ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Απρίλιο η προσφυγή, Μάιο η εκταμίευση

Print

Απρίλιο η προσφυγή, Μάιο η εκταμίευση από το “πακέτο στήριξης”


Του Γιάννη Αγγέλη

Είναι πρακτικά αδύνατο να αρχίσει η εκταμίευση του "πακέτου στήριξης" πριν από τον Μάιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων κοινοτικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται πριν κατατεθεί το αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του "Κεφάλαιου" και του "Capital.gr"- ο χρόνος ενεργοποίησης του "πακέτου στήριξης" καθορίζεται από δύο στοιχεία που καθιστούν μάλλον αδύνατη την εκταμίευση των δανείων πριν από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου:

Το ΔΝΤ, που πρακτικά θα είχε την δυνατότητα να κινηθεί μέσα σε λίγα 24ωρα,  δεν μπορεί να το κάνει καθώς δεσμεύεται να συγχρονισθεί όσο αφορά την έγκριση και εκταμίευση του δανείου με τις αντίστοιχες διαδικασίες της ευρωζώνης.

Τα συμβόλαια των διμερών δανείων που θα δοθούν από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να δουλεύονται από σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν είτε από τις Κυβερνήσεις είτε από τα Κοινοβούλια των χωρών που θα τα δώσουν.

Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις της τριμερούς Επιτροπής που "δουλεύει" αυτές τις ημέρες στην Αθήνα πρέπει να δώσει το δικό της πόρισμα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ για να μπορέσουν αυτές να εκτιμήσουν αν πρέπει να κινητοποιηθεί ή όχι το πακέτο στήριξης.

Αφού προηγηθεί αυτή η διαδικασία η τελική εισήγηση θα πάει στις κυβερνήσεις και το ΔΝΤ το οποίο έχει δεσμευθεί να συντονιστεί με την ευρωπαϊκή απόφαση...

Οι διαδικασίες αυτές γίνονται για πρώτη φορά και λίγο πολύ έχουν προκαλέσει αμηχανία ακόμα και σε αυτούς που εμπλέκονται σ΄ αυτές, πολύ περισσότερο μάλιστα  που ορισμένες συμμετέχουσες χώρες, όπως η Γερμανία, εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις για το αν και πότε θα πρέπει να βάλουν την "υπογραφή" τους στα διμερή δάνεια.

Στο μεταξύ ο Υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου πέραν των επίσημων συναντήσεων του στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο (π.χ. με Στρος Καν και Τ. Γκάϊτνερ) θα έχει -σύμφωνα με πληροφορίες του "Κεφάλαιου"- άτυπη συνάντηση   με τους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup που θα βρίσκονται εκεί για την σύνοδο του ΔΝΤ.

Πάντως οι αγορές κεφαλαίου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις εξελίξεις καθώς εκτιμούν ότι παραμένουν ενεργά πολλά "γκρίζα" σημεία της ενεργοποίησης της συμφωνίας προσφυγής στο πακέτο στήριξης και κυρίως ο χρόνος που θα μπουν οι υπογραφές για την εκταμίευση των δανείων.

Οι επιφυλάξεις αυτές σε συνδυασμό με την σφοδρή επιθυμία ορισμένων θεσμικών επενδυτών να αποχωρήσουν από τα ελληνικά ομόλογα διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την πίεση στα spreads τα οποία δεν φαίνεται να υποχωρούν από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα πριν διασφαλισθεί η ενεργοποίηση του "πακέτου στήριξης".
 

0 σχόλια: