ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Επιστολή...παράδοσης στο ΔΝΤ

Print
Του Γιάννη Αγγέλη
Με μικρά... πηδηματάκια η Κυβέρνηση πλησιάζει στην κατάθεση αιτήματος βοήθειας από το πακέτο στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ με αντάλλαγμα, σύμφωνα με την επιστολή που κατέθεσε χθες σε Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΔΝΤ, την “πολυετή” και όχι πλέον τριετή εποπτεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το πολιτικό "πράσινο φως" θα δοθεί σήμερα από το Eurogroup και η "τεχνική" επεξεργασία του "πολυετούς" προγράμματος θα αρχίσει να ξεκαθαρίζεται από τη Δευτέρα όταν θα έρθει η επταμελής επιτροπή από το ΔΝΤ- ΕΚΤ και Ε.Ε. για να πιάσει ένα προς ένα τα επίμαχα σημεία της νέας συμφωνίας.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να διευκρινισθούν οι σχέσεις και οι διακριτοί ρόλοι που θα έχουν στο πρόγραμμα αυτό οι Ε.Ε. και το  ΔΝΤ καθώς οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, έδρα του ΔΝΤ, είναι ότι η συμμετοχή του θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε. “αλλά θα έχει αυτόνομο χαρακτήρα τόσο ως προς το ποσό που θα συμπεριληφθεί στο δάνειο όσο και για τους όρους που θα συνοδεύουν την εκταμίευσή του...”.

Η επισήμανση αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ταύτιση μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ όσον αφορά το περιεχόμενο του πακέτου των πρόσθετων μέτρων που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των δανείων, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη γνωστή η επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πλήρους “απελευθέρωσης  της αγοράς εργασίας” και δραστικής περαιτέρω μείωσης των δημόσιων δαπανών. Με δηλώσεις τους πάντως τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο κ. Olli Rehn όσο και ο κ. Strauss Kahn είχαν υποστηρίξει ότι στην ελληνική οικονομία πρέπει να τρέξει ένα πρόγραμμα "αποπληθωρισμού" ή  "εσωτερικής υποτίμησης", δηλαδή μείωσης των τιμών των προϊόντων, υπηρεσιών και αμοιβών εργασίας...  

Σε κάθε περίπτωση πάντως  η εκκίνηση της διαδικασίας βοήθειας –όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στην "τεχνική" της προετοιμασία– δεν περιμένουν να καθυστερήσει περισσότερο από το διάστημα που θα χρειασθεί για να ολοκληρώσει την δουλειά της η τριμερής Επιτροπή που φθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα.
Με άλλα λόγια η προσφυγή αναμένεται μέσα στον Απρίλιο...

Ενδιαφέρον πάντως έχει η διευκρίνιση που έδωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ο οποίος με χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν μπορεί να σκοντάψει ούτε στην υποχρέωση ορισμένων χωρών να την περάσουν από τα κοινοβούλιά τους καθώς αυτή μπορεί να “τρέξει” χωρίς την υποχρέωση ταυτόχρονης εκταμίευσης από όλα τα υπόχρεα μέρη.   



0 σχόλια: