ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αβέβαιο μέλλον για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

Print

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στη χώρα

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Φοβούμενος ότι οι δυτικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν σύντομα τη χώρα, ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, έχει ήδη ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, ενώ προσπαθεί να βελτιώσει και τις σχέσεις του με το Πακιστάν. Οι κινήσεις αυτές έχουν και την ευλογία των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει συμβιβαστεί πλέον με την ιδέα ότι η αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω κάποιου συμβιβασμού με τους αντάρτες.


Ωστόσο, οι ΗΠΑ στοχεύουν να καταλήξουν σε αυτόν τον συμβιβασμό με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Εξ ου και κλιμακώνουν την πιο κρίσιμη επιχείρηση του πολέμου μέχρι σήμερα, στην επαρχία Κανταχάρ – «γενέτειρα» του κινήματος των Ταλιμπάν. Οι φανατικοί ισλαμιστές, όμως, ανθίστανται σθεναρά. Χθες, εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους από βομβιστικές επιθέσεις στην Κανταχάρ (πέντε εκ των οποίων παιδιά), ενώ προχθές σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και τη Δευτέρα δολοφονήθηκε ο αντιδήμαρχος της πόλης. Στο γειτονικό Πακιστάν, οι ομοϊδεάτες των Ταλιμπάν επιτίθενται καθημερινά στα κομβόι του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν καύσιμα. Εντούτοις, η Συμμαχία επιμένει πως η επιχείρηση «χτύπημα του δράκου», όπως ονομάζεται, εξελίσσεται κανονικά και οι Ταλιμπάν πιέζονται ασφυκτικά. Από την πλευρά του, βέβαια, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε απτόητος «ότι οι Αμερικάνοι θα φύγουν από την Κανταχάρ με άδεια τα ματωμένα τους χέρια». Πριν από την Κανταχάρ, είχε προηγηθεί ανάλογη επιχείρηση για την κατάληψη της επαρχίας Χελμάντ, όπου παράγεται το περισσότερο όπιο στον κόσμο. Παρά το γεγονός όμως ότι η προέλαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην επαρχία έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, οι θύλακοι αντίστασης των ανταρτών παραμένουν.

Από επιχειρησιακής άποψης, η διασφάλιση του ελέγχου της Κανταχάρ και της Χελμάντ θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση του πολέμου. Η αποστολή ενισχύσεων από τις ΗΠΑ έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο διοικητής του ΝΑΤΟ στη χώρα, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, έχει στη διάθεσή του λιγότερο από έναν χρόνο προκειμένου να νικήσει τους αντάρτες σε αυτά τα δύο μέτωπα, αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει διαμηνύσει ότι από το καλοκαίρι του 2011 θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Εξάλλου, η κοινή γνώμη στη Δύση δυσφορεί όλο και περισσότερο με τη συνέχιση μιας σύγκρουσης που εισέρχεται πλέον στον δέκατο χρόνο της. Η πίεση των πολιτών εξανάγκασε την Ολλανδία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, ενώ θα ακολουθήσει και ο Καναδάς. Η μία μετά την άλλη, οι δυτικές χώρες δείχνουν σημάδια κόπωσης, καθώς δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Ο Πετρέους πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι μόλις τώρα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η ΝΑΤΟϊκή δύναμη. Στόχος του, όπως έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είναι να επιδείξει τα πρώτα απτά αποτελέσματα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο χρόνος που του απομένει δεν είναι πολύς...

0 σχόλια: