ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Έναρξη Επιχείρησης “Οperation Dawn”: H στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη

Σε ισχύ τέθηκε χθες η Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο εφαρμογής της Απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας. H Επιχείρηση «Odyssey Dawn», όπως ονομάστηκε, τελεί υπό την επιχειρησιακή ευθύνη του Στρατηγού Carter Ham της U.S. Africa Command ενώ ο τακτικός έλεγχος ασκείται από τον Ναύαρχο Sam Locklear, που επιβαίνει στο πλοίο ελέγχου και διοίκησης USS Mount Whitney. Χθες, μετά από αναγνωριστική πτήση πάνω από λιβυκό έδαφος, μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Αrmée de l’Αir) που είχαν απογειωθεί νωρίτερα από την αεροπορική βάση Saint-Dizier προχώρησαν στη προσβολή επίγειων στόχων, επιτυγχάνοντας καταστροφή τεθωρακισμένου οχήματος στις 18:45 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας Laurent Teisseire. Στην επιχείρηση συμμετείχαν περί τα 20 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Μirage 2000D που περιπολούν σε ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων ενώ στη συνέχεια καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, σύμφωνα με το Al Jazzera. Ακολούθησε εκτόξευση 112 πυραύλων κρουζ τύπου Tomahawk από πλοία και υποβρύχια του Αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) και Βρετανικού Ναυτικού (Royal Navy) με στόχο το ενοποιημένο δίκτυο αεράμυνας και επικοινωνιών της Λιβύης. Σύμφωνα με το διευθυντή του Μικτού Επιτελείου William Gortney καταστράφηκαν τουλάχιστον 20 κέντρα επικοινωνιών και αντιαεροπορικά συστήματα SA-5 στις μεσογειακές ακτές. Πτήσεις διεξάγονται από βρετανικά Tornado ECR που απογειώνονται από την αεροπορική βάση Τrapani Birgi της Σικελίας. Kατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δύο βομβαρδιστικά B-2 πετώντας απ΄ευθείας από τη βάση τους στις ΗΠΑ έπληξαν μεγάλο αεροδρόμιο της Λιβύης.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Δυτικών κρατών στη Λιβύη
Γαλλία
Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά Rafale και Super-Etendard και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο. Η Γαλλία έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.
Βρετανία
Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Tomahawk. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon. Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.
ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι «περιορισμένη» έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη. Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα–42 F-16.
Καναδάς
Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις — περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού. Καναδικά μαχητικά CF-18 έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ιταλία
Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας νατοϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.
Ισπανία
Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.
Δανία
Έξι αεροσκάφη F-16 έχουν ήδη φθάσει στη Σικελία. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.
Νορβηγία
Η χώρα διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου C-130 Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αραβικές χώρες
Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
 ΠΗΓΗ

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τα πυρηνικά της Τουρκίας προτείνει ο κ. Παπούλιας

Γράφαμε στις 17-03-11 ότι η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση κοινής  ευρωπαϊκής στάσης ενάντια στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στις σεισμογενείς περιοχές όπως το Ακούγιου.
Δεν πρέπει να ξεφεύγει από την προσοχή μας η πρόθεση κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου από τους Τούρκους στην Ανατολική Θράκη.  
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κάλεσε τους ευρωπαίους να παρέμβουν στο θέμα της κατασκευής αντιδραστήρων στο σεισμογενές Ακούγιου της Τουρκίας, απέναντι από τη Ρόδο.
Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του, με δύο εργοστάσια ένα στο Ακούγιου κι ένα στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας μάλιστα ότι ήδη οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει.

Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, οι σχεδιαζόμενοι αντιδραστήρες στην Τουρκία, θεωρούνται εξαιρετικά επισφαλείς, ιδιαιτέρως αυτοί του Ακούγιου το οποίο βρίσκεται σε μία έντονα σεισμογενή περιοχή, η οποία έχει δώσει τα τελευταία 100 χρόνια, 14 μεγάλους σεισμούς, με 1000 νεκρούς.

Πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδιάζουν και τα Σκόπια. Η Ελλάδα βρίσκεται περικυκλωμένη από αντιδραστήρες που ήδη λειτουργούν ή σχεδιάζονται. Εκτός από την Τουρκία, στη Μεσόγειο Αίγυπτος και Ισραήλ εξετάζουν το θέμα. Στα Βαλκάνια λειτουργούν 9 αντιδραστήρες και άλλοι 8 σχεδιάζονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι εγκατεστημένοι τουλάχιστον 143 αντιδραστήρες.
ΠΗΓΗ