ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Σε στάση αναμονής η Λευκωσία μετρά τις τουρκικές εκλογές

Print

June 16th, 2011 by GiannisXo

“Ρευστή” χαρακτήρισε την κατάσταση στην Τουρκία, μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και συνεργασίες του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Κύπριος υπουργός, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, δήλωσε ότι η ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να συνεργασθεί με άλλες δυνάμεις μειώνει τις δυνατότητές του να χειρισθεί μόνος τα εθνικά ζητήματα, όπως το κυπριακό. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα, ενδεχομένως να σκληρύνει τη στάση του στο Κυπριακό. Είπε, επίσης, ότι αν συνεργασθεί με το κουρδικό κόμμα, ενδεχομένως και πάλι να σκληρύνει τη στάση του στο Κυπριακό και τα άλλα εθνικά ζητήματα, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις γι’ αυτή τη συνεργασία.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ιδιαίτερα την πρώτη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές και τη μεγάλη έμφαση που έδωσε στις ισλαμικές χώρες, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές. Αυτό, είπε, αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή. Είπε επίσης ότι αν η Τουρκία υποβαθμίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, τότε θα πρέπει να αναμένονται πιο ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ ,του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «κλειδί» τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο, είπε, που τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν μετά τις εκλογές στην Τουρκία τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας της συνάντησης και είναι σε επαφή με τους συνομιλητές. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να δουν περισσότερες συγκλίσεις και συγκεκριμένες εισηγήσεις για την περαιτέρω πορεία.

Η κυπριακή κυβέρνηση, θεωρεί κατ’ αρχήν ότι η λύση ουσιαστικά εξαρτάται από την Άγκυρα, πράγμα που έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη και γι αυτό θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των εκλογών, ενδεχομένως, μπορεί να φέρουν εξελίξεις.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

0 σχόλια: