ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ιδεολογικός πόλεμος κατά της οικονομικής , πολιτικής και «πνευματικής» τυραννίας που συρρικνώνει δραματικά τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία και υποβιβάζει πολιτισμικά το έθνος , συνεχίζεται αμείωτα από το προσωπικό ιστολόγιο του Λουκά Σταύρου. Για ένα ελληνικό εθνικοκοινωνισμό. http://l-stavrou.blogspot.com

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

G20: To πρόβλημα της Ελλάδας είναι παγκόσμιο

Print

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι προτάσεις για επικείμενες κοινές μεταρρυθμίσεις αποτέλεσαν το θέμα της ομάδας G20, των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, χθες στην Ουάσινγκτον. Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν, εκπροσώπησε στη συνάντηση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε: «Η Ελλάδα έπαιξε φυσικά ένα ρόλο στη συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας διότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα». Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απασχόλησε χθες και την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάιερτι, υποστήριξε πως το πακέτο των 45 δις ευρώ δεν επαρκεί για την Ελλάδα, επικαλούμενος εκτιμήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και ορισμένων αναδυομένων χωρών.

Την απόφαση βέβαια θα πρέπει να λάβουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Να κινηθούν τα πράγματα πιο γρήγορα και να φθάσει η οικονομική βοήθεια πιο γρήγορα στην Ελλάδα συνέστησε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ στην συνάντηση των G20. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Νομισματική Ένωση,, Όλι Ρεν, θα πρέπει το οικονομικό πακέτο στήριξης να δοθεί στην Αθήνα μέχρι τις αρχές Μαΐου. Η G20 συμφώνησε πάντως χθες στην Ουάσινγκτον, πως θα πρέπει να δράσει γρήγορα τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ ούτως ώστε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να μην ξεπεράσει τα σύνορα και φθάσει σε άλλες χώρες.


Οι κοινές οικονομικές μεταρρυθμίσεις των G20

Η συνάντηση των G20 είχε βέβαια αρχικά ως βασικό θέμα τις κοινές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προτίθενται να προβούν τα κράτη μέλη, μεταρρυθμίσεις όμως οι οποίες προκαλούν τριβές ή πάνω στις οποίες υπάρχουν διαφορές απόψεων, όπως περισσότερο διπλωματικά τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν: «Υπάρχουν φυσικά διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στις χώρες οι οποίες ανέλαβαν το κόστος της οικονομικής κρίσης και στις χώρες που δεν είχαν τέτοια βάρη. Και στο πεδίο αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο».
Με τον όρο κόστος της οικονομικής κρίσης εννοούνται τα κρατικά οικονομικά πακέτα, τα οποία ενέκριναν πολλές χώρες για να σώσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες θέλουν στο μέλλον οι τράπεζες να διαθέτουν τα δικά τους αποθεματικά σε περίπτωση οικονομικών κινδύνων που θα αντιμετωπίζουν. Άλλες χώρες όμως όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία ή η Ινδία δεν χρειάστηκε να σώσουν με οικονομικά πακέτα τις τράπεζες τους και για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν και καμία σχετική μεταρρύθμιση. Αποφάσεις πάντως δεν πάρθηκαν και αναμένεται τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στο τέλος Ιουνίου όταν η ομάδα του G20 θα ξανασυναντηθεί.


0 σχόλια: