ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η Κομισιόν επιχειρεί να βάλει "χαλινάρια" στα hedge funds

Print

Του Γιάννη Αγγέλη 
Ρυθμίσεις για τον έλεγχο της επενδυτικής λειτουργίας των hedge funds ετοιμάζει η Ευρώπη. Η πίεση στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μεγαλύτερη μετά την απόφαση της ΕΚΤ να ανοίξει τη διαδικασία αγοράς κρατικών ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης και να στηρίξει το πακέτο των 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη.

Ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είχε τριήμερη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές για τα βήματα που δρομολογούνται στην κατεύθυνση αυτή και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό «υπουργό» οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάϊντερ ανακοίνωσε ότι τα hedge Funds που δουλεύουν στην Ευρώπη θα πρέπει να τηρούν ορισμένους όρους που να αποκλείουν την δυνατότητα κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Στις κινήσεις του κ. Μπαρνιέ η μεγαλύτερη αντίρρηση προέρχεται από την Μ. Βρετανία η οποία δεν φαίνεται έτοιμη να δεχθεί περιορισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόσυρση των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και Funds από το City.

Από την πλευρά των ΗΠΑ ο κ. Τίμοθι Γκάϊντερ ζήτησε τα μέτρα να είναι αμοιβαίας αποδοχής και να μη έχουν «προστατευτικό» χαρακτήρα απέναντι στις αμερικάνικες επιχειρήσεις...

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στην ευρωζώνη η επιστροφή στο περιβάλλον της νομισματικής χαλάρωσης μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ και η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα διαμορφώνει συνθήκες ευνοϊκές για ανάπτυξη δραστηριότητας των κερδοσκοπικών hedge funds, όπως απέδειξαν οι τελευταίες εμπειρίες.

Για τον λόγο αυτό έχουν δρομολογηθεί «ρυθμίσεις» οι οποίες έχουν στόχο τον έλεγχο της δραστηριότητας των Hedge Funds και κυρίως εκείνων οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην ευρωπαϊκή αγορά συναλλάγματος και έχουν βάλει στόχο την περαιτέρω διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

0 σχόλια: