ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ελληνικό "μενού" ανησυχίας απόψε στο γεύμα του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Print

Του Γιάννη Αγγέλη 

Η  σκιά της απειλής επέκτασης της κρίσης χρέους στις οικονομίες της ευρωζώνης πέφτει βαριά σήμερα το βράδυ πάνω στο τραπέζι του επίσημου γεύματος των ηγετών της Ευρωζώνης.

Η δεύτερη έκτακτη σύνοδος του Εurogroup στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ, καλείται να δώσει το τελικό ΟΚ για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας την ίδια στιγμή που οι αγορές κεφαλαίου δείχνουν την έμπρακτη αμφισβήτησή τους για την αποτελεσματικότητα του πακέτου.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση των αγορών για το κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να ανακόψει την επέκταση της κρίσης στις άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, καθιστά τις αποφάσεις της σημερινής συνάντησης εξαιρετικά κρίσιμες παρά το γεγονός ότι η ατζέντα δεν ξεφεύγει από τα προκαθορισμένα.

Η απάντηση της ΕΚΤ χθες ότι δεν έχει στην ατζέντα της το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών τίτλων χωρών που θα βρεθούν υπό απειλή χρεοστασίου φαίνεται να επιδείνωσε την κατάσταση και να προκάλεσε ένα κύμα αμφισβήτησης για το μέλλον  του ευρώ, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο πιέσεων στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι παρ’ όλα αυτά το Συμβούλιο της ΕΚΤ χθες συζήτησε για το ενδεχόμενο απειλής που αφορά μια από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης πέραν αυτής της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ο κίνδυνος της επέκτασης της κρίσης κατά ορισμένους αναλυτές θυμίζει το 2008 λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers. Η χθεσινή κατακόρυφη πτώση της Wall Street –αν και αναζητείται αν πρόκειται για τεχνικό λάθος– προδίδει την εξαιρετική νευρικότητα που επικρατεί σε όλα τα μέτωπα. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών funds όπως της PIMCO εκτιμούν ότι η κρίση του χρέους μέσω της Ελλάδας αναπτύσσει μια δυναμική που μπορεί να την μετατρέψει σε παγκόσμια κρίση...

Σ’ αυτό το κλίμα οι αποφάσεις της σημερινής συνάντησης των ηγετών του Eurogroup στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα βάλουν ένα «λιθαράκι» στην μία ή στην... άλλη κατεύθυνση. 

0 σχόλια: