ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Το ιρλανδικό-ελληνικό σύνδρομο επαναφέρει προβληματισμό για επιτόκια

Print
Του Γιάννη Αγγέλη

Ευθεία αμφισβήτηση για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών stress test του Ιουλίου αποτελεί, σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις αναλυτών του τραπεζικού συστήματος, η αποκάλυψη της ανάγκης νέας διάσωσης της ιρλανδικής AIB και άλλων δύο κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζικών ομίλων στο Δουβλίνο.

Το τεράστιο ποσό που θα υποχρεωθεί να κινητοποιήσει η ιρλανδική κυβέρνηση -ξεπερνά τα 34 δισ. ευρώ- εκτοξεύει σε πρωτοφανή ύψη το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης των 440 δισ. ευρώ σε ένα εγχείρημα ανάλογο εκείνου της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ.

Έλληνες τραπεζίτες που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζουν ότι τα "κακά" νέα δεν σταματούν στην Ιρλανδία και πολύ σύντομα είναι πιθανό να υπάρξουν ανάλογα "γεγονότα" στην Ισπανία, ίσως και στην Γερμανία, όπου πρόσφατα έγινε έκτακτη συνάντηση του υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε με τους διοικητές των περιφερειακών τραπεζών.

Οι αγορές μετά την αρχική ανακούφιση για το πρωτοφανούς έκτασης bail out της AIB από την ιρλανδική κυβέρνηση αρχίζουν και πάλι να προετοιμάζονται για νέα αναταραχή επανεκτιμώντας την αξιοπιστία των στοιχείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, έτσι όπως αυτά εκτιμήθηκαν στα πρόσφατα stress test.

Οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup προκειμένου να εκτονώσουν την διογκούμενη ανησυχία έσπευσαν να αποφασίσουν ότι τα stress test πρέπει να είναι πιο συχνά και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματά τους.

Ήδη πάντως από την περασμένη Δευτέρα και πριν ξεσπάσει η υπόθεση της AIB στην πραγματική της διάσταση, ο οίκος Μoody΄s χωρίς να αλλάξει την μέχρι σήμερα εκτίμησή του για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, επανέφερε με ανακοίνωσή του την ανησυχία για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως καταγράφεται στην διατραπεζική αγορά όπου μέσα σε ελάχιστο χρόνο το overnight επιτόκιο έχει υπερδιπλασιασθεί και έχει εξισωθεί με το euribor τριών μηνών, ενώ και τα δύο μαζί σχεδόν "ακουμπάνε" το επιτόκιο της EKT που παραμένει προς το παρόν στη μία μονάδα...

Αναλυτές της αγοράς κεφαλαίων επισημαίνουν την "εξίσωση" αυτή και προειδοποιούν για μία αύξηση των επιτοκίων η οποία θα ξεπεράσει πιθανώς τα όρια της διατραπεζικής αγοράς και θα αγγίξει με κάποιο -άγνωστο ακόμα- τρόπο τα επιτόκια της ΕΚΤ.

0 σχόλια: