ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σένγκεν: «Φρούριο» ο Βορράς, «σουρωτήρι» ο Νότος

Print

Νίκος Μπέλλος από τις Βρυξέλλες για τον “Ελεύθερο Τύπο” | Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μία απαράδεκτη πρόταση που εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα των βορείων χωρών της Ε.Ε. άφησε χθες απόλυτα εκτεθειμένο τον κοινοτικό Νότο, ο οποίος καλείται χωρίς κοινοτική αλληλεγγύη να διαχειριστεί τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών προερχόμενων από τις αραβικές χώρες ή το τουρκικό έδαφος. Η Σουηδέζα επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρομ, ανταποκρινόμενη απόλυτα στις γαλλικές και γερμανικές πιέσεις, παρουσίασε χθες προτάσεις που υιοθετήθηκαν από την Κομισιόν, οι οποίες στην ουσία επιτρέπουν την πραγματοποίηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των χωρών της Συμφωνίας του Σένγκεν.

Τροποποίηση
Η εν λόγω συμφωνία διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, δηλαδή χωρίς ελέγχους, σε 22 χώρες-μέλη (δεν την εφαρμόζουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία) και σε 3 μη κοινοτικές ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία). Με βάση τη συμφωνία μπορούν να γίνονται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μόνο εφόσον ένα κράτος αποδείξει ότι «απειλείται η δημόσια τάξη ή η εσωτερική του ασφάλεια». Έρχεται τώρα η Κομισιόν και προτείνει ένα κράτος-μέλος να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ακόμη κι όταν υπάρχει κίνδυνος μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών από άλλο κράτος-μέλος. Με άλλα λόγια, εάν η Γαλλία κρίνει ότι λαθρομετανάστες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα από την Ιταλία ή την Ελλάδα, θα μπορεί να προχωρεί σε ελέγχους στα σύνορα και να τους εμποδίζει.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες του κοινοτικού Νότου αφήνονται στο έλεος της τύχης τους, δεδομένου ότι η Κομισιόν δεν προτείνει ούτε τον επιμερισμό του οικονομικού βάρος ούτε κάποια άλλη μορφή κοινοτικής αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα θα πρέπει μόνες τους να αντιμετωπίζουν τη μαζική είσοδο λαθρομεταναστών, επειδή έχουν την ατυχία να βρίσκονται στις βασικές πύλες εισόδου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γαλλική κυβέρνηση αμέσως μετά την υποβολή της πρότασης «χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κομισιόν ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανησυχίες της. Την επιβολή ελέγχων είχε ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο Μπαρόζο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη χθεσινή πρόταση της Επιτροπής διαφώνησε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία κατέθεσε και σχετική δήλωση στα πρακτικά, χωρίς φυσικά να μπορεί να εμποδίσει την υιοθέτησή της.
Η κ. Μάλμστρομ επιχείρησε να καθησυχάσει ισχυριζόμενη ότι το «πράσινο φως» για την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στην ερώτηση γιατί δεν προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, απάντησε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να προταθεί από την Κομισιόν, αλλά να εκφραστεί εθελοντικά από τα κράτη-μέλη…


Απόφαση στη Σύνοδο
Αναφορικά με την Ελλάδα, είναι η δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες που αφήνει τη χώρα μας απολύτως εκτεθειμένη. Η πρώτη ήταν στις αρχές του χρόνου με το περιεχόμενο της συμφωνίας επανεισδοχής που υπέγραψε με την Τουρκία. Πρόκειται για μια συμφωνία κενού περιεχομένου διότι για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα αφορά την επανεισδοχή λαθρομεταναστών υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά μόνο Τούρκων υπηκόων.
Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα εξεταστούν στις 12 Μαΐου σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής (24 Ιουνίου). Για τη λήψη αποφάσεων στο συγκεκριμένο θέμα δεν απαιτείται ομοφωνία, αλλά αρκεί η ειδική πλειοψηφία.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ

0 σχόλια: