ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΟ

Print

Τελεσίγραφο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την ΚΕΟ

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την εταιρεία να λειτουργεί στη ζημιά της.
Λευκωσία: Αναπόφευκτο θα είναι το κλείσιμο της εταιρείας ΚΕΟ, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η νέα πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας ενώπιον του προσωπικού της, δήλωσε στον «Φ» ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Ο Μακαριότατος σημείωσε ότι μετά από δική του παρέμβαση, η διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε τη νέα πρόταση, η οποία αποτελεί ύστατη προσπάθεια για να επιβιώσει η ΚΕΟ. «Υποχωρήστε μέχρι εκεί που να μπορεί η εταιρεία να επιβιώσει. Αν δεν θα επιβιώσει προτιμώ να κλείσει από τώρα. Δεν είναι ζήτημα να κλείσει ύστερα από δύο με τρία χρόνια. Αυτή ήταν η θέση η δική μου και τους είπα: μέσα σε αυτά τα πλαίσια επιθυμώ να κινηθείτε», δήλωσε στον «Φ».

«Εάν όμως υπερβούν την κόκκινη γραμμή, τους είπα ότι δεν επιθυμώ τέτοια λύση», διότι, όπως είπε, όταν κάτι καρκινοβατεί στο τέλος η ασθένεια θα το περιλάβει πέρα για πέρα και θα πεθάνει. «Τους είπα χαρακτηριστικά αντί να κλείσει ύστερα από τρία χρόνια προτιμώ να κλείσει από σήμερα και αντί να χάσουν 130 ή 120 τη δουλειά τους - δεν ξέρω πού θα καταλήξουν - ας τη χάσουν 550. Τι να τους κάνω;», συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την εταιρεία να λειτουργεί στη ζημιά της μέχρι να κλείσει και σημείωσε ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά του προσωπικού, διότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι βιώσιμη. «Έχουν πάρει κατά καιρούς αρκετά υπερπρονόμια, υψηλούς μισθούς. Η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί και με μαθηματική ακρίβεια αν δεν γίνει αυτός ο πλεονασμός ασφαλώς θα κλείσει», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ευχή για το καλό όλων και του τόπου να υπάρξει συναίνεση. Ανέφερε επίσης ότι είχε προειδοποιήσει το προσωπικό από πέρσι ότι πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια, «να κάνουν τα μανίκια πάνω και να δουλέψουν όλοι έντιμα, για να μπορέσει η εταιρεία να επιβιώσει».

Για τις ευθύνες που του καταλογίζει το προσωπικό της εταιρείας, ο Μακαριότατος δήλωσε ότι δεν τον ενοχλούν διότι, όπως είπε, πάντοτε εργάζεται «με ανοικτά χαρτιά». «Θέλω να είμαι πρώτα με τον εαυτό μου εντάξει, ότι κάνω το καθήκον μου έναντι της Εκκλησίας, έναντι αυτού του λαού και τι θα πει ο καθένας, κατεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο, είναι δουλειά δική του. Δεν με πειράζει», δήλωσε.

ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ
«Εκείνο που επιθυμώ -δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος- είναι πάντοτε ό,τι κάνω, να το μελετώ, να προσφέρω αγάπη. Αν μερικοί επιμένουν στα σφάλματά τους, θα τους κρίνει η ιστορία. Δηλαδή, αν κλείσει η ΚΕΟ δεν θα είμαι εγώ που θα φταίω, αλλά εκείνοι θα φταίνε με τα υπερπρονόμια που έπαιρναν κατά καιρούς».

Αποφασίζουν οι εργαζόμενοι σε συνελεύσεις

Οι εργαζόμενοι στην ΚΕΟ αποφασίζουν σήμερα κατά πόσο θα φτάσουν μέχρι τέλους στον αγώνα των διεκδικήσεών τους, συνεχίζοντας τα απεργιακά τους μέτρα ή αν θα αποδεχτούν τη μεσολαβητική πρόταση της εργοδοτικής πλευράς για επίλυση της διαφοράς που προέκυψε μετά την απόφαση της εταιρείας για απόλυση σημαντικού αριθμού υπαλλήλων της, με τον χαρακτηρισμό του «πλεονάζοντος προσωπικού».

Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις των 530 εργαζομένων που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις.Οι εργαζόμενοι, αφού ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των συντεχνιών τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα για τη σχετική πρόταση που τους υπέβαλε η εταιρεία, θα κληθούν με μυστική ψηφοφορία να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

«Τον τελικό λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», δήλωσε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΟΒΙΕΚ-ΣΕΚΝεόφυτος Κωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διευθετηθεί το όλο το πρόβλημα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των χθεσινών διαβουλεύσεων που έγιναν με τις συντεχνίες, οι οποίες εξασφάλισαν τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης που διέπουν τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αλλά και θα καταβάλει ένα σημαντικό ποσό αποζημιώσεων στους απολυθέντες υπαλλήλους, λόγω πλεονασμού.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της εταιρείας προνοεί την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που διέπει τις σχέσεις εργοδότησης μεταξύ της εταιρείας και των υπαλλήλων της για τα επόμενα τρία χρόνια. Για το 2012 διαλαμβάνει την παραχώρηση μηδενικών αυξήσεων ενώ για το 2013 και το 2014 την παραχώρηση μιας προσαύξησης και παρεμφερή ωφελήματα στους εργαζομένους. Ταυτόχρονα, η πρόταση της εταιρείας προνοεί απολύσεις 120 και όχι 150 εργαζομένων που ήταν η αρχική της απόφαση και την πληρωμή χρηματικού ποσού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ως φιλοδώρημα στους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν ως πλεονάζοντες. Το ποσό θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις μέχρι τον Μάιο του 2012.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της εταιρείας τέθηκε χθες το απόγευμα ενώπιον εκπροσώπων των τοπικών επιτροπών των εργαζομένων, οι οποίοι με 36 ψήφους εναντίον, 14 υπέρ και μια αποχή δεν έκαναν αποδεκτή ουσιαστικά την πρόταση της εργοδοτική πλευράς για επίλυση της διαφοράς.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

0 σχόλια: