ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΝΕΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΕΜ

Μια δοκιμασμένη μέθοδος προπαγάνδας προκειμένου να περάσει κάποιος τις θέσεις και τη γραμμή του σε μια κοινωνία είναι η χρησιμοποίηση φαινομενικά ανεξάρτητων και αθώων σχηματισμών ή οργανισμών , όπως συλλόγων , ενώσεων και άλλων συναφών χωρίς συγκεκριμένη πολιτική χροιά ή τοποθέτηση .Σε αυτές τις αθώες ενώσεις επιστρατεύονται συνήθως καθηγητές πανεπιστημίων που η παρουσία τους δηλώνει «αντικειμενική σκέψη» , «επιστημοσύνη» , «αντικειμενικότητα’ και άλλα ηχηρά παρόμοια που δεν υποψιάζουν τον ακροατή .
Ένα τέτοιο όργανο προπαγάνδας όπως όλα δείχνουν είναι και το γνωστό ΚΥΚΕΜ (Κυπριακό Κέντρο Μελετών) που αν δεν κάνουμε λάθος πρόεδρος του είναι ο κ. Χρήστος Ιακώβου .

Το εν λόγω όργανο ανέλαβε φαίνεται την εργολαβία να πείσει τον κυπριακό λαό να αποδεχθεί τον θανάσιμο για μας εναγκαλισμό της ισραηλινής στρατηγικής και την αποδοχή μιας συμμαχίας μεταξύ αυτού της Κύπρου και της Ελλάδος που θα μας οδηγήσει σε δραματικές περιπέτειες . Σε εκδήλωση που εξήγγειλε το ΚΥΚΕΜ εκτός του κ. Ιακώβου με τις εκπεφρασμένες κατά καιρούς φιλο-ισλαηλινές θέσεις του , συμμετέχει και ο καθηγητής κ. Μάζης , γνωστός επίσης για τις πάγιες φιλοισραηλινές του απόψεις .

Επισημαίνουμε το γεγονός προς γνώση των συμπατριωτών μας που τυγχάνει να κινούνται στο χώρο του αντικατοχικού μετώπου που όπως φαίνεται έχει καταστεί στόχος της ισραηλινής προπαγάνδας .

Θέση του κόμματος μας είναι πως δεν πρέπει να συρθούμε στο άρμα του Ισραήλ σε μια αντι-ισλαμική σύγκρουση , την ώρα που η Τουρκία θα παραμείνει ο πάντοτε επιτήδειος ουδέτερος .

Η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το Ισλάμ αλλά με τον τουρκικό επεκτατισμό .

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)

ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΕΔΗΚ

"ΘΕΛΩ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ"!!!!!

"Κόψε φάτσα βγάλε συμπέρασμα" λέει ο λαός μας......
Ενας ωμός εκβιασμός του Λίβυου "προέδρου" προς τις χώρες της ΕΕ...Οσες τουλάχιστον ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση (με εξαίρεση την Ελλάδα).
Το ποσό των 5 δις ευρώ απαίτησε για να "ελαττώσει" τα κύματα της λαθρομετανάστευσης απο την Αφρική στην Ευρώπη.
Είναι η δεύτερη φορά που με εκβιαστικό τρόπο προσπαθεί η Τρίπολη να αποσπάσει χρήματα κατι που είχε καταφέρει πριν δυο χρόνια περίπου όταν και έλαβε για τον ίδιο λόγο αλλά με πρόσχημα τις...επιπτώσεις που υπέστη η χώρα απο την ιταλική αποικιοκρατία ακόμα 5 δις απο την Ιταλική κυβέρνηση.
Φυσικά η ΕΕ αρνήθηκε όμως τόνισε ότι θα κινηθεί διαδικασία "διαλόγου".
Ομως οι απανταχού "ανθρωπιστές" πως άραγε δέχονται να συνομιλούν με έναν δικτάτορα;
Γιατί δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λίβυων πολιτών;
Μήπως γιατί η αξία των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί στα πολυεθνικές εταιρείες και τα ευρωπαϊκά εργοστάσια είναι "μεγαλύτερη" απο το ότι των κατοίκων της Λιβύης που ζουν για δεκαετίες υπο το κράτος μιας στυγνής δικτατορίας;
Δεν είναι καιρός να σταματήσει το παραμύθι με τις δήθεν ευαισθησίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα κράτη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής....
Συγκεκριμένους "φιλανθρωπικούς" χώρους που απομυζούν τους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά κυρίως συγκεκριμένους ανθρώπους που βρισκόμενοι πισω απο τα "φώτα" σχεδιάζουν την ισοπέδωση κοινωνιών-εθνών και λαών;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

 

ΕΛΛΑΔΑ -ΙΣΡΑΗΛ- ΚΥΠΡΟΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ...Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Greece__Israel_Cyprus_-_CopyΌταν στις 16 Αυγούστου(2010) πρώτο το GreekAmericanNewsAgency  -εις πείσμα πολλών "επαγγλεματιών"  συναδέλφων  και "συναδέλφων" που  δυστυχώς για εκείνους κλέβουν κατά το δοκούν και διαρκώς,  με το γνωστό σύστημα copy paste ολόκληρες παραγράφους  και αναπαράγουν αναλύσεις  μας (και ειδικά του stratfor ) χωρίς καμία απολύτως αναφορά στην πηγή για να μη ξεχνιόμαστε-  αποκάλυψε την έκτακτη ανάλυση και τις εκτιμήσεις  του αμερικανικού ινστιτούτου Stratfor για την προσέγγιση Ελλάδας Ισραήλ ,τοότε σε εκείνο το θέμα είχαμε αποκαλύψει και το παρασκήνιο που είχε  προηγηθεί  με την άμεση και ουσιαστική "εμπλοκή" της ομάδας του Κυπριακού Lobby στην Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικά τότε είχαμε γράψει σχετικά :
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:EIXE ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ LOBBY ΣΤΙς ΗΠΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ AIPAC ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΙΟ & ΙΟΥΝΙΟ...
"Εμείς να προσθέσουμε πως στην ίδια ευθεία γραμμή σύσφιξης των σχέσεων με το Ισραήλ   κινείται και η Κύπρος το τελευταίο διάστημα  και αυτό κατέδειξε  και η στάση των Αμερικανό Κυπριακών οργανώσεων στις ΗΠΑ  στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά το «Ισραηλινό ρεσάλτο» στην Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια τον περασμένο Μάιο.Μια ματιά στην καταχώρηση στον αμερικανικό Τύπο των Κυπριακών οργανώσεων με αφορμή την θλιβερή μαύρη επέτειο για τα 36 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, λέει πολλά…
Σύφμωνα  τέλος με αποκλειστικές πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency  «βασική  προεργασία» και ενημέρωση για την νέα γραμμή  προσέγγισης με το Ισραήλ   για αυτές τις δυο σημαντικές επισκέψεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ και αντίστοιχα του κ.  Νετανιάχου στην Αθήνα τόσο σύντομα  και με τέτοια θεαματική πρόοδο στις σχέσεις αμφότερα των δυο χωρών Ελλάδος και Κύπρου με το Ισραήλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο παράγοντες 4μελούς  της ομάδας του Κυπριακού Lobby στις ΗΠΑ που δραστηριοποιήθηκαν αμέσως μετά το Ισραηλινό ρεσάλτο την Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα.  Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωνε ηγετικό στέλεχος της ΠΣΕΚΑ αλλά και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής προς το GreekAmericanNewsAgency  τονίζοντας πως  «τώρα  δίδεται στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα  μια ακόμα ευκαιρία να αναπτυχθούν συμμαχίες και συνεργασίες  έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ποτέ την επιθετική  στρατηγική της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να δείξουμε στην Τουρκία ότι μπορούμε να κάνουμε ισχυρούς σύμμαχους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες » έλεγε χαρακτηριστικά τον περασμένο Μάϊο  και με νόημα λίγο μετά τα πρώτα 24ωρα από το «Ισραηλινό Ρεσάλτο» στην ναυτική Τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα,  γνωστός Αμερικανό Κύπριος ηγέτης του γνωστού κουαρτέτου της Αμερικανό Κυπριακής ηγεσίας του Κυπριακού Lobby στις ΗΠΑ ο οποίος κινήθηκε άμεσα και με ταχύτητα με παράγοντες του  πανίσχυρου Ισραηλινού AIPAC με τους οποίους ήρθε σε επαφή και επικοινωνία για προσέγγιση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ."
Σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής(29082010) και ο έγκριτος  συνάδελφος Αθανάσιος  Έλλις επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις μας με συνέντευξη που έχει λάβει από τον πανίσχυρο  εκτελεστικό  διευθυντή της Αμερικανικής –Εβραϊκής επιτροπής στην Ουάσιγκτον Ντέιβιντ (Δαβίδ) Χάρις.  Αυτά που αναφέρει στην συνέντευξη του στον συνάδελφο, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν πλήρως όλες τις πληροφορίες μας για την συνεργασία αυτή αλλά αποκαλύπτουν  και το παρασκήνιο που προηγήθηκε και το οποίο συνοπτικά  αποκαλύψαμε σε εκείνη την ανάλυση μας για τον ρόλο και  την εμπλοκή της ομάδας( Φίλπ Κρίστοφερ, Πανίκου  Παπανικολάου, Νικόλου  Μούγιαρη)  του Κυπριακού Lobby στην Ουάσιγκτον. Προσέγγιση που όπως αποκαλύψαμε ξεκίνησε μετά το ρεσάλτο των δυνάμεων καταστολής του Ισραήλ  στο Τουρκικό πλοίο με την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους στην Γάζα   τον περασμένο Μάϊο.  Μετά την επίσκεψη Νετανιάχουακολούθησαν 10αδες εκτενείς  αναλύσεις-τις οποίες και παρουσιάσαμε  για το ζήτημα της Ελληνό Ισραηλινής προσέγγισης με θετικές και αρνητικές  προβλέψεις για αυτό το πείραμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου σε πλήρη σύμπνοια με τον πρώην Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη –για να μην ξεχνάμε και την πρόσφατη ιστορία μας – ήταν αυτός που πρώτος ως Έλλην Πρωθυπουργός αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ και αυτό έχει την πολιτική σημασία του…  
Το βασικό και κυρίαρχο ερώτημα όμως που προκύπτει με όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για αυτή την συνεργασία και προσέγγιση είναι ένα και ουσιαστικό:
Πόσο βάθος και μέχρι που μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια συν εργασία; Είναι πρόσκαιρη και ευκαιριακή –όπως όλα εδώ και 10ετιες στην χώρα μας χωρίς σχέδιο και στρατηγική για την Ελληνική εξωτερική πολιτική- ή βασίζεται σε σχέδιο και κάποια συγκεκριμένη  στρατηγική; Έχουν εξεταστεί όλες οι παράμετροι αλλά και οι κίνδυνοι  μιας τέτοιας προσέγγισης;  Υπάρχει μέλλον σε μια τέτοια προσέγγιση; και που μπορεί να οδηγήσει; Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την συλλογιστική και τον προβληματισμό μας μήπως πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο; Να  αναρωτηθούμε  δηλαδή και  σε τι κινδύνους μπορεί να βάλει την χώρα μας  όταν τα σενάρια περί επίθεσης του Ισραήλ όλο και πληθαίνουν;
ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ...
Ενδεικτικό της κατάστασης στην Μ. Ανατολή αλλά και των όσων προετοιμάζονται είναι το ρεπορτάζ και η ανάλυση του Αμερικανικού περιοδικού Atlantic Magazine(τεύχος Σεπτεμβρίου) το οποίο παρουσιάζει με βασικό εξώφυλλο σενάριο εισβολής του Ισραήλ στο Ιράν και με την Αμερική ουσιαστικά να σύρεται σε μια πολεμική σύρραξη με απρόβλεπτες διαστάσεις όχι μόνον για την ευαίσθητη και εύφλεκτη περιοχή της Μ.Α. αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και νεότερη ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου STRATFOR  της 27ης Αυγούστου  το οποίο θεωρεί περίπου ως αναπόφευκτη για το Ισραήλ την επιλογή μιας επίθεσης, ενώ παρόμοια σενάρια και εκδοχές για αιτία πολέμου(casus beli) αναλύει και η Ισραηλινή jerusalem post σε πρόσφατο δημοσίευμα της 20ης Αυγούστου.
Από τις 27 Μαρτίου 2010 οι έκγυροι New York Times παρουσιάσαν εκτενές ρεπορτάζ και ανάλυση με ασκήσεις επί χάρτου για μια πολεμική εμπλοκή -που σχεδόν για τους αμερικανούς αναλυτές στο σύνολο τους θεωρείται όχι απλά βέβαιη αλλά αναπόφευκτη και επιβεβλημένη εκ μέρους του Ισραήλ- μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ενδεικτικό των απόψεων που διακεινούνται μεταξύ των αμερικανικών  και εβραϊκών think tank είναι και τα όσα αναφέρονται σε έκθεση ανάλυση του ισχυρού αμερικάνικου Council Foreign   Relations. Ενώ άκρως αποκαλυπτικό και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του LINKTV ήδη από τον Οκτώβριο του 2009. 
Ανάλογα όμως της Αμερικανικής και Εβραϊκής βεβαιότητας για πολεμική σύραξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν με το ισραήλ να επιτίθεται πρώτο στο Ιράν απαντώντας σε φραστικές προκλήσεις του Ιράν είναι και τα παρακάτω δημοσιεύματα που συλλέξαμε και τα οποία παρουσιάζουν τα ίδια σενάρια πολέμου με πηγές πάντα τις Αμερικανικές και Εβραϊκές μυστικές υπηρεσίες. 
  1. Why Iran vs. Israel rhetoric could escalate into war - CSMonitor.com

    Jun 22, 2010 ...  
  2. There Will Be War - Forbes.com

    Jun 21, 2010 ...  
  3. Israel vs Iran: the risk of war | openDemocracy

    Jun 11, 2010 ...
  4. War game shows how attacking Iran could backfire | McClatchy

    Feb 21, 2010 ...
Σενάρια και ασκήσεις επί χάρτου που εξετάζει το Ισραήλ εδώ και μια 5ετια τα οποία  η  αμερικανική διοίκηση και αυτοί που χαράσσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ανεξαρτήτως ένοικου του Λευκού Οίκου προετοιμάζει και  εξετάζει  ενώ  παρακολουθούυν την ταχύτητα των εξελίξεων στο παρασκήνιο  αφενός  δείχνουν  να τρομάζουν  την σημερινό ένοικο του Λ.Ο. αλλά και να έχει θέσει πλήρη   ετοιμότητα η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ με αναδιάταξη δυνάμεων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν από το οποίο προετοιμάζεται το έδαφος για αποχώρηση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων.  Για αυτό και η σημερινή αμερικανική διοίκηση σπεύδει  στις αρχές Σεπτεμβρίου σε νέα και  έκτακτη σύσκεψη για το Μεσανατολικό και ειδικότερα για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών Ισραήλ- Παλαιστινίων, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των συνομιλιών που μοιραία  και πάλι θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Μια προσπάθεια  που γίνεται για να προλάβει δυσμενείς  επερχόμενες εξελίξεις  που απειλούν όχι μόνο την περιοχή και την εύθραυστη εκεχειρία στην αιματοβαμμένη περιοχή αλλά γενικότερη ανάφλεξη. 
Σε αυτό το διεθνές  περιβάλλον και με αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα σενάρια πολέμου με ασκήσεις  επί χάρτου  μήπως για  ακόμα μια φορά η Ελλάδα σύρεται σε μια ατέρμονη και χωρίς διέξοδο περιπέτεια; Θέτοντας  έτσι σε κίνδυνο τις μακραίωνες    εδώ και αιώνες δηλαδή -και όχι όπως λάθος γράφεται και αποδίδεται  ότι αυτή η έστω πολιτική  προσέγγιση οφείλεται στον αείμνηστο  Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος απλά «επένδυσε» στην ιστορία - υπάρχουν, (για όσους γνωρίζουν ιστορία)   παραδοσιακά,  όχι απλά καλές  αλλά άριστες πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις με  ακατάλυτους  δεσμούς   κατ’ αρχήν  με τον αραβικό και εν συνεχεία με  ισλαμικό κόσμο;  Ίδωμεν ο καιρός γαρ εγγύς… και σε απλά ελληνικά η συνέχεια θα δείξει.
 

SKEFTOMASTEELLINIKA


28 Αυγούστου 1974: Η κατάληψη του χωριού Άχνας

Άχνα [πηγή: Φιλελεύθερος]
Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας: Και πάλιν αποδεικνύεται πως «οι Τούρκοι ουδέποτε τηρούσαν την όποια εκεχειρία». Δώδεκα ολόκληρες ημέρες μετά την εκεχειρία της 16ης Αυγούστου 1974, η «ειρηνευτική επιχείρηση» του Αττίλα επιτίθεται στο γυμνό από υπερασπιστές και γεμάτο κόσμο, χωριό της Άχνας. Οι μαρτυρίες των Αχνιώτων, αλλά και άλλων προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στο χωριό, αποτυπώνουν τον πόνο και τη δυστυχία που σκόρπισε η τουρκική εισβολή το 1974, στην ωραία κόρη των Κοκκινοχωριών, την Άχνα.
Στις 28 Αυγούστου ο Αττίλας φανέρωσε και πάλι το πραγματικό του πρόσωπο. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: Σε ποιές κατευθύνσεις έχουμε κινηθεί για να εξασφαλίσουμε την σίγουρη πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων της λύσης από τον αδίστακτο και μη σεβόμενο εκεχειρίες και αμάχους πληθυσμούς Αττίλα; Ή πάλι θα εφαρμόσουμε μονομερώς τις δικές μας παραχωρήσεις και μετά θα στηριχθούμε στην «καλή θέληση» του, που επέδειξε και στις 28 Αυγούστου 1974 και στην Άχνα;


Τα χαλάσματα της άλλοτε ωραίας κόρης των Κοκκινοχωριών, πληγώνει. Χαλάσματα και αγριόχορτα. Ξεραμένα δέντρα και λεηλατημένα σπίτια. Στην Αγιά Μαρίνα οι βέβηλοι έστησαν σκοπιά…
‘Φιλελεύθερος’
«Το σπαρακτικό κάλεσμα από τον ασύρματο:
“Άχνα, Άχνα, ακούει κανείς…”;»
23 Αυγούστου 2010
Πάμπος Βασιλάς

Ήτανε Τετάρτη 28 Αυγούστου 1974 που ακούστηκε στην Άχνα η απέλπιδα κραυγή, «φύγετε, φύγετε, έρχονται οι Τούρκοι». Και έτρεχε η μάνα να μαζέψει το παιδί και ο γιος τους κατάκοιτους γονείς του, να τους βγάλει έξω από το χωριό. Άρπαζε ένα κομμάτι ρούχο του μωρού η μάνα καθώς από μακριά ακούγονταν οι δαιμονισμένες μηχανές των τουρκικών τανκ, που από τα χωράφια μεταξύ Μακράσυκας και Καλοψίδας, εφορμούσαν για την κατάληψη του χωριού. Έχοντας μαζί τους ορδές πάνοπλων αντρών του τουρκικού πεζικού.
Οι Αχνιώτες, που από τις 20 Ιουλίου είχαν υποδεχθεί στο χωριό τους χιλιάδες πρόσφυγες από άλλα μέρη που κατέλαβαν οι Τούρκοι, βίωναν τον ίδιο πόνο που τους περιέγραφαν οι πρόσφυγες των προηγούμενων ημερών. Τετάρτη, 28 Αυγούστου 1974, η αποφράδα μέρα, η μέρα που έσφαξε σαν μαχαίρι τις ψυχές χιλιάδων Αχνιωτών.
Μέσα σε εκείνες τις δραματικές στιγμές, γιατί λίγα λεπτά χρειάστηκαν να μπουν οι Τούρκοι στο χωριό, μια Αχνιώτισσα που έτρεχε να βρει μέσο για να φύγει, βίωσε σε μερικά δευτερόλεπτα, μια συ γκλονιστική εμπειρία. Λίγη ώρα πριν, οι αστυνομικοί που επάνδρωναν τον αστυνομικό σταθμό Άχνας, έβγαλαν τα πουκάμισά τους και με τις φανελίτσες, εγκατέλειψαν το σταθμό. Προφανώς έβγαλαν τα πουκάμισα για να μην αναγνωριστούν ως αστυνομικοί από τους Βρετανούς στις γειτονικές Βάσεις τους, όπου μάλλον κατέφυγαν για να σωθούν.
Έτρεχε η γυναίκα και κάποια στιγμή πέρασε μπροστά από την ανοικτή πόρτα του Σταθμού. Και τότε άκουσε από τον ασύρματο ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα, ένα δραματικό μήνυμα, που μέχρι σήμερα αντηχεί σαν ερινύα στην ψυχή της. Ήτανε ένα μήνυμα, που απηχούσε τις δραματικές στιγμές πού ζούσε το χωριό και οι κυνηγημένοι κάτοικοί του.
«Άχνα, Άχνα, ακούει κανείς; Ξέρετε πού είναι οι Τούρκοι; Άχνα, Άχνα ακούει κανείς…; Ξέρετε πού είναι οι Τούρκοι…;», αντηχούσε στο έρημο χωριό, με σπαρακτικό τόνο, γεμάτο αγωνία, η άγνωστη φωνή του αστυνομικού που καλούσε χωρίς να παίρνει απάντηση.
Η γυναίκα κοντοστάθηκε δευτερόλεπτα, άκουσε το μήνυμα, το «κάρφωσε» στην καρδιά της να μην το ξεχάσει. Έβαλε τα κλάματα και συνέχισε να τρέχει. Σε λίγη ώρα, μερικά λεπτά, στο μέρος, όπως και σε όλο το χωριό, αναπτύχθηκε το τουρκικό πεζικό και τα άρματα μάχης της εισβολής. Ο ασύρματος καταλήφθηκε…
Στα βάθη των αιώνων
Το όνομα του χωριού προέρχεται από τη λέξη άνθινα, που σημαίνει ανθοφόρα κτήματα. Η ονομασία λοιπόν εξελίχτηκε από άνθινα -άνθνα-άνθα -Άχνα. Μια άλλη εκδοχή θέλει την Άχνα να παίρνει το όνομά της από το όνομα της θεάς Αθηνάς. Αθηνά-άθνα- Άχνα. Υπάρχει και μια τρίτη άποψη που υποστηρίζει ότι το όνομα του χωριού βγαίνει από τη λέξη άχνη, που σημαίνει δροσιά (ατμός που αναδύεται κατά την εξάτμιση).
Η ιστορία του χωριού αρχίζει το 750 π.Χ. Στην Άχνα έγιναν ανασκαφές κατά το 1882, τέσσερα χρόνια δηλαδή μετά που πέρασε το νησί από τα χέρια των Τούρκων στα χέρια των Άγγλων. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πάρα πολλά ευρήματα: Τα ιερά της Αφροδίτης, της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και του Πάνα, αρχαίους τάφους, πολλά ειδώλια σε τερακότες που βρέθηκαν σε τεμένη της ελληνιστικής εποχής και άλλα κτερίσματα.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ο Κύπρος μοίρασε τους βόλους που έφερε από την Άχνα στα παιδιά του. «Να τους προσέχετε και να τους δώσετε και εσείς στα δικά σας παιδιά. Είναι κειμήλιο, το δικό μου κειμήλιο από την Άχνα», τους είπε. [πηγή φωτογραφίας: Φιλελεύθερος]
Ο Κύπρος μοίρασε τους βόλους που έφερε από την Άχνα στα παιδιά του. «Να τους προσέχετε και να τους δώσετε και εσείς στα δικά σας παιδιά. Είναι κειμήλιο, το δικό μου κειμήλιο από την Άχνα», τους είπε.
‘Φιλελεύθερος’
«Η μέρα που μπήκαν στην Άχνα οι οχτροί»
28 Αυγούστου 2010
Πάμπος Βασιλάς

Μνήμες από την κατεστραμμένη κοινότητα που καταλήφθηκε από τους Τούρκους στις 28 Αυγούστου το ’74
«Μην κλαις κυρά και γω θα αναστηθώ και θα σ’ αρπάξω πάλι…». Ήτανε και τότε 28 Αυγούστου, πριν 36 χρόνια που φάνηκαν από την τοποθεσία Κόκκινες, βορειοανατολικά της Άχνας, τα μαύρα γεράκια. Μέρα Τετάρτη μεσημέρι που σήκωναν νέφος τη σκόνη τα άρματα και ξοπίσω τους οι σιδερόφρακτοι Αττίλες. Και το χωριό ήταν γυμνό από υπερασπιστές και το χωριό ήταν γεμάτο κόσμο. Πρόσφυγες κυνηγημένοι από την Καλοψίδα, τη Μακράσυκα, την Αμμόχωστο. Αυτοί που είχαν δει τον τρόμο πριν από τους Αχνιώτες. Και τότε, αυτοί που ήξεραν, που είχαν ζήσει τον τρόμο των αρμάτων, άρχισαν να τσιρίζουν και να τρέχουν να γλυτώσουν. Πέρασαν από τότε 36 μαρτυρικά χρόνια…
Σήμερα, στην Αγιά Μαρίνα οι βέβηλοι έστησαν σκοπιά. Γκρέμισαν και χάθηκαν τα πλινθαρένια ανώγια του παππού. Ακόμα να διαβεί τα σκαλοπάτια του πατρικού ο γιος και ας είναι 50 βήματα από το δρόμο του Βαρωσιού. Χαλάσματα και αγριόχορτα. Ξεραμένα δέντρα και λεηλατημένα σπίτια. Στο νεκροταφείο ο τάφος της γιαγιάς της Κατελούς χάθηκε μέσα στα χόρτα και ο σταυρός είναι πεσμένος. Το φωτογραφικό οδοιπορικό στα χαλάσματα της άλλοτε ωραίας κόρης των Κοκκινοχωριών, πληγώνει. Το Συνεργατικό έχει 36 χρόνια να δεχθεί πελάτες. Ερήμωσε και το κατάστημα του Λαμπράκη. Περιμένει ακόμα τους ποδοσφαιριστές και τον κόσμο το κατεχόμενο γήπεδο του Εθνικού. Παναγιά μου, χωριό μου, διαλύεσαι πια χρόνο με το χρόνο. Και οι εικόνες σου σφάζουν την καρδιά μας. Που δεν αξιωθήκαμε, που δεν τα καταφέραμε, που όλο και απομακρύνεται η επιστροφή κοντά σου και ας είσαι πέντε δρασκελιές μακριά μας. Το 1974, ο σημερινός γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, Κύπρος Πίτσιλλος, ήταν δέκα χρονών. Θυμάται και μας αφηγείται τη μέρα που μπήκαν στην Άχνα οι οχτροί…
Ο πατέρας του είχε φύγει για το μέτωπο στις 20 Ιουλίου και 40 μέρες μετά δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Για αγνοούμενο τον είχαν στο σπίτι του Κύπρου. Πριν πάει στον πόλεμο, φώναξε το δεκάχρονο γιο του που ήταν ο μεγάλος. «Εγώ φεύγω. Στάθου άντρας του σπιτιού στη μάνα και στα δυο σου μικρά αδέλφια», του είπε. Μα επειδή στο σπίτι δεν φαινόταν, ήταν πολλές μέρες μαραζωμένοι ο Κύπρος και η οικογένειά του. Τελικά ήρθε ο πατέρας, αλλά κάθε μέρα που ξημέρωνε, ήταν και μέρα αγωνίας, αν τελικά θα γλύτωνε το χωριό. Το μεσημέρι όμως, στις 28 του Αυγούστου, ακούστηκαν οι πρώτες φωνές. «Φύετε, βουράτε, έξω που το χωριό. Έρχονται που τις Κόκκινες οι Τούρκοι»…
«Επικράτησε πανικός. Άλλοι έτρεχαν πεζοί. Άλλοι πάνω σε τρακτέρ και φορτηγά. Άλλοι με αυτοκίνητα», θυμάται ο Κύπρος. Η ελπίδα που έτρεφαν κρυφά πολλοί μεγάλοι, δυστυχώς, δεν επαληθεύτηκε. «Δεν γλύτωσε ούτε και η Άχνα». «Πιστεύαμε ότι θα φεύγαμε για λίγες ώρες, λίγες μέρες, ότι θα επιστρέφαμε την επομένη», μας αφηγείται ο Κύπρος. Γι’ αυτό, όπως και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, έφυγαν από το σπίτι βιαστικά, με τα ρούχα που φορούσαν. Παιδί που ήτανε, ένα πράγμα σκέφτηκε και έτρεξε και πήρε από το δωμάτιό του. Μια γυάλα που μέσα φύλαγε τους βόλους του. Την πρώτη νύχτα κοιμήθηκαν στο χώμα. Μετά, ο πατέρας του έστησε μια πρόχειρη κατασκευή με ξύλα και για στέγη μπάλες σανού. Οι μέρες περνούσαν και η επιστροφή στο χωριό δεν ερχόταν. Θυμάται ότι το πρωί μετά την πρώτη νύχτα που κοιμήθηκαν στο Δασάκι, όταν ξύπνησαν, ξεκίνησαν να επιστρέψουν στο χωριό. «Πού πάτε; Είναι μέσα οι Τούρκοι», τους σταμάτησαν άλλοι συγχωριανοί.
Η καλύφη έγινε αντίσκηνο και το αντίσκηνο παράγκα. Και μετά η παράγκα έγινε σπίτι στο συνοικισμό του Δάσους Άχνας. Πέρασαν 36 χρόνια ακριβώς και αλίμονο, η ποθητή επιστροφή στην Άχνα δεν ήλθε. Ο Κύπρος μοίρασε τους βόλους που έφερε από την Άχνα στα παιδιά του. «Να τους προσέχετε και να τους δώσετε και εσείς στα δικά σας παιδιά. Είναι κειμήλιο, το δικό μου κειμήλιο από την Άχνα», τους είπε σαν τους έδινε τους βόλους. «Όσα χρόνια και να περάσουν, είμαι σίγουρος ότι μια μέρα οι βόλοι θα ξαναβρεθούν στην Άχνα. Και αν δεν ζούμε ‘μεις θα είναι τα παιδιά και τα εγγόνια και τα δισέγγονα και τα τρισέγγονά μας που θα γυρίσουν», μας είπε ο γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Άχνα [πηγή φωτογραφίας: Φιλελεύθερος]
‘Σημερινή’
«Ζήσαμε τραγικές σκηνές στο Δασάκι Άχνας το 1974…»
22 Ιουλίου 2004
Πάμπος Βασιλάς

«Το πρώτο μου παιχνίδι που θυμάμαι ήταν ένα τενεκεδάκι σαρδέλων. Το έκανα αυτοκινητάκι και έπαιζα στο χώμα. Θυμάμαι ότι κοιμόμασταν σ’ ένα βαν που είχε εκείνη την εποχή ο πατέρας μου. Οι γονείς μου κοιμούνταν πάνω σε κουβέρτες στο χώμα. Έζησα τα παιδικά μου χρόνια στο Δασάκι της Άχνας»
Πριν από το 1974 ήταν παρθένο δάσος, στο οποίο ασκούνταν κατά διαστήματα οι Βρετανοί στρατιώτες. Κάτω από τα πεύκα του έβρισκαν δροσιά οι γεωργοί της Άχνας, όταν πήγαιναν να δουλέψουν. Αυτά όλα μέχρι τις 20 Ιουλίου 1974. Το δάσος της Άχνας έμελλε το 1974 να μετατραπεί σε καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, που κυνηγημένοι από τα αεροπλάνα και τους στρατιώτες του Αττίλα, κατέφυγαν εκεί για να σωθούν. Από τα χωριά της Μεσαορίας και της επαρχίας Αμμοχώστου. Ακόμα και από τα χωριά της επαρχίας Κερύνειας, άνθρωποι κυνηγημένοι, με τα ρούχα που φορούσαν, κατέφευγαν στο Δασάκι Άχνας, γιατί το έδαφος ήταν Βάσεις και πίστευαν ότι εκεί δεν θα κινδύνευαν από τον Αττίλα. Και έγιναν τα πεύκα και οι ευκάλυπτοι και οι πορτοκαλεώνες των Αχνιωτών, καταφύγιο για τους πονεμένους και κυνηγημένους πρόσφυγες της πληγωμένης μας Πατρίδας. Στις 30 Αυγούστου 1974, τουρκικά τανκς μπήκαν στην Άχνα, υποστηρίζοντας πεζοπόρους Τούρκους στρατιώτες. Οι Αχνιώτες -τελευταίοι απ’ όλους τους πρόσφυγες- βρήκαν καταφύγιο και αυτοί στο Δασάκι. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, τις πρώτες βδομάδες μετά τον πόλεμο του 1974, κατέφυγαν στο δάσος της Άχνας, που τελικά μετατράπηκε σε τοπονύμιο Δασάκι Άχνας, 60 μέχρι 80 χιλιάδες πρόσφυγες.
Στο Δάσος Άχνας Κύπριοι και ξένοι λειτουργοί των ΜΜΕ κατέγραψαν συγκλονιστικές σκηνές ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας, οι οποίες έκαναν το γύρο του κόσμου. Παιδιά που κοιμούνταν σχεδόν γυμνά στο χώμα. Ηλικιωμένοι και παιδιά που τρέφονταν επί μήνες, σχεδόν μόνιμα, με «κουτοσάρδελα» και κορν-μπιφ. Γέροντες που κοιμούνταν σε λασπωμένο χώμα βρεγμένων αντίσκηνων και δεν είχαν δεύτερη κουβέρτα να σκεπάσουν το βασανισμένο τους κορμί. Μαυροφορεμένες μάνες που έκλαιγαν σκοτωμένα ή αγνοούμενα παιδιά, και δεν είχαν ένα κομμάτι ρούχο να σκουπίσουν τα πικραμένα τους μάτια…
Άνθρωποι που καρτερούσαν υπομονετικά τα καμιόνια του Ερυθρού Σταυρού και του βρετανικού στρατού, να τους φέρουν ζαχαρούχο γάλα, λιγδιασμένα κοτόπουλα σε κονσέρβες, σαρδέλες, μπισκότα, ζάχαρη, κορν-μπιφ και φιστικέλαιο, για να μην πεθάνουν της πείνας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που εκλιπαρούσαν για ένα «κάμπετ», μια ακόμη κουβέρτα για να μην κρυώνουν και ένα ακόμη αντίσκηνο για να κοιμούνται άνετα. Άνθρωποι που εκτίθονταν σχεδόν κάθε μέρα στα τηλεοπτικά συνεργεία, για να μάθει όλος ο πλανήτης το δράμα της Κύπρου, το δράμα των απλών Κυπρίων.
«Έκλαψα πολλές φορές στο Δασάκι»
Ο KINHMATOΓPAΦIΣTHΣ του ΡΙΚ Στέλιος Γιασεμίδης είναι ένας από τους ανθρώπους της κυπριακής δημοσιογραφίας που έγραψαν, αλλά και κατέγραψαν σημαντικές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας το 1974, περιδιαβάζοντας αρκετές φορές την ανθρώπινη δυστυχία στο Δασάκι Άχνας. Θυμάται ο κ. Γιασεμίδης και αφηγείται στη «Σ» τα εξής:
- «Στο Δασάκι Άχνας, τα Χριστούγεννα του 1974 έζησα μια συγκλονιστική εμπειρία, την οποία θυμάμαι κάθε φορά που πηγαίνω στο συνοικισμό, ο οποίος πρέπει να πω ότι σήμερα είναι πολιτεία και τίποτε δεν θυμίζει τις δυστυχισμένες μέρες μετά τον πόλεμο. Μαζί με το δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδρέου, πήραμε οδηγίες να πάμε στις 25 Δεκεμβρίου 1974 στο Δασάκι Άχνας, για να καταγράψουμε τα πρώτα Χριστούγεννα των προσφύγων, οι οποίοι ήταν 20-30 χιλιάδες ψυχές. Φτάσαμε κάπου στο Δασάκι και διαπιστώσαμε με πόνο ψυχής ότι οι άνθρωποι πεινούσαν. Ήταν Χριστούγεννα και υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν κάτι να περάσουν την ημέρα αυτή. Δεν μπορώ να πω με λόγια πόσο σημάδεψε αυτό το γεγονός την ψυχή μου. Ευτυχώς, δεν ξέρω πώς, βρέθηκαν κάποιοι καλοί χριστιανοί και μοίρασαν κοτόπουλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Άναψαν κάρβουνα και τα έψησαν. Αυτά ήταν τα Χριστούγεννα των προσφύγων, που κατέγραψα ως κινηματογραφιστής στο ΡΙΚ, μαζί με το δημοσιογράφο Δημήτρη Ανδρέου, το Δεκέμβρη του 1974 στο Δασάκι της Άχνας.
- «Θέλω ακόμη να πω ότι από τον Ιούλιο του 1974 και για πολλούς μήνες καταγράψαμε εικόνες που αποτελούν σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο για την τραγωδία του 1974, επισκεπτόμενοι το Δασάκι Άχνας: «Ξυπόλητα και σχεδόν γυμνά παιδιά, που δεν είχαν ρούχα. Ρακένδυτους γέροντες που ξάπλωναν σε σακούλες και κοίταζαν περίλυποι, παραδομένοι στη δυστυχισμένη τους μοίρα. Γυναίκες που κοιμούνταν σε πρόχειρα αντίσκηνα και μοιρολογούσαν τους σκοτωμένους, ή αγνοούμενους, άντρες ή αδέλφια τους. Γέροντες και παιδιά, που ξάπλωναν σε βρεγμένα αντίσκηνα το χειμώνα και κοιμούνταν μέσα στις λάσπες, γιατί δεν είχαν πού αλλού να μείνουν. Παιδιά που μετά βίας είχαν ένα ποτήρι γάλα σε σκόνη και που δεν είχαν πιάσει για μήνες στα χέρια τους ένα παιδικό παιχνίδι, ή ένα γλειφιτζούρι…»
«Έκλαψα και μαύρισε η ψυχή μου πολλές φορές στο Δασάκι το 1974», μας είπε καταλήγοντας ο κ. Γιασεμίδης.
Το Δασάκι Άχνας σήμερα
ΣHMEPA το Δασάκι Άχνας αποτελεί μίαν από τις πλέον ανεπτυγμένες κοινότητες των Κοκκινοχωριών. Ζουν εκεί πρόσφυγες από την Άχνα, τη Λύση, τη Βατυλή, τη Μακράσυκα, την Καλοψίδα και άλλες κατεχόμενες κοινότητες. Μια σημαντική βιοτεχνική ζώνη, μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή, μια σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα ο ΕΘΝΙΚΟΣ και το μεγαλοπρεπές στάδιό του, ωραία σπίτια, πάρκα, πλακόστρωτη πλατεία και γενικά πρόοδος και ανάπτυξη, είναι ό,τι συνθέτουν τη σημερινή κατάσταση στο Δασάκι. Οι κάτοικοι πλησιάζουν τις τέσσερις χιλιάδες.
• Αυτό το ρεπορτάζ -λόγω και της καταγωγής του υποφαινόμενου- αφιερώνεται σε όλους τους πρόσφυγες που έζησαν στο Δασάκι μετά το 1974 και έφυγαν από τη ζωή, με ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής. Επίσης, στους δασκάλους Λώρη και Γιαννούλα Κληρίδη, ζεύγος Ζαχαριάδη, τον κ. Παντελάκη, τον κ. Δημητράκη, τον κ. Αντωνάκη από την Ξυλοτύμπου, τη νηπιαγωγό κ. Κατίνα και όσους άλλους δεν θυμόμαστε. Γιατί είχαν το δύσκολο προνόμιο να διδάξουν γράμματα ελληνικά σε ταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα στο Δασάκι, τα πρώτα, πέτρινα χρόνια της προσφυγιάς.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
«Μεγαλώσαμε στο Δασάκι»

TA ΠPΩTA XPONIA στο Δασάκι Άχνας ήταν πολύ δύσκολα. Τα αντίσκηνα άρχισαν να διαδέχονται από το 1975 οι ξύλινες παράγκες. Το 1976 άρχισε η ηλεκτροδότηση του συνοικισμού. Μέχρι το 1977, οι μαθητές του Δάσους Άχνας, τα προσφυγόπουλα πήγαιναν νηπιαγωγείο και σχολείο στην Ξυλοτύμπου και την Ορμήδεια. Οι μαθητές του δημοτικού πήγαιναν στο σχολείο τα απογεύματα. Το χειμώνα σκοτείνιαζε μέχρι να σχολάσουν. Τα παιδιά διάβαζαν με τη λάμπα του πετρελαίου (θυέλλης), ή τα «λουξ». Σας μεταφέρουμε ακολούθως κάποιες μαρτυρίες από εκείνη την εποχή, για το πώς ζούσαν οι πρόσφυγες στο Δασάκι:
Στέλιος Γιασεμίδης: «Το 1975 νομίζω, ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποίησε συναυλία στο “Aμμονήσιον” της Ορμήδειας, όπου υπήρχε καταυλισμός παραγκόβιων προσφύγων. Μου έκανε εντύπωση και το θυμάμαι μέχρι τώρα, το γεγονός ότι οι πρόσφυγες από το Δασάκι και από άλλες περιοχές των Κοκκινοχωριών και της Λάρνακας, στριμώκτηκαν σε καρότσες τρακτέρ και φορτηγών, για να μπορέσουν να πάνε στη συναυλία…».
• «Ήρθαν στη γειτονιά μας λεωφορεία με ξένους τουρίστες, για να δουν πώς ζούσαμε. Ένα ζευγάρι μου έδωσαν ένα κουτί μπισκότα, αλλά μετά με κοίταζαν και χαμογελούσαν. Πρόσεξα ότι το πουκάμισό μου δεν ήταν κουμπωμένο σωστά. Ντράπηκα. Πέταξα τα μπισκότα και έτρεξα μακριά…»
• «Στο σχολείο μας, κάτι παράγκες δηλαδή, έρχονταν τακτικά ξένοι και μας έφερναν δώρα. Πουλόβερ, παιχνίδια και γλυκά. Ήταν κάτι σαν θέατρο: «Τους δείχναμε τα σχέδια που κάναμε για τα κατεχόμενά μας χωριά, λέγαμε και κανένα ποίημα και αυτοί, αφού άφηναν και κανένα δάκρυ να κυλήσει, έφευγαν. Όταν μεγάλωσα κατάλαβα γιατί ένιωθα πάντα άβολα σ’ αυτές τις επισκέψεις. Ήμασταν κάτι σαν ζωάκια, νόμιζαν οι ξένοι, και θα γινόμασταν χαρούμενα με ένα κουτί μπισκότα και μια γκοφρέτα. Ιδέα δεν είχαν αυτοί όλοι πού κοιμόμασταν, πως κάναμε μπάνιο με κουβά και πως διαβάζαμε με τη λάμπα του πετρελαίου. Νόμιζαν πως ήμασταν μαϊμούδες και θα τους κάναμε τούμπες, γιατί έρχονταν να μας δουν δέκα λεπτά και να μας πετάξουν ένα πακέτο για δώρο…
Συσσίτιο στο σχολείο
ΤO 1976-77 λειτούργησε δημοτικό σχολείο για τα προσφυγόπουλα στο Δασάκι Άχνας. Οι αίθουσες ήταν παράγκες με «πλακάζ» και τσίγκους για στέγες. Οι αίθουσες ήταν λίγες και έτσι κάποια τμήματα ήταν μετακινούμενα ή συμπλέγματα. Π.χ. Ο δάσκαλος έκανε μάθημα σε Τετάρτη και Πέμπτη τάξη μαζί στην ίδια αίθουσα. Τα Ηνωμένα Έθνη, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό, έστελναν στους μαθητές δώρα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Επίσης, παρεχόταν συσσίτιο στους μαθητές που ήταν άποροι, δηλαδή όλους: Ρυζόγαλο, γάλα κονσέρβας, τυρί κονσέρβας και πόλιμπιφ. Για πολλά από τα παιδιά μεταξύ των ετών 1976-1982, τα δώρα που έπαιρναν στο σχολείο ήταν και τα μοναδικά.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Η εικόνα του πολυτελούς δείπνου με τις ερυθρές ανθοδέσμες που παρέθεσε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας κ. Χριστόφιας προς τον ηγέτη των κατοχικών δυνάμεων κ. Έρογλου συμπληρώνει σημειολογικά την προδοσία της άρσης της εμπολέμου καταστάσεως και του ανοίγματος των οδοφραγμάτων . Μέσα από αυτά τα ατοπήματα η κατεχόμενη Κύπρος εκπέμπει την εικόνα δύο λαών που λίγο-πολύ τα βρήκαν στη καθημερινή τους ζωή και εκείνο που απομένει είναι να απαλειφθούν οι διαχωριστικές γραμμές και να κορυφωθεί το θαύμα της επανένωσης .Το δεύτερο μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι αυτό το καλό κλίμα συμβαίνει υπό την «ειρηνευτική» παρουσία και πολιτική της Τουρκίας στη Κύπρο . Διότι κανένας λόγος δεν γίνεται πια για εισβολή και κατοχή και για τις ολέθριες συνέπειες της .Τουναντίον δίδουμε δικαίωμα ψήφου στους έποικους ( δημοψήφισμα 2004) και παραχωρούμε την παραμονή και νομιμοποίηση χιλιάδων εξ αυτών (πρόταση Χριστόγια για παραμονή 50000 εποίκων) . Πρωτοτυπούμε ακόμα και στην αλλαγή του διεθνούς δικαίου . Τέτοιο κατάπτυστο ραγιαδισμό εκφράζουν οι κρατούντες .
Σε αυτή την εικόνα που εκπέμπει το κατεστημένο του ενδοτισμού , εν όψει και των εντατικών διαπραγματεύσεων για το περιουσιακό , εμείς αντιτάσσουμε ένα βροντερό ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ , ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΜΟΓΓΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ .



ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)

ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


ΕΔΗΚ