ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον σηκώνουν χειρόφρενο στα πακέτα στήριξης

Print
Του Γιάννη Αγγέλη

Στη χθεσινή συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι ο «μηχανισμός ειδικού σκοπού» των 500 δισ. ευρώ μέσω του οποίου θα παρέχεται στήριξη σε όσες χώρες χρειασθούν βοήθεια, όπως έχει συμβεί  με την Ελλάδα, θα μπορεί να την δώσει μόνο με την προϋπόθεση της ομοφωνίας.

Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ προωθείται νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η αμερικάνικη κυβέρνηση θα αρνείται την παροχή δανείων από το ΔΝΤ αν δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η χώρα που θα παίρνει το δάνεια θα μπορεί να τα αποπληρώσει. Και αυτό βέβαια θα αποδεικνύεται με τα «μέτρα» που η χώρα θα υποχρεώνεται να πάρει...

Και οι δύο κινήσεις, από Ε.Ε. και ΗΠΑ, δρομολογούν ισχυρούς περιορισμούς στις κινήσεις διάσωσης κρατών που από δω και πέρα θα κινδυνεύσουν να χρεοκοπήσουν. Όπως αποκαλύφθηκε χθες ο μηχανισμός που θα διαχειρισθεί τα 500 δισ. ευρώ της Ε.Ε. θα έχει την μορφή ενός Fund στο οποίο μέτοχοι θα είναι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης. Για κάθε απόφαση παροχής βοήθειας σε κράτος-μέλος θα απαιτείται «ομοφωνία» των μετόχων.

Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τις τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών αρχών που καταγράφουν μια ισχυρή διαφωνία στο εσωτερικό της Ε.Ε., φαίνεται να δημιουργεί νέα εμπόδια για κινήσεις διάσωσης στο άμεσο μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις Μέρκελ και Βέμπερ ότι στην πραγματικότητα η ανακοίνωση του πακέτου των 500 δισ. ευρώ  δεν είναι άλλο παρά προσπάθεια να κερδίσει η Ε.Ε. χρόνο μέχρι να αλλάξει η εσωτερική κατάσταση στην ευρωζώνη, όπως και δημόσια δήλωση του κ. Βέμπερ, πιθανού διαδόχου του κ. Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ, ότι δεν συμφωνεί  με την αγορά κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα, έχουν προκαλέσει νέα ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ που διολισθαίνει σταθερά τις τελευταίες δέκα ημέρες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. 

Και ενώ όλα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη προς... άγνωστη κατεύθυνση, σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία παράδοσης στην Ελλάδα της πρώτης δόσης από το σκέλος του δανείου του ΔΝΤ με 14,5 δισ. ευρώ, μετά τα 5,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

Οι επόμενες δόσεις  έρχονται τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο με 9 δισ. ευρώ εκάστη.

Οι δόσεις αυτές βέβαια θα δοθούν μόνο αν οι τριμηνιαίες εξετάσεις από την «τρόικα» δείξουν ότι η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα μέτρων που έχει ανακοινώσει. 
Δραματική πάντως είναι η εικόνα των προβλέψεων –μετά  την εφαρμογή των μέτρων– για τα επόμενα έξι τουλάχιστον χρόνια.

Το χρέος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών  θα συνεχίσει να αυξάνεται από το 115% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 και θα φθάσει το 149% του ΑΕΠ το 2012 και 2013 για να μειωθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2015 !

Με άλλα λόγια η εξοικονόμηση  πόρων  από το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης καθώς και ότι προκύψει από μία υποτυπώδη και υποθετική ανάπτυξη μετά το 2010 θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή του χρέους για τα επόμενα πολλά χρόνια...

0 σχόλια: