ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Χριστόφιας με βρετανό πρέσβη για Κυπριακό, βάσεις!

Print
October 8th, 2010 by GiannisXo
Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», την επιθυμία όπως η Βρετανία ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία και την πείσει ότι είναι προς όφελος της να δώσει ένα τέλος στην κατοχή στην Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Μάθιου Κιντ, ο οποίος διαβίβασε μήνυμα του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία, καθώς «οι πιθανότητες μπορεί να μην είναι ποτέ τόσο καλές ξανά». Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής παρέθεσε δεξίωση στην οικία του, με την ευκαιρία των πενηντάχρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Βρετανία να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος για επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε πως κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τον κ. Έρογλου, ωστόσο – όπως τόνισε – οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην κατεχόμενη Λευκωσία αλλά στην Άγκυρα.
Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι από την εκλογή του στην Προεδρία, προσπάθησε να επιλυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, όπως είπε, μεταξύ των δύο χωρών. «Βρήκα καλή θέληση και έδαφος στην προσωπικότητα του Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, με τον οποίο αναπτύξαμε πολύ στενές και φιλικές σχέσεις. Και θέλω να σας ομολογήσω», συνέχισε, ότι «ο Γκόρντον Μπράουν προσπάθησε, συνεχόμενα, όταν είχε συναντήσεις και επαφές με την Τουρκική ηγεσία, να τους πείσει ότι είναι καιρός για επίλυση του Κυπριακού». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, όταν συνάντησε τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος του ζήτησε να τον δικαιολογήσει γιατί δεν μπόρεσε κατά τη θητεία του να πείσει την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας τον ότι έκανε ότι μπορούσε. «Το γνωρίζω και το εκτιμώ ιδιαιτέρως», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι και η νέα ηγεσία της Βρετανίας του υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση. «Ελπίζω ότι το συντομότερο θα συναντηθώ με το νέο Πρωθυπουργό, τον κ. Κάμερον, ώστε να συνεχίσουμε αυτό το πάρε-δώσε, όπως το αποκαλώ, σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος σημείωσε στη συνέχεια ότι η Βρετανία δεν είναι μόνο συνέταιρος με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλους τους τομείς, αλλά είναι συνέταιρος, δυστυχώς, όπως είπε, και στην κυριαρχία της Κύπρου. «Αυτή είναι η στάση μου, και είναι στάση αρχής», είπε και ευχήθηκε όπως το συντομότερο δυνατό επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. «Θα δώσω μια συμβουλή στα παιδιά μας, να βάλουν ένα τέλος στην παρουσία των όποιων ξένων βάσεων ή στρατευμάτων στο νησί. Πιστεύω ότι οι Κύπριοι αξίζουν να έχουν μια πραγματικά ελεύθερη χώρα, και όχι μόνο μια ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ωστόσο ότι το θέμα των βάσεων δεν πρόκειται να επιλυθεί επί δικής του Προεδρίας αλλά ούτε και επί της επόμενης. «Γι’ αυτό ο κ. Μπράουν ήταν ικανοποιημένος, και είπε ας λύσουμε πρώτα το Κυπριακό πρόβλημα και μετά να δούμε μαζί τι θα γίνει (με τις βάσεις)».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη και ευχαρίστησε το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και τη σύζυγό του για τη δεξίωση, και του ευχήθηκε όπως κατά τη θητεία του γιορτάσουν μαζί την επανένωση της Κύπρου, και να αναβαθμίσουν περαιτέρω τις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Κιντ στην προσφώνηση του, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες, το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Είναι τόσο φανερό ότι μια λύση μπορεί να φέρει στο νησί μόνο οφέλη, θα αποκαταστήσει την ομαλότητα, θα απελευθερώσει ενέργεια και θα σπάσει τα εμπόδια», σημείωσε. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι καθώς τα χρόνια περνούν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διορθωθούν οι συνέπειες της μη λύσης και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας στην τρέχουσα διαδικασία, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες. «Ο Πρωθυπουργός μας, Ντέιβιντ Κάμερον στο μήνυμά του για την επέτειο ανέφερε: Οι πιθανότητες μπορεί να μην είναι ποτέ τόσο καλές ξανά, αδράξτε την ευκαιρία», είπε ο κ. Κιντ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις.
Ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως την ένταξη στην Ε.Ε. και τον τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας, και υπογράμμισε πως κάνουν λάθος αυτοί που πιστεύουν ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να γιορτάσουν για τα κυπριακά επιτεύγματα. «Αυτή η αντίληψη είναι παρωχημένη. Βρετανία και Κύπρος έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους ιστορικούς τους ρόλους. Τώρα είμαστε συνέταιροι στην Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Κιντ.

ο Δραγουμάνος

0 σχόλια: