ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Χριστόφιας με βρετανό πρέσβη για Κυπριακό, βάσεις!

October 8th, 2010 by GiannisXo
Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», την επιθυμία όπως η Βρετανία ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία και την πείσει ότι είναι προς όφελος της να δώσει ένα τέλος στην κατοχή στην Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Μάθιου Κιντ, ο οποίος διαβίβασε μήνυμα του Βρετανού Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία, καθώς «οι πιθανότητες μπορεί να μην είναι ποτέ τόσο καλές ξανά». Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής παρέθεσε δεξίωση στην οικία του, με την ευκαιρία των πενηντάχρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Βρετανία να ασκήσει την επιρροή της προς την Τουρκία, και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος για επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε πως κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τον κ. Έρογλου, ωστόσο – όπως τόνισε – οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην κατεχόμενη Λευκωσία αλλά στην Άγκυρα.
Όσον αφορά στις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι από την εκλογή του στην Προεδρία, προσπάθησε να επιλυθούν κάποιες παρεξηγήσεις, όπως είπε, μεταξύ των δύο χωρών. «Βρήκα καλή θέληση και έδαφος στην προσωπικότητα του Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, με τον οποίο αναπτύξαμε πολύ στενές και φιλικές σχέσεις. Και θέλω να σας ομολογήσω», συνέχισε, ότι «ο Γκόρντον Μπράουν προσπάθησε, συνεχόμενα, όταν είχε συναντήσεις και επαφές με την Τουρκική ηγεσία, να τους πείσει ότι είναι καιρός για επίλυση του Κυπριακού». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, όταν συνάντησε τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος του ζήτησε να τον δικαιολογήσει γιατί δεν μπόρεσε κατά τη θητεία του να πείσει την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας τον ότι έκανε ότι μπορούσε. «Το γνωρίζω και το εκτιμώ ιδιαιτέρως», πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι και η νέα ηγεσία της Βρετανίας του υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση. «Ελπίζω ότι το συντομότερο θα συναντηθώ με το νέο Πρωθυπουργό, τον κ. Κάμερον, ώστε να συνεχίσουμε αυτό το πάρε-δώσε, όπως το αποκαλώ, σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος σημείωσε στη συνέχεια ότι η Βρετανία δεν είναι μόνο συνέταιρος με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλους τους τομείς, αλλά είναι συνέταιρος, δυστυχώς, όπως είπε, και στην κυριαρχία της Κύπρου. «Αυτή είναι η στάση μου, και είναι στάση αρχής», είπε και ευχήθηκε όπως το συντομότερο δυνατό επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. «Θα δώσω μια συμβουλή στα παιδιά μας, να βάλουν ένα τέλος στην παρουσία των όποιων ξένων βάσεων ή στρατευμάτων στο νησί. Πιστεύω ότι οι Κύπριοι αξίζουν να έχουν μια πραγματικά ελεύθερη χώρα, και όχι μόνο μια ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία», επισήμανε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ωστόσο ότι το θέμα των βάσεων δεν πρόκειται να επιλυθεί επί δικής του Προεδρίας αλλά ούτε και επί της επόμενης. «Γι’ αυτό ο κ. Μπράουν ήταν ικανοποιημένος, και είπε ας λύσουμε πρώτα το Κυπριακό πρόβλημα και μετά να δούμε μαζί τι θα γίνει (με τις βάσεις)».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη και ευχαρίστησε το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και τη σύζυγό του για τη δεξίωση, και του ευχήθηκε όπως κατά τη θητεία του γιορτάσουν μαζί την επανένωση της Κύπρου, και να αναβαθμίσουν περαιτέρω τις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Κιντ στην προσφώνηση του, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια και τόσες προσπάθειες, το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Είναι τόσο φανερό ότι μια λύση μπορεί να φέρει στο νησί μόνο οφέλη, θα αποκαταστήσει την ομαλότητα, θα απελευθερώσει ενέργεια και θα σπάσει τα εμπόδια», σημείωσε. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι καθώς τα χρόνια περνούν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διορθωθούν οι συνέπειες της μη λύσης και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας στην τρέχουσα διαδικασία, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες. «Ο Πρωθυπουργός μας, Ντέιβιντ Κάμερον στο μήνυμά του για την επέτειο ανέφερε: Οι πιθανότητες μπορεί να μην είναι ποτέ τόσο καλές ξανά, αδράξτε την ευκαιρία», είπε ο κ. Κιντ και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις.
Ο Βρετανός διπλωμάτης αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως την ένταξη στην Ε.Ε. και τον τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας, και υπογράμμισε πως κάνουν λάθος αυτοί που πιστεύουν ότι οι Βρετανοί δεν μπορούν να γιορτάσουν για τα κυπριακά επιτεύγματα. «Αυτή η αντίληψη είναι παρωχημένη. Βρετανία και Κύπρος έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους ιστορικούς τους ρόλους. Τώρα είμαστε συνέταιροι στην Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Κιντ.

ο Δραγουμάνος

ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΘΕΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Τα ιστορικά στοιχεία μαρτυρούν ότι οι λεγόμενοι τουρκοκύπριοι, όρος που εισήχθηκε από την Αγγλική διπλωματία το 1949 σε αντικατάσταση του όρου «Κύπριοι μουσουλμάνοι», μαρτυρούν ότι ήταν Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι οποίοι εξισλαμίσθηκαν. Το πέρασμα από την ισλαμική πίστη στην τουρκική συνείδηση έγινε με την συνεργασία των τούρκων και των άγγλων και την σχάση που προκάλεσε η βίαιη δράση τους κατά των Ελλήνων χριστιανών.  Έκτοτε οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν παλαιότερα διερρήχθησαν και μέγα χάσμα χώρισε τις δύο θρησκευτικές ομάδες με την κοινή φυλετική καταγωγή.
Η δημιουργία ενός Κυπριακού κράτους υπό την ηγεσία της εκκλησίας εμβάθυνε περισσότερο το χάσμα. Η αδυναμία να δημιουργηθεί ένα κράτος κοσμικό το οποίο να τηρεί ίσες αποστάσεις προς τα θρησκεύματα δημιούργησε κατ΄ανάγκη αντιπαλότητες τις οποίες εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Είναι βάσει αυτής της λογικής που η στρατηγική Νταβούτογλου χρησιμοποιεί το Ισλάμ για την άσκηση του Τουρκικού επεκτατισμού.
Μοναδική δύναμη ανάσχεσης αυτής της επεκτατικής ορμής των τούρκων είναι να περάσουμε άμεσα στην αρχή του κοσμικού κράτους, στα πλαίσια της δημοκρατίας της ισονομίας και της θρησκευτικής ισότητας. Τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν, τίποτα δεν έχουν να χάσουν οι μουσουλμάνοι που διαμένουν στην περιοχή των Βαλκανίων ώστε να είναι αναγκασμένοι να προσδεθούν με τον τουρκικό επεκτατισμό. Αυτό μόνο ένα κοσμικό κράτος μπορεί να το εξασφαλίσει.
Στην περίπτωση της Κύπρου θα αποτελούσε το θεμέλιο μιας ειρηνικής συμβίωσης με τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μουσουλμάνους και λεγόμενους τουρκοκύπριους. Θεωρούμε ότι η τουρκική συνείδηση της εν λόγω μουσουλμανικής μειονότητας είναι βίαιο εμφύτευμα του τουρκικού επεκτατισμού και των πρακτόρων του και ως τέτοιο μπορεί να αποβληθεί μέσα από την πάροδο του χρόνου. Για αυτό εμείς ως Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα προτείνουμε και απαιτούμε την εγκαθίδρυση του κοσμικού κράτους που θα σεβαστεί τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των νομίμων πολιτών του, αποβάλλοντας από τις δομές της εξουσίας την επιρροή των ιερατείων. Οι θρησκείες στους ναούς τους, το κράτος στο λαό.
Υπό αυτούς τους όρους πιστεύουμε ότι μπορεί να ανατραπεί το αίσχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να βαδίσουμε προς μια Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία που θα απεκβάλει δια παντός τα στοιχεία του τουρκικού επεκτατισμού.
Μέσα σε ένα ελληνικό κράτος της Κύπρου οι μουσουλμάνοι, Έλληνες το γένος, δεν έχουν τίποτα να χάσουν και τίποτα να φοβηθούν αλλά να κερδίσουν συνδεόμενοι με την μεγάλη κλασσική Ελληνική παιδεία. 
Το ξεπέρασμα των θρησκευτικών αγκυλώσεων και του μεγάλου σφάλματος ότι η θρησκεία είναι προσδιοριστικό της εθνικότητας, θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κράτος ειρηνικής συμβίωσης και προόδου και στη σφυρηλάτηση μιας ελληνικής συνείδησης που δεν εξαρτάται πια από δόγματα και θρησκείες αλλά από την φυλή, από την γλώσσα και από την κλασσική Ελληνική παιδεία. Τότε μόνο θα εντάξουμε ξανά στην εθνική μας κοινότητα τους Έλληνες μουσουλμάνους που ζουν ανάμεσα μας, θα ανατρέψουμε τα σχέδια του Νταβούτογλου και θα διεκδικήσουμε ξανά τους εξισλαμισθέντες ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο Ερντογάν έρχεται και θέτει όρους για το Αιγαίο...!


  • Πλέκει το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου! Γιατί άραγε;
  • Άρση του casus belli υπό όρους, προτείνει σύμβουλος του Τ.Ερντογάν
Για τις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα
Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Οι δηλώσεις Καλίν έγιναν σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, καθώς στις 22 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται στη χώρα μας.
«Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Ο κ. Καλίν υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία δεν βλέπει πια την Ελλάδα ως απειλή: «Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα τη βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο».
Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλίν λέει ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Να σημειωθεί πως στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ιμπραΐμ Καλίν θα μιλήσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.

"Το ουσιαστικό ζήτημα, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο..."
Κι ενώ ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Μεσογειακής Συνόδου για το Περιβάλλον στις 22 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, την ταυτόχρονη ακύρωση του τουρκικού casus belli αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και της σχετικής απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου προτείνει ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή".
"Πρώτα απ' όλα, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τον όρο casus belli για τις διμερείς μας σχέσεις ή για τα προβλήματα του Αιγαίου", λέει και προσθέτει ότι, οι δύο χώρες θα πρέπει να αφήσουν "τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".
Ακόμη, υποστηρίζει, "δεν βλέπουμε πια την Ελλάδα ως απειλή. Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα, την βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο".
Στο ερώτημα εάν θεωρεί δίκαιη μια τέτοια ανταλλαγή, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε να παραιτηθεί η Ελλάδα από ένα νόμιμο δικαίωμα με αντάλλαγμα την παραίτηση της Τουρκίας από μια απειλή ο κ. Καλίν απαντά πώς "είναι δίκαιη γιατί", όπως επισημαίνει, "το ουσιαστικό ζήτημα, αν διευρύνουμε τον ορίζοντα του προβληματισμού μας, είναι πώς θα μοιραστούμε το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και να δούμε όλα τα άλλα ζητήματα, όπως εμπόριο, μετανάστευση και άλλα, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης".
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας του δεν πρόκειται να ανοίξουν για την Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Τέλος, ο κ. Καλίν χαρακτηρίζει "πολύ καλή" τη σχέση Παπανδρέου-Ερντογάν και προσθέτει "η πολιτική βούληση υπάρχει. Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη στις δύο χώρες. Αναφορικά με το Αιγαίο, συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις και εξ όσων γνωρίζω η ατμόσφαιρα είναι καλή".
Την Παρασκευή στις 11.00, ο κ. Καλίν και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ θα συμμετάσχουν σε ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ στο υπουργείο Εξωτερικών, με θέμα τα ελληνοτουρκικά.
ΠΗΓΗ

To Ισραήλ θα έκανε χρήση πυρηνικών όπλων στο πόλεμο του Γιομ Κιπούρ

Τις πρώτες μέρες του πολέμου του Γιομ Κιπούρ (6-25 Οκτωβρίου 1973) η τότε πολιτική ηγεσία του Ισραήλ λίγο έλειψε να κάνει χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Αυτό προκύπτει κυριολεκτικά ανάμεσα από τις διαγραμμένες με μαύρο μελάνι γραμμές έγγραφων ντοκουμέντων των ισραηλινών κρατικών αρχείων, πρόσφατα αποχαρακτηρισμένων.

Οπως ένα έγγραφο με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 1973, που αφορά άκρως απόρρητη συζήτηση που είχε λάβει χώρα στο γραφείο της τότε πρωθυπουργού Golda Meir. Η Meir είχε μια «τρελή ιδέα» για να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές επιτυχίες στο μέτωπο του Σινά των Αιγυπτίων που, ηγούμενοι μαζί με τους Σύρους συμμαχίας 10 αραβικών κρατών, είχαν στριμώξει άσχημα το Ισραήλ.
Με τον τότε υπουργό Αμυνας Moshe Dayan να της παρέχει άμετρη υποστήριξη, ήθελε να συζητήσει την τρελή ιδέα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Richard Nixon, σε μυστικό ταξίδι-αστραπή στην Ουάσιγκτον για το οποίο δεν θα ενημερωνόταν ούτε το ίδιο το υπουργικό της συμβούλιο. «Ηταν η τρελή ιδέα» σχετική με ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της Συρίας; Φαίνεται ότι η απάντηση είναι «ναι», επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Σε άλλα έγγραφα διαφαίνεται ότι το Ισραήλ είχε θέσει σε ετοιμότητα τους μηχανισμούς χρήσης των πυρηνικών του όπλων, ως ύστατο αμυντικό μέσο εναντίον της απειλής της ίδιας του της ύπαρξης. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ντιμόνα είχε ολοκληρωθεί από το 1960 και το Ισραήλ ήδη τον Οκτώβριο του 1973 διέθετε αρκετές δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, όπως και τα μέσα εκτόξευσής τους: γαλλικά αεροσκάφη Mirage III και αμερικανικά F-4 Phantom, καθώς και τον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Jericho Ι, μετασκευή του γαλλικού MD-620.
ΠΗΓΗ

Τι θα σήμαινε η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;

grreceΣτον ουσιαστικό ρόλο της Ελλάδας στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, της Γαλλίας και της Μεσογείου αναφέρθηκε ο σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας Ανρί Γκενό, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τι θα σήμαινε το όνομα Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;» Κατά τη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα τις ηθικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο κ. Γκενό τόνισε ότι ο κόσμος δε θα ήταν αυτός που ξέρουμε χωρίς την Ελλάδα, προσθέτοντας πως από μόνος του αυτός είναι επαρκής λόγος για να βοηθηθεί και να στηριχτεί η Ελλάδα.
Ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου άσκησε δριμεία κριτική στο σύστημα του «χρηματιστικού καπιταλισμού» των τελευταίων δεκαετιών και διερωτήθηκε αν «πέθανε ο Καρτέσιος», αναφερόμενος στο πόσο γρήγορα ξεχάστηκε η κρίση του 2008 και επικράτησε σε πολλούς η εντύπωση ότι όλα μπορούν να γίνουν όπως και πριν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κατά πόσο συμφωνεί με το πρόγραμμα δραστικών κοινωνικών περικοπών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΕ, ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου υποστήριξε ότι η χώρα του ήταν η πιο φιλική προς την Ελλάδα και τις ανάγκες της. Αναφερόμενος στις γερμανικές προτάσεις για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας υποστήριξε ότι δεν έχει πολύ νόημα να βάζεις χρηματικά πρόστιμα σε χώρες με μεγάλο έλλειμμα, γιατί κάνεις δυσκολότερη τη μείωσή του.

«Χρειαζόμαστε όχι ένα πιο αυστηρό, αλλά ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας, χωρίς βεβαίως να παραβιάζεται ένα μίνιμουμ συλλογικής πειθαρχίας. Αλλά η Γαλλία δεν αποφασίζει μόνη της», κατέληξε ο κ. Γκενό.

ΠΗΓΗ

Γκρουέφσκι: Μόνο με «αυτοπροσδιορισμό» θα λυθεί το ζήτημα της ονομασίας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι αναφέρθηκε εκτενώς στο «θέμα της ονομασίας» μιλώντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ΠΓΔΜ ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και με την ευκαιρία αυτή ο κ. Γκρουέφσκι βρέθηκε στο Στρασβούργο για να μιλήσει στη συνέλευση και να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Από το βήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα για αδιαλλαξία στο θέμα της ονομασίας, δήλωσε ότι θέλει να επιλύσει το πρόβλημα και ότι «δεσμεύεται» να ξεπεράσει αυτή τη διαμάχη, η οποία, όπως επισημαίνει, κρατάει όμηρο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Την στιγμή ωστόσο ο κ. Γκρουέφσκι υποστήριξε ότι η διαμάχη για τη συνταγματική ονομασία της χώρας του επιβλήθηκε από την Ελλάδα στη δεκαετία του ’90 και ότι αντιβαίνει σε αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Στη συζήτηση παρενέβη η βουλευτής της Ν.Δ. Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία έκανε λόγο για αλυτρωτικούς χάρτες στη γειτονική χώρα που περιλαμβάνουν ακόμα και τη Θεσσαλονίκη και έθεσε το ερώτημα, εάν αυτό συνάδει με τη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ. Εκείνος απάντησε ότι αυτοί οι χάρτες εμφανίστηκαν σε εκδήλωση, στην οποία απλώς είχε προσκληθεί και δεν μπορεί να θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος γι’ αυτό. Απαντώντας σε ερώτηση για τις δικές του κόκκινες γραμμές στο ζήτημα της ονομασίας ο κ. Γκρουέφσκι δήλωσε ότι οι κόκκινες γραμμές δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, η οποία θα πρέπει να περνάει από το διάλογο, αλλά και από το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μιας χώρας.
Στη συνέχεια ο κ. Γκρουέφσκι κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Γάλλου βουλευτή, που εξέφρασε την άποψη ότι εκτός από το ζήτημα με την Ελλάδα η χώρα του έχει εμπλακεί σε διαμάχες και με άλλες χώρες της περιοχής. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η χώρα του διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, ότι η Βουλγαρία είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι «ειδικά στα Βαλκάνια μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές», αλλά καμία από αυτές δεν είναι τόσο σημαντική όσο το ζήτημα της ονομασίας. Τέλος ο κ. Γκρουέφσκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν θα απέκλειε μια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης στη διαμάχη με την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι επιμένει στο «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού».

Τούρκεψαν μέχρι στιγμής 4 από τους 9 μητροπολίτες της Κρήτης

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι βρέθηκαν τα τέλη Μαΐου, μερικοί από τους νεώτερους ιεράρχες της Κρήτης προκειμένου να ....δώσουν συνέντευξη στις Τουρκικές αρχές και να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας.
Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Ιεραπίτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, Πέτρας και Χερονήσου κ. Νεκτάριο, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.
Σημειωτέον πως και άλλοι 8 ιεράρχες άλλων αυτόνομων Εκκλησιών απ’ όλο τον κόσμο, που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσαν το παρών και που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου-Καρπάθου Αμβρόσιο, Σύμης Χρυσόστομο, Ιταλίας Γεννάδιο, Αυστρίας Μιχαήλ, Μπουένος Αϊρες Ταράσιο, Δαρδανελίων Νικήτα, Πισιδίας (πρώην Κορέας) Σωτήριο και Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιο.

Πρόκειται για έναν «ελιγμό» των Ιεραρχών των Μητροπόλεων που υπάγονται κατευθείαν στο Πατριαρχείο προκειμένου να αποκτήσουν το προνόμιο που είχαν μέχρι τώρα μόνο οι αποκαλούμενοι “φαναριώτες” που απαιτεί από όσους επιθυμούν να εκλεγούν στο αξίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ή στη θέση των συνοδικών Μητροπολιτών, να διαθέτουν την τουρκική ιθαγένεια.
Τούτο προέρχεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), μια ρύθμιση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη όταν εμφανίστηκε, καθώς υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες ορθόδοξων με τουρκική υπηκοότητα, κυρίως οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, που μπορούσαν να επανδρώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα τα ύπατα αξιώματα της Ορθοδοξίας. Τα προβλήματα στη διαδοχή του θρόνου άρχισαν να εμφανίζονται όταν οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας υπέστησαν σημαντική μείωση, ενώ σήμερα, με περίπου 2.000 με 2.500 όλους κι όλους ορθόδοξους χριστιανούς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στη 3η ηλικία, το πρόβλημα της διαδοχής είναι εντονότατο.
Λόγω του προβλήματος αυτού, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε διατυπώσει πέρυσι σε συνάντηση του με το Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν το σχετικό αίτημα και ο πανέξυπνος πρωθυπουργός αμέσως τον διαβεβαίωσε ότι είναι θετικός στο αίτημα και ότι προτίθεται να προσφέρει την τουρκική υπηκοότητα σε όσους θα επιθυμούσαν να διεκδικήσουν εν καιρώ το πατριαρχικό αξίωμα ή εκείνο του συνοδικού Μητροπολίτη, προκειμένου το Οικουμενικό Πατριαρχείο να σταματήσει να νιώθει ασφυξία εξαιτίας της λειψανδρίας και ζήτησε να του σταλούν οι σχετικές αιτήσεις από πλευράς των ενδιαφερόμενων ιεραρχών.
Σημειωτέον ότι ο κ. Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε πριν από μερικούς μήνες με τον πρόεδρο της «συμβουλευτικής επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Θράκης» κ. Αχμέτ Μετέ, να κάνει τα «στραβά μάτια» για τους 6 μη τούρκους υπηκόους, από τη δωδεκαμελή Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (Από την Εκκλησία της Κρήτης έχει οριστεί ως συνοδικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος.).
Η γενναιόδωρη αυτή «προσφορά» του τούρκου πρωθυπουργού έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που έτρεξε να στείλει στις 19/10/2009 προσωπική επιστολή σε περίπου 70 αποδέκτες στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στο Άγιον Όρος, στην Αμερική, στην Αυστραλία και σε άλλες περιοχές που υπάγονται στο Φανάρι. Στην επιστολή του αυτή ο Πατριάρχης ενημερώνει τους αποδέκτες για την εξέλιξη αυτή, ευχαριστεί την «Έντιμον Κυβέρνησιν της Τουρκίας» που απεφάσισε να τους παράσχει, αν οι ίδιοι το επιθυμούν, την υπηκοότητά της, και τους παρότρυνε να αποδεχθούν την «ευγενή προσφορά» και να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις. προκειμένου να είναι σε θέση να διεκδικήσουν «νομίμως» το αξίωμα του Πατριάρχη ή του συνοδικού Μητροπολίτη.
Στην επιστολή αυτή απάντησαν θετικά πρώτοι οι τέσσερις νεώτεροι στην ηλικία και στην ιεραρχία της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης μητροπολίτες, ενώ και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης στην οποία τέθηκε αργότερα η επιστολή για συζήτηση και για λήψη απόφασης δέχθηκε ομόφωνα να γίνει αποδεκτή η προσφορά(!) του κ. Ταγίπ Ερντογάν και να γίνουν όλοι οι Κρήτες ιεράρχες μέλη της τουρκικής κοινωνίας. Από πληροφορίες φέρεται πως και οι Δωδεκαννήσιοι Ιεράρχες αποδέχθηκαν την τουρκική προσφορά, ενώ την αποποιήθηκαν οι Ιεράρχες της Αμερικής.
Το γεγονός προκάλεσε στην Κρήτη έντονες συζητήσεις καθώς υπήρξαν φωνές αλλά και δημοσιεύματα που εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τα πραγματικά κίνητρα του Τ. Ερντογάν. Ωστόσο οι μητροπολίτες της Κρήτης χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτήν ιστορικό γεγονός, τονίζοντας ότι «οι εποχές αλλάζουν, ο κόσμος παγκοσμιοποιείται και μέσα σ’ αυτό τον κόσμο η Τουρκία λαμβάνει τα μηνύματα που την υποχρεώνουν να σέβεται το οικουμενικό Πατριαρχείο...». Μετά τις αντιδράσεις αυτές, οι υπόλοιποι 5 μητροπολίτες της Κρήτης ακόμη δεν έχουν καθορίσει πότε θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη…
Προς Θεού, δεν αμφισβητώ τις αγαθές προθέσεις των Κρητών ιεραρχών, ούτε θέτω σε αμφιβολία τα πατριωτικά τους αισθήματα με την απόφαση τους να κάνουν αποδεκτή την τουρκική προσφορά. Θέτω όμως το ερώτημα γιατί δεν ενημερώθηκε το «ποίμνιο» των ιεραρχών αν θέλουν Τούρκο (!) ιεράρχη και γιατί να μην αποφασιστεί από την σύνοδο της εκκλησίας της Κρήτης να σταλεί μόνο μία αίτηση αντί τεσσάρων (και έπεται συνέχεια); Τόση αγάπη έχουν όλοι στο θρόνο;
Γιατί να μην υποψιαστούν πως ο Τούρκος πρωθυπουργός ίσως να θέλει «κάτι άλλο» και να πρόκειται ή για «επικοινωνιακό ελιγμό» ή για μια καθαρά «στρατηγική κίνηση» της Τουρκίας; Μήπως ο κ. Ταγίπ Ερντογάν πετυχαίνει μια διείσδυση σε ευαίσθητες ελληνικές περιοχές με τις οποίες χρόνια τώρα οι τούρκοι ερωτοτροπούν και αποβλέπει αλλού ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διεισδύσεις, σε εύθετο χρόνο, περισσότερο καίριες και αποφασιστικές;

Γιατί όλοι οι Ιεράρχες που υπάγονται στο Φανάρι δεν καταγγέλλουν ομόφωνα και με όλη τη δύναμη της φωνής τους τη ρύθμιση αυτή που υποχρεώνει τους υποψηφίους για το πατριαρχικό ή του συνοδικού Μητροπολίτη αξίωμα, να διαθέτουν ως απαραίτητο προσόν την τουρκική υπηκοότητα και να απαιτήσουν να απαλειφθεί ο όρος αυτός αντί να σπεύσουν να αποδεχθούν την τουρκική προσφορά;
Την ίδια υποχρέωση για καταγγελία της ρύθμισης και για προβολή του αιτήματος για την κατάργησή της θα πρέπει να έχει σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, οι βουλευτές μας, το υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση μας. Τι περιμένουμε για να αντιδράσουμε;
Να τουρκέψουμε όλοι και μετά να πούμε πως δεν μας αρέσει;
Επίσης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας λόγω της Αιγυπτιακής νομοθεσίας είναι υποχρεωμένος να έχει και την Αιγυπτιακή υπηκοότητα αλλά αυτή παραχωρείται τιμητικώς και χωρίς όρους από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας το στάτους του αρχηγού κράτους και δεν είναι όπως στη Τουρκία ένας υπάλληλος μεταξύ των πολλών της Νομαρχίας Κωνσταντινούπολης!
Επειδή για την απονομή της τουρκικής υπηκοότητας δεν γνωρίζουμε τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν έναντι της Τουρκίας όσοι την λάβουν, δεν μπορούμε να αναλύσουμε περισσότερο το θέμα όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να σπεύδουμε βραδέως!
Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες είναι γεγονός πως περίπου 50 Τούρκοι πολίτες έχουν μεταβεί στη Κρήτη και διεκδικούν περιουσίες των προγόνων τους, αναζητώντας σχετικά στοιχεία στα υποθηκοφυλακεία του νησιού.
Τους τελευταίους δε μήνες στο Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο αλλά και σε άλλες περιοχές εμφανίστηκαν νομικοί εκπρόσωποι τούρκων πολιτών για να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν οι Τουρκοκρητικοί προγονοί τους, μέσω των συμβολαίων που υπήρχαν στα κρατικά αρχεία της τουρκικής διοίκησης, μέχρι το 1898.
Όπως μάλιστα έγραψε τοπική εφημερίδα, σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται ότι η αναζήτηση αυτή έχει φτάσει μέχρι και στα αρχεία του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.
Εκπρόσωποι Τούρκων «διεκδικητών» έχουν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων που θα εκτιμήσουν ότι νόμιμα μεταβιβάστηκαν στους επόμενους ιδιοκτήτες τους. Αλλά σίγουρα αυτό θα συμβεί με όσα εκείνοι, μέσω των νομικών τους συμβούλων, Τούρκων και Ελλήνων, θεωρήσουν ότι δεν μεταβιβάστηκαν νόμιμα.
Η μεθόδευση αυτή έχει να κάνει με την πολιτική που ασκεί τελευταία η Άγκυρα, σύμφωνα με την οποία τ εδάφη που στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία ανήκουν σε μία "ευρύτερη" τουρκικού ενδιαφέροντος περιοχή.
Τελειώνοντας, για το θέμα της απόκτησης της Τουρκικής υπηκοότητας από τους νυν Ιεράρχες, θεολογικοί, διπλωματικοί και νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως αυτό ίσως να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη. Εύχομαι κάτι τέτοιο να μην συμβεί και ο Θεός να δώσει φώτιση στους ιεράρχες μας!

http://na-rki.blogspot.com/