ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μαραθώνιος κρίσιμων συναντήσεων από αύριο για την τύχη του ευρώ

Print

Του Γιάννη Αγγέλη


Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την πορεία της Ευρωζώνης. Στο επόμενο διάστημα θα (πρέπει) ξεκαθαριστούν δύο μεγάλα μέτωπα που θα κρίνουν την σταθερότητα του ευρώ: η αλλαγή στο θεσμικό καθεστώς επιτήρησης των δημόσιων οικονομικών που θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες και η αναθεώρηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αύριο υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρόμποϊ συζητούνται στις Βρυξέλλες οι προτάσεις για την αυστηρότερη εποπτεία των δημόσιων οικονομικών των χωρών -μελών έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κρίσεων όπως αυτή της Ελλάδας.

Το κλίμα όμως έχει βαρύνει από το γεγονός ότι η Γερμανία προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με μία σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων η δέσμευση σε επίπεδο της εθνικής νομοθεσίας αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, διακοπή της πρόσβασης στα Διαρθρωτικά Ταμεία όπως και απώλεια του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που θα αποκλίνουν από τις υποχρεώσεις τους. Ταυτόχρονα η Γερμανία κατά πληροφορίες θα προτείνει και ένα σύστημα “ελεγχόμενου χρεοστασίου” για τις χώρες που θα βρεθούν στο μέλλον σε θέση αντίστοιχη με την θέση της Ελλάδας σήμερα.

Δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστοί οι όροι που περιλαμβάνει η πρόταση αυτή όπως επίσης και οι προϋποθέσεις που αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται. Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει ένταση στη συζήτηση καθώς ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι το συνδέουν με την εσωτερική πολιτική ατζέντα της Γερμανίας και τις μονομερείς πρωτοβουλίες που αυτή παίρνει το τελευταίο διάστημα, όπως αυτή της απαγόρευσης του “γυμνού” short selling τραπεζικών μετοχών και κρατικών ομολόγων.

Ενδιαφέρον πάντως εντοπίζεται και στην αναβολή της συνάντησης του Eurogroup που αρχικά είχε προγραμματισθεί για αύριο με θέμα την οριστικοποίηση των όρων για το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρινίσθηκε η αναβολή γίνεται για να προηγηθεί η ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχουν παρουσιασθεί κάποια περισσότερο σοβαρά προβλήματα πέραν των τεχνικών...    
ΠΗΓΗ:capital.gr

0 σχόλια: