ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κομισιόν: Ζητά ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση

Print
Τις προτάσεις της για μια ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε. κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα πως σκοπεύει να προτείνει στο μέλλον τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων, στη βάση του πρόσφατου μηχανισμού σταθερότητας που αποφάσισε το ECOFIN στις 9 Μαΐου.

"Ο συνδυασμός χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, ανεπαρκής αντίδρασης έναντι των διογκούμενων ανισορροπιών, των διαρθρωτικών αδυναμιών και των εσφαλμένων αναφορών  στατιστικών στοιχείων, όλα στην Ελλάδα, οδήγησε σε μια πρωτοφανή κρίση χρέους...ο στόχος των προτάσεων είναι να ενισχύσουμε το μηχανισμό επιτήρησης ώστε να μην επιτρέψουμε σε ένα κράτος να ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση," αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν στοχεύει στην ενίσχυση των προληπτικών και διορθωτικών πλευρών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Υπονοώντας το παράδειγμα της Ελλάδας, η Επιτροπή ζητά πιο γρήγορη αντίδραση έναντι συνεχών παραβιάσεων του Συμφώνου από ένα μέλος, ενώ τονίζει πως πρέπει να υπάρχει ένας "‘πρώιμος συντονισμός" σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως η διαδικασία σχετικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς, την οποία ονομάζει "European Semester", πρέπει να ξεκινήσει το 2011, ώστε να επιτευχθεί η "δημοσιονομική πειθαρχία".

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso τόνισε πως μετά τα μαθήματα της παρούσας κρίσης, η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης κρίσεων για κράτη μέλη που βρίσκονται σε δημοσιονομικό αδιέξοδο.

«Δε μπορούμε να έχουμε νομισματική ένωση χωρίς οικονομική ένωση,» τόνισε ο Πορτογάλος.

«Η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει πως [σε ανάλογες περιπτώσεις] πρέπει να λαμβάνουμε αποφασιστική δράση και να επεκτείνουμε την επιτήρηση,» δήλωσε ο Επίτροπος Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής Olli Rehn.

Την ίδια στιγμή, ο Rehn υπογράμμισε πως η Επιτροπή θα αρχίσει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στο δημόσιο χρέος μιας χώρας, μια πρόβλεψη που υπάρχει ήδη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως το μέγιστο ποσοτό δημόσιου χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ που επιτρέπουν οι κανόνες είναι 60%.

«Ήρθε η ώρα να υπογραμμίσουμε το Ο στο ακρωνύμιο ΟΝΕ,» είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε πως θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου,  και η ‘τιμωρία’ που τώρα προβλέπουν οι κανονισμοί, το κλείσιμο της στρόφιγγας των κοινοτικών πόρων, θα εφαρμόζεται ‘στα πρώτα στάδια της παράβασης.’
 

0 σχόλια: