Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010
Τα "ρέστα" τους παίζουν τα Σκόπια στη Χάγη
Με το βλέμμα στραμμένο στη Χάγη και με την προσδοκία ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα δικαιώσει την προσφυγή εναντίον της Ελλάδας, τα Σκόπια όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση συμβιβασμού, αλλά αντίθετα υιοθετούν ακόμη πιο σκληρή γραμμή και απαξιώνουν τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.
Η προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για την υποτιθέμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς τον Ιούνιο επιδόθηκε στη Χάγη το δεύτερο υπόμνημα της σκοπιανής πλευράς και στις 27 Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί και το δεύτερο και τελευταίο υπόμνημα από την ελληνική πλευρά.
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των γραπτών υπομνημάτων, τα οποία είναι πολυσέλιδα με ογκώδη παραρτήματα, η διαδικασία θα επαναληφθεί στο διάστημα από 21-30 Μαρτίου 2011, όπου οι αντίκλητοι των δύο πλευρών, ο κ. Σαββαΐδης και η κ. Τελαλιάν από τη μια και οι κ. Μιλοσόσκι και Δημητρόφ από την άλλη, θα κληθούν να καταθέσουν προφορικά ενώπιον του Δικαστηρίου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δικαστών.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διάσκεψη του Δικαστηρίου η οποία προβλέπεται να είναι εξάμηνη, κάτι που σημαίνει ότι έως το επόμενο φθινόπωρο θα έχει εκδοθεί η απόφασή του. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πάντως ότι το επόμενο διάστημα και εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου) και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αποφευχθούν δηλώσεις και τοποθετήσεις που θα δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ασκεί «βέτο» στην ευρωατλαντικη πορεία της ΠΓΔΜ, καθως κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου στην κρίσιμη φάση των προφορικών καταθέσεων...
Σύνοδος Κορυφής
Ειδικότερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα επαναληφθεί στο ακέραιο η δήλωση του Βουκουρεστίου για την ΠΓΔΜ, διαφορετικά να μην προσφέρει συναίνεση για την ύπαρξη οποιασδήποτε αναφοράς στην τελική Διακήρυξη.
Καθώς δεν θεωρείται απίθανο το Δικαστήριο να αποδεχτεί ένα σκέλος της προσφυγής, τα Σκόπια έχουν κάθε λόγο να επενδύουν σε μια τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι θα στριμώξουν διπλωματικά την Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί απολογουμένη για μια απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής θέσης για τα ελληνοτουρκικά.
ΣΧΕΔΙΟ «ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ»
Ψάχνουν βέτο στο ελληνικό βέτο
Με αφορμή την ομόφωνη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Βουκουρέστι στη Συνοδό Κορυφής του ΝΑΤΟ, που τέθηκε ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η προηγούμενη επίλυση της διαφοράς του ονόματος, αλλά και τη μη λήψη απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τα Σκόπια ζητούν από το δικαστήριο να διαπιστώσει και να καταδικάσει την παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (για ανεμπόδιστη ένταξη σε διεθνείς Οργανισμούς με το όνομα FYROM) και να καλέσει την Ελλάδα να μην επαναλάβει το «μπλοκάρισμα» της ένταξης της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το δικαστήριο το οποίο δεν έχει δυνατότητα να εξετάσει την ουσία της διαφοράς της ονομασίας (υπάρχει ρητή αναφορά στην Ενδιάμεση Συμφωνία) θα πρέπει κατ' αρχήν να εξετάσει και να αποφασίσει επί της ελληνικής ένστασης περί αναρμοδιότητάς του να ασχοληθεί με την υπόθεση.
Εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ότι η υπόθεση υπόκειται στην αρμοδιότητά του, τότε θα πρέπει να εξετάσει όλο το πλαίσιο εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, καθώς στα ελληνικά υπομνήματα υπάρχουν δεκάδες στοιχειοθετημένες αναφορές για σωρεία παραβιάσεων άλλων άρθρων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Διπλωματικό κρυφτούλι
H συνάντηση που δεν έγινε
Η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, που έχει επενδύσει απόλυτα στον εθνικισμό, ροκανίζει τον χρόνο και αρνείται τον συμβιβασμό με την Ελλάδα. Το ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου, και η επικεφαλής του κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τη σκλήρυνση του κ. Γκρούεφσκι , παρά τα όσα διέρρεαν «κυβερνητικοί κύκλοι» τις προηγούμενες εβδομάδες, στηριζόμενοι προφανώς σε πληροφόρηση από παράλληλα, άτυπα κανάλια συνεννόησης με τα Σκόπια.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γκρούεφσκι απέφυγε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου η ταυτόχρονη παρουσία του κ. Παπανδρέου πιθανόν να άνοιγε την «όρεξη» του διεθνούς παράγοντα για διμερή απευθείας διαπραγμάτευση, ενώ και ο κ. Μιλοσόσκι την Τετάρτη διέρρεε ότι η έλλειψη προόδου οφείλεται στο ότι ο Ελληνας διαπραγματευτής Αδ. Βασιλάκης δεν έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης...
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
* username: edikcy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου