Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι αναφέρθηκε εκτενώς στο «θέμα της ονομασίας» μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ΠΓΔΜ ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και με την ευκαιρία αυτή ο κ. Γκρουέφσκι βρέθηκε στο Στρασβούργο για να μιλήσει στη συνέλευση και να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα για αδιαλλαξία στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε ότι θέλει να επιλύσει το πρόβλημα και ότι «δεσμεύεται» να ξεπεράσει αυτή τη διαμάχη, η οποία, όπως επισημαίνει, κρατάει όμηρο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Την στιγμή ωστόσο ο κ. Γκρουέφσκι υποστήριξε ότι η διαμάχη για τη συνταγματική ονομασία της χώρας του επιβλήθηκε από την Ελλάδα στη δεκαετία του ’90 και ότι αντιβαίνει σε αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Στη συζήτηση παρενέβη η βουλευτής της Ν.Δ. Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία έκανε λόγο για αλυτρωτικούς χάρτες στη γειτονική χώρα που περιλαμβάνουν ακόμα και τη Θεσσαλονίκη και έθεσε το ερώτημα, εάν αυτό συνάδει με τη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ. Εκείνος απάντησε ότι αυτοί οι χάρτες εμφανίστηκαν σε εκδήλωση, στην οποία απλώς είχε προσκληθεί και δεν μπορεί να θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δικές του κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, η οποία θα πρέπει να περνάει από το διάλογο, αλλά και από το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μιας χώρας.
Στη συνέχεια ο κ. Γκρουέφσκι κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Γάλλου βουλευτή, που εξέφρασε την άποψη ότι εκτός από το ζήτημα με την Ελλάδα η χώρα του έχει εμπλακεί σε διαμάχες και με άλλες χώρες της περιοχής. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η χώρα του διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, ότι η Βουλγαρία είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι «ειδικά στα Βαλκάνια μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές», αλλά καμία από αυτές δεν είναι τόσο σημαντική όσο το ζήτημα της ονομασίας. Τέλος ο κ. Γκρουέφσκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν θα απέκλειε μια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης στη διαμάχη με την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι επιμένει στο «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου