ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Στο "μάτι" της ισραηλινής εταιρείας DELEK το φυσικό αέριο της Κύπρου

Print
Η ισραηλινή ενεργειακή εταιρεία DELEK , εταίρος του αμερικανικού ενεργειακού οργανισμού NOBLE ENERGY , έχει αποταθεί στην κυπριακή κυβέρνηση για την ανέγερση τερματικού σταθμού οικονομικού ύψους 500 εκατομμυρίων στερλινών
στο Βασιλικό όπου θα μεταφέρεται με διασωλήνωση υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Ισραήλ και απ’ εκεί με πετρελαιοφόρα στη Δυτική Ευρώπη , με τον περιορισμό έτσι του κινδύνου ένοπλης επίθεσης από γειτονικές χώρες εναντίον του όλου εγχειρήματος .
Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Times σε δημοσίευμα της που προσθέτει ότι η DELEK , που είναι ο υπεύθυνος οργανισμός για την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις περιοχές Leviathan και Τamar στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Yitzhak Tshuva, απέφυγε να σχολιάσει την είδηση .
Τα κοιτάσματα στις δυο περιοχές , που ανακαλύφθηκαν πέρσι , υπολογίζονται σε 25 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και είναι τα πλουσιότερα που έχουν ανακαλυφθεί σε παγκόσμια κλίμακα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Περσινή μελέτη του Οργανισμού Γεωλογικών Επισκοπήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου 122 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, κατά δέκα φορές περισσότερα από τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα που υπάρχουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας. Ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι η ενεργειοφόρα περιοχή Λεβιάθαν επεκτείνεται στα δικά του χωρικά ύδατα και η Hezbollah έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να κρατηθεί μακριά από τα κοιτάσματα.
Η πρόταση για σταθμό στην Κύπρο, παρά το ότι παρέχει το πλεονέκτημα της εκμετάλλευσης παρομοίων κοιτασμάτων σε περιοχές στα χωρικά ύδατα της νήσου, μόλις 60 χιλιόμετρα από τις περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ, και της εξαγωγής από το ίδιο τερματικό, συνιστά μια από τις προτάσεις που μελετούνται από την πλευρά του Ισραήλ. Μια άλλη, είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου με διασωλήνωση στην Ελλάδα και απ’ εκεί με πετρελαιοφόρα στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι θ’ απαιτηθούν ακόμη 5-6 χρόνια για τη δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής για την παραγωγή του φυσικού αερίου.
16 Ιανουαρίου 2011, 10:05 EET
sigmalive

0 σχόλια: