ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Στην αντεπίθεση οι οίκοι αξιολόγησης

Print

Την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης περνούν ξανά στην επίθεση, προειδοποιώντας με υποβάθμιση την Ελλάδα, αν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό. Εν αρχή ην... το spread... ή μήπως όχι; Την ώρα που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης περνούν ξανά στην επίθεση, προειδοποιώντας με υποβάθμιση την Ελλάδα, αν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό. Την ίδια ώρα, ο παράγοντας ΔΝΤ συνεχίζει να συζητείται, με την Fitch να λέει ξεκάθαρα ότι έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης και την Goldman Sachs να λέει δια στόματος Νίλσεν ότι η Ελλάδα θα πάει τελικά στο ΔΝΤ ως το τέλος του Απριλίου.


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο αναλυτής της Standard & Poor’s, Μάρκο Μρσνικ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ήταν κατηγορηματικός: «Στα τρέχοντα επίπεδα αξιολόγησης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι ακόμη πολύ χαμηλός». Πρόσθεσε, όμως, ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και από το κατά πόσον ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να υποχωρήσει και το κόστος δανεισμού διότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να καθυστερήσει η προσπάθεια απόσβεσης του δημοσίου χρέους με αποτέλεσμα να βρεθούμε και πάλι στον προθάλαμο της υποβάθμισης.

Ενας ακόμη παράγοντας που προβληματίζει τους αναλυτές, είναι η είδηση ότι την Τετάρτη οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) κατέθεσαν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος για την απορρόφηση των αδιάθετων κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τον Ερικ Νίλσεν της Goldman Sachs, ότι παρ’ όλο που στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ βρέθηκε ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας (με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες για το τι μέλλει γενέσθαι: Αν η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, πώς και πότε θα δοθούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στήριξης και με ποιο επιτόκιο και αν το πακέτο ΔΝΤ/ΕΕ θα είναι αρκετά μεγάλο.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το ρόλο του ΔΝΤ και μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συνομιλιών μεταξύ της αντιπροσωπείας του Οργανισμού και της κυβέρνησης, ο κ. Νίλσεν θεωρεί «ευτυχές γεγονός» ότι το ΔΝΤ αφίχθη στην Αθήνα, καθώς όπως επισημαίνει θα εστιάσει πιθανότατα σε δύο προτεραιότητες: Στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητά της, καθώς και στην ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής σύσφιξης. Μάλιστα, ο κ. Νίλσεν εμφανίζεται σχεδόν βέβαιος ότι θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα που θα φέρει τη σφραγίδα του ΔΝΤ και θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωζώνη πριν από το τέλος του μήνα.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό; Ο ίδιος εκτιμά ότι θα είναι ένα πρόγραμμα ύψους περί τα 20-25 δισ. ευρώ και διάρκειας 18 μηνών. Το ΔΝΤ θα χρεώσει κάτι παραπάνω από 3% και οι Ευρωπαίοι πιθανώς ένα 4%-5%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα καλύψει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης για αυτό το διάστημα, παρά ένα μικρό μέρος αυτών, κάτι που σημαίνει ότι μετά το πέρας του 18μήνου θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να καλυφθούν οι «τρύπες».


0 σχόλια: