ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Αναζητώντας τη νέα ταυτότητα της Ατλαντικής Συμμαχίας

Print
Το ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή στρατιωτική ετοιμότητα για μακρινές επιχειρήσεις, προτείνει η ομάδα 12 ειδικών με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Albright.
Το κείμενο για το νέο Στρατηγικό Δόγμα της Ατλαντικής Συμμαχίας, με τίτλο "ΝΑΤΟ 2020" κοινοποιήθηκε στους Μονίμους Αντιπροσώπους των 28 κρατών-μελών και περιλαμβάνει δύο βασικές πτυχές:
Πρωταρχική αποστολή της Συμμαχίας παραμένει η ομπρέλα ασφαλείας των 28 κρατών-μελών, όπως προβλέπει το άρθρο 5 από το 1949. Το ΝΑΤΟ οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν της ζώνης που καθορίζει η Συνθήκη, όπως σήμερα, στο Αφγανιστάν. Την αποστολή στο Αφγανιστάν προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οπότε θεωρείται εξαιρετέα περίπτωση. Στο εξής όμως, οι επιχειρήσεις εκτός ΝΑΤΟϊκής ζώνης θα αποτελούν μέρος του νέου Δόγματος.

"
Κατά την επόμενη 10ετία, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει 4 μεγάλες διεξαρτώμενες αποστολές", αναφέρει στην έκθεσή της για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ η 12μελής ομάδα υπό τη Μadeleine Albright. Σε επιστολή της στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Συμμαχίας, η πρώην ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η Συμμαχία πρέπει να πάει πιο μακριά από αυτά που προβλέπει το προηγούμενο στρατιωτικό δόγμα του 1999.
Η πρώτη, λοιπόν, από τις 4 αποστολές του ΝΑΤΟ είναι να συνεχίσει την εξασφάλιση στρατιωτικής προστασίας στα μέλη του. Πρόκειται για το «θεμελιώδες κεκτημένο» της Συμμαχίας, δήλωσε η Μ. Αlbright. Η δεύτερη είναι να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για μακρινές επιχειρήσεις εκτός της γεωγραφικής ζώνης του, η τρίτη να συνεργάζεται με άλλους εταίρους για την αντιμετώπιση των "νέων κινδύνων" (κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, διάδοση των βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων, κίνδυνος ενεργειακής κρίσης) και η τέταρτη αποστολή συνίσταται στην κατάρτιση σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών δυνάμεων στις "αδύναμες χώρες", όπως σήμερα το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ο γ.γ. της Συμμαχίας Αnders Fogh Rasmussen διαβεβαίωσε ότι "
το ΝΑΤΟ δεν φιλοδοξεί να γίνει ο παγκόσμιος χωροφύλακας" και ότι κάθε επιχείρησή του θα βασίζεται στις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ. Η έκθεση της ομάδας Αlbright θα υποβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 19-20 Νοεμβρίου.

0 σχόλια: