ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Πιο κοντά στον μηχανισμό ευρωπαϊκής «προστασίας»

Print







BOYTIA μέχρι και 40 μονάδες βάσης πραγματοποίησε χθες το spread του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, λόγω των προσδοκιών που επικράτησαν από το μεσημέρι και έπειτα για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης της χώρας από την Ε.Ε.
Το spread του δεκαετούς υποχώρησε χθες μέχρι και τις 386 μ.β. για να κλείσει τελικά στις 394 μ.β., από τις 415 μ.β. που ήταν νωρίτερα το πρωί και 426 μία ημέρα νωρίτερα.


Τα ελληνικά CDS κινήθηκαν χθες επίσης πτωτικά, στις 441,86 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες για συμφωνία επί των όρων στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε./ΔΝΤ οδήγησαν χθες σε μεγάλη άνοδο το Χ.Α. Ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 3,40% στις 1.991,22 μονάδες, ενώ με την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο εντός του 2010 έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών, ενισχυμένος 7,14% στις 2.125,32 μονάδες.

Υποβάθμιση από Fitch
Το θετικό κλίμα στις αγορές δεν κάμφθηκε ούτε από τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε "BBB-" από "BBB+", από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε συνδυασμό με τις πιο αντίξοες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των επιτοκίων. Επίσης αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη στρατηγική χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές κεφαλαίου.
Η σημαντική αύξηση των επιτοκίων που βίωσε η κυβέρνηση αυτό τον χρόνο, εκτιμά η Fitch, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών της χώρας για την οικονομική ανάπτυξη, θα καταστήσει πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2010 και το 2011.
Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση δεν «απειλεί» τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με εγγύηση κρατικά ομόλογα καθώς, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, «η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα δανεισμού και μετά τον Δεκέμβριο του 2010» καθώς η ΕΚΤ θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις.
Ας σημειωθεί ότι οι οίκοι Moody’s και S&P δεν έχουν μεταβάλει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

1,2 δισ. ευρώ από έντοκα την Τρίτη
Στην πώληση έντοκων γραμματίων Δημοσίου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ προχωρά στις 13 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Η πρώτη έκδοση θα είναι 26 εβδομάδων, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας στο 1,38%, ενώ η δεύτερη θα είναι 52 εβδομάδων, επίσης 600 εκατ. ευρώ, με την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας στο 2,20%. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν στο Dow Jones Newswires ότι η Ελλάδα θα προωθήσει την πώληση δολαριακών ομολόγων στις ΗΠΑ αυτό τον μήνα παρά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού σε νέα ιστορικά υψηλά.
Σημειώνεται ότι εφόσον τελικά προωθηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας εντός της Ε.Ε., είναι πιθανόν όλες οι προσπάθειες δανεισμού να επανεξεταστούν. 

 
Κ. Παπαγρηγόρης

0 σχόλια: