ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

H "ανακύκλωση" του 1/3 του δημόσιου χρέους... αρχίζει στις 19/5

Print

Του Γιάννη Αγγέλη
Η πορεία των αγορών σήμερα και τα επόμενα 24ωρα θα δώσει τη δική της «αποτίμηση» για την αποτελεσματικότητα της απόφασης του Εurogroup να χρηματοδοτήσει την ανακύκλωση του 1/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους με κρατικά δάνεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Γίρκι Καταϊνεν «αν αφήναμε την Ελλάδα να ΄πέσει΄ θα σειόταν δραματικά ολόκληρη η οικονομία της Ευρώπης...».

Την Παρασκευή 7 /5 θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να δρομολογήσει την διαδικασία εγκρίσεων από κυβερνήσεις και κοινοβούλια με ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέπει την πρώτη εκταμίευση πριν από τις 19 Μαΐου που λήγει έκδοση ομολόγων 8,5 δισ. ευρώ.

Όπως έχει επισημάνει το «Κεφάλαιο» αυτό το ομολογιακό δάνειο είναι το τελευταίο ομόλογο που είχε εκδοθεί από το ελληνικό δημόσιο σε δραχμές και είχε αμέσως μετά την έκδοσή του μετατραπεί σε ευρώ με τη σταθερή ισοτιμία ένταξης της δραχμής στο ευρώ...

Αυτό το τελευταίο δραχμικό ομόλογο είναι το πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο μετά την ένταξη της δραχμής στο ευρώ...

Όπως διευκρίνισε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν τα διμερή δάνεια δεν θα κοστίσουν στις χώρες δανειστές, καθώς το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν το ελληνικό δημόσιο είναι από 0,5% έως και 2% υψηλότερο από εκείνο που δανείζονται οι ίδιες και κατά συνέπεια θα αποκομίζουν κέρδη από τα δάνεια αυτά...

Από το συνολικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ για την τριετία Μάϊος 2010 – Μάϊος 2012, τα 10 δισ. ευρώ θα τροφοδοτήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μαζί με την παράταση ισχύος του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ, στοχεύει στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το «πακέτο» αυτό κινητοποιείται προκειμένου να καταστήσει τις εγχώριες τράπεζες ικανές να απορροφήσουν τις ζημιές από τις αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της προβλεπόμενης δραματικής κάμψης της οικονομίας. 

Δεν έχει πάντως ακόμα διευκρινισθεί από πλευράς ΕΚΤ ποια θα είναι η δική της συμμετοχή σε ό,τι αφορά το σύνθετο αυτό πακέτο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν και ολόκληρο το πακέτο των 100 δισ. ευρώ θα καταλήγει μέσω των τραπεζών στην ΕΚΤ από την οποία θα ανταλλάσσεται με ρευστότητα η οποία θα αποφέρει τη «γνωστή» επωφελή επιτοκιακή διαφορά στις τράπεζες.

Εξάλλου η 
ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει τους κανονισμούς για την καταλληλότητα των ελληνικών ομολόγων "ακυρώνοντας" έτσι τον κίνδυνο από ενδεχόμενες νέες υποβαθμίσεις των ελληνικών τίτλων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η οργάνωση των εκταμιεύσεων του δανείου των 110 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ από διμερή δάνεια των χωρών της Ε.Ε. και 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) έχει συνδεθεί με τις λήξεις ομολογιακών δανείων. Αυτό ισοδυναμεί έμμεσα με την αντικατάσταση του 1/3 του δημόσιου χρέους (εφόσον χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το πακέτο) με νέα δάνεια μακρύτερης διάρκειας που ξεκινούν από 3 έτη  και φθάνουν τα 5 έτη, προκειμένου να ξεπερασθεί η «δύσκολη» φάση μέχρι το 2014, που τα τοκοχρεολύσια του ήδη υπάρχοντος χρέους παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Βέβαια αυτό, όπως παρατηρούν πολλοί οικονομικοί αναλυτές, προϋποθέτει την επίτευξη της δραματικής συρρίκνωση του ελλείμματος κεντρικής κυβέρνησης στο ίδιο διάστημα για να μην απορροφάται το πακέτο για να καλύπτονται ελλείμματα... Εξ ού και ο πρωτοφανής και εξωφρενικός στόχος της μείωσης του ελλείμματος μέσα στο 2010 κατά 8% του ΑΕΠ και 4% του ΑΕΠ το 2011.

Η πορεία των αγορών σήμερα και τα επόμενα 24ωρα θα καταδείξει το αν οι αγορές κεφαλαίου ερμηνεύσουν την απόφαση για την χρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους ως επιβεβαίωση της δυνατότητά τους να επεκτείνουν την πίεση στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή ακόμα και την Μ. Βρετανία.

Στην περίπτωση αυτή, όπως έχει αρχίσει να καταγράφεται σε σχετικούς υπολογισμούς του ευρωπαϊκού οικονομικού τύπου, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα χρειασθούν περισσότερα από 600 δισ. ευρώ για να τα βγάλουν πέρα, επιπλέον εκείνων που έχουν προγραμματίσει για την Ελλάδα.  

0 σχόλια: