Αυξάνονται και πληθύνονται οι έποικοι στα κατεχόμενα. Και αυτό ελέχθη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον γ.γ. του τ/κ κόμματος “Νέα Κύπρος”, Κουράτ Καραντλί [σσ. το ορθό: Μουράτ Κανατλί], κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Καραντλί [σσ. Κανατλί] και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η άποψη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επί του θέματος του κανονισμού για το “απευθείας εμπόριο”, ένα ζήτημα που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 του μήνα.
Έγκλημα πολέμου
Ο κ. Καραντλί [σσ. Κανατλί] επισήμανε στην ομιλία του ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι περί τις 500.000 και ότι οι 120.000 μόνο είναι, κατά την εκτίμηση των στοιχείων που έχει στα χέρια του, Τ/κ. Οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι πολίτες, περί τις 380 χιλιάδες, δηλαδή, έποικοι. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα σε ένα χρόνο οι λεγόμενες “τ/κ Αρχές” έχουν δώσει “ιθαγένεια” σε πέραν των χιλίων προσώπων. Πάντως, η θέση του κ. Καραντλί επί του θέματος ήταν σαφής. Είπε ότι, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, η μεταφορά πληθυσμού σε κατεχόμενη περιοχή είναι έγκλημα πολέμου.
Για το θέμα του πληθυσμού και δη των εποίκων, που κατακλύζουν το ψευδοκράτος, επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Σεμίλ Σισέκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 270 χιλιάδες, 300 χιλιάδες ή 1 εκατομμύριο! Το 1974, είπε ο κ. Καραντλί, οι Τ/κ ήταν 118 χιλιάδες. Από τα στοιχεία του ψευδοκράτους προκύπτει ότι από αυτούς 45 χιλιάδες έφυγαν από τα κατεχόμενα και δεν επέστρεψαν, ενώ με βάση τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης, οι Τούρκοι πολίτες που ήρθαν από το ‘74 ώς το 2004 στην Κύπρο ήταν 166.281.
Η τουρκική πρεσβεία
Από διάφορα άλλα στοιχεία στα κατεχόμενα, όπως ο αριθμός κατανάλωσης ψωμιού ημερησίως, οι συσκευές σταθερών τηλεφώνων και άλλα, ακόμη και μετρήσεις ή απογραφές όπως αυτή του 2006, αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης δεν είναι ακριβή και προφανώς επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα των εποίκων. Σύμφωνα με τον κ. Καραντλί, η τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα προτρέπει τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στα κατεχόμενα με μακρά άδεια παραμονής λόγω του ότι εργάζονται, να φέρνουν τις οικογένειές τους και να μη φεύγουν από το νησί!
Οι ιμάμηδες
Το πρόβλημα των εποίκων σχετίζεται με τον μουσουλμανικό χαρακτήρα που θέλει η Τουρκία να προσδώσει στα κατεχόμενα και, προφανώς, η Κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καραντλί, οι ιμάμηδες στα κατεχόμενα αυξήθηκαν από 110 το 2004, σε 320 το 2008! Από τα στοιχεία αυτά κάποιος ευλόγως μπορεί να εκτιμήσει ότι η τουρκική Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία στον θρησκευτικό ισλαμικό χαρακτήρα των κατεχομένων.
Το πακέτο του Προέδρου
Από την άλλη, στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και ότι η Άγκυρα συνιστά το κλειδί στη λύση και συνεπώς επί αυτής θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι συνομιλίες ώστε να εξευρεθεί συμφωνημένη λύση ομοσπονδίας, χωρίς παρθενογένεση, με πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, μια λύση, όπως διευκρίνισε, στη βάση της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. Ταυτοχρόνως, προώθησε και το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως είπε:
1. Της σύνδεσης του περιουσιακού, με το εδαφικό και τους εποίκους.
2. Της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με το άνοιγμα του λιμανιού, από το οποίο θα επωφεληθούν κυρίως οι Τ/κ. Το άνοιγμα του λιμανιού, επισήμανε, μπορεί να γίνει κατόπιν απόφασης της κυπριακής Κυβέρνησης και υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Της διεθνούς διάσκεψης, στην οποία, όπως είπε ο κ. Ομήρου, θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία, οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας, η ΕΕ και η τ/κ Κοινότητα για να ασχοληθεί με διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και εφόσον υπάρξει ήδη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
Η μόλυνση
Σε ό,τι αφορά το “απευθείας εμπόριο”, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι εάν εγκριθεί ο επί του θέματος κανονισμός, τότε θα μολυνθούν οι συνομιλίες και θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, ψήφισε για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς αυτή η θέση να συνιστά “λευκή επιταγή”. Και επισήμανε ότι η σημερινή κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία είναι προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και αναχρονισμός.
Φλερτάρει με την αναβολή ο Σουλτς
Στον δικό του εναρκτήριο της εκδήλωσης λόγο, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι από την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο κατανοεί ότι ακόμη πολλά πρέπει να γίνουν για να επέλθει λύση και ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ποια θέση θα τηρήσει στο θέμα του κανονισμού για το “απευθείας εμπόριο”, το οποίο θα συζητηθεί στις 18 του μήνα στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τον πολιτικό λόγο που άρθρωσε ο κ. Σουλτς φαίνεται ότι ο ίδιος ευνοεί την αναβολή, καθότι, όπως παρατήρησε, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εμπλέκεται απευθείας σε μια σύγκρουση. Και επί τούτου παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσει και τις δυο πλευρές στο Κυπριακό, και την ΕΕ γενικότερα και τα Ην. Έθνη. Γι’ αυτό, είπε, ο ίδιος θέλει ν’ ακούσει και άλλα επιχειρήματα από τις δυο πλευρές και πρόσθεσε: “Για ένα τέτοιο θέμα δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε. Θέλει το χρόνο του…”.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου