ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η Ε.Ε. ΑΡΝΗΤΑΙ ΤΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


«Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τις Βρυξέλλες, με τη γνωμάτευση στην οποία έχει καταλήξει, και την οποία αναμένεται να δημοσιοποίηση εντός των ημερών, η Νομική Υπηρεσία της Ευρωβουλής αποφαίνεται ρητώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ως σύνολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου τα κατεχόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως τρίτο κράτος και να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.  Στη γνωμάτευση αναφέρεται ρητώς ότι για τον κανονισμό που έχει ετοιμάσει η ομάδα του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, και προώθηση στην Ευρωβουλή η Κομισιόν, δεν μπορεί να ισχύσει οτιδήποτε άλλο εκτός από το Πρωτόκολλο 10, το οποίο προνοεί σαφώς ότι ευρωπαϊκό έδαφος θεωρείται ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμα και τα εδάφη που δεν ελέγχει λόγω της τουρκικής κατοχής."ΠΗΓΗ

Σε αυτή τη γνωμάτευση δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση «εκδίκησης της Ε.Ε» κατά του κυπριακού ελληνισμού όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Καρογιάν. Να τολμήσει να πει την αλήθεια στο λαό ο κ. Καρογιάν ότι δηλαδή τον λεγόμενο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο το προωθούν οι άγγλοι , πάτρωνες των σχεδίων διάλυσης της κυπριακής δημοκρατίας , πάτρωνες και καθοδηγητές του ενδοτικού πολιτικού κατεστημένου .
Τουναντίον η Ε.Ε αναφέρεται σε κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής δημοκρατίας , κάτι που έχουν ξεχάσει οι διάφοροι κομματάρχες που στρατεύθηκαν στην υπηρεσία των αγγλοσιωνιστικών συμφερόντων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δείχνει το δρόμο της διεκδίκησης των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας , ενώ αντίθετα εμείς καταθέσαμε πρόταση για αποδοχή του απευθείας εμπορίου Ε.Ε. –κατεχομένων και άρση όλων των εμποδίων στη πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε , με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αυτό το κάνουν οι κρατούντες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να αποδεχθεί  κυμβάλοις αλαλαγμού τη βδελυρή  υποχώρηση.
Η γνωμάτευση της νομικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στη πλευρά μας να επανατοποθετήσει το πρόβλημα στη βάση της εισβολής και κατοχής και ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατεχόμενο τμήμα της με τη  ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Για άλλη μια φορά όμως θα διαπιστώσουμε πως η μεγαλύτερη δυστυχία του κυπριακού ελληνισμού είναι το αγγλόδουλο πολιτικό κατεστημένο που μας οδηγεί στη ταπείνωση και τη σκλαβιά.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΕΔΗΚ)
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Σύγκρουση στη Αρκτική προβλέπει ο SACEUR

Η κλιματική αλλαγή και ο ανταγωνισμός για πρόσβαση σε φυσικούς πόρους θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε σύρραξη στην Αρκτική, προειδοποίησε ο ελληνικής καταγωγής Ναύαρχος James Stavridis, επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR). Παραμονή συνομιλιών με θέμα την περιβαλλοντική ασφάλεια στον Αρκτικό Ωκεανό, o υψηλόβαθμους αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι έως σήμερα «οι αντιπαραθέσεις στο Βορρά έχουν αντιμετωπιστεί ειρηνικά». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να μεταβάλει τις ισορροπίες στον αγώνα του πειρασμού για την εκμετάλλευση περισσότερων εύκολα προσβάσιμων φυσικών πόρων».
Οι ΝΑΤΟϊκές συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ρωσίας έχουν ως στόχο την έναρξη διαλόγου με τη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθεί ένας δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής. Κατά το Ναύαρχο, ο ρόλος των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή θα πρέπει να περιοριστεί στην παροχή βοήθειας που σχετίζεται με εμπορικά ή οικονομικά συμφέροντα, ενώ οι ηγέτες οφείλουν να «διασφαλίσουν ότι η Αρκτική θα παραμείνει ζώνη συνεργασίας, αντί να ακολουθήσουν την παγωμένη πλαγιά που θα τους οδηγήσει σε μια ζώνη ανταγωνισμού ή, ακόμη χειρότερα, σε μια εμπόλεμη ζώνη».
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική που καθιστά όλο και ευκολότερη την πρόσβαση στον ορυκτό της πλούτο, έχει δώσει νέα ώθηση στη συζήτηση γύρω από ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Πρόσφατα η Cairn Energy ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά πετρέλαιο ανοιχτά της Γροιλανδίας. Ντόπιοι και επενδυτές χαιρέτισαν την εξέλιξη, ενώ οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, ιδιαίτερα όταν ο όμιλος γνωστοποίησε ότι τα κοιτάσματα θα δοθούν προς εκμετάλλευση.
Οι Ρώσοι ηγέτες από την άλλη ουδέποτε έκρυψαν τις βλέψεις τους για το Βόρειο Πόλο και το φυσικό του πλούτο. Όποιος είχε αμφιβολίες, πείστηκε το 2007 με την παράτολμη τοποθέτηση ρωσικής σημαίας στο βυθό της Αρκτικής, που σηματοδότησε και επίσημα την έναρξη του αγώνα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της. Πριν από λίγες ημέρες, σε διάσκεψη στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Vladimir Putin εξέπληξε τους συνέδρους όταν –δίπλα στον 71χρονο εξερευνητή, ο οποίος είχε τοποθετήσει τη σημαία- δήλωσε ότι η Αρκτική θα πρέπει να αποτελέσει «ζώνη ειρήνης και συνεργασίας» και ότι η χώρα του μπορεί να μοιραστεί την περιοχή με τις άλλες τέσσερις χώρες που διεκδικούν μερίδιο (ΗΠΑ, Καναδά, Δανία και Νορβηγία) βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Παρά την ασυνήθιστα διαλλακτική γλώσσα ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ εθνικών συμφερόντων και του κοινού συμφέροντος, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Όπως άλλωστε σημειώνει ο Ναύαρχος Stavridis με ένα λογοπαίγνιο, «το λιώσιμο των πάγων είναι ένα ζήτημα, το οποίο προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως γιατί έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Αρκτική που έως σήμερα βρισκόταν παγωμένη στο χρόνο».

Καταγγελίες Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ: 380 χιλιάδες έποικοι στα κατεχόμενα!



[πηγή φωτογραφίας: Σημερινή]
‘Σημερινή’
«380 χιλιάδες έποικοι στα κατεχόμενα!»
14 Οκτωβρίου 2010
Γιάννος Χαραλαμπίδης
Αυξάνονται και πληθύνονται οι έποικοι στα κατεχόμενα. Και αυτό ελέχθη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον γ.γ. του τ/κ κόμματος “Νέα Κύπρος”, Κουράτ Καραντλί [σσ. το ορθό: Μουράτ Κανατλί], κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα και τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Καραντλί [σσ. Κανατλί] και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η άποψη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επί του θέματος του κανονισμού για το “απευθείας εμπόριο”, ένα ζήτημα που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18 του μήνα.
Έγκλημα πολέμου
Ο κ. Καραντλί [σσ. Κανατλί] επισήμανε στην ομιλία του ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι περί τις 500.000 και ότι οι 120.000 μόνο είναι, κατά την εκτίμηση των στοιχείων που έχει στα χέρια του, Τ/κ. Οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι πολίτες, περί τις 380 χιλιάδες, δηλαδή, έποικοι. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα σε ένα χρόνο οι λεγόμενες “τ/κ Αρχές” έχουν δώσει “ιθαγένεια” σε πέραν των χιλίων προσώπων. Πάντως, η θέση του κ. Καραντλί επί του θέματος ήταν σαφής. Είπε ότι, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, η μεταφορά πληθυσμού σε κατεχόμενη περιοχή είναι έγκλημα πολέμου.
Για το θέμα του πληθυσμού και δη των εποίκων, που κατακλύζουν το ψευδοκράτος, επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Σεμίλ Σισέκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 270 χιλιάδες, 300 χιλιάδες ή 1 εκατομμύριο! Το 1974, είπε ο κ. Καραντλί, οι Τ/κ ήταν 118 χιλιάδες. Από τα στοιχεία του ψευδοκράτους προκύπτει ότι από αυτούς 45 χιλιάδες έφυγαν από τα κατεχόμενα και δεν επέστρεψαν, ενώ με βάση τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης, οι Τούρκοι πολίτες που ήρθαν από το ‘74 ώς το 2004 στην Κύπρο ήταν 166.281.
Η τουρκική πρεσβεία
Από διάφορα άλλα στοιχεία στα κατεχόμενα, όπως ο αριθμός κατανάλωσης ψωμιού ημερησίως, οι συσκευές σταθερών τηλεφώνων και άλλα, ακόμη και μετρήσεις ή απογραφές όπως αυτή του 2006, αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία της τουρκικής Κυβέρνησης δεν είναι ακριβή και προφανώς επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα των εποίκων. Σύμφωνα με τον κ. Καραντλί, η τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα προτρέπει τους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στα κατεχόμενα με μακρά άδεια παραμονής λόγω του ότι εργάζονται, να φέρνουν τις οικογένειές τους και να μη φεύγουν από το νησί!
Οι ιμάμηδες
Το πρόβλημα των εποίκων σχετίζεται με τον μουσουλμανικό χαρακτήρα που θέλει η Τουρκία να προσδώσει στα κατεχόμενα και, προφανώς, η Κυβέρνηση Ερντογάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καραντλί, οι ιμάμηδες στα κατεχόμενα αυξήθηκαν από 110 το 2004, σε 320 το 2008! Από τα στοιχεία αυτά κάποιος ευλόγως μπορεί να εκτιμήσει ότι η τουρκική Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη σημασία στον θρησκευτικό ισλαμικό χαρακτήρα των κατεχομένων.
Το πακέτο του Προέδρου
Από την άλλη, στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική κατοχή και ότι η Άγκυρα συνιστά το κλειδί στη λύση και συνεπώς επί αυτής θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό για να προχωρήσουν οι συνομιλίες ώστε να εξευρεθεί συμφωνημένη λύση ομοσπονδίας, χωρίς παρθενογένεση, με πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, μια λύση, όπως διευκρίνισε, στη βάση της μίας κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας επί τη βάσει των αρχών και των αξιών της Ε.Ε. Ταυτοχρόνως, προώθησε και το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως είπε:
1. Της σύνδεσης του περιουσιακού, με το εδαφικό και τους εποίκους.
2. Της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της με το άνοιγμα του λιμανιού, από το οποίο θα επωφεληθούν κυρίως οι Τ/κ. Το άνοιγμα του λιμανιού, επισήμανε, μπορεί να γίνει κατόπιν απόφασης της κυπριακής Κυβέρνησης και υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3. Της διεθνούς διάσκεψης, στην οποία, όπως είπε ο κ. Ομήρου, θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία, οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας, η ΕΕ και η τ/κ Κοινότητα για να ασχοληθεί με διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και εφόσον υπάρξει ήδη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
Η μόλυνση
Σε ό,τι αφορά το “απευθείας εμπόριο”, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι εάν εγκριθεί ο επί του θέματος κανονισμός, τότε θα μολυνθούν οι συνομιλίες και θα υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις. Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, ψήφισε για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς αυτή η θέση να συνιστά “λευκή επιταγή”. Και επισήμανε ότι η σημερινή κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία είναι προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και αναχρονισμός.
Φλερτάρει με την αναβολή ο Σουλτς
Στον δικό του εναρκτήριο της εκδήλωσης λόγο, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι από την τελευταία επίσκεψή του στην Κύπρο κατανοεί ότι ακόμη πολλά πρέπει να γίνουν για να επέλθει λύση και ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ποια θέση θα τηρήσει στο θέμα του κανονισμού για το “απευθείας εμπόριο”, το οποίο θα συζητηθεί στις 18 του μήνα στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τον πολιτικό λόγο που άρθρωσε ο κ. Σουλτς φαίνεται ότι ο ίδιος ευνοεί την αναβολή, καθότι, όπως παρατήρησε, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εμπλέκεται απευθείας σε μια σύγκρουση. Και επί τούτου παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επηρεάσει και τις δυο πλευρές στο Κυπριακό, και την ΕΕ γενικότερα και τα Ην. Έθνη. Γι’ αυτό, είπε, ο ίδιος θέλει ν’ ακούσει και άλλα επιχειρήματα από τις δυο πλευρές και πρόσθεσε: “Για ένα τέτοιο θέμα δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε. Θέλει το χρόνο του…”.

Eκδήλωση εις μνήμην του Αριστοτέλη Γκούμα

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» προς τιμήν του συμπατριώτη μας εθνομάρτυρα, Αριστοτέλη Γκούμα που δολοφονήθηκε από ομάδα Αλβανών σοβινιστών στις 12 Αυγούστου 2010 επειδή μιλούσε ελληνικά. Η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν κατάμεστη από Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες που τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του αδικοχαμένου.
Στην αρχή της εκδήλωσης, αντί τοποθέτησης από την Ένωση Χειμαρριωτών, προβλήθηκε βίντεο με δηλώσεις των γωνέων και του αδερφού του φονευθέντος.
Τα απλά λόγια και ο πόνος της οικογένειας συγκίνησαν όλο το ακρωατήριο. «Σκότωσαν το παιδί μου επειδή μιλούσε ελληνικά.. του είπαν γιατί μιλάς ελληνικά και αυτός είπε “είναι η γλώσσα της μάνας μου”. Δεν έγινε καυγάς, αν είχε γίνει καυγάς ήταν τόσα παιδιά Χιμαριώτες εκεί που θα τους τελείωναν.. η αστυνομία ήξερε, τους είχαν ειδοποιήσει αλλά δεν είχαν λάβει μέτρα.. » λέει μεταξύ άλλων ο πατέρας ενώ ο αδερφός τονίζει πως «εμείς Έλληνες είμαστε Έλληνες θα πεθάνουμε, θέλουνε δεν το θέλουνε οι Αλβανοί μια ζωή Έλληνες θα είμαστε»

Όλες οι ομιλίες που ακολούθησαν, είχαν κοινή συνισταμένη την ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την προστασία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο Μιχάλης Παντούλας, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε τα ζητήματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες τόσο στις πατρογωνικές τους εστίες όσο και στην Ελλάδα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης - Βουλευτης Ροδόπης της Νέα Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην σημασία της εκπαίδευσης στην Βόρειο Ήπειρο ως ασπίδα κατά των προσπαθειών αφελληνισμού.

Ο Μάκης Βορίδης, Βουλευτής Υπ. Αττικής του ΛΑΟΣ, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του βορειοηπειρωτικού ζητήματος στην διμερή ατζέντα Ελλάδας και Αλβανίας, την επιτακτική υποχρέωση του εθνικού κέντρου για την προστασία της μειονότητας με την άσκηση μίας λιγότερο ανεκτικής πολιτικής απέναντι στην Αλβανία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Σταύρου Λυγερού και του Χρύσανθου Λαζαρίδη οι οποίοι ανέπτυξαν συγκεκριμένες θέσεις για τα πλαίσια στα οποία πρέπει να κινούνται τόσο η ελληνική πολιτεία όσο και οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο Δήμαρχος της Χιμάρας και πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλης Μπολάνος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκαν στην δολοφονία του Αριστοτέλη τονίζοντας πως δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά την κορυφή του παγόβουνου του αλβανικού σοβινισμού ο οποίος καλλιεργείται κυρίως στους νεαρούς Αλβανούς.
ΠΗΓΗ

Οι Γερμανοί μας απειλούν με αποπομπή απ' το ευρώ!


  • Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Μια πρωτοφανή απειλή εκτοξεύει πλέον η Γερμανία προς την Ελλάδα αν δεν σταματήσει να πιέζει την Ευρωζώνη για χρονική αναδιάρθρωση του χρέους: Θα μας βγάλουν, όπως ανεπισήμως διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση, για ένα διάστημα από το ευρώ. Μα, είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο εφ’ όσον δεν υπάρχει διαδικασία που να προβλέπει έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη; Έλα ντε!
Η απειλή όντως διατυπώνεται. Γιατί όμως; Ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά για να καταλάβουμε σε πόσο περίπλοκα παιχνίδια έχει μπει ακόμη μια φορά η κυβερνησάρα μας δημιουργώντας πραγματική ανησυχία όχι μόνο για το αν ξέρει τι κάνει, αλλά και για το αν οι νέες επιλογές της μπορεί να μας κοστίσουν και πάλι πολύ ακριβά...
Είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, από δημοσιεύματα τόσο στο «Π» όσο και στην ιστοσελίδα του (δείτε και το σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 10-11 της εφημερίδας), ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έναν ρόλο περίπου... «πολιορκητικού κριού» σε σχέση με την Ευρωζώνη, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΔΝΤ.
Ταυτιζόμενη πλήρως με τις επιλογές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε ένα είδος «εκβιασμού» προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ διεκδικώντας παράταση στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ, το οποίο έχει λάβει στο πλαίσιο του «μηχανισμού στήριξης». Κύριο μοχλό πίεσης εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί η διακηρυγμένη επιθυμία του Νομισματικού Ταμείου να προχωρήσει σε «επιμήκυνση» αποπληρωμής για το δικό του μέρος του δανείου αυτού.
Όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, ύστερα από αρκετή προετοιμασία τόσο στο διεθνές όσο και στο ελληνικό πεδίο, με διαρροές εδώ και πολύ καιρό, ο ίδιος ο Ντομινίκ Στρος - Καν δήλωσε κατόπιν συνάντησής του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσιγκτον: «Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι (στο θέμα της παράτασης αποπληρωμής του χρέους), φυσικά θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την πλευρά του ευθυγραμμίστηκε δηλώνοντας ότι γίνεται «άτυπη συζήτηση» για παράταση του Μνημονίου «ως επιβράβευση των προσπαθειών μας και όχι γιατί αποτύχαμε στους στόχους». Προκαλώντας όμως την αντίδραση των ευρωκρατών, οι οποίοι τον διαψεύδουν.
Ο υπουργός επί των Οικονομικών δηλαδή παραπέμπει στο κλίμα των ημερών λίγο πριν από την ανακοίνωση Παπανδρέου στο Καστελόριζο ότι η Ελλάδα προσφεύγει στον «μηχανισμό στήριξης». Δηλαδή... στο ΔΝΤ, για το οποίο τότε πολλοί – όχι εμείς πάντως... – πίστευαν ότι η προοπτική να κάνει κουμάντο στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης» ήταν αδιανόητηεπειδή... δεν το προέβλεπε η Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στ’ αυλάκι και τώρα η Ελλάδα – με τη στήριξη τωναγορών και τα spread να κατηφορίζουν σε έναν βαθμό – πιέζει την Ευρώπη επιζητώντας αυτό που προαναφέραμε: μια «επιμήκυνση» του χρέους, όπως την ονομάζουν οι «δικοί μας».
Η αδυναμία
Ένα δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα καταφανώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων τα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς στη διάρκεια της τριετούς επιτήρησης το χρέος θα ανέβει στο 150% του ελληνικού ΑΕΠ. Ειδικότερα, όμως, σε ό,τι αφορά τιςυποχρεώσεις των επόμενων ετών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, η εικόνα είναι η εξής:
● Το 2011 λήγουν ομόλογα αξίας 35,3 δισ. ευρώ (η Ελλάδα μέσω του «μηχανισμού στήριξης» θα λάβει 40 δισ.).
● Το 2012 λήγουν ομόλογα 40,5 δισ. ευρώ (η Ελλάδα μέσω του «μηχανισμού» θα λάβει 24 δισ. ευρώ και ενώ θα εκδώσει ομόλογα 35 δισ.).
● Το 2013 λήγουν ομόλογα 34,1 δισ. ευρώ αλλά και δάνεια 6,2 δισ. από τον «μηχανισμό» (σύνολο 40,3 δισ.). Η «βοήθεια» από τον «μηχανισμό» θα είναι μόνο 8 δισ.
● Το 2014 λήγουν ομόλογα 40,6 δισ. ευρώ και δάνεια του «μηχανισμού» 28,6 δισ., ενώ θα έχει λήξει η παροχή κονδυλίων από τον «μηχανισμό». Άρα η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί κάπου 70 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ελλείμματα.
● Το 2015 λήγουν ομόλογα 36,8 δισ. ευρώ και δάνεια από τον «μηχανισμό» 38,9 δισ. ευρώ. Σύνολο δανειακών αναγκών πάνω από 75 δισ., χωρίς... «στήριξη».
Σε ό,τι αφορά τους τόκους αποπληρωμής του χρέους, η κατάσταση θα είναι δραματική:
● Το 2010. εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε 12,9 δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ).
● Το 2011 αυξάνονται κατά 2 δισ. και διαμορφώνονται σε 14,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ).
● Το 2012 φτάνουν τα 17,1 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ).
● Το 2013 γίνονται 18,9 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ).
● Το 2014 θα φτάσουν τα 19,94 δισ. ευρώ (8,2% του ΑΕΠ).
Με όλα αυτά ως δεδομένα συνυπολογίστε τη διαφαινόμενη ύφεση, αλλά και το ότι η χώρα είναι ήδη πλήρως δεσμευμένη από τους δανειστές και επιτηρητές της, έχοντας παραιτηθεί οικειοθελώς ακόμη και από τη δυνατότητά της να αμυνθεί στα δικαστήρια.
Το πολιτικό πρόβλημα, λοιπόν, για την κυβέρνηση, κατόπιν τούτων, εστιάζεται στο ότι, με μια οικονομία και μια κοινωνία να βαδίζουν όχι βεβαίως προς τα... σκανδιναβικά μοντέλα που υποσχόταν προεκλογικά ο πρωθυπουργός, αλλά προς την αφρικανοποίηση και ίσως τη διάλυση, η κυβέρνηση βλέπει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μακροημερεύσει.
Ανάλογους φόβους εκφράζει δημοσίως και το ΔΝΤ, το οποίο ψάχνεται για εκλογές στην Ελλάδα μέσα στο 2011, μόλις δύο χρόνια μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ, ανησυχώντας ότι, ύστερα απ’ αυτό το όριο, η πολιτική επιβίωση των σημερινών συνεργατών του είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Η πρόταση
Ως εκ τούτου η «λύση» που βλέπει ο Ευρωπαίος (και... σοσιαλιστής) Ντομινίκ Στρος Καν και την προτείνει στον... ομοϊδεάτη του Γιώργο Παπανδρέου είναι να ζητηθεί από την Ευρώπη, η οποία άλλωστε κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, αυτή την περίφημη «επιμήκυνση».
Αν μάλιστα είναι απολύτως ακριβές το χθεσινό ρεπορτάζ τηςΕλευθεροτυπίας, τότε ο Στρος Καν προσφέρει μεν παραπάνω χρόνο, και μάλιστα μια δεκαετία, αλλά για μια εκ νέου χρηματοδότηση και την υποτιθέμενη «υπέρβαση» του ελληνικού αδιεξόδου «δείχνει» τον μεγάλο «μηχανισμό στήριξης» της Ευρώπης των 750 δισ. Εδώ όμως αρχίζουν ταδύσκολα:
1. Κατ’ αρχάς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καμιά διάθεση να ενεργοποιήσουν τον μεγάλο μηχανισμό και ήδη αποτρέπουν με κάθε θυσία τις άλλες προβληματικές χώρες της Ευρώπης (Ιρλανδία και Πορτογαλία κατά πρώτο λόγο) από το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε αυτόν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι, χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «μηχανισμού» αυτού, θα αναγκαστούν να προσφύγουν στις «αγορές» για δανεισμόεπιτρέποντας στη διεθνή κερδοσκοπία να κάνει ξέφρενο πάρτι.
2. Όταν ήδη η Σλοβακία αρνείται να καταβάλει ακόμη και την πρώτη δόση από τη συμμετοχή της στον συμφωνηθέντα «μηχανισμό» των 110 δισ. για την Ελλάδα, ενώ και άλλες χώρες εμφανίζονται εξ ίσου δυσκοίλιες, ακούγεται πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο να χορηγηθούν περαιτέρω κονδύλια «στήριξης» στην Ελλάδα.
3. Μπορεί οι Financial Times Deutschland να παροτρύνουν τους Γερμανούς λέγοντάς τους ότι η επιμήκυνση της ελληνικής αποπληρωμής – συνοδευόμενη από νέα αυξημένα επιτόκια – θα σημαίνει και επιμήκυνση των κερδών από την ελληνική αδυναμία, αλλά η Γερμανία τα έχειστυλώσει κανονικά και αρνείται να συναινέσει.
Μάλιστα, όπως μας μεταφέρει η αξιόπιστη φίλη μας, η Κουκίδα, στην Ε.Ε. επικρατεί μεγάλος αναβρασμός για τις δηλώσεις του Στρος - Καν περί παράτασης αποπληρωμής του ελληνικού δανείου. Άλλωστε στην έδρα της Ε.Ε. γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ, που συμπυκνώνονται στην επιδίωξη να ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός» των 750 δισ. ευρώ, ο οποίος αποτελεί άλλωστε τον Δούρειο Ίππο προκειμένου να παραχωρηθεί ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει σ’ αυτό το «πακέτο» κατά το ένα τρίτο και βιάζεται να αναδειχθεί σε παγκοσμίουβεληνεκούς δανειοδότη.
Η απειλή
Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Κουκίδας, η Γερμανία διεμήνυσε στην κυβέρνησή μας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ούτε στην παράταση αλλά ούτε σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία του ΔΝΤ με χώρα της Ευρωζώνης. Εάν μάλιστα η Ελλάδα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, τότε η Ντόιτσλαντ θα εισηγηθεί προσωρινή έξοδό μας από τη ζώνη του ευρώ και επανένταξή μας μόλις αποχωρήσει το Ταμείο από τη χώρα. Δηλαδή σε πάρα πολλά χρόνια – και αν...
Η Γερμανία όμως δεν σταματάει εκεί. Έτριξε τα δόντια στην Ελλάδα, δείχνοντας με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά της για την απροκάλυπτη σύμπλευση κυβέρνησης και ΔΝΤ, διά στόματος του ισχυρού κεντρικού τραπεζίτη της Μπούντεσμπανκ (και πιθανού νέου προέδρου της ΕΚΤ)Άξελ Βέμπερ.
Χθες ο Βέμπερ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα. Κοινώς, μας λένε να μαζευτούμε και να πάψουμε να απειλούμε εμμέσως την Ευρώπη, διότι, εάν θέλει, η Γερμανία μπορεί να επιβάλει την γνώμη της στην ΕΚΤ. Εάν, λοιπόν, σταματήσει η Ευρωτράπεζα να μας ξελασπώνει (ως κράτος, αλλά και ως τράπεζες, οι οποίες κυριολεκτικά αιμοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα), θα έρθει η επίσημη πτώχευσημια ώρα γρηγορότερα...
Γιατί όμως η Γερμανία απειλεί την Ελλάδα με προσωρινή αποπομπή της από το ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι μια τέτοια έξοδος δεν προβλέπεταιαπό τη «Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση είναι ότι πρόκειται για μια απειλή που απλώς υποδηλώνει ότι η Γερμανία δεν έχει καμιά απολύτως διάθεση να ρισκάρει για χάρη της Ελλάδας, όταν μάλιστα αυτή συντονίζεται απολύτως με το υπερατλαντικό κέντρο.
Ίσως δηλαδή να είναι πολύ πιο ρεαλιστική και εφαρμόσιμη – αν και όχι χωρίς κινδύνους – η απειλή του Βέμπερ, επίδοξου διαδόχου του Τρισέ, ότι η στρόφιγγα της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί και να κλείσει για την Ελλάδα επιταχύνοντας δραματικές εξελίξεις.
Από την άλλη, βεβαίως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι, παρά την ευρωσυνθήκη, μια πολιτική «συμφωνία κυρίων» (με τρομακτικό ρίσκο όμως για τη συνοχή και τη μακροημέρευση της Ευρωζώνης) θα μπορούσε πράγματι να επιτρέψει μια «προσωρινή» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή, ίσως, την υιοθέτηση ενός «ειδικού νομισματικού καθεστώτος» για τη χώρα μας.
Ας μην ξεχνάμε σ’ αυτό το σημείο, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τα πιθανά σενάρια, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – και το συνακόλουθο πολιτικό χτύπημα εις βάρος και του ενιαίου νομίσματος και της συνοχής της Ευρωζώνης – υπήρξε εξ αρχής η επιδίωξη του ΔΝΤ, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει παραθέτοντας και τα σχετικά επιχειρήματα του Ταμείου.
Το άνοιγμα αυτής της... Κερκόπορτας αναζητούν και οι περίφημες«αγορές», οι οποίες συχνά προφητεύουν ότι «είναι πολύ πιθανή η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», όπως άλλωστε είπε και κορυφαίος επενδυτής παγκόσμιου βεληνεκούς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παπακωνσταντίνου στη Νέα Υόρκη. Είναι λοιπόν ένα θέμα το αν η Ευρωζώνη θα μπορέσει – και για πόσο – να αντισταθεί στη συντονισμένη πίεση. Και ένα δεύτερο είναι αν η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε τέτοιες επιδιώξεις.
Το ερώτημα
Ύστερα απ’ όλα αυτά, τα οποία αποτυπώνουν σε έναν βαθμό την παγκόσμια και ειδικότερα την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομικήρευστότητα, ευλόγως μπορούμε να αναρωτηθούμε αν η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία βιάστηκε να αφοπλίσει πλήρως και να παραδώσει τη χώρα στην τρόικα και το ΔΝΤ, έχει συναίσθηση της ολισθηρότητας του δρόμου πάνω στον οποίο βαδίζει.
Ας μας συγχωρεί η χάρη τους, αλλά το παιχνίδι στο οποίο έχουν μπλέξει τη χώρα και τον λαό της υπερβαίνει κατά πολύ τις πάμπτωχες δυνατότητές τους να το διαχειριστούν έστω και στοιχειωδώς. Αν έχουν καταφέρει να μας μπλέξουν σε τέτοιο μπάχαλο, χωρίς μάλιστα να είναι ορατό κάποιο κέρδος για μια κοινωνία που εξοντώνεται με διαρκώς επιταχυνόμενο ρυθμό, τότε πράγματι θα πρέπει να ανησυχούμε – και πολύ σοβαρά μάλιστα...