Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης σε πρόσφατη ομιλία του στο σωματείο «ΔΙΓΕΝΗΣ» έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα. «Τι έχουν να πουν αυτοί που είναι εναντίον της ομοσπονδίας και προς τον κυπριακό λαό αλλά και προς τον διεθνή παράγοντα, ποια λύση επιτέλους προτείνουν;»
Η απάντηση στο ερώτημα του κ. Αναστασιάδη για να είναι κατανοητή περνά μέσα από την περιγραφή και την αξιολόγηση της λύσης που προτείνει ο ΔΗΣΥ μαζί με το υπόλοιπο κατεστημένο του ενδοτισμού. Ποια είναι η λύση που προτείνουν οι ομοσπονδιακοί; Κατ’ αρχήν , αποφεύγουν να εξηγήσουν στο λαό τι εννοούν με τον όρο Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Οι ίδιοι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους τι εννοούν και ποιο περιεχόμενο δίδουν στον όρο. Άλλοι μιλούν για ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και άλλοι για χαλαρή κεντρική κυβέρνηση που ισούται με συνομοσπονδία. Άλλοι , όπως διάφοροι ψηφοθήρες του ΔΗΚΟ , ζητούν ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο χωρίς να μπαίνουν στο κόπο να διευκρινίζουν τι σημαίνει σωστό περιεχόμενο. Στη γραμμή αυτή συντάσσεται και ο αρχιεπίσκοπος . Το ΕΥΡΩΚΟ εισήγαγε τον προεκλογικό όρο της ορθόδοξης ομοσπονδίας χωρίς επίσης να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί.
Κάποια σημεία στα οποία συμφωνούν όλοι οι ομοσπονδιακοί είναι , η παραχώρηση «τουρκικής διοίκησης στο βορρά» και η αποστρατικοποίηση υπό την παραμονή των αγγλικών βάσεων. Τα υπόλοιπα τα αφήνουν στη διαχείριση των ξένων ώστε να φανεί ως λύση που επιβλήθηκε από τις διεθνείς συγκυρίες και την αναγκαιότητα των καιρών. Οι προσφορές Χριστόφια καλλιεργούν το έδαφος της ξένης παρέμβασης και επιβολής. Στην ουσία κατευθύνονται προς μια λύση που θα είναι η μετεξέλιξη του πρώτου κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης σε ένα δεύτερο κατακτητικό σύνταγμα που θα λαμβάνει υπόψιν τα νέα δεδομένα που μεσολάβησαν από το 1960 μέχρι σήμερα. Η πολιτική της υποχώρησης εδράζεται στον σεβασμό του κατακτητικού συντάγματος που μας επέβαλαν οι άγγλοι σε συνεννόηση με τους τούρκους και τους τότε προσκυνημένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Η αποδοχή του κατακτητικού συντάγματος της Ζυρίχης , καθόλα παράλογη μέσα στις νέες συνθήκες της Ε.Ε της οποίας είμαστε δικαιωματικά ισότιμο μέλος, μας βουλιάζει περισσότερο στην υποτέλεια .
Αν καταλάβουμε πως έχουμε δικαίωμα ως λαός να θεσμίσουμε ένα δημοκρατικό σύνταγμα χωρίς καταναγκασμούς και αναιρέσεις των δημοκρατικών αρχών, τότε θέτουμε τις βάσεις μιας νέας πολιτικής διεκδίκησης και απελευθέρωσης. Το σύνταγμα της Ζυρίχης αν το καταργήσουμε δεν καταργούμε την Κυπριακή Δημοκρατία , αλλά καταργούμε την τυραννία. Αιτία των δεινών της Κύπρου είναι το δοτό σύνταγμα της και οι συνθήκες εγγυήσεως και συμμαχίας που το συνόδευσαν . Η καταγγελία αυτού του συντάγματος και αυτών των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας , καταγγελία που θα συνοδεύεται με κινήσεις όπως η ένταξη στο συνεταιρισμό για την ειρήνη , η σύσταση ενιαίου αμυντικού χώρου και ενιαίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ελλάδα, η μετατροπή την αγγλικών βάσεων σε βάσεις που να εξυπηρετούν την ευρωπαϊκή συναντίληψη για την άμυνα και την ειρήνη στη περιοχή, συνιστά στρατηγική απόκτησης πραγματικής ισοτιμίας στην Ε.Ε , που δεν μπορεί να απορριφθεί από τους εταίρους μας. Η διεκδίκηση πραγματικής ισοτιμίας στην Ε.Ε είναι το πρώτο πραγματοποιήσιμο βήμα προς την αυτοδιάθεση. Και ισοτιμία στην Ε.Ε σημαίνει πραγματική δημοκρατία στη Κύπρο και αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων , των τούρκων και των άγγλων. Ισοτιμία σημαίνει , άρση των κατοχικών συνθηκών και επιστροφή των προσφύγων στις οικίες τους και των τουρκοκυπρίων μετοίκων στις δικές τους. Ισοτιμία σημαίνει εγκαθίδρυση πραγματικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας , όπου οι νόμιμοι πολίτες ψηφίζουν το σύνταγμα και τους νόμους των, σύμφωνα με την αρχή της πλειοψηφίας , της ισονομίας και ισοπολιτείας.
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη προς τον κ. Αναστασιάδη και τους ομόγνωμους του. Ο αντιομοσπονδιακός αγώνας είναι ταυτόσημος με την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια των αρχών και αξιών της δημοκρατίας που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι λαοί. Είναι ο αγώνας ενάντια στη βία της κατοχής και του εποικισμού, είναι ο αγώνας ενάντια υποχώρηση και τον ραγιαδισμό. Αυτή η γραμμή που υπεραμύνεται τη δημοκρατία ενάντια στην ομοσπονδία που είναι η επιλογή και επιβολή των κατακτητών , αποτελεί ορθή και ρεαλιστική αξιοποίηση της Ε.Ε. διότι εναρμονίζεται με Ευρωπαϊκά συμφέροντα και δυνάμεις που βλέπουν τη Κύπρο ως γέφυρα προς την Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή. Αντίθετα ,η προσπάθεια κλεισίματος του κυπριακού με λύση ομοσπονδίας , εξυπηρετεί τα αγγλοσιωνιστικά συμφέροντα και την παράταση της κυριαρχίας τους στον ευρύτερο γεωστρατηγικό χώρο. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν δουλικά οι πρωτεργάτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ- ΕΔΗΚ
ΤΟΜΕΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ