ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα στην άβυσσο- Η Ιρλανδία ακολουθεί

Print

Όταν ο Νουριέλ Ρουμπινί κάνει μία πρόβλεψη όλοι ακούνε προσεχτικά. Άλλωστε είχε δίκιο... όταν προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τώρα προβλέπει μία σοβαρότατη κρίση χρέους για την Ιρλανδία μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, αναφέρει η Kathleen Brooks σε ανάλυσή της στο Reuters.

Αυτή η εκτίμηση (του Ρουμπινί) έρχεται σε μία ευαίσθητη στιγμή για την περιφέρειας της Ευρώπης. «Η Ελλάδα «αγναντεύει» την άβυσσο της πτώχευσης, την οικονομική εξαθλίωση και μία πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, αν το ΔΝΤ δεν καταβάλει το μερίδιο της 5ης δόσης του δανείου μέσα τον επόμενο μήνα» υπογραμμίζει .

Το Reuters αναφέρει ότι «ο «δανειστής τελευταίας ελπίδας» απειλεί να αποσύρει τη στήριξή του στη χώρα εκτός αν υπάρξει ένδειξη ότι η Αθήνα τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και το φοροεισπρακτικό της πρόγραμμα. Χωρίς την ενίσχυση  στην Ελλάδα δε θα είναι δυνατή στη χώρα η πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Και η Kathleen Brooks συνεχίζει με την απορία «μπορεί άραγε το ίδιο να συμβεί στην Ιρλανδία;». Μέχρι στιγμής η Ιρλανδία, η οποία έλαβε το επόμενο πακέτο διάσωσης μετά την Ελλάδα, δεν έχει «μπει στον ίδιο κουβά» με την Αθήνα. Ο πληθυσμός της θεωρείται ότι είναι αρκετά αξιόπιστος φορολογικά και παρόλο που η ανταγωνιστικότητα είναι σίγουρα ένα πρόβλημα, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μείωση των δαπανών του κράτους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα γράφηκε στον ιρλανδικό Τύπο ότι ο υπουργός Απασχόλησης σχεδιάζει να περικόψει τους μισθούς 250.000 χαμηλόμισθων εργαζομένων, η οποία έρχεται μετά από έναν πρώτο γύρο περικοπών σε μισθούς μισθωτών, ιδίως του δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για σκληρά αλλά και γενναία μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για να ορθοποδήσει η χώρα. Ωστόσο η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία και η Φινλανδία παραμένουν δύσπιστες.

Αν η ανάπτυξη δε στην Ιρλανδία συνεχίζει να μειώνεται τότε μία πτώχευση μπορεί να είναι απαραίτητη έτσι ώστε να γίνει το χρέος της βιώσιμο.

«Το Δουβλίνο μπορεί να κοιτάζει κατάματα την άβυσσο όπως η Ελλάδα, αλλά είναι ακριβώς από πίσω» καταλήγει η Brooks.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ

0 σχόλια: