ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η "ΙΣΤΟΡΙΑ" ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

Print

Του Κώστα Μιχαηλίδη
Ο προορισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η "σωτηρία" χωρών των οποίων η οικονομία καταρρέει. Δανείζει κράτη και με τα μέτρα τα οποία λαμβάνει "στοχεύει" στη σταθερότητα και στην έξοδο από την κρίση. Είναι, όμως, έτσι;
Κάποιοι ισχυρίζονται πως, στην ουσία, ο στόχος και οι πολιτικές του ΔΝΤ είναι η ταχεία αποπληρωμή των εξωτερικών χρεών της χώρας, η οικονομία της οποία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.Και άλλοι πιο αρνητικά διακείμενοι στις πολιτικές του υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά διαλύει τον κοινωνικό ιστό των χωρών που επισκέπτεται.
Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει περάσει από αρκετά κράτη, από το 1980 και μετά.
Τη δεκαετία του ’80, στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλος Αντρές Πέρες, και η κυβέρνησή του, με αφορμή τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, ένα από τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ προκειμένου να δανείσει τη χώρα, κατάλαβαν το λάθος.
Το Φεβρουάριο του 1989 ξέσπασαν επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας. Και η εξέγερση κόστισε εκατοντάδες ζωές.Τα επεισόδια διαμόρφωσαν τις κοινωνικές συνθήκες που το 1998 οδήγησαν στην εκλογή του προέδρου Ούγκο Τσάβες.
Στη Βολιβία, το 1998, το ΔΝΤ δάνεισε 138 εκατομμύρια δολάρια. Το 2003 και μετά από δύο δεκαετίες εφαρμογής των πολιτικών του ΔΝΤ η Βολιβία αντιμετώπιζε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια, χρόνια δομική ανεργία και υποαπασχόληση, 8% έλλειμμα, αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξεσπάσει κοινωνική εξέγερση, από την οποία ο επιχειρηματίας πρόεδρος που εφάρμοζε τους όρους του ΔΝΤ διασώθηκε, φεύγοντας από το προεδρικό μέγαρο κρυμμένος μέσα σε ασθενοφόρο!.. Στις βίαιες διαδηλώσεις, στην πρωτεύουσα Λα Πας σκοτώθηκαν 33 πολίτες και τραυματίστηκαν 200!Τη δεκαετία του ’90, η Αργεντινή δανείστηκε 13 δισ. δολάρια. Η Αργεντινή αποκαλείται το μεγαλύτερο ίσως θύμα των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ. Η συνταγή για τη σύνδεση του πέσο με το δολάριο -στον κλασικό δρόμο των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών- οδήγησε στη συντριβή της χώρας.
Μέσα σε μία δεκαετία ιδιωτικοποιήθηκαν με ελάχιστο τίμημα οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι μεγάλοι τομείς της οικονομίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της υγείας, της ύδρευσης, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών σε ξένα κεφάλαια, που διαχειρίστηκαν τους τομείς αυτούς με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος και προχώρησαν σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.Με εντολή του Ταμείου απορρυθμίστηκε πλήρως το εργατικό δίκαιο και νομιμοποιήθηκε κάθε εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το 2000 η Αργεντινή βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το ΔΝΤ επενέβη και πάλι με δάνειο 40 δισ. δολαρίων.
Η χρεοκοπία δεν αποφεύχθηκε. Η χώρα βυθίστηκε στη φτώχεια και η πρωτεύουσα γέμισε με αστέγους.Το 2001 ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Αργεντινής, εφαρμοστής των πολιτικών αυτών και προνομιακός συνομιλητής του Κλίντον στην περιοχή, διέφυγε με ελικόπτερο, γιατί οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες είχαν πλημμυρίσει από εξεγερμένους που τον έψαχναν.
Στην Ινδονησία το 1998 η επιβολή των πολιτικών του ΔΝΤ οδήγησε σε πτώση του παραγόμενου πλούτου κατά 45%. Αμέσως ξέσπασε βίαιη κοινωνική εξέγερση με εκατοντάδες νεκρούς.Στην Κένυα, το ΔΝΤ περιέκοψε την εποπτεία της Κενυατικής Κεντρικής Τράπεζας στη ροή κεφαλαίων από και προς τη χώρα.
Αποτέλεσμα αυτού δεν ήταν να προσελκυθούν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, όπως διακήρυσσε ως στόχο το Ταμείο, αλλά ο τότε πρωθυπουργός και άλλα μέλη της κυβέρνησης να διοχετεύσουν στο εξωτερικό κλεμμένα δισεκατομμύρια εγχώριου νομίσματος στο μεγαλύτερο ιστορικά οικονομικό σκάνδαλο της χώρας.Έτσι, τα μέτρα του Ταμείου άφησαν τη χώρα οικονομικά πιο ευάλωτη απ’ ό,τι ήταν πριν τον ερχομό του.
Στο Μεξικό το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια ύψους 17,5 δισ. δολαρίων. Η κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε είχε αποτέλεσμα, στις εκλογές του 2000, το Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα να χάσει την εξουσία μετά από σχεδόν έναν αιώνα…Στη Βραζιλία το ΔΝΤ έφτασε το 1999, έδωσε δάνειο 41,5 δισ. δολαρίων και το 2002 άλλα 30 δισ. Οι απαιτήσεις γνωστές, με τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται σε μία ημέρα 32%!
Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και το κυβερνητικό κόμμα μέσα σε ένα χρόνο ηττήθηκε με πολύ μεγάλη διαφορά. Ευτυχώς, στις βίαιες διαδηλώσεις δεν υπήρξαν νεκροί ή δεν κατεγράφησαν…
Η Ταϊλάνδη εξαιτίας της ασιατικής οικονομικής κρίσης το 1999 έλαβε δύο δάνεια από το ΔΝΤ, περί τα 21 δισ. δολάρια. Το σκληρό πακέτο διαρθρωτικών μέτρων οδήγησε σε υποτίμηση του ταϊλανδέζικου νομίσματος και τελικά σε πραξικόπημα το 2006.Η έλευση του ΔΝΤ είχε ανάλογα αποτελέσματα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Στη Λετονία, η μείωση των συντάξεων κατά 10%, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και των εκπαιδευτικών και γιατρών κατά 40% προκάλεσε τελικά μείωση του ΑΕΠ κατά 24% μέσα σε δύο χρόνια.
Στην Ουγγαρία καταργήθηκε η 13η σύνταξη, το επίδομα Χριστουγέννων και περικόπηκαν κατά 20% έως 30% οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων.
Έρευνα του πανεπιστημίου του Γιέιλ απέδειξε ότι στις 21 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου δόθηκαν δάνεια του ΔΝΤ, τα κρούσματα φυματίωσης αυξήθηκαν κατά 16.6%!
Από το ΔΝΤ δεν ξέφυγε ούτε η Ρωσία, η οποία την εποχή του προέδρου Γέλτσιν είχε ζητήσει τη βοήθειά του.
Βέβαια η Ρωσία, που η οικονομία της βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, πρόσφατα εξόφλησε τα χρέη της προς τις τράπεζες ύψους 22,5 δισ. δολαρίων, και μάλιστα πολύ προτού καταστούν ληξιπρόθεσμα.

0 σχόλια: