ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πέπλο μυστηρίου για φυσικό αέριο Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ομάδα του

Print

Επικρατεί μυστικοπάθεια σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων για το φυσικό αέριο. Θα υπάρξει βολιδοσκόπηση και διαβούλευση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά δεν προγραμματίζεται υπογραφή συμφωνιών. Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποστολή στην οποία συμμετάσχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, για επαφές με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας, οι οποίες αφορούν τόσο τις εξελίξεις με το φυσικό αέριο, όσο και πλειάδα περιφερειακών αλλά και διμερών ζητημάτων.

Η προεδρική αποστολή αφίχθη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ αργά χθες το απόγευμα, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών του Ισραήλ Uzi Landau και ακολούθως κατευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ.
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι, καθώς και γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Άβιγκτορ Λίμπερμαν. Θα επισκεφθεί, επίσης, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Υad Vashem) και το μουσείο, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Ακολούθως θα συμμετάσχει σε ειδική τελετή φύτευσης ελιάς στο Δάσος των Εθνών (Grove of Nations), όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια πλάκας που θα φέρει τις σημαίες του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως είθισται όποτε συμμετάσχει σε τέτοια εκδήλωση αρχηγός ξένου κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ομάδα του θα επισκεφθούν και το Μουσείο του Ισραήλ, όπου θα τύχουν ειδικής ξενάγησης σε κάποιες από τις αίθουσες. Το βράδυ, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της κυπριακής αποστολής ο Ισραηλινός Πρόεδρος και θα γίνει η επίσημη προσφώνηση και αντιφώνηση.


Μυστικοπάθεια για το αέριο
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα υπογραφούν τέσσερις συμφωνίες. Πρόκειται για πρωτόκολλα και μνημόνια, αλλά δεν αναμένεται καμία από αυτές τις υπογραφές να γίνει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς πρόκειται κυρίως για συμφωνίες τεχνοκρατικού χαρακτήρα και συμφωνίες συνεργασίας σε εξειδικευμένα ζητήματα, ήσσονος σημασίας. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την εμφάνιση συμφωνιών της τελευταίας στιγμής, πέραν των προγραμματισμένων, αλλά τηρείται σιγή ιχθύος κατά πόσο κάτι τέτοιο τελικά θα συμβεί.
Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως μεγάλο μέρος της συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ομολόγων τους στο Ισραήλ, θα αναλωθεί στο θέμα του φυσικού αερίου, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί. Αναμένεται, ωστόσο, να γίνει μια νέα βολιδοσκόπηση των προθέσεων των δύο πλευρών, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαβούλευση για συνεργασία στο πεδίο αυτό.
Ένας από τους λόγους που η Κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις επαφές που αφορούν ενεργειακά ζητήματα είναι το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να επισκεφθεί αύριο τη Ραμάλα και καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί δημοσιότητα που κρίνεται από κυβερνητικής πλευράς αχρείαστη, ενόψει των επαφών του με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη γνωστή μυστικοπάθεια που διακατέχει την Κυβέρνηση σε ζητήματα αυτού του είδους, καθώς επιθυμεί να κρατά τις συμφωνίες για τον εαυτό της, μέχρις ότου πέσουν οι υπογραφές. Συνεπώς, δεν είναι γνωστό στο παρόν στάδιο κατά πόσον η προεδρική αποστολή θα επιστρέψει στην Κύπρο με μια νέα συμφωνία σε σχέση με το φυσικό αέριο ή θα περιοριστεί σε επαφές με την ισραηλινή πλευρά για το ζήτημα αυτό.

Σημερινή

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΕΛΛΑΔΑ

0 σχόλια: