Wall Street Journal: H Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να "διαβάζει" τις αγορές αν θέλει να επιβιώσει
- Όπως διαβάζουμε στην Wall Street Journal, απ’ όταν ανέλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου, έχει υποπέσει σε μια σειρά από γκάφες
Η Αθήνα θα πρέπει να «καθαρίσει» και γρήγορα. Κλιμάκιο της κυβέρνησης, σχεδιάζει ένα “road trip” προς την Αμερική για να πουλήσει ένα ομόλογο αξίας 10 δισεκατομμυρίων.
Ένα προηγούμενο ταξίδι που είχε προγραμματίσει προς την Ασία, συγκεκριμένα στην Κίνα, ακυρώθηκε αφού αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι θα πουλούσαν ένα μέρος του χρέους στο Πεκίνο για να διαψευσθεί στη συνέχεια.
Το Νοέμβριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τόσο στα τοπικά όσο και στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι η Αθήνα προσπαθούσε να πουλήσει δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους σε ομόλογα στην Κίνα, σε ιδιωτική τοποθέτηση. Οι αγορές αναθάρρησαν. Μια ένεση ρευστού από την πλούσια Κίνα φάνηκε σαν την καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης.
Τον Ιανουάριο όμως οι εφημερίδες ανέφεραν ότι η Αθήνα είχε αναθέσει στην Goldman Sachs να διαπραγματευτεί εκ μέρους της την πώληση των ομολόγων. Η κυβέρνηση στη συνέχεια κατηγορηματικά διέψευσε και ότι είχε αναθέσει στην Goldman Sachs την συναλλαγή αλλά και ότι θα πουλούσε μέρος του χρέους της στην Κίνα.
Ως εκ τούτου, το ΧΑ βούλιαξε και τα spread εκσφενδονίστηκαν!
Το θέμα της Κίνας έκανε μερικούς Έλληνες τραπεζίτες να κουνήσουν αποδοκιμαστικά το κεφάλι τους σε αυτό που θεωρούν ως ερασιτεχνική προσέγγιση που καταβαράθρωσε ότι προβάδισμα κατάφερε να πάρει η χώρα εκείνη την εποχή.
Στη συνέχεια ήρθε άλλο ένα χτύπημα συνεχίζει το δημοσίευμα. Αυτό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κύριος Παπανδρέου, αντί να περιμένει να αποδώσουν καρπούς τα μέτρα λιτότητας που είχε εξαγγείλει για τη χώρα, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα κατέφευγε στο ΔΝΤ σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν του παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις για να καθησυχάσει τις αγορές.
Το τελευταίο πράγμα που ήθελε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να πέσει την αγκαλιά του πιστωτή από την Ουάσινγκτον. Όμως η απειλή είχε γίνει, διάφορα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Υπουργό των Οικονομικών να μιλάει για 70% πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ. Ένας μάλιστα τόνισε ότι αν στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου δεν έβγαινε κανένα αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα χτυπούσε την πόρτα του Οργανισμού μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Κατά συνέπεια, το ευρώ έκανε μια βουτιά πάλι στα βαθιά ενώ τα επιτόκια ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι όταν η Γερμανία αποκάλυψε την ελληνική μπλόφα και προκάλεσε τη χώρα να πάει στο ΔΝΤ, επικράτησε «σχεδόν ο απόλυτος πανικός». Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες για το Σαββατοκύριακο της Αναστάσεως και μίλησε και σκόπιμες προβοκάτσιες.
Στην σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα έλαβε τον μηχανισμό υποστήριξης που ζητούσε ο οποίος συμπεριλαμβάνει και το ΔΝΤ, αποτέλεσμα που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία.
Όμως στις αρχές Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχτηκε τον μηχανισμό γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Στη συνέχεια την Τρίτη, ανώνυμες πηγές αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήθελε να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο στήριξης γιατί δεν ήθελε να εμπλακεί το ΔΝΤ.
Όπως ακριβώς συνέβη και με τα προηγούμενα παραδείγματα, το ευρώ βούλιαξε και τα spread ανέβηκαν στις 400 μονάδες για πρώτη φορά. Και πάλι ο κύριος Παπακωνσταντίνου διέψευσε τις φήμες-όμως καθυστέρησε και έκανε τις δηλώσεις μετά το κλείσιμο τόσο των Ασιατικών όσο και των Ευρωπαϊκών αγορών.
Η καθυστέρηση αυτή καταλήγει το δημοσίευμα, αντικαθρεφτίζει την άμεση ανάγκη της κυβέρνησης να προσλάβει ένα καλό γραφείο δημοσίων σχέσεων. Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της τέλος αποδεικνύει ότι η χώρα πρέπει επίσης να κάνει τα μαθήματά της και να μάθει να «διαβάζει τις αγορές».