ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

To Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων στο πόλεμο του Γιομ Κιπούρ

Print
Τις πρώτες μέρες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ (6-25 Οκτωβρίου 1973) η τότε πολιτική ηγεσία του Ισραήλ λίγο έλειψε να κάνει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Αυτό προκύπτει κυριολεκτικά ανάμεσα από τις διαγραμμένες με μαύρο μελάνι γραμμές έγγραφων ντοκουμέντων των ισραηλινών κρατικών αρχείων, πρόσφατα αποχαρακτηρισμένων.

Οπως ένα έγγραφο με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 1973, που αφορά άκρως απόρρητη συζήτηση που είχε λάβει χώρα στο γραφείο της τότε πρωθυπουργού Golda Meir. Η Meir είχε μια «τρελή ιδέα» για να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές επιτυχίες στο μέτωπο του Σινά των Αιγυπτίων που, ηγούμενοι μαζί με τους Σύρους συμμαχίας 10 αραβικών κρατών, είχαν στριμώξει άσχημα το Ισραήλ.
Με τον τότε υπουργό Αμυνας Moshe Dayan να της παρέχει άμετρη υποστήριξη, ήθελε να συζητήσει την τρελή ιδέα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Richard Nixon, σε μυστικό ταξίδι-αστραπή στην Ουάσιγκτον για το οποίο δεν θα ενημερωνόταν ούτε το ίδιο το υπουργικό της συμβούλιο. «Ηταν η τρελή ιδέα» σχετική με ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της Συρίας; Φαίνεται ότι η απάντηση είναι «ναι», επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Σε άλλα έγγραφα διαφαίνεται ότι το Ισραήλ είχε θέσει σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς χρήσης των πυρηνικών του όπλων, ως ύστατο αμυντικό μέσο εναντίον της απειλής της ίδιας του της ύπαρξης. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ντιμόνα είχε ολοκληρωθεί από το 1960 και το Ισραήλ ήδη τον Οκτώβριο του 1973 διέθετε αρκετές δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, όπως και τα μέσα εκτόξευσής τους: γαλλικά αεροσκάφη Mirage III και αμερικανικά F-4 Phantom, καθώς και τον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Jericho Ι, μετασκευή του γαλλικού MD-620.
ΠΗΓΗ

0 σχόλια: