ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ιθύνων νους του πραξικοπήματος στην Κύπρο ο Χρ.Λαμπράκης ;;;


Αυτή η είδηση κεραυνός τι είναι, την ώρα που στην Ελλάδα απεργούν τα ΜΜΕ;
ΚΥΠΡΟΣ : 17.03.2011. Τον ιδιοκτήτη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και εκδότη των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» Χρήστο Λαμπράκη, κατονόμασε ως ιθύνοντα νου του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για το Φάκελο της Κύπρου, ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέγνωσε έγγραφο που κατέθεσε στην at hoc Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, ο Χάρης Βωβίδης, γραμματέας του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, σύμφωνα με το οποίο, τρεις μέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σύσκεψη των ηγετών του εγχειρήματος ανατροπής του Μακαρίου.
Συγκεκριμένα η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στην εξοχική έπαυλη του Χρήστου Λαμπράκη στον Πόρο. Επικεφαλής της συσκέψεως, σύμφωνα με το έγγραφο, ήταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, τον οποίον ο κ. Κουλίας χαρακτήρισε ως πολιτικό νου του πραξικοπήματος και σε αυτή μετείχαν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης και επιτελείς του, o εφοπλιστής Ποταμιάνος, ενώ από την Κύπρο πήγε στον Πόρο και συμμετείχε στη σύναξη ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος ανέλαβε «πρόεδρος» της πραξικοπηματικής κυβέρνησης μετά την ανατροπή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974.
Ο Χρήστος Λαμπράκης πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου του 2009 στην Αθήνα, σε ηλικία 75 ετών.
Εκτός από ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με δύο εφημερίδες και είκοσι και πλέον εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα, ο Λαμπράκης δημιούργησε και το Μέγαρο Μουσικής, που ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της ομάδας των Φίλων της μουσικής στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε.
Ο Χρήστος Λαμπράκης θεωρείτο ως παράγοντας δημοκρατικών πεποιθήσεων και πνεύμα ανήσυχο και είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα, που γράφτηκε για τον ίδιο την ημέρα του θανάτου του από το ειδησιογραφικό site “in.gr”, για τον Λαμπράκη: «Οι πολιτικές περιπέτειες της Ελλάδας, η καθημερινή μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για την αλήθεια, που σάλπιζαν τα έντυπά του και πρόβαλλε ο ίδιος, δεν τον άφησαν άτρωτο. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του».
www.kathimerini.com.cy
Όπως βλέπουμε η είδηση αναδημοσιεύτηκε στην Κυπριακή ηλεκτρονική σελίδα της ¨Καθημερινής¨ .
Θα έχουμε και πόλεμο ¨Αλαφουζαίων- ΔΟΛ ¨ ;
Βέβαια η καταγγελία αυτή χρήζει διασταύρωσης και επιβεβαίωσης. Απλά αναδημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη.

HELLENICREVENGE

ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ


Ευτυχώς, η άκρατη κοροϊδία του κατοχικού καθεστώτος έναντι των Ελληνοκυπρίων, που προσφεύγουν στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων» προκάλεσε τη μαζική απόσυρση προσφυγών από την «επιτροπή» του Αττίλα!Οι Ελληνοκύπριοι που για τον ένα ή τον άλλο λόγο προσφεύγουν στην κατοχική «επιτροπή» ζουν τον απόλυτο εξευτελισμό, αφού οι αρχές του ψευδοκράτους εκτιμούν την αποζημίωση της περιουσίας τους ακόμα και 25 ή 30 φορές κάτω από την πραγματική αξία.Ελληνοκύπριος πρόσφυγας, του οποίου η αξία της περιουσίας του ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, θα ελάμβανε από τις κατοχικές αρχές το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ μόνο. Ο Ελληνοκύπριος δεν δέχτηκε και απέσυρε την προσφυγή του.

Σε μια άλλη περίπτωση, Ελληνοκύπρια πρόσφυγας, αφού άκουσε το εξευτελιστικό ποσό της αποζημίωσης που θα ελάμβανε, απέσυρε επεισοδιακά την προσφυγή της, με αποτέλεσμα να παρέμβει η ψευδοαστυνομία. Μάλιστα, η εν λόγω κυρία απηύθυνε έντονες επικρίσεις κατά των δικηγόρων της, ενός Ε/κ και ενός T/κ, τους οποίους κατηγόρησε ότι την παραπλάνησαν, Οι δικηγόροι την πίεζαν να μην αποσύρει την προσφυγή της. Στην περίπτωση της κυρίας, τα δικηγορικά έξοδα ανήλθαν στις 8 χιλιάδες ευρώ!

Στην περίπτωση, ο αιτητής ήταν τυχερός! Πλήρωσε δικηγορικά έξοδα μόνο(!) 4 χιλιάδες ευρώ!
Οι περιπτώσεις είναι αρκετές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένονται να έρθουν και άλλες.
Οι Ελληνοκύπριοι που προσφεύγουν στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων», κατανοούν ότι το κατοχικό καθεστώς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να τους αποζημιώσει για την περιουσία τους, αλλά να επιδείξει μεγάλο αριθμό προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή όπου αλλού, όπως π.χ. στις απευθείας συνομιλίες.

Γι’ αυτό και εξευτελίζουν στην κυριολεξία τους Ελληνοκύπριους, εκτός της εξευτελιστικής αποζημίωσης και με διάφορες άλλες ενέργειες, όπως:
• Αν η περιουσία ήταν μέχρι το 1974 ενυπόθηκη σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτούν απόδειξη εξόφλησης του ενυπόθηκου ποσού.
• Απαιτούν δηλώσεις από συνιδιοκτήτες, ότι δεν φέρουν ένσταση για την προσφυγή και τη «διευθέτηση».

Στο έγγραφο που αποκαλύπτουμε καταγράφονται:
• Η εξευτελιστική αποζημίωση
• Η αξίωση να υπογραφεί παραίτηση από οποιοδήποτε δικαίωμα στην περιουσία και η απόρριψη του δικαιώματος της χρήσης της περιουσίας. Επικαλείται δήθεν το Δίκαιο της Ανάγκης, ότι δηλαδή οι ιδιοκτήτες δεν έκαναν χρήση της περιουσίας τους λόγω «πολιτικών συνθηκών» που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο!

«Πολιτικές συνθήκες» ονομάζουν οι κατοχικές αρχές την εισβολή και την κατοχή!

ΠΡΟΣ ΑΓΡΑΝ ΠΕΛΑΤΩΝ Ε/κ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Τ/κ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ!
Χοντρά χρήματα οικονομάνε Ε/κ δικηγόροι, οι οποίοι σε συνεργασία με T/κ δικηγόρους αναλαμβάνουν τέτοιου είδους υποθέσεις, αφού είτε οι ίδιοι, είτε άλλοι σπεύδουν προς άγραν «πελατών». Τα υποψήφια «θύματα» πείθονται με διάφορα επιχειρήματα, όπως η στασιμότητα στις συνομιλίες ή το διαφαινόμενο κλείσιμο του περιουσιακού, την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Δημόπουλος, ακόμα και την πρόσφατη τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΕΔΑΔ, Χρήστου Ροζάκη σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα, ότι περίπου είναι εντάξει να προσφεύγει κάποιος στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων», εφόσον, αν δεν ικανοποιηθεί ο αιτητής, θα μπορεί να προσφύγει στο ΕΔΑΔ!

Οι δικηγόροι, Ε/κ και T/κ έχουν στήσει ολάκερο δίκτυο προσέλκυσης προσφυγών στην παράνομη «επιτροπή αποζημιώσεων» και φυσικά τσεπώνουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.Οι τελευταίες εξελίξεις τους χαλάνε τη μανέστρα και αυτό δεν τους αρέσει καθόλου.

http://pontiki.com.cy/

HELLENICREVENGE

Η ΑΟΖ φέρνει πόλεμο;


Η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη «εχθροπραξία» κατά της χώρας μας στο πεδίο μάχης της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) επιλέγοντας για μια ακόμη φορά τη χρήση στρατιωτικών μέσων
Με τη χρήση πολεμικού πλοίου, εφάρμοσε για μία ακόμη φορά τη γνωστή της στρατηγική προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου, προκαλώντας παράλληλα και την ισραηλινή αντίδραση.

Το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία αναφορικά με την παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS-Explora, το οποίο είχε μισθωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την εκτέλεση βυθομέτρησης εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά αποστέλλοντας την κορβέτα «Bandirma» (F502), η οποία το Σάββατο 12 Μαρτίου προσέγγισε το ιταλικό σκάφος προειδοποιώντας το να διακόψει τις μετρήσεις και να εγκαταλείψει την περιοχή, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται παράνομα (χωρίς άδεια) εντός της τουρκικής ΑΟΖ! Το ιταλικό σκάφος που εκτελούσε τις υποθαλάσσιες έρευνες – μετά το πέρας των οποίων θα ποντιζόταν καλώδιο οπτικών ινών που θα συνέδεε το Ισραήλ με την Ιταλία – είχε ζητήσει και λάβει σχετική άδεια από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Ο κυβερνήτης του πλοίου ενημέρωσε την αρμόδια εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν, καθότι το πλοίο (που δεν είναι πολεμικό) δεν είχε καμία απολύτως σχέση / αρμοδιότητα να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές. Η εταιρεία στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, οπότε το θέμα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ, πλην όμως τον χειρισμό του ανέλαβε το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Το ιταλικό πλοίο διέκοψε τις έρευνες και στη συνέχεια κινήθηκε με τη συνοδεία της τουρκικής κορβέτας εκτός της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εισήλθε στην κυπριακή, η «Bandirma» απομακρύνθηκε, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη καταγεγραμμένη εχθροπραξία, η οποία έληξε με την καταγραφή των τουρκικών διεκδικήσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απέκρυψε το γεγονός, προκειμένου να κρατηθούν κατά την πάγια τακτική χαμηλοί τόνοι, μέχρις ότου (άγνωστο πως) υπήρξε διαρροή στην εφημερίδα «Αυγή». Η μη ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Αθήνας δημιουργεί ένα «ύποπτο κενό» στην περιοχή του Καστελορίζου (βλ. τις αποκαλύψεις Ρολάνδη στο τρέχον τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τ.13 που κυκλοφορεί πανελλαδικά), που έρχεται να καλύψει η Άγκυρα!

Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την ισραηλινή αντίδραση, η οποία σύντομα αναμένεται να λάβει πιο σαφή μορφή, διότι παρεμποδίστηκε ένα έργο που αφορά τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους και διέρχεται μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τρία σημεία:

Α. Η τουρκική αντίδραση δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της αποστολής σκάφους της Ακτοφυλακής αλλά του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι περιπολεί βάσει σχεδίου στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ με αποστολή να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια ξένης δύναμης / εταιρείας, η οποία δεν θα έχει λάβει την άδεια από την Άγκυρα. Συνεπώς η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και έχει προσδιορίσει κανόνες εμπλοκής.

Β. Η ελληνική πλευρά υπέστη την πρώτη της ήττα στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο προσδιόρισε το εύρος της τουρκικής διεκδίκησης δίνοντας το στίγμα (!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, αλλά κατέστησε άμεσα σαφές προς την Ελλάδα, την Κύπρο και ειδικά το Ισραήλ, ότι δεν υφίσταται συνέχεια των μεταξύ του ΑΟΖ, «εξουδετερώνοντας το φρούριο» του Καστελόριζου.

Γ. Αποτελεί παράδοξο το γεγονός της αναφοράς – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες – των τουρκικών στρατιωτικών αρχών σε ύπαρξη τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (1982, ενεργοποιήθηκε μετά τη συλλογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και συνεπώς δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (εξαίρεση αποτελεί ο καθορισμός ΑΟΖ στην κλειστή Μαύρη Θάλασσα).

Η εμπλοκή συνιστά επιβεβαίωση του «κρυφού casus belli» που έχει γνωστοποιηθεί στη χώρα μας και είναι συνέχεια της δήλωσης Νταβούτογλου περί τοποθέτησης του Καστελορίζου στην Μεσόγειο. Η επιθετική αυτή ενέργεια έρχεται να απαντήσει σε ισραηλινές δηλώσεις περί ελληνικής ΑΟΖ, η οποία εσφαλμένα δεν ανακηρύσσεται. Πιθανόν η Άγκυρα να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες νέες κινήσεις στο μέτωπο της ΑΟΖ, όπου η ισραηλινή εμπλοκή αναμένεται να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι επηρεάζονται πλέον ανοικτά και ισραηλινά συμφέροντα. Σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ και φυσικά στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί προοίμιο πρόκλησης προσχεδιασμένη κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να διαπιστωθεί η «αντοχή» του πιο αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, που είναι χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα… 

ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ   

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ

Εκείνο που όφειλε να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Ελληνικής ΑΟΖ , θα ήταν η άμεση ανακήρυξη της και η συμφωνία με την Κύπρο για κοινή ΑΟΖ . Τούτο θα σήμαινε συνεκμετάλλευση της ενιαίας ΑΟΖ από τα δύο κράτη του ελληνισμού αλλά και συνομολόγηση κοινού αμυντικού μετώπου που θα έθετε τις βάσεις για ομαλή μετεξέλιξη σε ένα ενιαίο ελληνικό στρατό με κοινό υπουργείο αμύνης .
Αντί αυτού η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνείται να προβεί σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και φαίνεται υποχωρούσα στις απειλές που η Τουρκία προβάλλει για το Καστελλόριζο. Η υποχώρηση αυτή , ας σημειωθεί, είναι τρισχειρότερη από εκείνη των Ιμίων,διότι σε πρώτη φάση μετατρέπει σε αμφισβητούμενη και γκρίζα ζώνη μια μεγάλη θαλάσσια έκταση η οποία μπαίνει σαν σφήνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τούτο σημαίνει ότι παύει να υπάρχει ο ενιαίος ελληνικός χώρος και κατά συνέπεια η ενιαία ελληνική άμυνα Ελλάδος – Κύπρου. Με τη προδοτική αυτή στάση της ελληνικής κυβερνήσεως αποκόπτεται η Κύπρος από τον εθνικό χώρο αλλά και από την Ευρώπη για να παραδοθεί στην ηγεμονία των άγγλων και του Ισραήλ.
Τούτα έχον κατά νουν ο κ. Χριστόφιας έσπευσε να επιταχύνει τις διαδικασίες της εξάρτησης στον αγγλοσιωνιστικό ηγεμονισμό, προβαίνοντας σε συμφωνίες εξόρυξης του φυσικού αερίου . Η Τουρκία πήρε αμέσως το μήνυμα και προσπαθεί να αξιοποιήσει την ελληνική υποχωρητικότητα προβάλλοντας διεκδικήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ και εκτοξεύοντας απειλές στρατιωτικής παρέμβασης .
Το κλίμα που δημιουργείται είναι άκρως επικίνδυνο για το μέλλον της Κύπρου. Η υποψία συνομωσίας με την συμμετοχή της ελληνικής κυβερνήσεως προς επιβολή μιας λύσης στο κυπριακό που να «ικανοποιεί όλες τις πλευρές» , αρχίζει να αποκαλύπτεται αφεαυτής και να απομακρύνει κάθε σκιά αμφιβολίας. Σενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών και μετάβασης σε «διευρυμένη» διάσκεψη ,αρχίζουν ήδη να υιοθετούνται από όλο τα φάσμα του πολιτικού κατεστημένου.
Μοναδική διέξοδος στο αδιέξοδο της προδοσίας είναι η αφύπνιση των ελλήνων και η εναντίωση στα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης Παπανδρέου , σχέδια οριστικής εγκατάλειψης της Κύπρου. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε και τον δικό μας αγώνα στη Κύπρο, ενάντια στην υποχώρηση .
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ραούφ Ντενκτάς: Καλεί τον τουρκικό στόλο να επέμβει για το αέριο

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Σαν το παλιό… κακό κρασί. Ο Ραούφ Ντενκτάς όσο γερνά, τόσο μεστώνει σε… προκλητικότητα και θρασύτητα.
Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει τις μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων για πετρέλαιο και, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, να επέμβει ο τουρκικός στόλος.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ο Ρ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι Ε/κ, εκμεταλλευόμενοι δήθεν την ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, επιδόθηκαν στην αναζήτηση πετρελαίου και προσπαθούν να διαμηνύσουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι κυρίαρχοι όλης της Κύπρου.
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία ενήργησε αυστηρά σε παρόμοιες περιπτώσεις, και κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε συμφωνίες με το ψευδοκράτος, όπως αυτές των Ε/κ με το Ισραήλ.
Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, ότι οι Ε/κ έφθασαν στη σημερινή πολιτική συγκυρία ροκανίζοντας το χρόνο και διαδίδοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη, και διερωτήθηκε γιατί η Ε.Ε. μοιράζει χρήματα σε ένα κράτος, όπως το ψευδοκράτος, που δεν αναγνωρίζει.
Κάλεσε, μάλιστα, αυτούς που κάνουν τον «μάγκα», σύμφωνα με την έκφρασή του, κατά της Τουρκίας, να δείξουν τη μαγκιά τους απέναντι στους Ε/κ, το Ισραήλ και την Ε.Ε.
Όσον αφορά το Βαρώσι, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για περιοχή στην οποία «σφετερίστηκαν τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ».
Τέλος, για το άνοιγμα των λιμανιών, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιμένει όπως, για να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ε/κ, η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Στο θέμα των συμφωνιών Κύπρου - Ισραήλ για το φυσικό αέριο αναφέρθηκε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους αναφορικά με το θέμα των φυσικών πόρων, προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έχει συγκεκριμένη πολιτική για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο η ε/κ διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενη τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να λογικευτεί.

Ισραηλινή βάση στην Κύπρο!
Εν τω μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ.
Η εθνικιστική «Βολκάν», με άρθρο του αρθρογράφου της Μπιρόλ Ερτάν, ισχυρίζεται ότι εκτός από το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από το Ισραήλ να ιδρύσει στρατιωτική βάση στην Κύπρο και να μεταφέρει στρατό.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ερτάν, η πληροφορία αυτή έθεσε σε συναγερμό την Αγγλία, η οποία διατηρεί βάσεις στο νησί, και του λοιπού θα ψυχρανθούν οι σχέσεις της με τους Ε/κ και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα στους κόλπους της ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία και τους Τ/κ.
Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης της «Κίπρις» Ρεσάτ Ακάτ γράφει στο άρθρο του ότι, αν οι Ε/κ αρχίσουν τις εργασίες για το πετρέλαιο, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα στείλει σκάφος του πολεμικού της ναυτικού δίπλα στο σκάφος που θα κάνει έρευνες για λογαριασμό των Ε/κ, το οποίο θα παρακολουθεί τις εργασίες επιτόπου.
Κατά τον Ακάρ, σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά θα τεντώσει κι άλλο το σχοινί και θα αυξηθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο αρθρογράφος εισηγείται όπως, μέχρι επίτευξης λύσης, «αποφεύγονται παιγνίδια με τη φωτιά», κατά την έκφρασή του.

Έρογλου: Ώρα για χρονοδιαγράμματα
Την ανάγκη τοποθέτησης χρονοδιαγραμμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επισήμανε με δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ντ. Έρογλου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και, γι’ αυτό, «ήλθε πλέον η ώρα για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα».
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε και στο θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας, ισχυριζόμενος ότι το ψευδοκράτος έχει «κυβέρνηση και βουλή», και ότι όλοι οι υπήκοοι του «κράτους» αυτού προστατεύονται από το λεγόμενο σύνταγμά του.
Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει και ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει σκέψη εκδίωξης των «πολιτών» του ψευδοκράτους, υπονοώντας τους εποίκους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ