| | 0 comments
- Οι Κούρδοι πήραν (ξανά) τα όπλα τους και ο Ταγίπ Ερντογάν μάλλον θα αντιμετωπίσει πολύ "υψηλές θερμοκρασίες" και πολύ μεγάλα προβλήματα από τις σωρούς των νεκρών στρατιωτών που καθημερινά αυξάνουν τον κατάλογο των θυμάτων της πολιτικής του
«Η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ», λέει η Σοζντάρ Αβέστα, μία από τους πέντε ανώτερους διοικητές του ΡΚΚ και η πλέον υψηλόβαθμη γυναίκα στις τάξεις του, που περιγράφει τι θα επακολουθήσει τους ερχόμενους μήνες στη στρατιωτική αντιπαράθεση με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. « Μονάδες μας σε ολόκληρη την Τουρκία έχουν ενεργοποιηθεί. Εχουμε ξεκινήσει μια περίοδο κατά την οποία θα υπερασπίσουμε ενεργητικά τον λαό μας. Η τουρκική κυβέρνηση δεν προώθησε μια ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος . Αντί γι΄ αυτό εξαπέλυσαν περισσότερη βία και προωθούν μια πολιτική αφανισμού. Οι ενέργειές μας είναι η απάντηση στην τουρκική καταπίεση » λέει.
Οι ηγέτες του ΡΚΚ θεωρούν ότι η Τουρκία προετοίμαζε μια επίθεση από ξηράς στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ, όπου οι αντάρτες τους κρύβονται από το 1999. Είναι απογοητευμένοι γιατί δεν βλέπουν πολιτική πρόοδο, και δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση που ξεκίνησαν πριν από 26 χρόνια. « Η τουρκική κυβέρνηση εξέλαβε την κατάπαυση του πυρός σαν ένδειξη αδυναμίας και προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί. Ετοιμάζουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο » λέει άλλο μέλος της οργάνωσης.
Το ΡΚΚ στρατολογεί μέλη από τις κουρδικές κοινότητες του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας. Οι αντάρτες εξαπολύουν τις επιθέσεις τους από απομακρυσμένες βάσεις που διαθέτουν στο Ιράκ και στην Τουρκία και σπανίως έρχονται σε επαφή με τις οικογένειές τους και τον έξω κόσμο. Δεν παραπονιούνται όμως: « Δεν ζούμε στη χλιδή αλλά ούτε και πεινάμε » λέει ένας κούρδος μαχητής.
Οι ηγέτες τους βρίσκονται σε ένα ορεινό καταφύγιο, σε ύψος 3.000
μέτρων, στα βουνά Καντίλ, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν. Λαμβάνουν βοήθεια από τον τοπικό κουρδικό πληθυσμό σε αυτές τις απροσπέλαστες βουνοκορφές, κάτι που δεν ισχύει για τους κούρδους αμάχους που ζουν στους πρόποδες. Την περασμένη Παρασκευή η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις κατά των θέσεών τους στα βουνά. Καταστράφηκαν σπίτια, αχυρώνες και εγκαταλελειμμένες βάσεις του ΡΚΚ.
« Οι Τούρκοι είναι σαν τον Σαντάμ. Και εκείνος βομβάρδισε τα χωριά μας. Δεν ξέρω γιατί διάλεξαν το σπίτι μου. Δεν έχουμε καμιά σχέση με το ΡΚΚ » λέει ο 56χρονος Καντίρ Μινά.
Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προσπαθεί να πείσει ότι προχωρεί σε «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» υπέρ της κουρδικής κοινότητας για να στηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατηγορήθηκε από την τουρκική κοινή γνώμη ότι έδειχνε ασυγχώρητη «αδράνεια» απέναντι στις κουρδικές επιθέσεις, γεγονός που την οδήγησε να αναλάβει πάλι στρατιωτική δράση.