ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Οι “συστάσεις” Προβόπουλου στην Έκθεση της ΤτΕ

Print

Του Γιάννη Αγγέλη
Με τις προτάσεις της τριμερούς Επιτροπής (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ), που διαχειρίζεται την προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο στήριξης, συντονίζονται οι “συστάσεις” της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιέχονται στην ετήσια Έκθεση που θα παρουσιασθεί σήμερα στην Γενική της Συνέλευση της τράπεζας.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες (“Κεφάλαιο” 24/4)  “καλεί” την Κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό μείωσης του ελλείμματος το 2010 από 4 σε 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας την πίεση στο σκέλος της περικοπής των δημόσιων δαπανών και όχι στα δημόσια έσοδα και τους φόρους. Ταυτόχρονα προτείνει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Η ΤτΕ στην Έκθεσή της κάνει ιδιαίτερη μνεία στο πως η κρίση έχει επηρεάσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ από την εικόνα αυτή προκύπτει η “εύνοια της ΤτΕ” προς την περαιτέρω συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε “μικρότερο αριθμό ισχυρότερων τραπεζών”.

Η τοποθέτηση αυτή φέρεται να προδικάζει νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα...  

Επισημαίνει επίσης ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία και παρατηρεί ότι παρά την προσωρινή βελτίωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών που είχε παρουσιασθεί λόγω της ύφεσης, η αρνητική εικόνα επανέρχεται τους τελευταίους μήνες και αποτυπώνεται στην εκ νέου αύξηση του ελλείμματός του.

Επαναφέρει την ανάγκη για επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας με προτεραιότητα εκείνα που θα έχουν άμεση θετική επίπτωση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Στις εκτιμήσεις της Έκθεσης αναγνωρίζεται η ανάγκη για ένα τουλάχιστον τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης με την προϋπόθεση της προσφυγής στο πακέτο στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Διοικητικά στελέχη της ΤτΕ τόνισαν στο “Κ” ότι “οι αριθμοί (σ.σ. χρέους και ελλειμμάτων) είναι αμείλικτοι...”, για να προσθέσουν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια μακρά και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο προσαρμογής.

0 σχόλια: