ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ακραίο εθνικιστικό κλίμα στην Αλβανία

Print

Ενώ παραδόθηκε στις αρχές και προφυλακίστηκε χθες ο εικοσάχρονος Αλβανός που κατηγορείται ως δράστης της δολοφονίας του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα γιατί μίλησε ελληνικά, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι το έγκλημα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο του εθνικιστικού κλίματος που εξαπλώνεται στην αλβανική κοινωνία, ιδιαίτερα στη νεολαία, με έντονα ανθελληνικά χαρακτηριστικά. Οπως έγινε γνωστό, παραμονές του τραγικού γεγονότος στην αστυνομία της Χειμάρρας είχαν κατατεθεί τρεις τουλάχιστον καταγγελίες από ομογενείς ότι δέχονται απειλές γιατί κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας, ενώ ο δράστης, Ιλιρ Μούκα, από τον Αυλώνα, πριν από την αποτρόπαια πράξη του, είχε εμπλακεί και σε άλλον καυγά για τον ίδιο λόγο με ελληνικής καταγωγής Χειμαρριώτες!
Εχει ενδιαφέρον η αντίδραση της αλβανικής πλευράς για τη δολοφονία, με τον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα να κάνει λόγο για πράξη «ακραίου και τυφλού φανατισμού», υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ βαρύ να μιλά κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί και να του συμβεί κάτι τέτοιο», και να δέχεται τα πυρά μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ που επιχείρησαν να υποβιβάσουν το γεγονός σε απλού αστυνομικού χαρακτήρα συμβάν.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταδίκασε το έγκλημα το οποίο απέδωσε, χωρίς να διακρίνει σε αυτό εθνοτικές πτυχές, στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που κυριαρχεί στη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Μπερίσα ότι έχει παραδώσει την Αλβανία στα χέρια εγκληματιών. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί στο σύνολό τους σχεδόν δεν αποδέχτηκαν τις καταγγελίες της ομογένειας αλλά και μαρτυρίες αυτοπτών ότι πρόκειται για έγκλημα με εθνοτικά κίνητρα και επιχείρησαν συμψηφισμούς του τύπου «αυτό που έγινε ωχριά με αυτά που κάνουν οι Ελληνες στους μετανάστες μας», ενώ αποκρουστικά σχόλια κατέκλυσαν την blogόσφαιρα τα οποία ανακήρυσσαν σε ήρωα του έθνους τον δράστη και αξίωναν την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Χειμάρρα!
Διαμαρτυρία
Στα χωριά της Χειμάρρας επικρατούσε χθες ηρεμία, με την ηγεσία της μειονότητας να προσπαθεί να διαχειριστεί ψύχραιμα την υπόθεση που συντάραξε την ομογένεια.
Χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με πρωτοβουλία του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μειονοτικοί δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον δολοφονηθέντα ομογενή και τα κέντρα διασκέδασης λειτούργησαν χωρίς μουσική. Εν αναμονή του πορίσματος της αστυνομίας, ο πατέρας του δράστη δήλωσε πως η πράξη του γιου του δεν είχε εθνικιστικά κίνητρα και πως το έγκλημα ήταν προϊόν διαπληκτισμού για τροχαίο ζήτημα. Οι άλλοι εφτά Αλβανοί που συνελήφθησαν παραπέμπονται για συνέργεια στο έγκλημα.

Επιστολή της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα στον Γιώργο Παπανδρέου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Εξοτότατε κ. Πρόεδρε
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑ: Για το ζήτημα των Τσάμηδων και τον Αλβανικό εθνικισμό

1. Η Ιστορία και η πραγματικότητα
Οι πρόσφατες εθνικιστικές κινήσεις στην Αλβανία για το ζήτημα των Τσάμηδων- «εορτασμός της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Τσάμηδων από την Ελλάδα», «4ο Φεστιβάλ Τραγουδιού και χορού για την «Τσαμουριά» με επίσημο υποστηρικτή τη σύζυγο του Αλβανού πρωθυπουργού και το υπουργείο Πολιτισμού- έφεραν ξανά στην επικαιρότητα ένα θέμα το οποίο απασχολεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Να θυμίσουμε ότι οι εθνικιστές Αλβανοί που βάζουν το ζήτημα ως θέμα αποζημίωσης, επιστροφής των περιουσιών και απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας, είναι οι απόγονοι των Τσάμηδων που συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής και συγκρότησαν την το «Αλβανικό Σύστημα Πολιτικής Διοικήσεως» με 14 Τάγματα έχοντας ως κύριο στόχο τους την εξολόθρευση του ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή της Ηπείρου. Τραγικό αποτέλεσμα, ο θάνατος πολλών Ελλήνων, η πυρπόληση 25.000 σπιτιών, η ερήμωση 243 χωριών, η δημιουργία 100.000 Ελλήνων προσφύγων. Ενέργειες για τις οποίες καταδικάστηκαν και μάλιστα πολλούς εξ' αυτών με την ποινή του θανάτου.
Είναι οι απόγονοι αυτών που ακόμη και ο Ενβέρ Χότζα τους αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη δυσπιστία, αφού θεωρήθηκαν συνεργάτες του φασισμού και γι΄ αυτό ένα μεγάλο μέρος τους μετακινήθηκε προς το Δυρράχιο, στο Φίερι και την Αυλώνα και όχι στα σύνορα με την Ελλάδα.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία το θέμα των Τσάμηδων επανήλθε στην επικαιρότητα, με αποκορύφωμα την ανακήρυξη (1994), μετά από ομόφωνη απόφαση της αλβανικής βουλής, της 27ης Ιουνίου ως «ημέρα Γενοκτονίας των Τσάμηδων». Επίσης, οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει τον «Σύνδεσμο της Τσαμουριάς» μιά 100μελή «βουλή», ο οποίος έγινε μέλος της «οργάνωσης υπο-αντιπροσωπευμένων λαών» του ΟΗΕ το 1995, ενώ διατείνονται ότι διαθέτουν τον απελευθερωτικό στρατό της Τσαμουριάς (UCC- Ushtria Nacionalclirimtare e Chameria) «με σκοπό την απελευθέρωση των εδαφών που τους ανήκουν».

2. Η σημερινή κατάσταση και η ανάγκη για πολιτική έναντι της αλβανικής προπαγάνδας
Είναι γεγονός ότι το ζήτημα των Τσάμηδων αποτελεί για την αλβανική πλευρά θέμα που ξεπερνά τις εσωτερικές του διαστάσεις και συνδέεται άμεσα με την εξωτερική πολιτική. Η στάση των κατά καιρούς Αλβανικών κυβερνήσεων οι οποίες θέτουν το ζήτημα στην ελληνική πλευρά θεωρώντας ότι υφίστανται και στις διαστάσεις του, απόδοση περιουσιών και ιθαγένειας, αποζημιώσεις και επιστροφή των Τσάμηδων στην Ελλάδα, δεν αποτελεί απλώς διαχείριση ενός θέματος για λόγους εσωτερικής συνοχής, την περίοδο μάλιστα που είναι στο προσκήνιο το μέλλον των αλβανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια.
Οι (άκομψες) κινήσεις επαναφοράς του ζητήματος ως κυρίαρχο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ακόμη και από την πλευρά του Αλβανού προέδρου της Δημοκρατίας (Δεκέμβριος 2004 και Νοέμβριος 2005) υποδηλώνει ότι η αλβανική πλευρά συντηρεί το θέμα ως κεντρική συνιστώσα της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά και ως σύμβολο ενότητας της πολιτικής και της κοινωνίας. Η πρώτη μάλιστα τις περισσότερες φορές συνηγορεί σε κινήσεις της δεύτερης ακόμη και εάν αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις στις οποίες πρακτικά στηρίζεται η Αλβανία (ελληνικές επενδύσεις). Το εθνικιστικό κλίμα που διαπνέει σε αρκετές περιπτώσεις την αλβανική πολιτική και κοινωνία το οποίο από την μεν πρώτη εκφράζεται με τα γνωστά επιχειρήματα περί «σεβασμού των δικαιωμάτων των Τσάμηδων», από τη δε δεύτερη με πιο δυναμικές κινήσεις (διεκδίκηση εδαφών μέχρι την Πρέβεζα, εκτύπωση χαρτών, κλ.π) αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η Επιτροπή διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη από την αλβανική πλευρά εθνικιστική πολιτική για το ζήτημα των Τσάμηδων και καλεί τις δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής και Κομμάτων στην Αλβανία και να δουν το μέλλον στην περιοχή έξω από αντιπαραθέσεις και εθνικιστικές επιδιώξεις. Ταυτόχρονα καλεί την Ελληνική κυβέρνηση και τα Κόμματα να απαντήσουν συνολικά για το θέμα, χωρίς να επιτρέπουν σε επίσημους και ανεπίσημους φορείς της Αλβανίας να κάνουν προπαγάνδα, διασύροντας την Ελλάδα στο εξωτερικό. Παράλληλα καλεί την Ελλάδα να στηρίξει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, η οποία ενώ θα έπρεπε να έχει την βοήθειά της, διώκεται ξανά και μπαίνει στο ίδιο επίπεδο με την εθνικιστική επιδίωξη της Αλβανίας που σχετίζεται με τους Τσάμηδες.
Με Τιμή
Ιερέας Κοσμάς Καραβέλλας
Πρόεδρος

Κοινοποίηση:
Βουλή των Ελλήνων
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ας μιλήσουμε επιτέλους

0 σχόλια: