ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η επανάσταση των φτωχών τρομάζει τον πλανήτη

Print
του Γιάννη Ντάσκα
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για τεράστια κοινωνική έκρηξη εξαιτίας της φτώχειας και η κορυφή του κόσμου στον οικονομικό τομέα φαίνεται ότι αφυπνίζεται. Ίσως σ’ αυτό συμβάλλει και το αίμα που ρέει στη Βόρειο Αφρική, στη Συρία, και όλα δείχνουν ότι το ίδιο αίμα θα τρέξει πολύ στις χώρες των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων στο Ισλάμ, κυρίως, αλλά και σε Κίνα, Ινδία, κ.λπ. Οι φτωχοί ναι μεν δεν έχουν τίποτα να χάσουν πέρα από μια ζωή βασανισμένη, αλλά αυτή τη φορά έχουν τα μέσα να μάθουν, να κινηθούν και να νικήσουν.


«Εχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα όλος ο πλούτος της χώρας έχει συγκεντρωθεί στα χέρια 4-5 ανθρώπων» μας έλεγε παλαιά Αθηναία και δήλωνε εξαιρετικά απογοητευμένη από τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Στην Ελλάδα, βέβαια, ο περισσότερος πλούτος μπορεί να ανήκει σε λίγους, αλλά η συνομιλήτρια συμφώνησε ότι δεν είναι αυτοί οι λίγοι που ανέδειξαν τη χώρα μας μέσα στις πρώτες 4-5 στις καταθέσεις στην Ελβετία, στα νησιά Κουρακάο, στα νησιά Καϊμάν, στις Παρθένους Νήσους, στο Λιχτενστάιν, στην... Ινδία, στα νησιά Βανουάτου, κ.λπ.

Οι τροφές
Οι τιμές σταριού στην περιοχή του Σικάγου των ΗΠΑ ήταν πριν από έναν χρόνο 340 δολάρια ο τόνος και μέσα σε έναν χρόνο έφτασαν στα 900 δολάρια. Το καλαμπόκι από τα 380 δολάρια «πέταξε» στα 800 και αυτό προξενεί ντόμινο αυξήσεων τιμών στα είδη βασικής διατροφής. Αυτό το ντόμινο προκαλεί εξεγέρσεις και καραβάνια προσφύγων. Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, αν στα σύνορά τους συγκεντρωθούν 20 εκατομμύρια Μεξικάνοι και ξεκινήσουν με τα χέρια ψηλά να μπουν στη γη που έχει ένα (1) ψωμί ή να πεθάνουν; Τι θα κάνει η Ευρώπη, αν την Τουρκία διασχίσουν 40 και 50 εκατομμύρια πεινασμένοι του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδίας;


Η έκρηξη έχει διαφορετικές αντιδράσεις. Στο Μπαγκλαντές έδιωξαν τον τραπεζίτη των φτωχών για εκμετάλλευση των φτωχών... Μάλιστα, τον νομπελίστα Γιουνούς... Και οι 20 πιο ισχυρές χώρες συμφώνησαν ότι στο εξής θα ελέγχεται ο πλούτος ΟΛΩΝ των χωρών από ΜΙΑ αρχή. Κατ’ αρχάς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Φανταζόταν ο Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν έγραφε ότι μια κυβέρνηση θα ελέγχει όλο τον πλανήτη, ότι αυτό θα αρχίσει να υλοποιείται τόσο γρήγορα και μάλιστα εξ ανάγκης;


Η... μοντέλα
Αυτές τις ημέρες φαίνονται δύο κινήσεις παράλληλες με αιτία την ίδια. Η μία κίνηση αφορά την κορυφή της εξουσίας και η άλλη τη βάση της κοινωνίας. Στη Συρία το σκληρό καθεστώς του μπααθικού κόμματος εδώ και δεκαετίες δεν φανταζόταν καμία απολύτως αμφισβήτηση. Ο Χαφέζ Ασάντ κυβέρνησε για δεκαετίες και ύστερα ανέλαβε ο ένας από τους υιούς του, ο Μπασίρ. Στο πλευρό του, μια λαμπερή μοντέλα γνωστή για το κάλλος της και για τον... κάλο της με τα πανάκριβα λούσα. Στον λαό εμφανιζόταν ως φιλάνθρωπος... Πριν από δυο χρόνια, τη χώρα χτύπησε ξηρασία και μια περιοχή της εξαφανίστηκε και έγινε έρημος. Περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν ως νομάδες για πιο εύφορα μέρη.
Η πρόεδρος έκανε δηλώσεις λύπης και εμφανίστηκε σε μία εκδήλωση με πανάκριβο ντύσιμο, κ.λπ. για συμπαράσταση στους πληγέντες. Τότε, μια ομάδα χωρικών εκδήλωσε δημόσια παράπονα και την έφερε σε δύσκολη θέση. Λέγεται ότι μετά από δύο μήνες κανείς δεν ξανάδε τα 4-5 πρόσωπα που εκδήλωσαν δυσαρέσκεια στην πανέμορφη πρόεδρο και αυτό θεωρήθηκε μια απόδειξη πυγμής της εξουσίας.


Τα σημάδια
Μετά από έναν χρόνο, πεινασμένοι κάτοικοι εκείνης της περιοχής κινήθηκαν εναντίον της τοπικής εξουσίας. Ηταν το πρώτο σημάδι της καταιγίδας που τώρα ζει η Συρία και οι σκηνές αγριότητας που αντικρίζει η έκπληκτη Δύση στην πραγματικότητα είναι απλό δείγμα όσων συμβαίνουν στην κατά τα άλλα προνομιούχο περιοχή των πετρελαίων εδώ και πολλά χρόνια. Οι λαοί έχουν εκραγεί πολλές φορές αλλά ως τώρα οι εκρήξεις πνίγονταν στο αίμα. Τώρα φαίνεται πως έχουν αλλάξει τα πράγματα εκεί. Η αλλαγή καθεστώτων δεν φαίνεται να είναι το αποτελεσματικό φάρμακο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και η πείνα δεν αντιμετωπίζεται με τις... φωτογραφίες νέων ηγετών, καθώς το διαδίκτυο έχει δώσει νέες προοπτικές και πληροφορίες στους μέχρι τώρα απληροφόρητους για τον έξω κόσμο πληθυσμούς.


Στα σκουπίδια αντί σε εκείνους που τα χρειάζονται
Πριν από μερικά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδοτούσε με τεράστια ποσά Ελληνες αγρότες ως αποζημίωση για να... ταφούν οι τεράστιες παραγωγές σε ροδάκινα και άλλα προϊόντα μέχρι να σταματήσει η καλλιέργεια και να στραφεί κάπου αλλού. Ούτε συζήτηση να μεταφέρει τα προϊόντα αυτά στις πεινασμένες αυτές περιοχές και να τα διαθέσει δωρεάν ή να παροτρύνει τους τοπικούς πληθυσμούς σε καλλιέργειες. Στη φτωχή βάση του πλανήτη των 6,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων περίπου συγκαταλέγεται το μισό του πληθυσμού. Αν αναλογισθεί κανείς ότι πριν από μερικά χρόνια υπολόγιζαν ότι ο πλανήτης θα είναι υπερκορεσμένος με πληθυσμό 3 δισεκατομμυρίων και δεν θα έχει πηγές παραγωγής για να ζήσουν, αντιλαμβάνεται γιατί τώρα κάνουν λόγο για πιθανή καταστροφή του πλανήτη στα επόμενα 100 χρόνια.


Πρότασεις
Οσο δύσκολο φαίνεται το πρόβλημα να λυθεί, τόσο εύκολο θεωρείται για πολλούς επιστήμονες. Ο πληθυσμός αυξάνεται όχι στην πλούσια πλευρά του πλανήτη, αλλά στη φτωχή. Στις πλούσιες χώρες οι γεννήσεις είναι τόσο λίγες, ώστε ο πληθυσμός να μειώνεται. Στις φτωχές, αντίθετα, ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία και, μάλιστα, με «σπρώξιμο» από τις ηγεσίες που βλέπουν στη μεγάλη αύξηση καλό «υλικό» για την κρεατομηχανή της σύγκρουσης.
Απέναντι στο ενδεχόμενο της έκρηξης του πεινασμένου τμήματος του πληθυσμού, την οποία προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα και μάλιστα σύντομα, συνεδρίασαν οι 20 πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Και πρώτο συμπέρασμά τους είναι ότι πρέπει να ελέγχονται οι οικονομίες όλων των χωρών του πλανήτη μέσω κάποιου μηχανισμού, ώστε να μη σημειωθεί κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει κι άλλες οικονομίες, αφού στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης των κεφαλαίων όλες συνδέονται.


Οι αποφάσεις
Ο έλεγχος, κατ’ αρχάς, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τους ελεγχόμενους, αλλά είναι ένα πρώτο και σοβαρό ξεκίνημα που θα καταλήξει στον δεσμευτικό χαρακτήρα στην επόμενη φάση της κρίσης. Ποιο όργανο θα κάνει τον έλεγχο; Θα μπορούσε να είναι ένα οικονομικό υποκατάστατο του ΟΗΕ, αλλά τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν τέτοιον μηχανισμό. Ετσι φαίνεται να προωθείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε κατ’ αρχήν παρακολούθηση και με την εντολή να κάνει αξιολογήσεις, μελέτες και συστάσεις και ύστερα... βλέπουμε! Ποιοι πήραν αυτές τις αποφάσεις; Κατ’ αρχάς, στην πρώτη συνεδρίαση δεν ήταν και οι 20 πιο ισχυρές χώρες, αλλά οι επτά πιο ισχυρές. Και αυτές ήταν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία.


Ο πληθυσμός των επτά αυτών χωρών ξεπερνά κατά πολύ το ήμισυ του πληθυσμού της γης και ο πλούτος τους το 95% του παγκόσμιου πλούτου... Στο «κλαμπ» των 20 πιο ισχυρών χωρών-οικονομιών του πλανήτη ανήκουν ακόμα οι: Βραζιλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Τουρκία, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Αργεντινή, Ινδονησία, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία και Καναδάς. Αυτές είναι οι 19. Και η 20η είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση οι άλλες χώρες έχουν σχεδόν τα 4/5 του παγκόσμιου πληθυσμού.  Είναι η Τουρκία και η Ινδονησία παγκόσμιες δυνάμεις;


Κατά καμία έννοια, πέραν της πληθυσμιακής. Το μέγα τμήμα, όμως, του πληθυσμού των παγκόσμιων δυνάμεων που λέγονται Τουρκία, Βραζιλία, Ινδονησία, Μεξικό, Ινδία, και Κίνα ζουν πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι μια «βόμβα» έκρηξης που ζεσταίνεται πριν εκραγεί. Αυτό προσπαθούν να αφουγκραστούν και ίσως να προλάβουν, με τις προειδοποιήσεις και τη συνεδρίαση των «επτά» την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Θα τα καταφέρουν; Η Τουρκία φοβάται πολύ την έκρηξη στη Συρία, στην οποία αναμίχθηκαν ήδη και οι κουρδικές περιοχές της Συρίας. Ενα τόσο δα φυτίλι χρειάζονται οι κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες έχουν πληθυσμό συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια.


Η επόμενη μέρα και οι κίνδυνοι
Αν η έκρηξη στη Λιβύη οδηγήσει, όπως λέγεται, στη διχοτόμηση, τότε η έκρηξη στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στην απόσχιση των κουρδικών περιοχών και στην ντε φάκτο ένωσή τους με τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ που ήδη είναι αυτόνομες. Σχεδόν αμέσως αυτές οι περιοχές θα ενωθούν ντε φάκτο με τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας και του Ιράν, μεταδίδοντας την έκρηξη στις δυο αυτές χώρες και κυρίως στο Ιράν, το οποίο αποτελεί στόχο εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί προφήτευσαν ότι η έκρηξη που άρχισε στην Αλγερία και την Τυνησία θα καταλήξει στο Ιράν... Θα οδηγήσει η έκρηξη και ο ξεσηκωμός των φτωχών στη δημιουργία κι άλλων μικρότερων κρατών, όπως το Νταρφούρ και το Κουρδιστάν και στον έλεγχο όλων των χωρών από μια παγκόσμια «αρχή»; Αυτό θα ήταν το επιθυμητό για τις ισχυρές χώρες, αλλά για να είναι βιώσιμη μια τέτοια πορεία χρειάζονται δυο βασικές προϋποθέσεις:

1. Να αναδιανεμηθεί ο πλούτος, ώστε οι φτωχοί όχι μόνο να μην πολλαπλασιαστούν σε πληθυσμό αλλά να γίνουν και πλουσιότεροι.
2. Να μπει φρένο στους ιδιωτικούς οργανισμούς και τα πρόσωπα που συσσωρεύουν χρήμα...
Το αμέσως προσεχές διάστημα θα δείξει, αν τα πράγματα θα πάρουν πορεία υπό έλεγχο ή εκτός ελέγχου.
ΠΗΓΗ

0 σχόλια: