ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Συνεδρίαση Eurogroup για δανεισμό της Ελλάδας

Print

Έκτακτη Κυριακάτικη συνεδρίαση του Eurogroup για τον ορισμό επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα

  • Σκληρό παζάρι για το ευρωπαϊκό επιτόκιο στήριξης...
  • Η Ελλάδα επιμένει να μην ζητάει χρήματα ενώ "βγήκαν" οι πρώτες αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό!!!
Όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, την Κυριακή το μεσημέρι συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με τηλεδιάσκεψη με θέμα την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Την πλήρη στήριξη τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Iταλός Πρωθυπουργός Σύλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ σιγή ιχθύος προς το παρόν, για την επικείμενη οριστικοποίηση των τεχνικών όρων της συμφωνίας, από την Γερμανία, η οποία μέχρι τώρα επιμένει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει δάνεια από τις αγορές.
Μέχρι τώρα, η ευρωπαϊκή φόρμουλα δείχνει επιτόκιο στήριξης πάνω από 6% αλλά τα σκληρά παζάρια συνεχίζονται Ωστόσο, το γεγονός ότι συγκαλείται το Eurogroup, σημαίνει πως και η Γερμανία έχει συμφωνήσει, τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.
Το δάνειο ενδέχεται να είναι μεγάλο, όπως και στην περίπτωση της Ουγγαρίας, ώστε ακόμη κι εάν δεν χρησιμοποιηθεί όλο, τουλάχιστον να έχουν αποθαρρυνθεί οι κερδοσκόποι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Eurogroup, θα προεδρεύσει ο Jean-Claude Juncker, ενώ θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της EKT Jean-Claude Trichet και ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn. Μετά το τέλος θα γίνουν ανακοινώσεις από τους Juncker και Rehn.
Τώρα απομένει κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας για το εάν θα ζητήσει ή όχι βοήθεια. Μέχρι και χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι Ελλάδα δεν ζητάει βοήθεια, προσθέτοντας πως ως τα μέσα Μαΐου δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη δανεισμού.
Οι πρώτες αποκλίσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό
Αποκλίσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στο στόχο των εσόδων όσο και στο στόχο των δαπανών, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα...σημείωσαν αύξηση κατά 9,7% έναντι στόχου για αύξηση 11,7% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πιο πειθαρχημένος εμφανίζεται ο τομέας των κρατικών δαπανών, όπου η απόκλιση είναι της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 3% έναντι στόχου για μείωση κατά 3,5%. Οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 14,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση 5,1%.
Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι περιορισμένες κατά 48,2%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 38,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του έτους σημείωσε μείωση κατά 39,2%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 30,2% και διαμορφώθηκε στα 4,326 δισ. ευρώ από 7,119 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

0 σχόλια: