ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Εξωστρεφής αμυντική πολιτική από Ε.Βενιζέλο: "Η Ελλάδα πρέπει πάντα να κοιτάζει στην Μεσόγειο"

Print


Image«H Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα στραμμένα τα μάτια της στην Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες». Η πρώτη σαφής και θετική γεωπολιτική προσέγγιση για τον ρόλο της Ελλάδας ακούστηκε σήμερα από την χείλη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευγάγγελου Βενιζέλου, σε συνέντευξη Τύπου. Η θέση αυτή, έμμεση απάντηση και στο STRATFOR που υποστήριξε στην γνωστή έκθεσή του ότι η Ελλάδα «ούτε για αστείο δεν πρέπει να σκέφτεται κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο», διατυπώθηκε διανθισμένη και με επιχειρηματολογία για το σκόπιμο της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης. Ο υπουργός μάλιστα δεν φείσθηκε θετικών σχολίων για το Ισραήλ: «Είναι ένα κράτος με αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και τεχνογνωσία στο τομέα της άμυνας από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολλά θετικά».
Επιβεβαίωσε μάλιστα και το δημοσίευμα του defencenet.gr κατά την διάρκεια της επίσκεψης Νετανιάχου στην Αθήνα, όπου είχαμε γράψει ότι η διακοπείσα τον Μάϊο λόγω των γεγονότων στην νηοπομπή της Γάζας, αεροπορική άσκηση ΜΙΝΩΑΣ 2010, θα συνεχιστεί κανονικά τον Οκτώβριο:
«Η άσκηση που διακόπηκε θα συνεχιστεί και θα υπάρξει και περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία μεταξύ μας».
Η ακριβής διατύπωση του υπουργού, έχει ως εξής:
"Έχουμε πολλά και σημαντικά αντικείμενα τα οποία αφορούν πρωτίστως τον κοινό γεωγραφικό μας χώρο, την κατάσταση στη Μεσόγειο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πρέπει να έχει στραμμένα τα μάτια της στη Μεσόγειο. Δεν έχουμε πάντα επίκαιρη και ενεργό αυτή τη διάσταση της Μεσογείου στο μυαλό μας, εννοώ και λόγω Κύπρου αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Άρα έχουμε έναν χώρο στον οποίο συνυπάρχουμε.
Το Ισραήλ είναι ένα αξιόμαχο πολεμικό κράτος με τεράστια εμπειρία στα θέματα οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας, εξοπλισμών, αμυντικής βιομηχανίας. Υπάρχει μια τεχνογνωσία η οποία πρέπει να ανταλλάσσεται. Υπάρχουν περιθώρια διεξαγωγής κοινών ασκήσεων σε όλους τους κλάδους προς αμοιβαίο όφελος και με βάση τις δικές μας προτεραιότητες και τις δικές μας αρχές, ιδίως όταν κινούμαστε στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό φάνηκε και στην τελευταία κοινή αεροπορική άσκηση που διακόπηκε θα επαναληφθεί τον Οκτώβριο.
Και βεβαίως υπάρχουν και πολύ μεγάλα περιθώρια πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος και αφορούν την ασφάλεια της ευρύτερης αυτής περιοχής.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή. Είναι μια χώρα η οποία μετέχει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Πάντα ξεκινούμε απ’ αυτή την αφετηρία. Πάντα κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο πολύ συγκεκριμένων αρχών. Και πάντα μιλάμε στη βάση της ισοτιμίας και στη βάση των εθνικών μας συμφερόντων.
Δεν μας ζητήθηκε τίποτα συγκεκριμένο. Δεν υπήρξε κάποια δέσμευση συγκεκριμένη. Όμως υπάρχει μία διάθεση να αποκτήσει προοπτική αυτή η συνεργασία, λαμβανομένου υπόψη ότι η υψηλή αξιοπιστία της Ελλάδος στον αραβικό κόσμο επιτρέπει στη χώρα να παίξει ένα διαμεσολαβητικό και ευεργετικό ρόλο και μέσα σε αυτό το κλίμα των συνομιλιών που άρχισαν χθες στην Ουάσιγκτον".
Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, τα Επιτελεία ετοιμάζουν ατζέντα με τρόπους υλοποίησης σε αμυνιτκό επίπεδο της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, που ξεκινούν από την εκπαίδευση και φτάνουν μέχρι την προμήθεια υπό την μορφή συμπαραγωγής, οπλικών συστημάτων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
02-09-2010 14:10:50

0 σχόλια: