν χρόνο για συζήτηση παρά μόνο για δουλειά. Τη μέρα της διάσωσης, τη στιγμή, δηλαδή, που επετεύχθη ο στόχος τους, δεν ήταν παρόντες. «Έπρεπε να μαζέψουμε τα εργαλεία μας μια μέρα νωρίτερα και δε μας επετράπη να βρισκόμαστε εκεί τη στιγμή της διάσωσης. Εξάλλου, η δουλειά μας είχε τελειώσει», αναφέρει. Φυσικά, παρακολούθησε, έστω και από μακριά, τη διάσωση και ένιωσε, κατʼ αρχάς, ανακούφιση και, βέβαια, ικανοποίηση ότι τα είχε καταφέρει. «Τους δύο τελευταίους μήνες αγωνιούσαμε, δεν μπορούσαμε να φάμε. Μόλις βγήκαν στην επιφάνεια, επιτέλους, μπορέσαμε να ζήσουμε φυσιολογικά και πάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Από απόσταση, λοιπόν, γεύτηκε λίγη από την ευτυχία των απεγκλωβισμένων και των οικογενειών τους.
Ο κ. Ιγκόρ Προεστάκης αναφέρει πως «έπρεπε να κάνουμε τη δουλειά μας, η οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν έχει να κάνει με τη ζωή ή το θάνατο. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές και δεν ξέραμε αν θα τα καταφέρουμε. Όταν είδα τον πρώτο να βγαίνει, δάκρυσα». Η χειρότερη στιγμή ήταν όταν προσπάθησαν να ανοίξουν την πρώτη τρύπα και στα 250 περίπου μέτρα, έγινε ένα μικρό ατύχημα που χρειάστηκε πέντε μέρες για να διορθωθεί η ζημιά που είχε προκληθεί. Τότε, ανησύχησε ότι η αποστολή τους δε θα είχε αίσιο τέλος. Αισθάνθηκε σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά, μονάχα όταν ολοκληρώθηκε η διάνοιξη στο σημείο, από όπου βγήκαν οι μεταλλωρύχοι. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, θυμάται πως ένας υπουργός της Χιλής παρακολουθούσε τις εργασίες και μισό μέτρο πριν ολοκληρωθούν άρχισε να δίνει συγχαρητήρια στους διασώστες. Κάνεις, όμως, από το συνεργείο δεν τα δέχθηκε μέχρι να τελειώσει η εργασία τους. «Ξέραμε ότι και στο τελευταίο χιλιοστό, κάτι μπορεί να πάει στραβά. Όταν τελειώσαμε, αρχίσαμε τη γιορτή», αναφέρει. Όσο αφορά στη μέρα της διάσωσης, « η δουλειά μας είχε τελειώσει, οπότε δεν υπήρχε λόγος να είμαστε εκεί. Αφήσαμε χώρο για τους διασώστες και τους συγγενείς να απολαύσουν τη δική τους στιγμή», αναφέρει.
Εκατό χρόνια στη Χιλή
Ο παππούς του κ. Μιχάλη Προεστάκη, ο οποίος είχε και το ίδιο όνομα, πήγε στη Χιλή από τα Χανιά το 1909. Οι κ.κ. Μιχάλης και Ιγκόρ Προεστάκης, παρόλο που, λόγω δουλειάς έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη, δεν έχουν έρθει ποτέ στα πάτρια εδάφη. «Πρέπει να έρθω, η κόρη μου το ζητάει συνέχεια. Υπόσχομαι ότι το επόμενο ταξίδι θα είναι στην Κρήτη», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Προεστάκης. Ο κ. Ιγκόρ Προεστάκης αναφέρει πως έχουν συγγενείς στα Χανιά αλλά και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, όταν πηγαίνει στην Αμερική, ο μεγαλύτερος της οικογένειας μιλά για την Κρήτη και τη θάλασσα της και οι περιγραφές του τον κάνουν να θέλει να έρθει στο νησί.
Από "ΠΑΤΡΙΣ"